"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Pollença en estat d'excepció

psm-pollenca | 30 Abril, 2010 12:51 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Crònica del Ple Ordinari de dijous 29 de Març de 2010 (I)

La caòtica situació de l’Ajuntament de Pollença preocupa, i molt, als ciutadans. Ahir es va demostrar amb una important presència de públic a la sala de plens. També hi va haver una contra-convocatòria a base de coca i vi a la Plaça Vella, suposam que per atraure a la gent i intentar evitar que entressin a la sala de plens.

L’ordre del dia es va despatxar aviat. L’equip de govern aprovà amb els seus únics vots els comptes generals de l’Ajuntament del 2007 i del 2008, comptes fora de termini i que mostren la mala situació en que es troba l’ajuntament, que contrasta amb la manca d’iniciatives per pal·liar aquesta situació.

També s’aprovà la modificació puntual del Pla General per permetre una ampliació del PAC. S’aprovà per unanimitat, tot i que el nostre grup va fer constar que si l’adaptació del Pla General al PTM es dugués amb uns terminis raonables no serien necessàries modificacions puntuals per fer “apadassats” . La nostra crítica va indignar el batle que es veu que no suporta cap veu discrepant amb ell, sembla que vol Cera del Corpus.

Passàrem als precs i preguntes. Més de dues hores de intervencions, on el govern es va poder estendre tant com volgué i la oposició poguérem entrar poc (es va treure la norma de 30 segons per grup, i a la seva discreció). Anirem deglossant els diferents apartats. Avui ens centrarem el l’àrea de Cultura i l’Operació Voltor.

El batle, tot i les escoltes telefòniques publicades el passat diumenge, tornà a negar l’evidència de que Toni Oliver era el seu regidor a l’ombra. Tenir un regidor "d'amagat" és molt greu, ja que la seva feina s'escapa al control democràtic del Ple. Per això des del PSM reiteràrem la petició de dimissió del batle. El batle mateix va fixar el llistó de les destitucions, quan expulsà al nostre regidor del govern per haver accedit a un camí d’ús públic sense el seu consentiment. Creim que per mentir reiteradament amb molt més motiu el batle hauria de deixar la cadira.

És més, exposàrem una nova conversa de l'1 de febrer de 2010 on queda ben clar que Toni Oliver, amb el coneixement i consentiment del batle Joan Cerdà i de Miquel Ramon, havia de contractar una persona a l’INESTUR per una quantitat de 18.000E, i que aquesta persona  (militant d'UM de Pollença) estaria en aquest lloc fins que al mes de juliol ocuparia la plaça de Director/a del Museu de Pollença (data en que l’actual directora finalitza el seu contracte, tot i que s’hi pot tornar a presentar), passant-se pel folre qualsevol procés selectiu mínimament imparcial. Toni Oliver tria el director del Museu, obviant el procés selectiu i a aquesta persona li pretén donar una feina provisional a l’Inestur mentres tant espera la plaça.

(...)

A.OLIVER.- Tendrías que venir un par de días a la Conselleria, como mucho tres días a Ia semana para llevar unos proyectos, bueno, me harías un poco mi trabajo también.

(...)

A.OLIVER.- Una cosa, luego tendrías que presentar facturas eh? Y aquí las facturas se cobran después de cuatro meses, esto lo tienes que tener en cuenta también eh?... Lo que pasa es que cuando lo tienes asegurado, ya tienes la partida bloqueada, porque como va por intervención, rollos y tal, pues no sé, yo se lo comenté a Michel (Miguel RAMON AMENGUAL), para que no dijese que Toni hace lo que le pasa por los "huevos" y están de acuerdo, le dije que se lo comentase a Juan (Posiblemente Juan CERDA RULL) también, no hay ningún problema, (...)

A.OLIVER.- Y a partir de aquí, ya està todo hecho sabes que te quiero decir? Serían tres días por semana, tres mañanas ,no?, muchas mañanas nos iríamos juntos, yo iría contigo porque estoy hasta los "huevos" de conducir, algún día.

(Militant UM Pollença).- Bueno, ya conduciré yo.

A.OLIVER.- Yo lo miraré, però claro quería hablar contigo por si te interesaba.

(Militant UM Pollença).- Si, si, si. Y esto que seria un mes o dos de trabajo? 0 todo el año, no se como funciona.

A.OLIVER.- No, lo que haríamos serà repartir, es decir, nos podemos gastar dieciocho mil euros al año, ahora no tienes por que venir, al principio un poco mas.

(Militant UM Pollença).- Claro me he de poner al dia.

A.OLIVER.- Al principio un poco mas y luego si tienes que venir dos días por semana, dos días por semana, hasta... Hombre yo confio al menos hasta que cojas la plaza del museo, sabes lo que te quiero decir?

(Militant UM Pollença).- Vale perfecto.

A.OLIVER.- O sea, hasta julio, agosto tendríamos que al menos mantener esto.

(Militant UM Pollença).- Vale, perfecto.

(...)

(Militant UM Pollença).- El Conseller es Miguel no?

