"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Repartit el govern municipal entre el PP i el PI.

psm-pollenca | 29 Agost, 2013 11:30 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Ja s'han conegut les àrees que gestionaran els nous regidors del PI (Proposta per les Illes) que s'han incorporat a l'Equip de Govern de l'Ajuntament. Avui el PI ho fa públic en el seu blog (veure del blog la Punta-El PI), havent-ho comunicat ahir als portaveus dels grups municipals.Com que es tracta de persones que a partir d'ara gestionaran part del pressupost municipal que sufragam amb els nostres impostos, és ben legítim que tant els ciutadans com la resta de partits en facem una valoració, i noltros la farem des del nostre punt de vista.

Així en Joan Ramon Mateu gestionarà Esports, Escola de Música i Normalització Lingüística; en Miquel Ramon Amengual, en canvi, gestionarà la Delegació de Cala Sant Vicenç, Joventut i Banda de Música. En Martí Roca continuarà amb l'Àrea de Serveis, Educació i Mediació Cultural.

El primer que crida l'atenció es el fet que durant mesos han al·legat per activa i per passiva que el PI no tenia regidors perquè no s'havia presentat a les eleccions. Ara, de sobte, hi ha 3 regidors "que donen suport al PI". Ja està bé que es comencin a anomenar les coses pel seu nom. La Lliga va obtenir un bon resultat presentant-se com a alternativa a l'herència d'UM i al final ha acabat fusionant-se amb aquesta herència per constituir el PI; és el que hi ha i als seus votants els tocarà valorar-ho.

El repartiment d'àrees agreuja un problema que ja varem detectar al principi de la legislatura: la segregació de les àrees que haurien d'anar juntes per pura lògica. Ara, per exemple, Cultura s'ha dividit entre el Batle, en Joan Ramon i en Miquel Ramon. Lluny d'anar cap a la lògica i la coordinació anam cap a la descoordinació i la consegüent inestabilitat que això provoca.

Esperam que els greus problemes que pateix Cala Sant Vicenç, la racionalitat que exigeixen les inversions o l'espinós assumpte del Club d'Equitació en matèria d'Esports, o els desgavells lingüístics i educatius que promouen els seus socis del PP tenguin en els regidors del PI com a murs de contenció i no com a còmplices del desgavell.

Segons diuen cap dels tres regidors del PI tindrà dedicació exclusiva, un fet positiu si cap dels regidors del PP feia comptes renunciar a les seves, ja que suposa no augmentar les despeses per aquest concepte. En canvi els dos regidors incorporats a l'equip de govern sí que veuran augmentar la reva remuneració dels actual 500 € que es cobren com regidors de la oposició fins a prop de 1.166 € (en Miquel Ramon) o 1.400 € si a més formen part de la Junta de Govern com a tinent de batle (en J.R. Mateu).

Un fet que cal no passar per alt és l'anunci que els tres regidors del PI actuaran coordinadament gestionant de manera conjunta les seves àrees. Res es diu dels regidors del PP. Tot apunta que anam a un doble ajuntament, amb les àrees del PP per un vent i les del PI per l'altra. El que hem dit, més descoordinació i més inestabilitat en un Ajuntament que ara serà més clarament dual. Esperem que no siguem els ciutadans els que acabem pagant les conseqüències d'aquesta bicefàlia.

 

En dos anys i sense cap eleccions per enmig el joc del poder

ha fet que els socis del PP hagin canviat algunes cares.

Algú s'extranya de que l'abstenció sigui el partit més votat?

 

Els regidors de la Lliga Regionalista celebrant el resultat electoral (2011)
 
Els regidors "que donen suport al PI" celebrant que tots compartiran una part del poder municipal (2013)
 

 

 

Privatitzant carrers a Formentor

psm-pollenca | 26 Agost, 2013 10:30 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Tot i que no és una qüestió nova, ja que fa anys que des del PSM ho venim denunciant, aquest estiu s'ha agreujat la usurpació i ús privatiu que estan realitzant alguns propietaris -entre ells el propi Hotel-, dels vials públics de la urbanització de Formentor (Veure article “Prou usurpacions a Formentor” al castell Digital: http://psm-pollenca.balearweb.net/post/95559 )

S'ha de recordar que els vials de la urbanització son públics, fet que ja quedar clar l'any 1996 quan es va plantejar aquesta qüestió i l'Ajuntament va emetre sengle informe tècnic i jurídic que deixava clar aquest caràcter públic (Veure informe). A més, aquests vials donen accés a nombroses zones verdes municipals que serveixen d'accés al mar, conforme la llei de Costes i tal i com recull el Pla General.

