"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

30 ANYS DE PSM A POLLENÇA

psm-pollenca | 06 Novembre, 2010 07:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Normal 0 21 false false false CA X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

 

 

 

A meitat de l’any 1979, un grapat de persones sensibilitzades en la defensa de la nostra cultura fundaren a Pollença, l’agrupació local de l’OCB, i el periòdic pollencí El Gall, una de les primeres publicacions en català després del franquisme, na Xesca Ensenyat en fou la presidenta, que dimití als pocs mesos, substituïda per en Toni Marquet, i en Salvador Ramon Coca fou el secretari. Es portaren a terme distintes campanyes en defensa del territori, la llengua, la cultura, i s’organitzaren taules rodones, conferències i nombrosos actes als quals participava activament la societat pollencina.

Veient la necessitat d’actuar des de l’Ajuntament en defensa d’aquestes matèries, el novembre del mateix any, dintre la mateixa delegació s’acorda crear una de les primeres agrupacions mallorquines del PSM a Pollença, i el  9 gener de 1980 es presentà l’agrupació local, essent en Tomeu Payeras el secretari polític, en Biel Bernat Cànaves el secretari d’organització, en Salvador Ramon Coca, secretari de finances i en Tomeu Martí secretari de informació.

El lema de presentació del nou grup polític fou “Socialista,  Nacionalista i Autogestionari , amb un clar objectiu, l’alliberament Nacional i de classe. Recordem que sols havia passat poc més de mig any de les primera convocatòria d’eleccions democràtiques municipals, el maig de 1979.

Una de les primeres propostes municipals que efectuà l’agrupació del PSM a l’ajuntament pollencí sense tenir representant polític, fou el maig de 1980, mitjançant en Jeroni Llobera, regidor en representació del PCIB, Partit Comunista Illes Balears, que fou desestimada amb els vots dels regidors de UCD i del PSOE, continuant tota la legislatura amb revindicacions municipals, i actuant amb col·laboració de l’OCB i el periòdic el Gall.

A les eleccions municipals de Pollença de 1983, el PSM es presentà per primera vegada i va obtenir 1,279 vots, aconseguint quatre regidors, Martí Vicenç, Salvador Ramon Coca, Jeroni Llobera i Tomeu Payeras. La resta de partits obtingueren: 2.693 vots, Ramon Rebassa, d’UM, – 744 vots en Luis Gomez, de AP – 139 vots en Francisco Galindo del PCIB – 1.179 vots en Bernat Rotger del PSOE.

El treball, a partir d’aquelles històriques dates sempre ha anat en la mateixa direcció: la protecció del nostre patrimoni històric, la identitat, el territori i el medi ambient, la cultura, i, sobretot, el contacte directe amb la gent del nostre poble per intentar aconseguir una societat millor.

 

Tomeu Payeras, primer Secretari del PSM de Pollença, l'any 1980.
 

 

Powered by LifeType - Design by BalearWeb