A.OLIVER.- No, no me pondrà ningún problema, y mas si ya lo sabe Juan  

Davant les evidències el batle tirà pilotes a fora i intentà desviar l’atenció. Clamorosos els silencis dels seus socis de govern del PSOE, que no entenem com a aquestes alçades continuen aguantant-li la cadira al batle. Pollença necessita una profunda regeneració i el batle actual no és en absolut imprescindible per fer funcionar l’Ajuntament (bona prova n’és aquest ple, farcit d’assumptes que pengen). Haurem de començar a pensar que es tapen les vergonyes mutuament. En la seva obcecació per mantenir-se en el poder el batle perjudica molt greument a Pollença, i arrastrarà a empreses, treballadors de l’Ajuntament, associacions del poble i particulars que han tingut part en els manejos del batle i de Toni Oliver. Pollença no es mereix això. Les responsabilitats judicials les hauran de resoldre davant els tribunals, però les polítiques ja son més que evidents i fan la situació insostenible.

Moltes preguntes per contestar

psm-pollenca | 28 Abril, 2010 15:39 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Demà dijous es celebrarà el ple ordinari d'abril. Els grups de l'oposició hem retirat les nostres mocions (6 en total) per poder tenir temps de fer una bona llista de preguntes a l'equip de govern. L'ordre del dia, sense les nostres mocions, ha quedat així:

1. Aprovació dels comptes generals del'Ajuntament del 2007 i 2008.

2. Aprovació del conveni per a la recaptació de tributs amb l'Agencia Tributària de les Illes Balears.

3. Modificació de la norma 117 del Pla generalpel canvi deparàmetres a la zona ECAD-12. Es tracta de possibilitar la cració d'una primera planta al PAC.

I aquí s'acaben les propostes de l'Equip de Govern. 

El grups de l'oposició hem redactat aquest comunicat:

L'OPOSICIÓ MUNICIPAL DE POLLENÇA RETIRA TOTES LES MOCIONS PER FORÇAR AL BATLE A DONAR EXPLICACIONS SOBRE ELS VINCLES AMB L'OPERACIÓ VOLTOR I LA INOPERATIVITAT DEL SEU GOVERN

Els tres grups de l’oposició municipal de Pollença, PP-UMP, PSM, i Alternativa hem decidit retirar les mocions que havíem registrat pel ple d’aquest dijous. La decisió s'ha pres davant la necessitat d'escoltar les explicacions del batlle en plenari per dos motius greus. Per una banda, perquè els ciutadans han vist, gràcies a l’obertura del sumari, que l'Operació Voltor afecta de ple a Pollença i per l'altra banda perquè l'acció de govern del municipi està totalment paralitzada, amb temes essencials pel municipi congelats des de fa mesos.

Una vegada retirades les mocions de l’oposició el Ple queda pràcticament buit de contingut perquè, com durant tota la legislatura, l’equip de govern només presenta al Ple el que és obligat per llei. És a dir, aquesta setmana el batlle i els regidors executius no tindran cap excusa per no contestar els nostres precs i preguntes, i assumir la seva responsabilitat.

Pensam que el ple municipal és el lloc indicat per què el batlle i els regidors implicats donin explicacions sobre tots els temes de l’operació voltor, on surten implicats el batlle i diferents regidors d’UM. Igualment el PSOE haurà d’explicar totes les irregularitats detectades al pla de mobilitat.

Per acabar volem també explicacions i solucions a tots els temes actualment congelats al municipi o dels que no se'ns ha informat i que ens hem distribuït entre els tres grups per demanar explicacions. Els principals temes que volem tractar són els següents: 

·         Implicacions de l'Operació Voltor a Pollença

·         Contractació irregular del Pla de Mobilitat

·         L’ordenança d’ocupació de la via publica.

·         L’adaptació del PGOU al PT.

·         La concessió de les platges del Port de Pollença.

·         El recurs del Camí de Ternelles

·         Els projectes del Plans E, 1ª i 2ª fase.

·         La solució a la facturació il·legal de l’Ajuntament.

·         La liquidació del 2009, els pressuposts del 2010 i la desastrosa situació econòmica de l’Ajuntament.

·         La disciplina urbanística.

·         La declaració de BIC del centre històric de Pollença.


Esperam que el ple sigui productiu i l’equip de govern sigui capaç de donar respostes i solucions raonables a tots els temes plantejats i assumir la seva responsabilitat. Si no és així, els partits que formam l'oposició a l'Ajuntament de Pollença advertim que plantejarem noves mesures.

Bartomeu Cifre Ochogavia, portaveu del PP-UMP

Bartomeu Cifre Bennàsar, portaveu del PSM-EN

Jose Luis Garcia Salvador, portaveu d’A-EU-EV

Es tocaran moltes qüestions que afecten als pollencins, així que encoratjam als ciutadans a sssistir al Ple o escoltar-lo per Ràdio Pollença (107.9 FM).