Dons així i tot aquest estiu hem pogut comprovar com s'ha agreujat l'ús privatiu dels carrers que en fan alguns veïns de la zona. Tot just arribar a Formentor, el vial que dona accés a la zona de “Niu de les Àguiles”, on s'hi troben fins a cinc zones verdes municipals, ha estat tancat amb una cadena i nombrosos cartells prohibint el pas; fins i tot en les hores diürnes s'hi ha situat un guarda sense cap tipus de identificació. El nostre regidor Tomeu Cifre va intentar accedir al vial, fet que se li va impedir al·legant que “si no ets resident als chalets no pots passar”. També els segon accés a aquesta zona, més proper a la platja i situat es sòl urbà, ha estat impedit situant-hi una cadena i cartells.

Més endavant s'hi troba una tanca metàl·lica de grans dimensions amb una garita on s'hi troba un guarda de l'empresa de seguretat contractada per l'Hotel. Aquesta instal·lació fou construïda en el seu moment de manera il·legal i ara serveix als propietaris de l'Hotel per controlar qui accedeix a la urbanització sense cap habilitació legal per fer-ho.

En el vial que puja cap a la part alta de la urbanització també s'hi ha apostat un vigilant que informa de la impossibilitat de passar si no s'és propietari de cap de les cases. A banda de tractar-se d'un vial públic, aquest acaba donant accés a altres zones verdes municipals i accessos a la mar.

En el carrer paral·lel a la platja un operari de l'Hotel atura el trànsit per indicar als cotxes que, o bé han d'aparcar dins el pinar a un peu de 10€/dia, o be han de girar i aparcar a l'aparcament a 8€/dia, donant a entendre que només es pot continuar si es va a algun chalet o a l'Hotel. Aquesta acció provoca llargues cues als cotxes que entren en aquest carrer, confonent als ciutadans sobre la possibilitat real d'accedir a la resta de la urbanització.

Finalment es pot comprovar com una empresa de seguretat privada (Trablisa) fa de “policia privada” pels carrers de Formentor, col·locant-hi cons de plàstic i ordenant als conductors el que poden i el que no poden fer, sempre conforme els interessos de l'Hotel, quan, tractant-se d'uns vials públics urbans, la única autoritat amb potestat per fer això seria la policia municipal.

Finalment també s'ha tancat l'accés al camí vell del Far de Formentor, situant-hi una altra cadena i un guarda que en controla l'accés.

Des del PSM hem demanat al Batle Tomeu C. Ochogavia (PP) que prengui mesures, ja que no es pot consentir que l'espai públic sigui privatitzat per interès d'uns pocs veïns ocasionals de la urbanització. Són nombrosos els exemples que la deixadesa respecte dels bens municipals a la llarga ha tingut greus conseqüències sobre la titularitat pública. A més, aquesta privatització i mercantilització dels espais públics dona una pèssima imatge d'un dels indrets més visitats del municipi i de Mallorca com és Formentor.

 

Camí d'accés a la zona de “Niu d'Àguiles” o “Punta de la Moneia”, amb cartells, cadena i guarda.

 

Vial en sol urbà que dona accés a diversos solars urbans.

 

 

 

Tot i ser una urbanització amb vials públics, es pretén controlar-ne l'accés

 

 

Un operari atura els cotxes al mig del carrer per obligar-lo a aparcar a l'alzinar (10€) o retornar a l'aparcament, provocant llargues cues.

 

 

L'empresa de seguretat contractada per l'Hotel fa de policia dins la urbanització, fins i tot donant instruccions de trànsit.

