"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Unió de la oposició contra la plaga del becut vermell

psm-pollenca | 26 Gener, 2011 07:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

La oposició demana la retirada de les competències de jardineria al regidor Martí Ochogavia per la seva lamentable gestió en la crisi del becut vermell

En una moció que es discutirà en el proper ple municipal exigim a l’Ajuntament la correcta aplicació les mesures preventives imposades per la Conselleria d’Agricultura

 

Del blog Amics Arbres

 

Els partits de l’oposició municipal de Pollença (PP, PSM-EN i Alternativa), en l’afany de cercar solucions davant la reiterada negligència de l’Equip de Govern (UM-UNPI-PSOE), ens hem unit presentant una moció conjunta que es discutirà en el proper plenari.

La moció demana la retirada de les competències de jardineria al regidor Martí Ochogavia (UM-UNPI), ja que la seva actuació en el tractament de les palmeres municipals, lluny d’aturar l’extensió de la plaga del becut vermell, no ha fet altra cosa que crear les condicions perquè la plaga s’estengui encara més, tal i com posen de manifest el dos informes emesos fins ara per la Conselleria d’Agricultura.

Aquests partits demanam que qui el substitueixi apliqui correctament les mesures fitosanitàries adients a les palmeres de propietat municipal. També que les tasques de control de la plaga siguin realitzades per una empresa contractada mitjançant un procés de negociat amb publicitat per contractar l’empresa més adient  per continuar fent feina al control de la plaga i substituir els exemplars eliminats per altres espècies pròpies de les Balears, ja que aquest procediment de contractació garanteix preus mes ajustats i ofereix més garanties que l’empresa escollida serà capaç de fer la feina amb eficiència.

També demanam que es cerquin vies per ajudar als particulars a lluitar contra la plaga i que es demani la col·laboració d’altres administracions, vista la incapacitat de l’Ajuntament.

La moció es va exposar en la comissió informativa del passat divendres dia 20 i l’equip de govern no ens va oferir cap tipus d’informació sobre les actuacions dutes a terme fins ara ni sobre la reunió mantinguda amb representants de la Conselleria, en un lamentable exercici d’opacitat mentre la mateixa informació es traslladava, en canvi, als mitjans de comunicació.

A l’indicada comissió ni tan sols hi va assistir el regidor de jardins, quan aquest disposa d’una substanciosa dedicació exclusiva per atendre les seves obligacions municipals, en una mostra més de desconsideració cap als ciutadans representats pels grups de la oposició.

Moció:

Normal 0 21 false false false CA X-NONE X-NONE

Bartomeu Cifre Ochogavia en representació del grup PP-UMP, Bartomeu Cifre Bennassar en representació del grup PSM- EN i José Luis García Salvador, en representació d'Alternativa EU-EV presenten al proper ple ordinari per a la seva discussió i aprovació, la moció relativa a la plaga de becut vermell

Exposició de motius

Atès que l'arribada del coleòpter asiàtic, conegut com becut vermell (Rhynchophorus ferrugineus), a Mallorca és conseqüència la manca de control comercial a l'hora de transportar determinades mercaderies vegetals i animals. I d’aquest la manca de control són responsables en primer lloc l’empresa o empreses que van introduir exemplars afectats per la plaga, com l’administració que no va impedir la seva entrada.

 

Atès l’extensió de la plaga del becut vermell a Pollença  que s'ha convertit en la zona zero de la plaga ; afectant a centenars de fassers  i cocoters (Phoenix, Elaeis guineensis, Cocos nucifera) tan públics com privats. Una plaga que es va detectar fa més de dos anys, i des de llavors la inactivitat municipal enfront a les mesures i recomenacions fetes per l´administració autonòmica s´han fet paleses fins al punt que mes d´un 75% dels fassers públics han desaparescut

Atès que hi ha una responsabilitat municipal a l’extensió de la plaga per la nefasta gestió del regidor de jardins; des de la manca de rigor i normes bàsiques de l’administració pública en la contractació d’empreses  a la gestió del solar municipal de Llenaire (polígon 10 parcel·la 530) on s’han fet abocaments de palmeres afectades per la plaga sense aplicar correctament les mesures fitosanitàries obligatòries, com han demostrat les inspeccions d'agricultura, i amb la prevenció i tractament dels fassers que era directament responsable per les seves atribucions com a regidor delegat parcs i jardins.

Atès que la mort massiva de palmeres suposa un deteriorament molt important del paisatge urbà  i que l’extensió de la plaga és un greu problema ecològic, sent un perill potencial pel "garballó" i altres especies del mateix gènere.

Atès que aquesta plaga ha afectat a altres comunitats autònomes on s´hi ha lluitat amb resultats satisfactòris com es el cas de Canàries o a la Comunitat Valenciana on les mesures per erradicar la plaga han necessitat de intervenció immediata i ajudes públiques als afectats particulars.

Atès  l’elevat cost de eliminar les palmeres afectades, la responsabilitats institucional en l’extensió de la plaga i les perilloses conseqüències que pot tenir l’actual ritme d’extensió de la plaga en el nostre municipi en particular i

Per tot això, aquests regidors presenten al ple de l'Ajuntament, amb la intenció de veure-la enriquida amb les aportacions de la resta de grups polítics i per a la seva aprovació si procedeix, la següent proposta:

 

Proposa a l’Ajuntament Ple l’adopció del següent acords:

 

1- La retirada de les atribucions de regidor responsable de jardineria per part del batle al regidor de jardins, sr D. Martí Ochogavía.

2- L’Aplicació de forma immediata al solar de Llenaire i a les palmeres municipals de  les mesures per fer front a la plaga indicades des del Servei d´Agricultura de la Conselleria de Presidència del Govern Balear.

3- Obrir un procés de contractació per triar  l’empresa més adient  per continuar fent feina de control de la plaga i substituir els exemplars eliminats per altres espècies pròpies de les Balears amés d’habilitar una partida econòmica per fer front a aquesta situació excepcional.

4- Ajudar als particulars a l’eliminació de les palmeres afectades per la plaga amb tots els recursos que li siguin  possibles; en forma de subvenció o col·laboració amb mitjans materials i tècnics.

5- Demanar de manera immediata i urgent l’ajuda i  col·laboració d'entitats supramunicipals per aturar la plaga.

 

 

Powered by LifeType - Design by BalearWeb