"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Uns Moros i Cristians, Festa d'Interès Cultural

psm-pollenca | 20 Agost, 2012 07:44 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

De l'enorme interès del Simulacre de Moros i Cristians és un fet del que no cal escriure massa. S'ha convertit en el bessó de les festes de la Patrona i mobilitza una gran quantitat de pollencins i externs que hi participen. Com a part de les festes que és, la vessant lúdica és importantíssima, però també ho és a nivell turístic, pel ressò que dona al poble en els mitjans de comunicació, i des del punt de vista cultural i històric, ja que es tracta d'un esdeveniment que recorda els fets del segle XVI i que es celebra des de finals del segle XIX.

Aquestes festes amb un interès que sobrepassa l'estrictament local i esdevenen referents a nivell de Mallorca tenen el seu reconeixement el el Reglament de la Llei de Patrimoni com a Festes d'Interès Cultural. Es tracta d'una declaració per donar més llustre a la festa però també una eina per preservar els elements essencials que la composen i mantenir-ne els seus valors en el temps.

Per declarar una festa com a d'Interès Cultural s'han de protocolitzar aquells mínims que la composen i que fan que sigui el que és. No es tracta d'impedir canvis o evolucions, que son pròpies i lògiques de totes les festes, sinó d'establir quins son aquells elements fonamentals que s'han de preservar per tal que la festa no es dervirtui. La festa no ha de quedar a expenses de les ocurrències del regidor de torn o de qualque càrrec que vagi “per lliure”, sinó que s'han de respectar aquells elements que fan que el Simulacre sigui el que és.

Per això, perquè el nostre Simulacre de Moros i Cristians es pugui declarar Festa d'Interès Cultural, calen dos elements, fonamentalment:

El primer, que el Consell de Mallorca aprovi definitivament el Reglament de la Llei de Patrimoni que regula la figura del FIC. L'aprovació inicial es va fer i publicar al BOIB ja fa més d'un any i encara no s'ha aprovat definitivament. Altres festes, com la de l'Estendart de Palma s'aprovaren seguin el procediment genèric dels Bens d'Interès Cultural recollits a la llei, fet pels bens mobles i inmobles, però no es el més adeqüat pel patrimoni inmaterial. Altres festes com la dels Moros de Soller ja han demanat oficialment la declaració de FIC i resten a l'espera del reglament.

El segon, un ampli consens ciutadà i polític per demanar la declaració com a Festa d'Interès Cultural. Aquesta declaració s'ha de fer si la societat pollencina en té ganes, sense imposicions. Per això és fonamental l'acord de tots els partits polítics per tal d'evitar que sigui un motiu d'enfrontament, i també l'acord de les instàncies que representen directament els ciutadans, com la Comissió de Festes que, en aquest i en altres assumptes, hauria de tenir un paper fonamental, així com d'associacions que hi tinguin a veure, com la del 31 de Maig.

En definitiva, una proposta per estudiar-la i debatre, i fer la festa més reconeguda (no coneguda, que ja ho és molt), sinó reconeguda en els seus valors cívics i culturals pels pollencins, valors que complementen als merament lúdics i donen al nostre Simulacre un caràcter excepcional.

 

 

Ens alegram de la disposició favorable mostrada per la regidora de Cultura en les declaracions fetes al Diari de Balears,
on afirmava que amb voluntat de consensens no hi veia inconvenients a tirar-ho endavant. Li agafam la paraula per fer-hi feina tots junts.
(Foto Diario de Mallorca)
 

 

Powered by LifeType - Design by BalearWeb