El Correllengua 2010 arriba l'1 de maig

psm-pollenca | 27 Abril, 2010 08:59 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com


Aquest és l'anunci del pas del Correlléngua per Pollença. Des de fa uns anys l'Ajuntament col·labora en aquest esdeveniment. Quan va passar el prmer correllengua, l'any 1999, era el PSM de Pollença qui donava el suport organitzatiu al nostre poble. Una iniciativa engrescadora que té tot el nostre suport. Tan sols lamentar les poques accions adreçades a la normalització liguística per part del nostre Ajuntament:

La flama de la Llengua representa la vitalitat de la llengua catalana, i es va passant de mà en mà, de generació en generació i de territori en territori per simbolitzar el compromís de tothom, grans i petits, en la defensa i promoció de la nostra llengua.

El proper dissabte dia 1 de maig la flama de la llengua passarà per Pollença i necessitam gent disposada a portar-la. El recorregut que faci cadascú dependrà del nombre de persones que s’inscriguin i de la condició física de cada participant.

El termini d’inscripció estarà obert fins el proper dia 27 d’abril i els punts on es pot fer són:

Servei de Normalització Lingüística: 971530108 (d’11.00 a 14.30 h.)

Centre Cultural: 971530015 (de 9.00 a 21.00 h.)

Participació Ciutadana: 971533111 (de 9.00 a 14.30 h.)

Espai Tartan: 607198628 (de 9.00 a 14.00 h.)

Poliesportiu: 971533990 (de 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 21.00 h.)

Dimecres dia 28 d’abril, a les 20.00 h., es farà una reunió informativa a l’Oficina de Normalització Lingüística (c/ de Guillem Cifre de Colonya, s/n, davant els jardins Joan March) per tal de donar la posició de sortida de cada una de les persones que han de portar la flama.

A les 16.30 h. de dia 1 de maig es llegirà un manifest a la Plaça Major.

Animau-vos i participau d’aquesta festa per la nostra llengua!

 

Les converses telefòniques del "Cas Voltor" confirmen que Toni Oliver feia de regidor encobert

psm-pollenca | 26 Abril, 2010 15:17 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Diumenge la premsa va publicar una sèrie de converses telefòniques dins el sumari del Cas Voltor on es mostren uns indicis molt clars que confirmen el que ja haviem denunciat feia mesos: que l'ex-regidor Toni Oliver i ex-gerent de l'Inestur, havia estat fent feines pròpies del regidor de cultura, des que el nostre regidor Tomeu cifre, fou destituit l'octubre passat.

Ja ho haviem anunciat a mitjans de desembre i al mes de febrer, demanant que s'anomenàs un regidor de cultura de manera formal, ja que la situació de tenir un regidor "per darrera" no era admissible. I el batle ho havia negat, fins i tot dins el ple, dient que el regidor era ell. Donç resulta que a Toni Oliver es direccionaven les propostes d'activitats culturals a Pollença i que fins i tot va anar a la reunió de Patronat del Festival com a "assessor del batle".

Davant aquest fets tan criticables políticament com son el de tenir un regidor de tapat i el fet d'haver-ho negat davant el Ple de l'Ajuntament, el nostre grup ha considerat que és motiu més que suficient perque el batle presenti la seva dimissió, i doni pas a la regeneració de la vida política municipal.

Per altra banda ahir també es publicaren unes converses on s'explicaven unes maquinacions per tal d'extorsionar al nostre regidor i fer "que se porti bé". Com que aquest contuberni no es va materialitzar mai en una amenaça directa per part d'UM al nostre regidor, no entrarem a valorar-les políticament, i les deixarem en l'àmbit estrictament personal de la persona que les fa, ja que es desqualifiquen per elles mateixes.

Ultima Hora de 26/04/2010 Dijous a les 20h hi ha ple municipal, que dedicarem a fer preguntes de control al govern

Avui dilluns s'han celebrat les comissions informatives preparatòries del ple de dijous. L'Equip de Govern hi du a aprovació els comptes generals de l'Ajuntament del 2007 i 2008, així com l'aprovació del conveni alb la CAIB per la recaptació de tributs i la modificaciópuntual del Pla General per permetre la construcció d'un nou PAC (quan hi hagi doblers per fer-lo, que no serà per ara). La resta eren sis mocions de l'oposició que els grups de l'oposició hem anat retirant, l'objectiu és tenir més temps per poder fer precs i preguntes, ja que hi ha moltes quetions atrassades a l'Ajuntament que cal tractar, i cap de les mocions era de quetions a resoldre urgentment.

EL Consell de Mallorca posa en marxa la declaració del Centre Històric de Sineu com a Bé d'Interés Cultural

psm-pollenca | 24 Abril, 2010 13:23 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Del Diario de Mallorca

El Consell aprueba por unanimidad la declaración del casco histórico como BIC

La medida implica la suspensión temporal de las licencias de obra nueva, segregaciones y demoliciones

