"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Bones festes i bones excursions

psm-pollenca | 31 Març, 2010 16:25 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

 

Costas planea regenerar la playa de Cala Barques y demoler los antiguos embarcaderos

dBalears

La extracción de arena prevista en Cala Sant Vicenç afecta a una zona arqueológica

 


 Ja som a damunt Pasqua. Aquestes festes son aprofitades per molts per acostar-se a la natura i anar a fer excursions. Encara som molt lluny d'assolir el lliure accés als camins públics del nostre municipi, pero en aquest sentit cal destacar la feina de la Plataforma Pro Camins Públics Oberts. Des de l'excursió a Ternelles que organitzaren el passat 12 d'octubre han passat ja més de cinc mesos. A partir d'aquella excursió l'Ajuntament es va haver d'espinyonar per regular l'accés al Camí Públic de Ternelles, i això ha permés l'accés a 476 persones (consten al registre de l'Ajuntament) , moltes d'elles infants de escoles pollencines. Abans de l'excursió: 0 autoritzacions. Aquests són els resultats de la feina feta, criticada pel batle, que costà l'expulsió al nostre regidor, que suposà la mobilització de la policia local, la remissió de denúncies a la Delegació del Govern, pero que al final dóna els seus fruits: 476 persones han entrat des de llavors sense haver hagut de suplicar-ho als qui mantenen la barrera tancada.

Queda molta feina a fer, i en el ple d'octubre el batle ens prometé una revisió de la questió del camí que més de cinc mesos després encara no ha arribat... ni arribarà si d'ell depen. Queda molta feina a fer pero hem de felicitar a la Plataforma pel coratge i perque al final els resultats surten.

Recordam els impressos per sol·licitar l'accés al Camí deTernelles, que s'han de presentar al Registre General de l'Ajuntament, C/ Horta 38 - Telèfon: 971 530 108.

Bones festes de Pasqua.

 

 

 


Comunicat de la Plataforma sobre el Camí del Coll d'en Patro

                                                 UN FETS EXEMPLARS

                    AL CAMÍ VELL DE LLUC PEL COLL D’EN PATRÓ

         El camí Vell de Lluc pel coll d’en Patró és possiblement un dels camins documentats més antics de Pollença, així en el llibre “Camins i Aygues” de l’Arxiu Municipal del poble hi ha un document de l’any 1.330 fol núm. 8 hi consta “...de duas fitas de hon (o)r(i)s padronis....poss(essi)onys y qua transite diby carrarya p(u)b(lic)a als populatoribus......” . La documentació arxivística sobre aquest camí és important per demostrar que sempre ha estat públic, de fet  el Catàleg de Camins  de Pollença   cita quatre documents, el darrer de  l’any 1991 . El documentalista Antoni Gorries i Duran, ha localitzat 25 documents , 17 dels quals a l’Arxiu del Regne de Mallorca i 8 a l’Arxiu Municipal de Pollença.

       El camí comunicava les valls de Colonya i d’en March travessant la Serra de la Coma  pel coll d’en Patró. Hi ha dos camins públics  que arriben al coll d’en Patró, un és el  camí que comença aprop de l’esglèsia del Roser-Vell i arriba a ca n’Alordes, conegut anb els noms de “Camí de can Mos” i/o “ Camí de ca n’Alordes”, el  segon és el camí conegut amb els noms de “ Vell de lluc “ i/o “ de la Rafal”. El dos camins s’ajunten davant les barreres de ca n’Alordes i allà el dos camins convertits en un de sol puja fins a un portell tapat amb una paret seca ( hi ha un botador amb escalons volants). A partir d’aquest portell el camí continua atravessant la finca de can Guilló pel comellar del coll d’en Patró i l’Alzinar Gran. Ja sortint de can Guilló el camí continua cap a can Prats. En aquest tram hi ha dos portells un dells tapat amb paret seca (també té escalons volants) i l’altre amb una reixa. A partir de can Prats és on es veu el camí amb tota la seva bellesa, un camí de ferradura empedrat , de poc més d’un metre d’amplada i amb paret a cada costat, arriba  de dret fins a la cruïlla amb el camí de can Romí. El darrer tram actualmement no existeix, però testimonis  parlen d’un hort de tarongers i d’un portell avui tancat amb una reixa. Segons ells  aquest camí era utilitzat a la primera meitat del segle passat per gent que vivia pel voltants del carrer del Roser-Vell i que anava a collir oliva a Preduixella. També era usat per nines que anaven a escola a les monges del Sagrat Cor. Daquests fets la Plataforma Pro Camins Públics Oberts en té document notarial que en el seu moment en va entregar còpia a L’Ajuntament.