 

 

 

 

 

 

 

Respostes a les preguntes del PSM-MÉS ( I )

psm-pollenca | 19 Agost, 2013 10:56 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Continuam explicant el que va donar de si el darerr ple ordinari, del 25 de juliol, explicant-vos que ens contestaren a les nostres preguntes. Aquesta És una primera tongada, ja que n'hi havia moltes d'endarrerides sense resposta. En verd els nostres comentaris a les respostes, ja que al Ple no es poden debatre les respostes.

Demanam la vostra col·laboració sobre les incidències que es puguin anar donant durant la temporada turística o el que opinau de les festes d'estiu, per poder fer propostes de millora a l'equip de govern.Ens les podeu deixar aquí, al correu electrònic (a la capçalera) oal nostre perfil de Facebook, jasigui en públic o en missatge privat.

 

PREGUNTES ENDARRERIDES DEL PLE DE JUNY

 1. Igual que han fet amb Alternativa, ens poden delegar la tramitació de l'expedient per nomenar un carrer de Pollença amb el nom de Pere Josep Cànaves? Poden formalitzar el nomenament del nostre regidor com a representant a l'Institut Ramon Llull mitjançant un decret?

  R: T.Cifre Ochogavia (PP, Batle). Ho faran tan aviat com puguin.

  Ja duim tres anys des que es va aprovar la moció del batle Cànaves i set mesos des de la moció sobre l'IEB, sense que s'hagi fet aquest nomenament.

 2. Observam que la ruta de coves blanques, surt com a Ruta 5 a la ruta de la biodiversitat de l'Ajuntament de Pollença. Hem vist com a l'entrada del camí hi ha una senyalització de camí privat, es considera cap actuació per part del ajuntament per tal de no confondre els usuaris de la ruta?

  R: T.Cifre Ochogavia (PP, Batle). La senyalizació i és perque es tracta d'un vedat de caça.

  Potser sigui un vedat, però el cartell que hi havia col·locat no en feia cap referència i prohibia el pas per un camí públic.

   

 3. Ens agradaria saber si desprès de la visita per reclamar al Govern Central per l'obertura de la base militar, hi ha hagut cap nova proposta per part del ministeri per tal de considerar l'acord de plenari.

  R: T.Cifre Ochogavia (PP, Batle). No hi ha noticies noves al respecte.

 4. Si segons el batlle, l'aparcament del hotel Formentor té llicència d'activitat. Ens poden proporcionar una còpia de la llicència ?

  R: T.Cifre Ochogavia (PP, Batle). L'Ajuntament sap que té llicència perquè ho han demanat a l'hotel, però no en tenen cap còpia. Si la volem la demanaran als responsables de l'hotel.

  De traca. Sense tenir-ne cap constància oficial donen per fet que té llicència perque l'interessat els ho diu. A veure si amb qualsevol altre particular que no sigui l'Hotel Formentor fan el mateix. Es tracta d'un aparcament amb greus mancances, amb unes estrucutres metal·liques obsoletes i amb risc de despreniments, sense mesures de protecció contra incendis i situat en un lloc d'alt risc forestal, sense mesures d'evacuació i que cada dia acull a centenars de vehicles a 8 euros cada un.

 5. Ha fet cap gestió l'ajuntament per tal de corregir la injusta situació que s'ha creat amb el pagament pels fondejos a la Punta de l'Avançada, un lloc on segons la pròpia conselleria de Medi Ambient, no hi ha posidònia. Quina opinió mereix a l'equip de govern les tarifes que es volen fer pagar?

  R: T.Cifre Ochogavia (PP, Batle). L'empresa explotadora de les boies ha oferit vendre uns abonaments per a residents a preu més reduït i ha demanat a l'Ajuntament per vendre aquests abonaments.

  Només faltaria que l'Ajuntament, després de la moció que es va aprovar , es dediqués a fer de comercial de l'empresa explotadora, contradient els acords de la pròpia moció.

 6. Se sap si hi ha previst cap control a Cala Murta i a altres punts, on s'observa que moltes embarcacions fondegen gairebé a la vorera. Es pot demanar cap mesura per protegir la zona de bany ?

  R: Maria Petra Buades (PP, Regidora M. Ambient). A Formentor s'ha delimitat la zona de bany. Sense boies no es pot fondejar.