J. FRAU. SINEU. La comisión de Ordenación del Territorio, Urbanismo y Patrimonio Histórico del Consell de Mallorca aprobó ayer por unanimidad la declaración del casco antiguo de Sineu como Bien de Interés Cultural (BIC) con categoría de Conjunto Histórico, una medida que entrará en vigor en el plazo máximo de un año, al concluir el proceso administrativo que conlleva la incoación del expediente.
La declaración de BIC, que abarca el centro medieval y del siglo XIX de la localidad, conlleva la suspensión temporal en el otorgamiento de licencias que supongan un aumento de volumen, segregaciones y demoliciones hasta que el ayuntamiento de Sineu concluya el plan especial de protección, la hoja de ruta que fijará las posibilidades edificatorias y las restricciones urbanísticas implícitas en la declaración de BIC. El Ayuntamiento podrá aprovechar el proceso de adaptación de las NNSS al Plan Territorial para elaborar el plan especial.
Por contra, la medida no afectará a las licencias de reforma, rehabilitación u otras obras que no impliquen un aumento de volumen edificatorio, aunque las solicitudes de permiso deberán ser enviadas a Patrimonio del Consell para su revisión. El director insular de Patrimonio, Biel Cerdà, aseguró ayer que este requisito no implicará un retraso importante en la tramitación de los permisos.
Por su parte, el alcalde de Sineu, Josep Oliver Rebassa (PP), afirmó que la declaración de BIC, solicitada por el propio Ayuntamiento, "contribuirá a proteger el casco antiguo de la localidad" y expresó su confianza en que el Consell "cumpla el compromiso de no paralizar las obras del centro que ya están en marcha". Además, Oliver espera que la figura proteccionista implique la llegada de nuevas subvenciones públicas para la reforma de viviendas.

EL PSM CONSIDERA LAMENTABLE QUE FINS A MITJANS DE JUNY NO S’ EXPLOTIN LES PLATGES DEL PORT DE POLLENÇA

psm-pollenca | 21 Abril, 2010 15:57 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Arran de la renuncia de l’Associació de Veïns del Port de Pollença a prorrogar l’explotació de les platges del Port de Pollença pel 2010 l’Ajuntament està redactant un nou plec de condicions per adjudicar novament aquesta concessió. La nova concessió, tal i com han declarat el batle Joan cerdà  i la 1a Tinent, Francisca Ramon, es traurà a licitació per un import 70.000 € inferior al de l’any passat, quedant enguany en 269.000 €. Dit això cal fer tot un seguit de consideracions:

Resulta un agravi comparatiu que la resta de concessionaris de les platges, que varen demanar la pròrroga de la concessió, no hagin pogut renegociar l’import de la concessió, i en canvi qui es vulgui presentar a la licitació de les platges del Port de Pollença, podrà optar a una concessió més avantatjosa.

L’AA.VV. del Moll té tot el dret a no continuar gestionant les platges del Port si creu que ja no és un negoci avantatjós, però l’Ajuntament també ha de defensar els seus interessos i els seus ingressos, i resulta cridaner que l’única concessió que es rebaixarà serà la de les platges del Moll, i no les de Cala Sant Vicenç o Formentor, les quals sembla que sí son negoci pels seus concessionaris.

Finalment consideram lamentable que coneixent les intencions de l’AA.VV. en el mes d’octubre no hagi estat fins al mes de març, a poques setmanes del començament de la temporada turística, que l’equip de govern hagi intentat cercar una solució per la gestió de les platges. I més lamentable encara és que ningú no gestionarà les platges fins a mitjans mes de juny (dit per la Sra. Francisca Ramon), ja ben començada la temporada turística.

Des del PSM respectam la decisió de l’AA.VV. de renunciar a la pròrroga, però en vers de licitar novament i amb rebaixes, consideram que a partir d’ara el més adequat seria seguir el model d’altres municipis i que sigui l’Empresa Municipal de Serveis la que es faci càrrec de la gestió de les platges del Port de Pollença.

Això és Sicília (II)

psm-pollenca | 19 Abril, 2010 09:50 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Les barques atraquen al Moll en funció de si això convé a UM o no.

Ahir diumenge coneguerem més converses telefòniques dins el sumari de l'Operació Voltor entre Toni Oliver i Joan Cerdà, batle de Pollença. Apart d'altres manejos que s'expliquen a les converses, crida l'atenció una en la que el batle, que és membre de l'empresa pública Ports de les Balears (juntamet amb Fca. Ramon), parla amb en Toni d'evitar que una barca d'arrossegament pugui atracar al moll. La desició es fonamenta en que aquesta barca està vinculada a un regidor de l'oposició, i que oposant-s'hi es guanyaran el favor de persones pròximes a UM. Una vegada més, una desició respecte a la gestió pública que no es pren en funció de si convé o no als pollencins, si no de si convé o no a UM.

La Policía también resume un diálogo entre Oliver y el alcalde de Pollença, Joan Cerdà, el 24 de noviembre de 2009, en el que maquinan si deben permitir o no, gracias a que UM controlaba en ese momento el organismo Ports de les Illes Balears, que el pariente de un concejal en la oposición pueda amarrar en el puerto de Pollença, y sacar con ello un rédito político.