        Actualment el tram de ca n’Alordes està interceptat i sense continuitat ja que el primer propietari que ho va comprar, va posar les barreres damunt l’antic camí i amb la següent inscripció “ propiedat particular”  “ aquí yo vigilo siempre, atención” Els actuals propietaris han llevat les  inscripcions.

        Però no tot son agressions i malifetes en aquest camí. Aquest any hem constatat que no tots els propietaris  de finques confrontants amb camins públics es comporten igual. A can Guilló on el camí segueix  des de el coll d’en Patró per l’Alzinar Gran, han posat una tanca  de d’1’3 metres d’alçada, però a un metre aproximadament de l’antic traçat del camí. S’ha respectat el camí en tot el seu traçat encara que en alguns trams l’antic camí és molt difícil de reconeixer.

          La Plataforma pro Camins Públics Oberts vol donar des de aquest article  l’enhorabona el propietari de can Guilló i a les persones que han con tribuït a respectar el camí en aquest tram del seu traçat.  Tant de bo aquest  fet servís d’exemple a altres propietaris de finques confrontants amb camins públics.

Jaume Mates: La fi del miratge

psm-pollenca | 30 Març, 2010 11:12 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Jaume Mates representava tot el que molts volien per ells mateixos: èxits polítics, vida acomodada, política sense complexos, la "nova Mallorca" a la valenciana. Un miratge d'èxit i luxe a cavall dels anys de bonança econòmica i doblers fàcils.

Per Pollença aquest model també seduí a molts; fins i tot una entitat del poble li lliurà la seva màxima distinció. Durant la legislatura 2003-2007 foren constants les aparicions estelars del President pel nostre poble (i darrera ell, Cardones, Rodrigues, Fonts i Aireflors). Des del mateix pacte de govern del 2003 PP-UM, fins al desembarcament del Grup Barceló a Formentor o l'Auditori-Sala Multifuncional foren afers mediatitzats pel super-president que tot ho podia. El miratge s'ha desfet i aquell home totpoderos ha resultat ser, com a mínim, un defraudador fiscal, i com a màxim, presumpte autor de delictes de malversació, prevaricació, falsedat en document oficial, frau a l'administració, blanqueig de capitals, electoral i contra la Hisenda Pública que li podrien comportar fins a 68 anys de presó, i, de moment 3 milions d'euros de fiança.

Esperam que molts hagin despertat del somni, i se n'adonin del malson en que va sumergir a la nostra terra, malson que pagarem durant molts d'anys.

Veure l'escrit del jutge Castro: "el Sr. Matas ha venido a burlarse de los simples mortales"(pag.140)

 

 Al fogueró del 2005 ja denunciàrem la falta d'ètica de Jaume Mates i el seu equip en el Cas Rasputín. El fogueró, que llavors escandalitzà a molts, encara va fer molt curt vist el que ha sortit després. On son els que llavors se'n duien les mans al cap?

 

El jutge imposa una fiança penal de tres milions d'euros a Jaume Matas per eludir la presó (IBDIGITAL.NET)

L'expresident té tres dies hàbils (fins el 7 d'abril) per abonar aquesta quantitat, que era la sol·licitada per la Fiscalia Anticorrupció.

Alguna perla de l'auto del jutge:

"La afirmación hecha por Don Bartolomé Reus Beltrán sobre que
la Sra. Areal estaba tan apenada por no haber podido llegar a ser
propietaria del piso de Don Ramón de la Cruz que tanta ilusión le
hacía, que quienes la rodeaban la consolaban facilitándole que actuara
como si lo fuera, pretendiendo con ello justificar que como tal la
tuvieran vecinos y porteros, permitiéndole ello asistir a las Juntas y
contratar trasteros, es una burla a este Juzgado y a los ciudadanos"

"En cuanto a los gastos que generó el meeting del Partido Popular
que tuvo lugar en el velódromo el 18/05/2007 y que se pagaron con
fondos públicos
, si en el precio del alquiler iban o no incluidos los
servicios de limpieza y seguridad es algo que se deberá investigar pero
hasta el momento el tenor literal de los documentos obrantes en la
causa parece decantarse por lo segundo."

"La pregunta que indudablemente asalta ante la lectura de lo
anterior es la de cómo es posible que una declaración con ese escueto
contenido durara más de dieciséis horas
y la respuesta es simple: se
invirtió más en formular las preguntas que en el desarrollo de las
respuestas que en su generalidad brillaron por su ausencia."