  A Formentor s'ha delimitat com cada any, el problema és a les cales on no hi ha cap delimitació, però pel que veiem no es pensa fer res.

 7. Quines actuacions s'estan fent per part de l'Ajuntament per promocionar el sector primari del municipi?

  R: T.Cifre Ochogavia (PP, Batle). Es fan les que es demanen des del propi sector primari.

 8. Té l'equip de govern algun interès en la creació de marques alimentàries o d'altres productes agraris municipals o comarcals, relacionades, per exemple, amb la marca ja creada de mé? En cas afirmatiu, què ha fet, al respecte?

  R: T.Cifre Ochogavia (PP, Batle). No és competència municipal i es col·labora amb el sector.

 9. Quines actuacions té previst efectuar enguany l'equip de govern respecte de les mancances contemplades a les enquestes enquestes de satisfacció fetes pels turistes que ens visiten?

  R: Maria Petra Buades (PP, Regidora M. Ambient i Turisme). S'actua en les principals queixes: excrements de ca, neteja del passeig i el Port, control de massatgistes de platja...

 10. Entre aquestes queixes la mala senyalització del Camí del coll de Síller s'hi trobava present, s'ha fet res per esmenar-ho?

  R: T.Cifre Ochogavia (PP, Batle). A aquest camí s'ha incomplit el conveni per part de l'Ajuntament, per tant no es pot exigir la seva obertura.

  Al·lucinant. L'Ajuntament justifica la seva inactivitat en la seva pròpia incompetència en un camí que és públic segons el Catàleg de Camins.

 11. Estan garantits els tiquets de menjador escolar pels alumnes que ho necessitin i les seves famílies no els puguin assumir? Quin percentatge del tiquet es subvenciona?

  R: Martí Roca (PI, Regidor d'Educació). No hi ha peticions d'ajudes per a tickets de menjador.

  Si aquesta demanda es dona seria important saber-o per poder demanar a l'Ajuntament que doni les ajudes pertinents.

 12. Perquè l'equip de govern en el negociat per la direcció artístic del Festival ha convidat a dues persones relacionades amb el guanyador (que ni tan sols han fet oferta) i en canvi no s'ha donat opció a proposar altres possibles directors, incomplint així la moció del Ple?

  R: T.Cifre Ochogavia (PP, Batle). Segons el batle “ningú no va fer altres propostes”.

  Una resposta d'un cinisme exagerat. Es fa un negociat SENSE PUBLICITAT, allà on els altres candidats eren meres comparses del segur guanyador i a sobre la culpa es vol desviar cap als altres dient que no varen fer propostes alternatives. Només com s'ha gestionat el Festival del 2013 ja mereix la petició de dimissió pel batle, per nefasta, obscurantista i autoritària.

 13. Està aturada l'ordenança pel lloguer o cessió d'espais municipals que se'ns va avançar fa mesos i no s'ha tirat endavant?

  R: Martí Roca (PI, Regidor d'Educació). No ha avançat perque és complicada de fer. Al manco s'intentarà fer un reglament d'ús

 14. Està aturat el procés d'adaptació del Pla general al Pla Territorial de Mallorca?

  R: T.Cifre Ochogavia (PP, Batle). Es vol dur la aprovació inicial aviat.

 15. En quin estat es troba la redacció del Catàleg de Patrimoni de Pollença?

  R: T.Cifre Ochogavia (PP, Batle). Al setembre entregaran el catàleg redactat.

 16. Que s'ha fet per complir efectiva i realment amb les prescripcions del Departament de Patrimoni per l'obra del Calvari que textualment indicaven “seguiment arqueològic a la clastra davant el calvari” i que no es varen incorporar fins a l'aprovació definitiva del projecte?

  R: T.Cifre Ochogavia (PP, Batle). S'ha reviat tot i els tècnics de l'Àrea d'Urbanisme ho han supervisat amb el vist-i-plau del Departament del Patrimoni.

  Demanarem els documents justificatius del control arqueològic, ja que a noltros no ens consta que s'hagi revisat absolutament res, sinó que es varen passar per alt les prescripcions de Patrimoni.