"[Cerdà] le comenta que se ha enterado en Ports de que [el familiar del rival político] quiere traer una barca de arrastre al muelle, y como quiera que ellos pueden decir que sí, o que no, que lo tienen controlado, le indica a Antoni [Oliver] que consulte con los marineros que si les interesa, y sobre todo para que sepan que si lo paran, que lo hacen ellos [UM]. Antoni le dice que telefoneará a Jaume, que es su hermano y secretario de la cofradía, para que haga la consulta de forma reservada y discreta. Ambos piensan que no tendría que venir la barca. El alcalde vuelve a recalcar que sobre todo mucha discreción". (Diario de Mallorca 18-04-2010).

El sumari no ha demostrat que el batle hagi comés cap delicte dins la trama de la Operació Voltor (cosa de la que cal alegrar-se), però el que sí està demostrant son les males arts i manejos molt allunyats del que hauria d'esser una gestió política exemplar. Probablement la millor opció a aquestes alçades seria la dimissió del batle per intentar restablir la credibilitat d'aquest Ajuntament.

Diario de Mallorca:´Dile al inspector de Turismo ´mi yerno es Toni Oliver y todo está arreglado´

 

Això és Sicília

psm-pollenca | 17 Abril, 2010 16:02 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

S'ha aixecat el secret del sumari de l’Operació Voltor i als diaris s’estan publicant les converses del principal imputat, Antoni Oliver (UM) amb companys seus del partit a Pollença. Les converses han servit als jutges per imputar a altres persones, però ens serveixen als pollencins per conèixer la manera d’actuar i de pensar d’alguns polítics del poble, que tot i no estar imputats, demostren una manera de fer política del més baix estil.

Apart de les converses publicades ahir dissabte, en les es mostra con es creaven factures falses i per malversar i embutxacar-se doblers públics, avui n’apareixen d’altres, una de les quals molt significativa per veure els mètodes del batle per tenir boca-closa a l’oposició. Es tractava del Ple Extraordinari sobre contractació, on l’oposició (A-EU-V, PSM i PP-UMP) demanava la reprovació del regidor de Serveis, Martí Ochogavia (UM). El batle va intentar desactivar els arguments del PP, que al cap i a la fi és el principal partit de la oposició, amb les amenaces següents:

La Policía transcribe resumidamente la charla entre el alcalde y Oliver como sigue:

"El alcalde de Pollença le cuenta [a Toni Oliver] que antes de entrar en el pleno, "cogió por los cojones" a un representante del Partido Popular [Tomeu Cifre Ochogavia], y le hizo saber que él también había firmado facturas de su cuñado, y así ni habló en el pleno. De esa forma, sin el PP en el pleno, la credibilidad es muy muy baja, y que si entrase el PP en este juego, ya es más jodido.”(Diario de Mallorca 17/04/2010)

Així és com funciona UM, “agafant pel collons” a la oposició...si poden. Cada vegada queda més clar els motius autèntics que dugueren a UM a expulsar al PSM de Pollença: no podien consertir reformes en la manera de funcionar de l’Ajuntament que modifiquessin el modus operandi que havien dut fins ara.

A Porreres tenen les coses més clares

psm-pollenca | 16 Abril, 2010 14:15 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

A Pollença la resta de partits de l'Ajuntament no donaren suport a que aquest realitzi actes de commemoració de la proclamació de la República. A Porreres, governat per UM, l'Ajuntament s'implica en aquesta tasca.

 

La desvergonya de PP i UM a Son Bosc

psm-pollenca | 14 Abril, 2010 21:48 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Adjuntam la brillant intervenció al Parlament de Toni Alorda, diputat del PSM, argumentant el per qué de la protecció de Son Bosc davant la proposició de Llei de PP i UM per declarar el golf com a "d'interés autonòmic" per saltar-se la protecció que va posar la Conselleria de Medi Ambient. Finalment sembla que l'ampliació de l'àrea maritima-terrestre per part del Ministeri de Medi Ambient permetrà protegir Son Bosc. Ara entenem per qué UM (amb el batle, tan renovat ell) i PP de Pollença votaren contra la nostra moció al passat ple de març; el que no entenem és el vot del PSOE.

Gràcies Sra. Presidenta, sres Diputades, Srs. Diputats. En aquest Parlament hem viscut dies de glòria i dies de vergonya. Hem de convenir que aquests dies nedam immersos en els segons amb l'espectacle de la dissecció judicial de l'anterior legislatura.

Mentre declaren als tribunals sobre urbanisme a la carta en el Pla Territorial, aquí debatem sobre una proposta nostàlgica del temps de PP-UM, però, si cal encara una passa més enllà: una llei mesura per urbanitzar uns terrenys protegits. Urbanitzar terrenys protegits per llei, no hi diu haver precedents en cap Parlament occidental!

¿On s'és vist mai que uns terrenys, que el Govern i la comunitat científica consideren que han de formar part d'un parc natural, d'un parc natural amb majúscules, el de l'Albufera, el Parlament tramiti una llei per blindar un camp de golf? Ni a un de vostès, senyores i senyors de la dreta, no se'ls hi fa ni en que sigui una mica estrany?

No, Sr. Melià, no es tracta d'un debat ordinari entre defensors d'un desenvolupisme a ultrança i l'ecologisme que defensa el nostre grup, perquè no és un camp de golf en un indret ordinari, ni parlam d'un instrument jurídic ordinari: és una llei-mesura per urbanitzar un espai protegit, i això sí surt de mare. Per això afirm que si aquesta proposició de llei és presa en consideració tornarem viure un dia vergonyós en aquesta Cambra, un acord que ens retreuran i farà empegueir les generacions futures.