"es residente en los Estados Unidos y se
sospecha que en ese país o en otro vecino pueda guardar el grueso de
los beneficios ilícitamente obtenidos"

"bien puede darse por satisfecho
el encausado con que las Acusaciones no hayan interesado una medida
cautelar más severa"

 

CAP IDEOLOGIA MEREIX UNA GOTA DE SANG

psm-pollenca | 30 Març, 2010 07:19 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Article que ens fa arribar el company Toni Marquet publicat al Periòdic Sa Plaça. Com sempre els articles signats representen al seu autor.

 

           Un notable polític va fer l’encertat raonament, que encapçala aquesta columna.

Raonament que s’ha convertit per a mi amb una inqüestionable doctrina. Crec del tot rebutjable i condemnable tota la violència, la terrorista sia política o religiosa, com condemnables son les guerres, la violència de poder, la de gènere i totes les que existeixen. També és inqüestionable, per a mi, que la societat condemni tota casta de violència, actual, del passat i del futur, malgrat compartir un ideal, des de la meva visió personal no disculpa el recolzament dels actes violents.

Una de les més agressives que ha sofert aquest país el segle XX, fou sens dubte la guerra civil i la posterior repressió que sofrí la societat civil, amb assassinats, empresonats, torturats i humiliats. Res de tot això, al dia d’avui podem evitar; però podem condemnar-ho, tenim el deure moral de condemnar-ho. Jo en varis articles d’aquesta revista ja he manifestat la meva meva condemna als assassinats i a la repressió Franquistes. Condemna que crec hem de fer tots, tant els hereus de la dictadura d’en Franco i dels seus botxins, com ho fan els descendents dels perjudicats i ciutadans sensibles que s’esborronen al recordar aquesta negra història que va viure el nostre país.

I també, com ho fan totes les associacions dedicades a la recuperació de la memòria històrica i les que lluiten per la recuperació de la dignitat d’aquelles malmenades persones. Sóc partidari que han de ser els diferent estaments de l’administració els qui han d’abanderar aquestes actuacions de condemna, per dos motius molt concrets; en nom del poder i de l’administració es desenvolupar les agressions, i perquè les administracions representen a tot el poble, el civil i el militar, a totes les  associacions i a les religions.  

A Pollença, al meu poble, l’ajuntament a donat petites passes a favor d’aquest deure, però desgraciadament sols quan el PSM ha participat del govern, (després d’haver-ho demanat des de l’oposició en nombroses ocasions, durant legislatures anteriors, amb governs d’ UCD, d’UM i del PSOE, sense èxit), va ser el PSM que durant l’anterior legislatura del pacte de progrés, aconseguí retirar el monument franquista de l’entrada del Port, i anomenar fill il·lustre a Pere J. Cànaves, batlle republicà assassinat, així com un reconeixement a tots els represaliats, aixecant monòlits i plaques per recordar-ho. Durant l’actual legislatura, l’Ajuntament des de l’àrea de Cultura, en mans del PSM i amb col·laboració de l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica cada any ha realitzat un ventall d’actes per aquest motiu.

Després que el batle Joan Cerdà, destituís a Tomeu Cifre, regidor del PSM, aquest partit ha presentat una moció per tal que aquests actes commemoratius,  tinguessin continuïtat en un futur. Va ser aprovat amb l’únic vot del PSM i l’abstenció dels partits de dretes, PP – UM, (plantejament acceptable, ja que ells es consideren hereus ideològics de la dictadura, la qual no volen condemnar), però el que preocupa es l’actitud dels grups “d’esquerres” PSOE i EU, els qual tampoc donaren suport a la moció, (també votaren abstenció, o sia que se’n foten dels que es faci). Els regidors del PSOE, al govern, sembla que l’únic que els importa es mantenir la seva submissió per tal de mantenir cadira i sou, malgrat vells socialistes s’aguin escanyats demanant aquests actes, com o feren en Pep Nas o en Pep Pepe. En canvi el de EU, el que els importa és no perdre el protagonisme.      

Fa enveja sana que altres ajuntaments, amb governs de diferents colors polítics, Alcùdia, (UM), Manacor (PP), Palma (PSOE), entre d’altres, i generalment tots els governats per el PSM i els que hi participa EU, tinguin aptituds més positives i organitzin activitats per recordar aquells fets i restaurar la dignitat robada a aquella gent, al temps que demostren la seva pròpia.

