"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Recuperar els grifons públics de Pollença

psm-pollenca | 28 Març, 2011 07:37 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Recentment algunes obres particulars han suposat la desaparició de fonts històriques

Les fonts i aixetes públiques de Pollença que anys enrere abastien els habitants han anat sofrint un progressiu procés de degradació i fins i tot desaparició que s’ha de revertir.

Darrerament hem pogut veure com les aixetes del carrer Mena o la de la Plaça Major, del 1894, s’ha retirat del seus emplaçaments. Consideram que s’ha d’aturar aquesta pèrdua del nostre patrimoni històric, fent recol·locar les fonts que s’han retirat i rehabilitant les que encara es conserven, moltes d’elles malmeses.

Per aquest motiu s’ha presentat al ple del proper dia 31 la moció que adjuntam, en la que demanam que es planifiqui aquesta rehabilitació i posada en valor dels grifons públics, autèntics testimonis de la història del poble, que constiueixen part de l'atratiu turístic que pot oferir el nostre poble

 

 
Aquest grifó sí que es massa
està a un lloc de gran bellesa,
està ben davant la Plaça
façana de can Teresa.
 
(glosa de l’excel·lent treball audiovisual  “Els grifons públics de Pollença”, dirigit per Eduardo Vara.)

 


El Grup Municipal del PSM-Entesa Nacionalista de Pollença, presenta a consideració del Ple, per tal que sigui estudiada i debatuda en la propera reunió del mateix, la següent, MOCIÓ:

REPOSICIÓ D’AIXETES MUNICIPALS AL SEUS LLOCS ORIGINALS

Exposició de motius:

Durant el segle XVII l’escassetat d'aigua a Pollença en alguns anys, va crear problemes als habitants del poble. El debat era constant i el consistori d'aquell moment, decidir posar fil a l'agulla el voltants de 1810, portant l'aigua fins al poble. El primer lloc a on arribà va ser al Lleó el 1813.

Posteriorment, la necessitat d'arribar a més població, va anar fent ampliant aquest servei, começant així, una xarxa d'aixetes públiques. La font de l'Almoïna el 1827, Moti-sion, Plaça del mercat, etc...

Malauradament, moltes d'aquestes aixetes han anat desapareixent, des de que se va fer la xarxa pública en els anys 60 que dona servei a les cases. Queden testimonis d'aquestes aixetes, en el carrer barques, carrer Mallorca, Via Pollentia, etc...

Avui, encara donen servei, les aixetes del abeurador de Sant Isidre, Monti-sion, carrer Tito Cittadini, l'Almoïna, i la Font de Plaça.

Malauradament, en els darrers temps, fruit de la nula sensibilitat cap al patrimoni local i amb el beneplàcit municipal, hem vist desaparèixer la capella de l'aixeta que hi havia al carrer Mena cantonada amb l'horta arran d'una llicència de reforma del habitatge on estava la capella, i l'aixeta de la Plaça del Mercat datada el 1894, testimoni del esforç dels homes i dones de Pollença del segle XIX, per garantir l'abastiment d'aigua als ciutadans. 

Aquest mateix ple, amb els vots del PSOE i UM-UNPI, va votar en contra de la declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC) de la Síquia de Ternelles, que conduïa aquesta aigua cap a les aixetes i fonts esmentades.

Fruit d'aquesta denegació, en grup polític Alternativa va sol·licitar directament al Consell la protecció de la Síquia de Ternelles, en aquests moments en estudi.

Des del PSM de Pollença no dubtam que la Síquia de Ternelles és mereix ser BIC, sinó també, tots els elements que la conformen, incloent aquestes fonts i aixetes, esmentades a la introducció, i per això ens posicionàrem a favor de sol·licitar la declaració de BIC.

 

Per això es demana l’adopció del següents acords:

L’Ajuntament elaborará un Pla per rehabilitar els grifons públics i prendrà les mesures oportunes per recuperar al seu emplaçament original aquells que s’hagi retirat. (proposta esmenada en la comissió informativa de 25/03/2011).

Powered by LifeType - Design by BalearWeb