Si UM vota aquest acord UM veim una contraregeneració, Sr. Melià, perquè no sé si Bartomeu Vicens i Maria Antònia Munar s'haguessin atrevit a tant. 

Els proponents en són tan conscients que cometen una heretgia, que s'han esbravat en l'exposició de motius.

1.- En primer lloc es volen excusar en decisions d'aquesta legislatura. Confés que jo mateix havia advertit en alguna ocasió que el PP era capaç d'usar el precedent de fer un hospital a Can Misses, per proposar urbanitzar un indret per llei. Em deien "exagerat". I jo mateix, ho confés, dubtava de si feia llarg. Idò vet-ho aquí, sense cap escrúpol: el PP compara un hospital amb un camp de golf, com ho podria fer amb un parc temàtic, una urbanització o jo què sé... una merceria, un palauet o un xalet per a un milionari.

Aquesta comparació és un escarni. S'ha de ser molt cec, o molt cínic, per no veure la diferència entre lleis per protegir o per fer equipaments, amb una llei per construir sobre un parc natural. D'entrada, sobre els efectes reversibles o no, però també per les conseqüències lucratives que comporten una mesura i l'altra. Qui en treu profit de protegir i qui d'urbanitzar? i quina mena de profits són en cada cas?

Es miri com es miri, la conclusió és sempre la mateixa: Aprovar per llei construir un sòl protegit és una vergonya. 

Diu el Sr. Juan Cardona que el golf és completament legal, aleshores, per què feim una llei aposta perquè es pugui fer? Què és de fàcil desmuntar tot aquest muntatge! 

2.- Diu la proposició de llei, i ho cit textual que, a la finca de Son Bosc, "resulta manifestament impossible", manifestament impossible, diu, "l'existència de qualsevol element que requereixi d'una protecció excepcional". És manifestament impossible que hi hagi qualsevol element que justifiqui una protecció excepcional, ho diu el PP i vol que ho digui aquest Parlament. Per llei. No, i encara més, segons aquesta proposta de llei, si algú gosa dir el contrari, com que és "manifestament impossible", és gent que mou un debat tendenciós i apriorístic. Talment ho dirà aquesta llei si s'aprova. Tota una llei proclamarà que el debat sobre la protecció és tendenciós i apriorístic. Idò!

Però la veritat és que jo no tendré temps d'enumerar totes les persones i entitats, tendencioses i apriorístiques, que defensen la protecció de Son Bosc, i els seus arguments. Per exemple, el  TAIB-imedea, el Grup de científics internacional que vetlla per la Biodiversitat de s'Albufera, en un informe signat per Nick Riddiford, un expert mundial en zones humides, considera que els terrenys s'han de protegir i no fer-hi un golf. No sé si podem acusar els científics de ser gent tendenciosa, però acusar-los d'apriorístics (és a dir, de fer afirmacions al marge de l'experiència), em sona estrany. En tot cas, l'informe aporta moltes dades d'observacions empíriques, observacions fetes durant 15 anys, diuen. 15 anys. S'han pres moltes molèsties per fer un informe apriorístic. No m'hi podré estendre en els seus arguments, alguns s'han atès en part amb el Pla orchis, no tots. Perquè, no ho oblidem, tenim un camp de golf afectat per un pla de protecció d'orquídies de gran valor.

Però també parla de la colònia d'abellerols. Parla de papallones nocturnes endèmiques, d'espècies de dípter no descrites i que poden ser noves per a la ciència. Destaca la importància per al falcó marí... i segueix i segueix. Fins concloure, i ho cit textualment: "Son Bosc té una enorme biodiversitat (...) Els nostre estudis suggereixen que pot ser el lloc amb major biodiversitat de Mallorca" El lloc amb major biodiversitat de Mallorca. El lloc amb major biodiversitat de Mallorca i vostès volen fer dir a aquest Parlament que no té res que valgui un gafet. Que és manifestament impossible que hi hagi cap element d'interès, etc, etc.

Ens ho assegura el Sr. Cardona, ell que no sabia què passava en la seva Conselleria, ara resulta que és un expert en biodiversitat. En tot cas, el testimoni de científics, que vostès volen que aquest Parlament qualifiqui de tendenciosos i apriorístics, és llarga: la responsable del Departament d'Ecologia Terrestre de l'IMEDEA, per exemple, que alerta de la modificació irreversible de l'hàbitat de la zona i de les afeccions al parc natural, si es construeix un camp de golf. O associacions com Planta Europea, el Gob, o la fundació mundial per a la protecció de la natura, Adena, o Wetlands international o la Unió Mundial per a la conservació de la Natura, o La SEO/BirdLife o noms prestigiosos d'un grapat d'universitats europees, cit per tots el botànic Richard Bateman.