 

 

Un Ajuntament contra la seva ràdio (i contra el català)

psm-pollenca | 29 Març, 2010 09:50 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Al Ple del passat dijous s’hi tractaren diverses propostes i mocions que anirem explicant.

Una d’elles va ser la moció del PSM demanant una ubicació definitiva i digna per Ràdio Pollença, i que es compleixi el seu reglament, en especial allò que es determina respecte de l’ús de la llengua catalana. Apart del que es va discutir al Ple, també és molt aclaridora la segona part que va tenir la qüestió, l’endemà, en la reunió del Patronat Municipal de la Ràdio, on tots els grups municipals hi tenen representació (per això hem volgut esperar per fer el comentari).

Tots els grups, Altenativa-Esquerra Unida, PP-UMP, PSOE i UM-UNPI es manifestaren en contra d’acabar amb la precarietat actual de la Ràdio, col·locada dins una habitació diminuta, i amb aparells per tot arreu, sense reunir les condicions mínimes de dignitat que requereix una dependència municipal i els treballadors que en ella hi fan feina. TOTS argumentaren motius econòmics, i fins i tot A-EU afegí que s’havia d’esperar a situar-la dins l’edifici del nou auditori/sala muntifuncional ! Si hem d’esperar a tenir aquest edifici, estam ben arreglats, la Ràdio ja serà morta i enterrada. On son els grans padrins de l’auditori: Jaume Mates, Miquel Nadal o Toni Oliver? I a on és l’auditori? Potser el projecte de l’auditori se’n vagi a orris, però darrera ell no se n’hi ha d’anar la Ràdio.

Respecte de la qüestió econòmica ja varem proposar que part de la despesa en publicitat als diaris (aprox. 97.762,73 E) es reconduís a la Ràdio i hi varen estar en contra, ara no s’hi val argumentar problemes econòmics per oposar-se a una nova ubicació per la ràdio. Per afegitó al Patronat de la Ràdio aprovà un pressupost pel 2010 on es diu que es contractarà un nou locutor: agafaran més gent per col·locar-la dins aquell cublicle? I a sobre el pressupost recull la celebració de sopars! Està bé convidar els col·laboradors si sobren els doblers, però si van tan justos potser seria el primer que s’hauria de retallar, no?. La cultura de fer sopars de l'Equip de Govern la coneixíem, però resulta sorprenent de part d’ Altenativa-Esquerra Unida que tant els ha criticat.

En definitiva, no hi haurà un nou espai per la ràdio al 2010, al 2011 tampoc per què no tindran els pressuposts aprovats abans de les eleccions i els nous gestors que entrin a les eleccions no podran preparar el trasllat fins al 2012. Potser llavors ja no tindran res per traslladar: RIP, Ràdio Pollença.

Per altra banda tots els grups, Altenativa-Esquerra Unida, PP-UMP, PSOE i UM-UNPI , llevat del PSM, votaren en contra d’aplicar l’ordenança municipal de la Ràdio, aprovada pel propi Ajuntament al 2002 amb els vots a favor de PSM, PSOE, UM, i l’abstenció del PP (que no la canvià quan la regidora Reines dirigia la ràdio), i que no tingué cap al·legació de cap ciutadà ni de cap associació.

L’ordenança diu que els programes es retransmetran en català, encara que els convidats es poden expressar en castellà, tal i com es fa a altres emissores (IB3 o Ona Mallorca). Això no suposava eliminar cap programa, si no anar fent passes, consensuades i amb amplitud de mires, per anar fent cada cop més present el català dins tots els programes. Simplement aplicar els criteris que estan escrits i regeixen també a altres cadenes com IB3 o Ona Mallorca. Tampoc no ho volgueren i amb la seva negativa es carreguen l’Ordenança Reguladora de la Ràdio, el Reglament d’Ús del Català de l’Ajuntament de Pollença i van contra la Llei de Normalització Lingüística de Balears. Esperam que per ser coherents al proper plenari duguin una proposta de modificació del reglament, a la que evidentment ens oposarem. El Reglament Municipal d’Ús del Català ja preveu actuacions per assolir els objectius:

Article 29.

Es promouran les polítiques de selecció i de formació lingüística adequades a aquest fi.

 

S’ha intentat això?