Acord de la oposició pel Festival

psm-pollenca | 12 Agost, 2013 09:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Els grups que formam part de la oposició municipal de Pollença, PSM, A, PSOE, UMP, ERC i els dos regidors no adscrits, ens hem posat d'acord per presentar al·legacions conjuntament a l'ordenança que regula els preus de les entrades del Festival. Aquesta ordenança va ser duita al Ple per l'equip de Govern sense amb uns criteris poc argumentats per justificar una rebaixa de preus que es feia uniforme per a totes les entrades, sense estudiar en quines convenia fer rebaixes més importants. Una vegada aprovada inicialment l'ordenança i posada a exposició pública hi hem presentat al·legacions per augmentar el descompte a residents pollencins fins al 25%, ja que són els que suporten amb els seus impostos el cost principal del Festival, una vegada ha deixat de tenir subvencions del Govern Balear i del Consell.

Així mateix creiem que qui ha de decidir sobre els preus de les entrades ha de continuar essent el Ple Municipal, que és l'òrgan més democràtic i no la Junta de Govern com pretén l'equip de govern.

En tenir el suport de la majoria de regidors del Ple, 9, l'al·legació té una bona perspectiva de ser aprovada;malgrat això confiam que es pugui arribar a la unanimitat amb la incorporació a l'acord de l'equip de govern PP-PI.

 

Al ple ordinari del dia 27 de juny es va aprovar la modificació de l’ordenança reguladora del preu públic per assistència a les actuacions del Festival de Pollença. L’equip de govern (PP-Lliga) va presentar una modificació dels preus del Festival sense tenir en compte la programació ni el cost de les actuacions. Una modificació de caire polític amb l’ únic raonament per part de l’equip de govern de que si l’entrada és més barata hi haurà més gent, obviant completament que la programació és clau en despertar l'interès del públic a l’hora de comprar una entrada per assistir al festival de Pollença. Una modificació que a més a més es va presentar amb molt de retard ; l'exposició pública de l'ordenança ha finalitzat el 7 d'agost, quan el Festival havia d'haver començat el passat 3 d'agost (no va ser possible per la vaga de l' Orquestra Simfònica.

El mateix retard que ha duit tota l’organització del festival gràcies a la deixadesa i desinterés del batle en aquest tema. Prova d’això és que fins fa 15 dies aproximadament l’oficina del festival no estava oberta, al igual que ni tan sols tenien la pàgina web del festival operativa, i per tant, ni es donava informació ni es venien entrades. Qüestions bàsiques per a que un festival funcioni mínimament.

En relació als preus públics del festival, els grups de l'oposició consideram que s’ha de donar una passa més per intentar que hagi més assistència dels ciutadans de Pollença als concerts del Festival, i potenciar-los ja que aquests són l’anima del festival, tot i que no veim que aquesta sigui la intenció de l’equip de govern per enguany. A més a més cal tenir en compte que els ciutadans de Pollença som els que financem pràcticament el 100% del cost del Festival. Per això a la nostra primera al·legació proposam que el descompte pels residents a Pollença sigui del 25% en comptes del 10%.

Igualment consideram que és injustificable el canvi proposat per l'equip de govern a l'ordenança de que sigui la Junta de Govern i no el ple de l'Ajuntament qui fixi els preus del Festival. Aquesta proposta només s'entén des del creixent autoritarisme del batle que governa en minoria (cal recordar que ja va fer la contractació del director artístic per decret de batlia). Els preus d'un acte cultural tan important com és el Festival s'han de fixar en el organisme més representatiu i democràtic que és el ple municipal. I per això a la nostra segona al·legació demanam l'eliminació de l'article 6è de l'ordenança aprovada inicialment amb la qual es delegava en la Junta de Govern la fixació o modificació de la quantia dels preus públics. La fixació o modificació de la quantia dels preus públics del Festival l'ha de fer el ple municipal.