Tots ells al·leguen la riquesa de l'indret i ens insten a protegir-lo, però el PP vol que avui els diem que són una colla de tendenciosos apriorístics, que aquesta Cambra constata que "resulta manifestament impossible l'existència de qualsevol element que requereixi d'una protecció excepcional". El PP, que té ciència infusa, i s'assessora amb el cosí den Rajoy (se'n recorden? Aquell que deia que d'això del canvi climàtic no hi havia per tant). Idò el PP pretén eliminar oficialment la biodiversitat amb dues retxes d'una llei; de fer-ho realment se'n cuidarà el camp de golf. Només falta que digui que agafem una lira i contemplem l'incendi.

Ens diu el Sr. Melià que els científics només ho diuen per evitar un camp de golf, francament, no li sembla un argument infantil? 

3.- Com ha apuntat el Conseller, la proposició de llei usa arguments tan falsos com les reunions del Palma Arena. Gosa afirmar, per exemple, que tots els informes sectorials són favorables. Que tots els informes són favorables, diu, i en cita alguns però n'amaga molts, i fonamentals: (Per cert, allò que s'ha dit sobre Ramsar i la Unió Europea està tergiversat) a)Se'ns amaga, per exemple, que l'Informe del Servei de Protecció d'Espècies de la conselleria va ser desfavorable al camp de golf. DESFAVORABLE i era l'informe clau.Se n'ha fet esment, jo el duc aquí, i comença dient (llegir)(...) Forma part de l'ecosistema natural del Parc". I segueix (llegir)"Tot i els greus impactes que ha sofert la zona de Son Bosc,  els hi correpon els major índex de biodiversitat de tota l'àrea de s'Albufera, molt superiors als e la majoria de zones incloses en el PN"I després d'aportar un munt de motius, conclou que l'informe és desfavorable, i que cal revisar l'acord de la CBMA de 1999, perquè afecta de forma greu el conjunt d'espècies de flora i fauna que s'hi troben, com també la resta d'hàbitats del Parc Natural. Això diu.

Volia aportar aquest informe com a prova de l'acusació, però en tenc tants que no sé si em bastaria un sumari de 50.000 fulls.!

Però si hi ha hagut fins i tot advertències oficials d'agents de medi ambient denunciant que el golf atemptaria contra hàbitats protegits! Denúncies oficials (les mostr)

O l'informe desfavorable del Director del Parc de l'Albufera on diu que la protecció de les orquídies no serà efectiva si s'executa el camp de golf. Què feim? Li deim al director del Parc que és un tendenciós apriorístic i ens quedam tan amples? O posam a la llei que aquest informe, aquest informe, que tenc aquí, senzillament no existeix.

També deuen ser personatges tendenciosos i amb raonaments apriorístics, tots els tècnics que proposaren l'ampliació del parc el 2003, entre ells el qui era director aleshores de l'Albufera, i els que han bastit el porn en tramitació. Tots aquests tècnics són tendenciosos apriorístics? En canvi el PP, quan va decidir anul·lar l'ampliació del Parc l'any 2003, en quins informes medioambientals es va sustentar? Ho saben? En cap. Cap ni un. En un informe jurídic en temes formals.

Idò parlem també d'informes jurídics. O no és cert que la Comissió insular d'urbanisme de Mallorca ha dit que el camp de golf és il·legal perquè els terrenys estan protegits d'ençà de les DOT i no s'hauria de concedir llicència? O no és cert que això mateix és el que va dir el tècnic urbanista de l'ajuntament de Muro? El tècnic que informava ordinàriament totes les llicències... O no és el que diu l'informe del govern de les Illes Balears del servei d'assessorament local? Aquí el tenc: i diu que la llicència s'ha de denegar. Però no se va denegar...La proposició de llei fins i tot afirma que la Junta Rectora del Parc Natural s'Albufera de Mallorca n'és favorable. Fals. El darrer pronunciament de la Junta és en contra del camp de golf. Ah, però, si aprovam aquesta llei, el Butlletí oficial dirà que tots els informes eren favorables i la Junta també. I per envant. Idò no, senyores diputades i senyors diputats, els informes hi són, la flora i fauna hi són. Si la volen sacrificar, ho diguin obertament, però no s'inventin la realitat. Tanmateix, la Terra gira...I ja els dic ara que hi haurà autoritats ambientals, les del país o les internacionals, incloses les de l'Estat, que ho evitaran.

4.- Però és que la grosseria d'aquesta proposta no té límits. Gosa afirmar que és va en pro de la sostenibilitat: diu que el camp de golf contribuirà a la "preservació i potenciació dels valors naturals". De quins? De la gespa! Diu fins i tot, no s'ho perdin, que suposarà "noves fonts d'investigació i de treball tècnic i científic", de treball tècnic i científic, un camp de golf.

Senyors diputats i senyores diputades del PP, vostès han vengut aquí per enriure-se'n de la resta dels mortals!

Retirin aquesta infàmia i evitem-nos tots plegats un ridícul monumental. Els que ens cal és preservar la nostra biodiversitat fins al punt de fer-ne bandera en la promoció turística i no transmetre que vendríem els nostres espais protegits per un plat de golf.

Moltes gràcies.
 