Alternativa-Esquerra Unida va defensar la peregrina idea de que pel català és millor que hi sigui al 80% que no al 100%. No sabem de quin manual tronat s’ho han tret això; potser ens haurien d’aclarir quins percentatges consideren més correctes 80%-20%, 60%-40%, 50%-50% ?. Si diguessim el mateix del castellà a la Ser o a Onda Cero hi podríem sentir el 20% en català, però no, ells tenen ben clar que allà el castellà hi ha de ser al 100%. Potser que vagin refent els seus desitjos pel 2010: “-Que l'equip de govern compleixi la llei i la faci complir”(Urxella 1/1/2010). Es veu que no és el mateix receptar que prendre. També ens acusaren de "fer mal", intentant matar al missatger, ja que el que el nostre partit ha fet ha estat simplement posar una situació damunt la taula, situació que no hem creat nosaltres.

Del PP es preocupant el seu gir cap a les postures delgadistes que trenquen amb la línia històrica del PP de Pollença. Veim un futur molt preocupant tant a Pollença com a Balears.

I que dir de l’Equip de Govern UM-UNPI-PSOE? Un govern que va contra les seves pròpies ordenances ja no té cap credibilitat. Tampoc és cap nova: incompleixen la d’ocupació de via pública, les de disciplina urbanística, la de contractes, etc. Potser els ciutadans, quan els arribi la factura de l’IBI es podran autoaplicar qualque descompte, ja que, segons el Batle, “l’important és que es compleixi l’esperit de la norma” (textual, per caure d’esquena). Evidentment l’interpretador d’aquests esperits es veu que només pot ser el propi Batle. Un batle que es diu d’un partit nacionalista, UM; haurem de preguntar-nos quina nació es la que diu representar. Del PSOE poca cosa a dir, la seva facilitat per girar-se la camisa per tal de no incomodar a en Joan Cerdà arriba a extrems al·lucinants. Ja es poden anar deixant de Cafès per la Lléngua, Àrees de Normalització, premis o exposicions per difondre el català; si l’Ajuntament és el primer que en vers de donar llum, dona fum, no hi ha res a fer.

En definitiva, un desastre tot plegat i una preocupant sintonia entre Altenativa-Esquerra Unida, PP-UMP, PSOE i UM-UNPI. La moció fou rebutjada amb el vot a favor del PSM i en contra de la resta de partits.

ACTA DEL PATRONAT DE LA RÀDIO 27/03/2009

PRESSUPOST DE LA RÀDIO PEL 2010 APROVAT EL 26/03/2010

 

Un centre Bé d'Interès Cultural

psm-pollenca | 23 Març, 2010 12:13 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

El Pla Territorial de Mallorca (aprovat l’any 2004 pel PP i UM) deia, en la seva disposició addicional primera, que el centre històric de Pollença s’hauria  d’incoar com a  Bé d’Interès Cultural, amb la categoria de conjunt històric. El dijous passat, la ponència tècnica de Patrimoni va dictaminar favorablement la incoació de BIC al centre històric de Pollença. Ara mateix esta obert el peròde per les negociacions oportunes amb les diferents parts, l’Ajuntament de Pollença entre ells, per tal que la propera Comissió Insular d’Urbanisme i Patrimoni pugui aprovar la incoació del BIC.

Una vegada aprovada la incoació hi haurà un termini màxim de 20 mesos per declarar el BIC definitivament. Durant aquest període no es podran segregar (partir) solars del centre històric ni tampoc augmentar els volums dels edificis existents. Sí es podran fer reformes i rehabilitacions, que no es veuen afectades per la suspensió.

La declaració del Centre Històric de Pollença com a Bé d’Interès Cultural suposarà definir més clarament els criteris que han de regir les actuacions dins ell, tant a nivell d’obres, com a nivell d’actuacions arqueològiques com les remodelacions que s’hi puguin fer, així com la difusió pública d’aquest espai. Tant l’Ajuntament com els particulars podran accedir a subvencions de les que fins ara no disposen, com son les provinents del 1% cultural que han d’aportar les grans empreses que fan obra pública.

Per tant es tracta d’una passa en la direcció de protegir el centre històric, promocionar-lo, posar-lo en valor com a reclam turístic i facilitar la vida i el comerç en el seu àmbit. A Alcúdia ja fa anys que el seu centre és un BIC i és evident la millora que això ha suposat en qualitat de vida i en la imatge del seu centre.

Desgraciadament el Batlle sembla que no vol col·laborar amb el Consell en el procés de declarar el centre com a BIC, malgrat sigui seguint determinacions d’una norma aprovada pel seu propi partit. Seria lamentable que els entrebancs vinguessin del propi Ajuntament, quan altres ajuntaments com Sineu o Soller volen aquesta declaració pels seus pobles. No hem de tornar a quedar enrera.