 

Exigim al batle que deixi d'una vegada la seva política autoritària, intentant governant d'esquenes a la voluntat de la majoria del ple, i esperam que l'equip de govern accepti aquestes al·legacions que milloren l'ordenança, presentades pels grups que representam la majoria dels ciutadans del municipi (som 9 de 17 regidors), ja que malauradament no se’ns ha tingut en compte ni en la contractació del director artístic ni en l’elaboració del programa.

 

AL·LEGACIONS:

PRIMERA. Descompte del 25% pels residents de Pollença, és a dir un increment del 15% respecte de l’ordenança aprovada inicialment pel plenari ordinari de dia 27 juny amb l’objectiu que la gent de Pollença, donat que són els que financen el 100% del cost d’aquest festival, puguin gaudir d’uns descomptes més alts i així potenciar la seva participació en el festival.

SEGONA. Eliminació de l'article 6è de l'ordenança aprovada inicialment amb el qual es delegava en la Junta de Govern la fixació o modificació de la quantia dels preus públics. La fixació o modificació de la quantia dels preus públics del Festival la farà el ple municipal.

  

 

 

 

La Llei del Sòl vista des de Pollença

psm-pollenca | 08 Agost, 2013 10:30 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Com és sabut, la Conselleria d'Ordenació del Territori, dirigida pel Conseller Gabriel Company, ha preparat una Llei el Sòl per a les Balears. Les comunitats autònomes tenen plenes competències en ordenació del territori i urbanisme, i per tant poden regular aquesta qüestió completament. Existeix la Ley del Suelo estatal, la darrera de l'any 2007 -8/2007 de 28 de maig- (amb text refós de l'any 2008 -RD 2/2008 de 20 de juny-), que tot i tenir enl mateix nom, només pot regular els aspecte econòmics de l'urbanisme, fet que va quedar clar a la sentència del Tribunal Constitucional del 1998.

A Balears, com que mai s'ha fet una Llei del Sòl pròpia, som la única comunitat que fa servir la llei estatal com a llei pròpia, però no la del 2007, que com hem dit només regula aspectes econòmics, sinó la darrera que podia regular aspectes urbanístics, que fou la llei amb text refós del 1976 amb afegits puntuals de les lleis posteriors. Si això ha estat bo o dolent és difícil d'avaluar. Per una banda ens ha alliberat de figures com “l'agent urbanitzador” que ha fet estralls a altres zones de l'estat, però per altra banda, a aquestes alçades ja es clar que es necessita una llei actualitzada. Per això a la passada legislatura ja es varen fer dos esborranys, un per part del govern PSM-PSOE i l'altre per part de l'oposició d'UM, sense arribar cap d'ells a aprovar-se. El Govern ara ha redactat un nou esborrany que podeu consultar aquí.

Aquest esborrany es va enviar als ajuntaments per tal que hi poguessin fer aportacions. El batle ens va fer arribar l'esborrany i ens va donar un termini per aportar les suggerències que consideràssim oportunes. És d'agrair aquesta deferència després que ens queixéssim de les al·legacions al Pla d'usos de la Carretera Vella de Lluc, fetes sense consultar la oposició. Des del PSM varem estudiar la llei i varem redactar unes al·legacions (o suggerències, més ben dit, en aquest punt del procés). Aquesta és una feina àrdua que feim els partits de l'oposició, que precisa estudiar textos de vegades llargs i complicats, informar-se sobre el tema i recollir opinions per acabar redactant les al·legacions. A continuació adjuntam les al·legacions que varem proposar. Com que encara hi haurà temps per fer al·legacions en el tràmit d'exposició pública, estam oberts a rebre nous suggeriments i incorporar-los.


 • La mancança de regulació sobre el sol rústic deixa la Llei ben coixa, i a més, tanmateix no és cert que no afecti al sòl rústic. Li afecta en moltes determinacions que no són específiques del sòl urbà, com són els edificis fora d'ordenació o les obres subjectes només a comunicació prèvia, per posar dos exemples. A Pollença, amb el gran desenvolupament que ha tingut el sòl rústic, és ben necessari que es reguli aquest àmbit, per donar major seguretat jurídica als propietaris, i especialment als propietaris sense il·legalitats.