Rèplica (aproximat):

No, sr. Cardona, no volem l'exclusivitat en la protecció: vostès retirin aquesta proposició i tenen el beures pagats. S'hi sumin!

Diu que pretenem posseir la veritat. Bé, en aquest tema, anam de la mà de la comunitat científica; però són vostès que diuen a la llei que els que no pensen com vostès són tendenciosos i apriorístics: m'ho posa com a exemple de tolerància?

M'acusa d'emprendre mesures en favor del benefici econòmic i ens acusa d'aprofitar el nostre pas en el poder per protegir espais naturals. Touché. Ho confès: i ho seguirem fent. Duré aquesta acusació com un elogi. A vostè, a vostè i al seu grup, sap de què els acusen?

Diu el Sr. Melià que no hem pensat en defensar aquest indret fins que s'hi planteja un camp de golf. Vostè Sr. Melià deu conèixer molt les iniciatives dels promotors però poc les del moviment ecologista. La lluita per S'Albufera com a parc, té quaranta anys i la de la batalla per la delimitació és llarga. Diu que fins al 2003 no es va ampliar, i quan va ser el primer govern amb participació ecologista? El 99/03, sr. Melià. S'informi.

El Sr. Cardona diu que el mateix Antich va assumir el camp de golf. Més encara, ho posen en la pròpia exposició de motius, un altre de les impropietats barroeres d'aquesta llei. Però, i qui ha dit que era un mal lloc? D'entrada, el grup municipal d'UM a Muro el 2006. O el Sr. Grimalt, Sr. Melià. El Sr. Grimalt diu (llegesc declaracions a premsa on diu que l'indret és desafortunat). Fins i tot digué en una entrevista a Televisió que, si la decisió l'hagués de prendre ell a dia d'avui, "seria una altra decisió". Això sí deia que el seu partit, no els científics del seu partit, sinó el seu partit havia pres una decisió, i ell és un home disciplinat. Això deia.

Volen sabre quina altra autoritat ambiental es va mostrar preocupada? El Conseller Jaume Font: era el dia que presentava el Llibre Blanc de Protecció d'espècies allà reconeixia els perills del camp de golf sobre la colònia d'abellerols i deia: "si l'abellerol desapareix "el culpable serà el Consell per haver atorgat els permisos per construir el camp de golf. En cap cas no serà culpa nostra,". Quan deia "culpa nostra", se referia a la Conselleria de Medi Ambient. Idò sí que ho serà culpa seva Sr. Font, culpa seva i de tot el seu grup si voten avui aquesta patètica proposta.Per què sap què en diu el TAIB sobre els abellerols, Sr. Font? Diu: "si Son Bosc es perd, es perdrà l'espècie al parc i al seu àmbit més immediat". Això diu.

Un poc més envant ens parla de la captura d'escarabats per part d'esbarts de falcons, una experiència que qualifiquen com "un dels espectacles més rars pel que fa a aucells de presa de tota Europa". Jo ho he vist Sres. Diputades i Srs. Diputats i és digne de veure, i tot, tot, transcorr sobre la finca on, com ho diuen vostès? En aquella finca on és manifestament impossible que hi hagi cap element digne de protegir.Cap.

Idò tenc la guia de passeig del Parc (mostrar-la). Una guia amb presentació del Sr. Font. Saben quina finca inclou en els itineraris del Parc pel seu interès natural? Idò sí, Son Bosc.I ara hi volen un camp de golf per preservar els seus valors naturals? A sí, i amb el golf crearen noves fonts d'investigació i de treball tècnic i científic. Per l'amor de déu!

Ens parlen de seguretat jurídica. Vostès? Que varen suspendre sine die l'ampliació del parc sense cap explicació. Vostès que justifiquen una llei amb apreciacions tan insubstancials. Vostès que se'n riuen de la normativa bàsica en matèria de protecció d'espais naturals que aquí s'està vulnerant, començant per la Constitució. Vostès que se'n fan trons d'un principi consolidadíssim en dret comunitari sobre la prudència en la protecció, in dubio pro natura. Vostès que fan servir aquí impròpiament i espúriament la figura de la declaració d'interès autonòmic. Però, sres. Diputades i Srs. Diputats, m'estim més anar al bessó polític: Son Bosc funciona com a metonímia de Mallorca.

Posar setge a les orquídies, és una salvatjada (i perdonin la paradoxa), i mostra en què volen alguns convertir l'illa, a què donam valor, com a comunitat, com a individus, i a què no. Per això, mourem cel i terra per evitar que perpetrin aquest despropòsit i activarem tots els ressorts interns i internacionals al nostre abast.

Cal pensar globalment i actuar localment: és incongruent plorar per l'Amazònia damunt les excavadores de Son Bosc.

I em parlen de turisme, idò jo els dic que no seran les destinacions insensibles als medi ambient les que es prestigiaran i sobreviuran sinó les que valorin el seu patrimoni natural i paisatgístic.

Retirin aquest desbarat i no ens facin fer més el ridícul. Per aquesta legislatura, ja ens l'han fet fer prou. Moltes gràcies.

 

Powered by LifeType - Design by BalearWeb