Les darreres notícies que tenim del batle desmenteixen les aparegudes a la premsa, i sembla que l'Ajuntament sí que seria favorable a la declaració del BIC, si s'aclareixen algunes questions del que suposaria la incoació. Sí realment és així ho celebram i esperam que l'Ajuntament col·labori amb el Consell amb aquesta declaració que tant potenciaria al nostre centre històric i als seus habitants i empreses.

Veure Disposició Addicional del PTM

 

 

Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

psm-pollenca | 22 Març, 2010 08:58 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Quan es va inaugurar la ràdio l’any 2003 es varen inaugurar unes instal·lacions modestes, però dignes, per una ràdio que estava començant el seu camí. A l’edifici de Monti-sion s’hi va instal·lar una sala aïllada de locució amb micròfons per entrevistes, així com dues sales de control amb els comandaments (les anomenades ‘peixeres’). Després d’uns començaments difícils la Ràdio s’havia començat a consolidar com un referent en la comunicació del municipi, molt important pel fet de tenir tres nuclis de població. La ràdio ha tingut des del començament  els objectius de la cohesió del municipi, del reconeixement com a poble, de l’àgora plural de debat i d’eina de normalització lingüística del català de Pollença.

Al 2009 es va engegar la reforma de l’edifici de Monti-sion i tots els serveis que s’hi trobaven varen ser traslladats a altres dependències amb bitllet d’anada i tornada. Menys la Ràdio. La ràdio s’havia de traslladar a l’edifici del Convent en unes sales on s’hi havien de fer obres. Les obres no es feren i es col·locaren els aparells de la ràdio en una petita sala a la part posterior del Convent.

Les condicions en que fan la seva feina els treballadors de la ràdio en aquell espai son lamentables, ni tan sols disposen de serveis. Una petita taula i una taula de mescles es allò en que s’ha convertit la ràdio. Evidentment aquestes condicions limiten la capacitat de la ràdio per millorar i desplegar la seva oferta radiofònica, per molts esforços que hi facin els treballadors. Aquesta situació seria suportable si en pocs mesos la radio passas a la seva ubicació definitiva i amb les instal·lacions de que disposava abans.

L’Equip de govern no té en previsió a curt termini cercar un lloc per la ràdio, s’ha parlat d’altres sales al Convent, s’ha parlat dels locals municipals a les illetes de la Plaça Major, però no es concreta res. Per això, a la nostra moció, demanam que l’Ajuntament, al 2010, cerqui un lloc definitiu i habiliti les partides pressupostàries necessàries per fer el trasllat definitiu. El que ha exposat el batle a la Comissió informativa no és gens esperançador, sembla que no volen aprovar la moció. Això significaria que el trasllat no es faria al 2010, i evidentment tampoc al 2011, ja que hi ha eleccions al juny i el pressupost de l’any no estarà aprovat (no ho ha estat en tota la legislatura abans del setembre). Això significa deixar la ràdio en precari, com a mínim, fins al 2012. Lamentable.

* * *

Per altra banda també demanam que es compleixi la normativa reguladora de la ràdio, que en el seu article 7 diu que a tots els programes la locució haurà de ser completament en català (encara que si hi ha  convidats que no el saben, amb ells s’hi pot parlar en castellà). Això actualment no es compleix en algun dels programes. Aquesta normativa fou aprovada l’any 2002 amb PSM, PSOE i UM a l’equip de govern, i mantinguda la legislatura passada quan el PP gestionava la ràdio. Per tant no es traca d’un caprici del nostre grup, sinó del compliment de la normativa feta pel propi Ajuntament. La normalització lingüística és un dels objectius irrenunciables de la nostra ràdio i volem saber si l’equip de govern (UM-UNPI-PSOE) ho té clar, apart de que també ens preocupa la postura del PP des de que han assumit els nous criteris “delgadistes” respecte de la llengua incorporats pel seu nou president, J.R.Bauzà.

A la Comissió Informativa en vers de corregir l'incumpliment, parlaren de modificar l'ordenança de la ràdio per permetre els programes en castellà. Seria inaudit que un ajuntament suposadament "progressista" fes anques enrera en la normalització linguística per permetre més castellà a la ràdio, i amb un partit (UM) que es diu nacionalista. Molts cafes per la llengua, tècnics i premis, però a l'hora de la veritat estan per fer normatives castellanitzadores. Farien a Ràdio Pollença allò que no feien a [M]TV i ni tan sols fan  a  IB3.  Evidentment si van per aquest camí ens hi trobaran absolutament en contra.

