"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Celebració de l'aniversari de la República.

psm-pollenca | 15 Abril, 2013 09:33 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Ahir varem es va celebrar l'acte d'homenatge a la Plaça dels Seglars, organitzat per Iniciativa Ciutadana i Memòria de Mallorca. Va ser un acte senzill i molt sentit, com ho és cada any aquesta celebració. Ara encara queda la conferència del proper divendres a càrrec de Dolors Marín. Vos hi esperam.

 

Manifest de Memòria de Mallorca llegit on s'han fet celebracions:

 

MANIFEST 14 D'ABRIL 2013


El dia 12 d’abril de 1931, la ciutadania de Mallorca va participar en unes eleccions municipals que suposaren, dos dies després, el 14 d'abril, la proclamació de la II República de manera democràtica i pacífica.

L’ideari republicà estava perfectament contemplat en els articles de la Constitució, redactada durant els primers mesos del seu govern:

  Article 1. Espanya és una República democràtica de treballadors de tota classe, que se organitza en règim de Llibertat i de Justícia. Els poders de tots els seus òrgans emanen del poble.

  Article 25. No podran ser fonament de privilegi jurídic: la naturalesa, la filiació, el sexe, la classe social, la riquesa, las idees polítiques ni las creences religioses.

  Article 46. El treball, en les seves diverses formes, és una obligació social, i gaudirà de la protecció de las lleis. La República assegurarà a tot treballador las condiciones necessàries d'una existència digna.

  Article 48. La ensenyança primaria serà gratuïta i obligatòria. [...] La República legislarà en el sentit de facilitar als espanyols econòmicament necessitats l'accés a tots els graus de ensenyança, a la fi de que no es trobi condicionat més que por la aptitud i la vocació.

La República treballà intensament per assolir més justícia social i llibertats civils. Va implantar la separació de poders de l'Estat, la laïcitat, els drets laborals i sindicals, el sufragi universal, el vot de les dones, el matrimoni civil, el dret de divorci, la secularització dels cementiris i espais públics, la creació del Ministeri de Sanitat i Assistència Social, la reforma militar, la reforma agrària, la reforma de l'educació, establint l'ensenyament únic, obligatori, laic i gratuït, i la creació de 10.000 noves escoles i un cos modèlic de mestres nacionals.

Per primera vegada, es va creure en la força de les idees com el camí per canviar una realitat política, econòmica i social que tan sols estava beneficiant uns quants. En la solidaritat, la igualtat, la tolerància i la llibertat, com elements dinàmics i de canvi, com instruments per guanyar el futur i construir un espai de convivència millor per a les generacions presents i futures.

Cinc anys després, un sector de l’exèrcit espanyol, amb la col·laboració dels partits de dreta, especialment de Falange, i l'aquiescència activa de l'Església, dugué a terme un cop d’estat contra el Govern legal i legitim de la II República.

Aquell 19 de juliol de 1936, Mallorca va deixar de ser l’illa de la calma per convertir-se en l’illa del terror, es va perseguir, detenir i executar a milers de persones per la seva relació i la seva fidelitat amb el règim democràticament elegit pel poble. Batles, regidors, funcionaris, militars, mestres, treballadors, sindicalistes, polítics, foren declarats enemics del nou règim feixista.

Es suprimiren tots els drets i llibertats i s'instal·là una dura i llarga dictadura de quasi 40 anys, que causà milers de víctimes.

Mort el dictador, la monarquia borbònica ratificada per la Constitució de

1978, amb un rei anomenat i triat per Franco, ha estat la garantia de continuïtat de les estructures de poder establertes pel franquisme i de la impunitat del genocidi i crims franquistes.

450.000 persones assassinades i/o desaparegudes, milers de detencions il·legals, tortures, violacions, treballs forçats, espoli de bens, alteració d'identitat, robatori d'infants i demés delictes tipificats jurídicament com a crims contra la Humanitat segueixen ara mateix fora de l'empar de la llei, a conseqüència dels pactes d'impunitat de la mal anomenada Transició; de la mateixa manera que la República segueix fora del marc legal, proscrita i marginada, i sense jutjar el delicte contra la forma de govern comés contra ella.

Després de més de 30 anys de pactes de silenci i de impunitat, ja no ens basta el record nostàlgic de la República, ja no ens basten els homenatges a les víctimes; demandam Memòria, però també Justícia. La República fou enderrocada per un cop d'estat feixista, per la força de les armes, i no de les urnes.

Com a entitats que treballam pel dret a la veritat, a la justícia i a la reparació i contra l'impunit dels crims franquistes, exigim a l'Estat:

 1. Que retiri tots aquells monuments, plaques i noms de carrers que fan apologia del cop d’estat, del franquisme i la dictadura.

 2. Que elabori un cens públic de totes les víctimes de la repressió feixista.

 3. Que anul·li les sentències dictades pels tribunals franquistes.

 4. Que es faci càrrec de les excavacions de les fosses comunes, l'exhumació i la identificació de les persones que hi estan

  il·legalment enterrades i senyalitzi convenientment aquests indrets.

Finalment, manifestam:

El nostre rebuig a la monarquia borbònica, sorgida directament de la dictadura franquista, els pactes de impunitat de la Transició i la Constitució de 1978, així com també expressam el nostre reconeixement a la República com a forma de govern legal i legitim.

PER LA MEMÒRIA, LA JUSTÍCIA I LA LLIBERTAT!!!!

VISCA LA REPÚBLICA !!!!

Associació Memòria de Mallorca i Unitat Cívica per la República

 

Powered by LifeType - Design by BalearWeb