 • Per tant no es pot renunciar a incloure-hi el sol rústic. I dins aquest s'ha de regular regular de manera clara en quins casos es pot actuar i realitzar obres en els edificis existents en sòl rústic i amb quins criteris. La regulació que fan el Pla Territorial es vaga i massa interpretable.

 • També, entrant en el sòl rústic, s'hauria de regular millor el règim de les segregacions de finques.

 • En sòl urbà s'hauria de revisar l'aplicació dels “estàndarts” urbanístics -percentatges de zones verdes, vials, aparcaments, equipaments, etc.- (potser es deixarà per un reglament posterior que no sabem quan arribarà). L'aplicació de les zones verdes en les revisions de planejament és una font continua de problemes que els ajuntaments salven fent petites “trampes” si el Consell se les deixa fer. El càlcul de la capacitat de població, que incideix sobre les zones verdes i altres equipaments, s'hauria de poder fer de manera més realista.

 • No sembla encertat que s'inclogui com a responsable al redactor del projecte executat il·legalment. Els projectes només són declaracions d'intencions que, si s'escau, es registren esdevenint documents públics subjectes a veracitat. Si no és així el simple fet de fer un plànols o uns croquis que no es sap si després s'executaran o no, no ha de suposar que l'autor esdevingui responsable per una mala pràctica del promotor o d'un altre tècnic que dirigeixi l'execució de l'obra. En canvi sí que es podrien prendre mesures discipinàries amb els redactors de projectes que es registrin amb l'autorització del tècnic per obtenir llicència, contenint falsedats manifestes.

 • La necessitat de realitzar Inspeccions Tècniques als edificis de més de 50 anys no s'hauria de restringir a municipis de més de 25.000 habitants, ja que els riscos de l'edificació mal mantinguda són els mateixos independentment de la mida de la població.

 • Les sancions que proposa l'article 177 haurien de mantenir la proporcionalitat amb les obres executades. No és el mateix una gran il·legalitat que una obra més petita.

 • Respecte de la regulació de les obres menors que només necessiten declaració responsable, sembla que la norma és confusa. Primer les defineix clarament, resultant que no necessiten tècnic, amb una sèrie d'excepcions (per cert que entre les excepcions no s'hi inclouen les obres en edificis protegits patrimonialment, fet que sembla poc encertat). Però més endavant en fa una divisió entre les que sí necessiten tècnic i les que no. L'article 135 i el 139 es contradiuen. El tema hauria de quedar ben clar, ja que si no es pot caure en la picaresca de fer-ho passar tot com a obres que no necessiten llicència.

 • L'avantprojecte de Llei hauria de fixar de manera més clara els percentatges de cessions obligatòries i gratuïtes d'aprofitament, ja que els criteris per disminuir o augmentar-los són excessivament interpretables. Aquestes cessions s'apliquen en els casos de transformacions urbanes i creació de nou sol urbà, fet que té molta incidència en la zona de creixement de Pollença entre en Cecili Metel i la carretera.

A banda d'aquestes al·legacions, el grup parlamentari MÉS va presentar un bon grapat més d'al·legacions que podeu consultar aquí.

 

La Llei deixa fora del seu àmbit el sòl rústic, per tant a l'inmensa majoria del territori.

Al plànol en vermell i groc fort els sòls urbans i urbanitzables. La resta és sòl rústic.

 

 

 

 

Un bon acte i un mal discurs

psm-pollenca | 05 Agost, 2013 09:35 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

L'acte institucional central del dia de la Patrona, que es celebra a l'esglèsia de Monti-sión, va tenir alguns fets destacables que val la pena comentar, ja que es tracta de l'acte amb més contingut polític de les festes.

Per començar, a causa de l'exposició de vestimentes litúrgiques, la disposició dels membres de l'Ajuntament fos diferent, a nivell del públic, fet que va donar més naturalitat y proximitat a l'acte, encara que per contra va fer que es perdés lloc pel públic.

El més destacable fou la presentació del quadre de la nova filla adoptiva de Pollença, Clara Hammerl, pintat per l'artista Josep Guasch, quadre d'un realisme notable. També les distincions que ja hem comentat en altres articles a l'Associació Ví Primitiu, el grup musical Corda Amarada i al metge Andrés Carretero (Veure memòria justificativa als expedients). Va ser un encert que cadascun d'ells tinguessin temps per dir unes paraules, ja que són els protagonistes de l'acte i als que el públic realment vol sentir.