VEURE EL TEXT DE LA MOCIÓ

 

 

 

Contra la corrupció, manifestació.

psm-pollenca | 20 Març, 2010 11:23 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Avui a Palma, manifestació contra la corrupció organitzada per l'Obra Cultural balear el sindicat STEI-i, etre d'altres.

 

 

http://www.plataformacontralacorrupcio.org/

A Pollença també li interessa la protecció de l'Albufera i de son Bosc

psm-pollenca | 18 Març, 2010 15:22 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

 

El Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, declarat com a tal l’any 1988, no comptava amb un pla d’ordenació de recursos naturals, instrument d’ordenació i gestió que només fou obligatori per als espais naturals protegits a partir d’una llei estatal de l’any 1989.

Així i tot, malgrat no existir l’obligatorietat d’un PORN per al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, el nous responsables de la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat (amb el Conseller Biel Vicenç al capdavant), a través de la Direcció General de Biodiversitat, va considerar oportú elaborar un pla d’ordenació dels recursos naturals per a aquest espai natural protegit, amb l’objectiu de millorar la seva preservació i gestió a partir dels estudis sobre els valors naturals de la zona desenvolupats durant els darrers anys.

Segons la Llei autonòmica de Conservació dels Espais de Rellevància Ambiental, el termini màxim per a l’aprovació definitiva del PORN és de dos anys.

L’àmbit del nou PORN és de 1.691,47 hectàrees. La superfície del parc natural actual és de 1.646,48 hectàrees, per la qual cosa l’àmbit del nou PORN abraça 45 hectàrees més.

Els terrenys incorporats a l’àmbit del nou PORN són tots ells annexes al parc natural i són els següents:

  • Terrenys de la depuradora de Muro-Santa Margalida.
  • Terrenys de Son Bosc.
  • Àrea biològica crítica de l’orquídia de prat (Orchis palustris, espècie vulnerable segons el Catàleg Balear d’Espècies Amenaçades).
  • Platja des Comú de Muro.
  • Comuna de Sant Martí (vora les Casetes dels Capellans).

El Parc Natural de l’Albufera és un dels set parcs naturals de les Illes. Es tracta d’un element del patrimoni natural de les Balears, la preservació del qual interessa a tots els ciutadans de les Illes.

Actualment es troba especialment amenaçat per la construcció del golf de Son Bosc. La concessió del la llicència a aquest camp de golf fou possible per l’interès del PP i d’UM en tirar endavant aquest negoci, que va provocar fins i tot la ruptura del acte de govern a Muro.

Després de la destitució dels càrrecs d’UM, l’elaboració del nou PORN ha aturat la construcció del camp, tot i que els promotors han continuant fent obres en una zona no afectada pel PORN, pero que per ella sola no permet la viabilitat del golf.

Les Balears son el territori més densament ocupat per camps de golf d’Espanya i Portugal (ni a València, ni a Murcia i a l’Algarve no trobam la densitat de les Illes), per tant no pot ser mai “d’interés autonòmic” la construcció d’un camp de golf més (seria el num.24 de les Balears). Actualment el PP i UM treballen en una proposició no de llei que permetria tornar enrere l’ampliació de l’àmbit del PORN de l’Albufera i donar via lliure al camp de golf.

Per tot això demanam que l’Ajuntament de Pollença es comprometi amb la protecció efectiva del medi ambient, més enllà de campanyes de màrqueting i de grans paraules buides, i per això hem presentat aquesta moció.

TEXT DE LA MOCIÓ

 

Article al bloc de Biel Perelló

L'entramat polític de Son Bosc, per Miquel Àngel Tortell 

Moció contra la jubilació obligatòria als 67 anys i la pujada de l’IVA al 18%

psm-pollenca | 17 Març, 2010 17:53 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Les societats més avançades socialment han anat millorant la protecció social i les legislacions laborals de manera que els treballadors i les treballadores han pogut accedir al món laboral en condicions de dignitat. 

Ara el Govern espanyol, aprofitant la crisi econòmica i la feblesa en la posició dels treballadors i treballadores per defensar les seves condicions de treball, proposa una limitació dels seus drets socials a través d’allargar els anys fins a la jubilació,  fins als 67, trencant així un dels pilars del pacte de Toledo i afectant l’estat de benestar aconseguit per la nostra societat.

