"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Ple del 23D: Can Morató, la fàbrica de deixadesa.

psm-pollenca | 27 Desembre, 2010 08:48 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Escolta el debat del Ple sobre Can Morató clicant aquí (35 min.)

Després d'aquests dies de festes retornam a l'actualitat política que passa per comentar els assumptes tractats en el ple del dijous passat.

Un dels punts ens portà a parlar de la Fàbrica d'estores de Can Morató. En aquesta fàbrica, fins a mitjan segle XX, s'hi fabricaven estores i tapissos de renom internacional. Un dels exemplars fins fa poc lluïa penjat a la sala de plens (que se'n deu haver fet?).

La fàbrica deixà de produir i s'abandonà entrant en un procés de decadència i deteriorament. El seu futur anava lligat al desenvolupament d'uns urbanitzables entre el torrent de Sant Jordi i la Carretera de Lluc. El Pla General de 1990 eliminà aquests urbanitzable i Can Morató quedà com un equipament industrial en sol rústic de futur incert. Al 2002 la Junta de Govern de llavors, (PSOE-PSM-UM) demanà al Consell la catalogació de l'edifici que finalment fou declarat Bé Catalogat insular.

Després comencen tot un seguit d'actuacions per par de l'Ajuntament que posen de manifest la manca de voluntat municipal per actuar efectivament en la Fàbrica. S'omplen centenars de papers i es perden hores i més hores fent informes que no porten enlloc.

Així el 30 d’agost de 2004 l’arquitecte municipal ja emet un informe on s’explica el perillós estat de conservació d’un pilar al cap de cantó, així com els despreniments generalitzats i es proposen actuacions.

El 31/08/2004 el batle fa una ordre d’execució per fer arreglar els desperfectes.

El 6/10/2004 l’arquitecte contesta les al·legacions dels propietaris on se’n desentenen de les reparacions, i ja parla d’executar subsidiàriament les obres per part de l’ajuntament.

El 17/08/2005 (quasi un any desprès) l’inspector de la policia fa un nou informe desprès de la caiguda d’un bocí de mur.

El 24/08/2005 es ratifica l’anterior ordre d’execució del 31/08/2004.

El 8/11/2005 la secretària municipal informa de la necessitat d’obrir expedient sancionador als propietaris.

El 23/11/2005 l’aparelladora municipal diu que tot està igual de perillós que quan ho va informar l’arquitecte.

El 23/11/2005 un policia local fa un altre informe advertint del perill de que qualsevol hi pot entrar.

El 17 de gener de 2006 el publica al BOIB num.7 l’ordre d’execució de les reparacions donant quinze dies als propietaris per actuar. Quinze dies!

De totes aquestes actuacions no es va informar per res al Departament del Patrimoni del Consell, malgrat era la obligació de l’Ajuntament sol·licitar el seu permís.(Com diu la Llei de Patrimoni, vigent des de 1998:  Article 29. Informes i autoritzacions. “En  la  tramitació  dels  procediments  administratius  que  poden  afectar  els  béns  d’interès  cultural  o catalogats serà preceptiu l’informe de la Comissió Insular del Patrimoni Històric corresponent”). Es a dir, en totes aquestes actuacions l’ajuntament es va passar la llei pel folre i va ignorar a Patrimoni.

Això amb l’agravant que qui dirigia políticament les actuacions, el regidor d’urbanisme i batle de Pollença, Joan Cerdà, l’any 2006 va ser anomenat Conseller de Patrimoni; es a dir, la màxima autoritat en patrimoni de Mallorca, tenint al seu servei tots els funcionaris d’aquest departament. Malgrat això, i sabent tot el que passava a Can Morató NO VA MOURE NI UN DIT, ni una sola actuació de Patrimoni respecte de La Fàbrica durant el seu mandat.

Enguany, el 19 de mar de 2010, l’arquitecte municipal fa una nova visita a Can Morató i assenyala que “no s’ha executat l’ordre d’execució dictada el 13/08/2004”. Manco mal que eren actuacions que precisaven actuacions d’urgència; sort que no hi ha hagut cap desgracia personal tots aquest anys. Sis anys desprès l’Ajuntament constata que passaren aquells quinze dies, quinze mesos i fins a sis anys i no els han fet cas en reparar Can Morató.

A partir d’aquí, dos mesos després, el 6/05/2010 el batle fa un decret on, ara sí, demana l’informe necessari de Patrimoni (al darrer caragol han fet l’all-i-oli, en deim en mallorquí). Aquest decret li va “de perles” ja que a partir de llavors es dedica a declarar que “estam pendents de Patrimoni”. Quina barra!

Aquesta actitud de deixadesa i despreocupació cap al patrimoni hauria d’haver merescut la reprovació del ple, però lluny d’això dijous passat ens trobarem amb una moció d’Alternativa que demanava que es dones suport al decret del batle. Només ens faltava aquesta per sentir.

Evidentment l’equip de govern i el batle especialment va estar molt satisfet de que li donessin suport . El PP, com sempre, amb el complex d’inferioritat que pateix respecte d’UM (mai en critica cap actuació), també ho recolzà. El que no entenem de cap manera es aquesta síndrome d’Estocolm sobrevinguda per part d’Alternativa.

En qualsevol cas Patrimoni ja ha contestat al decret del batle del mes de maig, autoritzant les actuacions. Significativament l’informe de Patrimoni diu que s’autoritza l’ordre d’execució del decret de Batlia de 31/08/2004, posant de manifest la il·legalitat de les actuacions municipals tots aquests anys.

Una actuació lamentable que ha fet perdre multitud d’hores als funcionaris (fins a sis de municipals n’hem esmentat), i no ha arreglat absolutament res. I a sobre pretenien que li donéssim suport. Ara ja tenen l’informe pertinent i l’Ajuntament no té excusa per no actuar. Estarem a damunt per no permetre més dilatacions en el temps, i que es segueixen totes les passes que pertoquen perquè no ens trobem Can Morató esbucada qualsevol dia d’aquests.

 

La ignorància de la Llei de Patrimoni no li impedí a Joan Cerdà accedir al molt honorable càrrec de Conseller de Patrimoni. Tampoc a la seva acompanyant en aquesta foto la ignorància del codi penal li impedí exercir de Presidenta del Consell.


Video a IB3 on Biel Cerdà explica l'actuació de Patrimoni.

 

Powered by LifeType - Design by BalearWeb