"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Supermercats al polígon

psm-pollenca | 04 Març, 2011 09:21 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Al passat ple municipal del 24 de febrer, l’Equip de govern hi va dur a aprovació l’estudi de detall per reordenar cinc solars del polígon industrial de Pollença, per tal que el promotor hi pugui construir un supermercat.

Les restriccions comercials que hi havia hagut a Balears durant anys, posades en marxa durant el primer Pacte de Progrés per protegir el petit i mitjà comerç, s’han hagut d’eliminar a causa de la normativa europea coneguda com a “Directiva Bolkenstein”.

Per aquest motiu la conselleria de Comerç no va poder posar objeccions a la construcción d’un nou supermercat al polígon industrial. En canvi l’Ajuntament de Pollença sí que tenia en la seva ma una eina, no comercial, sinó urbanística, per apostar pel petit i mitjà comerç de Pollença. Es tracta de la pròpia normativa urbanística del Pla Parcial del polígon de diu que com a màxim es poden fer superfícies comercials de 150m² dins cada solar. En canvi, l’ajuntament, amb els informes urbanístics tècnics i jurídics en contra, va decidir aceptar que es juntassi cinc parcel·les per permetre un supermercat de 500m². Al ple ja varem definir aquesta operació com una “títera urbanística”. Pel fet de no tenir els informes a favor, el batle no va donar la llicència per decret, com és habitual, sinó que va dur l’aprovació dela llicència d’obres a la Junta de Govern, per repartir la responsabilitat de la decisió entre tots els membre de la junta (d’UM-UNPI i PSOE). Ja varem dir al ple que no ens semblava una decisió encertada, i que posats a haver de decidir entre donar suport a les cadenes de supermercats o protegir el petit i mitjà comerç de Pollença, nosaltres haguéssim apostat per la segona opció.

A més ens preocupa la concessió de la llicència sense els informes municipals a favor, ja que en cas que qualcú que es consideri afectat decideixi recorrer la llicència, si aquesta s’anul·la podria comportar indemnitzacions milionàries.

En aquest assumpte, com sempre que el ple toca temes que afecten a col·lectius de Pollença, volguérem tenir la opinió dels comerciants de Pollença qui amablement ens la donaren. Ho continuarem fent, ja que consideram que les coses que es tracten al ple no son externes a la vida dels pollencins. Per altra banda, com ja hem apuntat més amunt, no es cert que la Conselleria de Comerç hagi fet “una llei que permet aquests supermercats”, sinó que simplement aplica les normatives europees que no té altre remei que aplicar. I ja sabem que el model comercial que imposa la Unió Europea ve marcat pel liberalisme comercial que afavoreix a les grans cadenes. Ho diem pel comentari anònim, entre malintencionat i volgudament fals, que apareix aquesta quinzena al fil directe del Punt Informatiu.

Pollença, com a nucli turístic que es els seus tres centres urbans, necessita del petit i mitjà comerç que doni vida als nostres carrers per fer-los més atractius i que acosti els productes a allà on viu la gent, revertint els guanys que genera en els propis pollencins.

La decisió de donar la llicència al supermercat la va prendre la Junta de Govern el mes de març de 2010, en una decisió sobre la que no varem poder intervenir. El que es va dur a ple era l’estudi de detall conseqüència direta d’aquesta decisió de l’any passat. Consideram que, malgrat és una passa que legalment és obligatori fer, corresponia als partits de l’equip de govern aprovar-la, ja que foren ells els que donaren la llicència l’any passat, en una decisió que no compartim. Per aquest motiu ens abstinguérem en la votació de l’estudi, que fou aprovat només amb els vots de l’equip de govern.

Powered by LifeType - Design by BalearWeb