L'ajuntament de Pollença té al voltant de 175 treballadors, sense contar els organismes autònoms. Per tant retardar l'edat de jubilació fins al 67 anys suposa350 anys més de feina per la plantilla actual. Es per aquesta condició de ser la major "empresa" de Pollença que l'Ajuntament s'ha de posicionar contra aquest retall en els avanços socials aconseguits pels treballadors.

Per altra banda l’anunci per part del Govern de l’Estat d’augment de dos punts de l’IVA a partir del mes de juliol de 2010 i de forma permanent en el futur, perjudicarà greument sinó també a les administracions locals  així com als ciutadans i les empreses.

Si  fem  el  càlcul,  prenent  com  a  referència  l’execució  del  pressupost  del passat 2008, l’increment de la despesa per a l’Ajuntament de Pollença, aplicant l’augment de l’IVA del 16% al 18% donaria un resultat per sobre dels 135.000 euros. 

Aquest  augment  de  l’IVA  comportarà  un  augment  de  la  despesa  corrent  dels ajuntaments i una major dificultat per a realitzar inversions.

També pot suposar una disminució del consum per part dels ciutadans, agreujant la crisi econòmica que es pateix en aquests moments, i que especialment pot perjudicat a les Illes Balears com a destinació turística.

Una vegada més constatam que temes tan trascendents com aquests es decideixen a Madrid, obviant a les comunitats autònomes. Sense haver aconseguit per Balears el finançament just que ens mereixem, ara ens volen exprimir encara més a força d'anys de feina i més punts a l'IVA.

Per tot això hem presentat aquesta moció pel seu debat en el proper Ple de març.

Notícia sobre la proposta de Pere Sampol respecte de l'IVA turístic i industrial, aprovada al Senat.

 

Els números de l'Ajuntament ( I )

psm-pollenca | 16 Març, 2010 09:42 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

En els propers dies parlarem de les mocions que presentem en el proper ple municipal, però abans hi paga mirar un poc enrere per fer un anàlisi del pressupost del 2009 i com va quedar el dia 15 d’octubre, quan el PSM fou destituït pel batlle de les seves feines dins l’equip de govern.  Analitzar les qüestions econòmiques, així com les urbanístiques, son les més dificultoses de l’administració municipal, però val la pena aturar-se a fer-ne cinc cèntims.

 

 Pitjar per veure amb major qualitat

L’estat del pressupost a 15 d’octubre només és una referència, ja que el que importa al final és la liquidació de l’any, alguns regidors es dediquen a a “guardar” factures pel final, o fins i tot deixar-les per l’any següent, però ja ens dona una idea de per on van les coses.

Del pressupost del 2009 assenyalar que els regidors més beneficiats respecte el 2008 amb pressupost “real”, gastable i no compromès d’antuvi, foren les àrees del propi Batle, les de Martí Ochogavia i les de Maria del Mar Sastre i Fca. Ramon Pérez. Cal destacar el cas de Martí Ochogavia, que fou el regidor que més s’excedí del seu pressupost en el 2008 (181.735,67 E), això no li va suposar cap penalització, sinó molt al contrari un premi de 595.017,37 E més disponibles. Tots els retalls en àrees de UM tenen una fàcil compensació, ja que amb el que va augmentar el pressupost del batle, aquest pot assumir certes despeses i "ajudar" als seus col·legues.

D’entre el pressupost que quedava disponible a data 15 d’octubre només comentar que ja no quedava ni un euro per arreglar camins, i que el pressupost de fires estava exhaurit en el 89%, tot i no haver-se realitzat encara La Fira del mes de novembre. Respecte del pressupost de cultura aquesta és la realitat que consta a les actes del ple de novembre, quedaven 274.539,86E sense gastar. Feim aquesta puntualització perquè des de l’equip de govern s’ha escampat la “bolla” que el PSM s’havia “gastat en un any el pressupost de dos anys”. Aquesta argumentació és una fal·làcia, ja que el pressupost funciona per àrees, cosa que coneixen perfectament, i un regidor pot prioritzar unes despeses per damunt unes altres, encara que això suposi passar-se en una partida, sempre i quan retalli en una altra. De tota manera aquest article tindrà segona part quan analitzem l’extrajudicial del 2009 i vegem de on venen els “deutes històrics”.

Respecte dels números de l’empresa municipal, el que es reflexa és que al mes d’octubre l’Ajuntament encara només li havia transferit el 33% del pressupost que li pertoca cada any (que ja son 600.000E menys dels que s'havien compromés), i així i tot EMSER ja reflexava uns guanys aproximats de 850.000 E.

 

 

Powered by LifeType - Design by BalearWeb