També hi va haver un reconeixement a la Banda de Música que és l'ànima de la festa i a la que mai se li agrairà suficientment la seva tasca. Allò sorprenent fou que l'encarregat d'entregar el reconeixement fos el propi regidor de festes i no el de la banda, fet que ens dona que pensar que certs reconeixements s'entreguen més per lluïment de l'entregador que no de l'homenatjat.

Finalment hi hagué el discurs del Batle. Aquest va repassar algunes de les realitzacions de l'Ajuntament i dels projectes del futur proper, oblidant-se que la majoria són peticions sorgides dels consens entre tots els grups. No hi va haver cap referència a la relació de l'Ajuntament amb altres administracions: ni sobre les subvencions no rebudes del Consell de Mallorca al Pla d'Obres i Serveis, ni les perdudes pel Festival de la Conselleria de Turisme ni sobre la polèmica pel decret TIL contra el català a les escoles, ni sobre els fondejos, ni sobre el procés inacabat d'obertura de la carretera Vella de Lluc...

Això sí, hi hagué una referència a les noticies negatives sorgides del propi ajuntament, noticies que, segons el batle, no són del seu gust. Hagués estat el moment oportú per disculpar-se per haver estat el responsable de crear aquestes noticies i aprofitar per fer propòsit d'esmena, però això no hi va entrar. En canvi sí que va defensar el seu renovat pacte amb el PI (LLR+CiUP), alabant la “responsabilitat” d'aquests grups, però sense fer cap comentari sobre les causes de no haver fet aquest pacte tan bo, segons ell, a principi de legislatura.

A continuació el batle va protagonitzar la pixada fora del test de la jornada, el seu “fin de la cita” particular, en qualificar de “narcissistes” a la resta de grups del consistori per fer la seva feina de control a l'equip de govern. Una menció totalment fora de lloc, en un acte que ha d'esser institucional i no partidista, a on el públic aplaudirà per cortesia i la oposició no es podrà aixecar a replicar al batle.

No s'entén aquesta falta de fair-play quan el batle ja ha aconseguit el seu propòsit: desfer-se d'uns regidors que eren socis incòmodes, xapar a la Lliga i anul·lar al PI de cara a les properes eleccions en desactivar-los com a alternativa de govern. No era el temps de fer referències, aquestes sí, "barriobajeras" (agafant les paraules del batle d'uns pocs dies abans), sino d'esser generós, ja que en un moment donat pot ser necessari el consens d'altres grups municipals a banda dels seus socis estrictes. No sabem si aquestes són les noves formes i el major consens amb tots els grups que resa la lletra del nou pacte. 

Va apel·lar també a la seva majoria de vots, obviant a que el PP tan sols té 5 regidors de 17 i que el seu nou soci va rebre un important càstig a les passades eleccions perdent tres regidors. I obviant també que aquest nou pacte es queda amb 8 regidors, deixant a la majoria del ple i dels vots a les files de la oposició. A no ser que es compti a UMP dins el govern, cosa que aquest neguen reiteradament.

En definitiva una utilització partidista del discurs, que el va deixar molt per davall del nivell de l'acte institucional, i que a aquestes alçades ja hauria d'haver estat motiu suficient per qualque tipus de disculpa pública.

 

La nova filla adoptiva, Clara Hammerl, pintada per Josep Guasch

 

 
Els membres del PI ja exerciren tots com a membres de l'equip de govern, tot i no haver-se fet les delegacions oficials.
 
 
 

 

 

Bona Patrona.

psm-pollenca | 01 Agost, 2013 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Deixarem els assumptes de la política local per la propera setmana convidant-vos a gaudir del dia gran dels pollencins, el dia de La Patrona. Que el camí que ens durà a la Patrona següent sigui de prosperitat per Pollença i per tot el nostre País, amb un record molt especial pels que ho passen malament tant per qüestions de malaltia com per les mancances econòmiques.

 

 

 

 

Powered by LifeType - Design by BalearWeb