"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Assamblea del PSM de Pollença per dimarts 23 a les 21,15h

psm-pollenca | 22 Novembre, 2010 18:23 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Queda convocada l'Assamblea del PSM de Pollença per dimarts 23 a les 21,15h, amb l'ordre del dia del Ple del proper dijous. Com sempre a l'estudi d'en Toni Marquet (al fnal del carrer Albeguins),  a les 21,15h.

El secretari General
Gabriel Cerdà

Un carrer en memòria de Pere Josep Cànaves

psm-pollenca | 22 Novembre, 2010 09:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Pere Josep Cànaves fou batle de Pollença en els convulsos dies que precediren la rebel·lió militar. Ocupà el seu càrrec el febrer del 1936, president la gestora que governava el poble després de la dimissió dels consistoris conservadors,  fins el 18 de juliol data de l’aixecament militar. Pere Josep Cànaves fou jutjat juntament amb altres 147 persones de Pollença que havien estat significadament lleials a la legalitat de la República. D’aquestes es decretaren cinc penes de mort, entre elles al de Cànaves que fou afusellat a Palma el 27 de gener de 1938. (veure biografia).

Desprès dels anys de repressió i oblit del franquisme, i despres d’una transicio democràtica que va escampar la creença de que a Mallorca no havia passat res rel·lacionat amb la repressió, la mobilització de col·lectius cívics i alguns partits polítics ha anat rescatant de l’oblit aquestes persones que patiren per defensar la llibertat de tots. Al 2003 el PSM presentà una moció demanant l’anomenament del batle Cànaves com a Fill Il·lustre de Pollença. La moció va ser aprovada el 13 d’abril en un ple que comptà mb nombrosa assistència, despres del que es va procedir a inaugurar el monolit de la Plaça dels Seglars dedicat als represaliats. Ja han passat gairebé vuit anys des de llavors i consideram que per mantenir viva la memòria d’una persona tan significada en la nostra història seria una bona inciativa dedicar-li un carrer del municipi i , si es possible, inaugurar-lo en el mes d’abril, quan molts pobles de Mallorca organitzen actes en recuperació de la memòria històrica. Per això hem presentat la moció que adjuntam, que incorpora les aportacions de la Comissió Informativa:


El Grup Municipal del PSM-Entesa Nacionalista de Pollença, presenta a consideració del Ple, per tal que sigui estudiada i debatuda en la propera reunió del mateix, la següent, MOCIÓ:

DEDICACIÓ D’ UN CARRER DEL MUNICIPI AL FILL IL·LUSTRE  SENYOR PERE JOSEP CÀNAVES SALAS

Exposició de motius:

Al Ple extraordinari de la Corporació d’aquest Ajuntament del dia 13 d’abril de 2003, entre altres acords, es proclamà fill il·lustre de Pollença al senyor Pere Josep Cànaves Salas, qui fou batle de Pollença des del febrer de 1936 fins a la rebel·lió militar,  que per la seva adhesió a la legalitat republicana fou condemnat a mort i afusellat el 27 de gener de 1938.

Quasi la totalitat dels distingits amb aquest nomenament, tenen dedicat un carrer al seu nom dins el municipi.

Aquest Ajuntament compta amb un estudi que relaciona aquells carrers del municipi que per algun motiu, no tenen nom o es aconsellable canviar-lo, elaborat al seu temps, motivat per la dedicació del carrer al poeta Miquel Bota Totxo.

Per això es demana l’adopció del següents acord:

1.- L’Ajuntament de Pollença seleccionarà un carrer del municipi disponible per tal de dedicar-lo al Sr. Pere Josep Cànaves Salas.

2.- S’inaugurarà la dedicació del carrer, si és possible,  en un acte públic durant el mes d’abril de 2011.

 

Imatge presa a la terrassa de l'Hotel Mar i Cel, d'esquerra a dreta: Pere J. Cànaves, Antoni Pons, Francesc Carreras i un personatge desconegut (Pollença. La revolta contra la rebel·lió)

Powered by LifeType - Design by BalearWeb