"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Ternelles, en defensa de la legalitat (per tots)

psm-pollenca | 13 Octubre, 2009 14:08 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

 

Foto cedida per la Plataforma Pro Camins Públics Oberts
 

Ahir aproximadament 600 excursionistes covocats per la Plataforma Pro Camins Públics Oberts accediren al camí públic de Ternelles i per fer-ho alguns passaren per portalet i la majoria pels improvisats botadors que va muntar la organització.

El Camí de Ternelles és un camí de titularitat i ús públics, segons el Catàleg de Camins de Pollença, aprovat definitivament l’octubre de 2008. Des de llavors l’Ajuntament podia haver iniciat les passes per eliminar la tanca que el veí colindant (la propietat de Ternelles) hi té col·locada, mitjançant un decret o un expedient de recuperació. Perquè no ho ha fet ?

Per si hi havia cap dubte, fa tres mesos que es va fer pública la sentència del Tribunal Suprem desestimant els recursos de la propietat de Ternelles i confirmant que l’ús del camí és públic. Des de llavors l’Ajuntament podia haver posar en marxa la gestió de l’accés amb la regulació aprovada pel Ple i ratificada per la Comissió Insular d’Urbanisme: Accés 6 dies a la setmana, fins a 20 persones per dia com a regla general, amb la possibilitat d’accedir-hi més gent en cas de grups organizats amb monitors (en cas de l’excursió d’ahir).  Perquè no ho ha fet ?

Els organitzadors de l’excursió havien obtingut de la Conselleria de Medi Ambient el permís per fer l’excursió, respectant les Zones d’Exclusió (el Castell hi està). Aquest permís no ha estat desdit en cap moment.

El batlle va emetre una autorització per realitzar l’excursió, en la que recorda als organitzadors una de les condicions d’accés (la de les 20 persones/dia), condició que no els era d’aplicació, ja que l’excursió organitzada està emparada dins la categoria “d’altres grups acompanyats de monitor”.

Avui per avui l’Ajuntament ja podria i hauria de ser el gestor de l’ús del camí i administrar l’accés conforme marquen les normes, permetent accessos més grans en dies especials com l’excursió d’ahir o com el dia de Sant Antoni. El que no s’hi val es deixar passar el temps, no fer res per permetre als pollencins l’accés al camí, i un dia que hi ha una excursió reivindicativa treure’s de la màniga aquella part de la normativa que convé per mirar de quedar bé amb tothom. Això hagués estat creïble si paral·lelament s’haguessin fet retirar les barreres a la propietat de Ternelles, però no aplicar les normes a uns sí i als altres no.

També pensem que el tancament del portelló per part de la policia local després del pas d’una quarantena de persones va esser innecessari; hagués estat suficient comunicar als excursionistes que, segons les ordres rebudes, no n’hi podien passar més, però no impedir el pas físicament, ja que això va provocar que nombrosos nins i gent major haguessin de passar per damunt la tanca, amb la situació de risc que comportava.

Per tant considerem que l’excursió estava emparada en la normativa que actualment és d’aplicació. També creiem que la restricció de 20 persones al dia és excessiva i que s’hauria d’ampliar, i l’Ajuntament té la potestat per fer-ho.

Apart de totes aquestes consideracions jurídiques, per poder avançar en l’accés als camins públics cal una voluntat política decidida i clara, ja que enfront hi trobam alguns propietaris amb una molt clara voluntat de mantenir tancats els camins públics.

La Plataforma Pro Camins Públics Oberts ha publicat aquest comunicat.

Powered by LifeType - Design by BalearWeb