"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Ple d'abril: Aprovats els pressuposts del PP

psm-pollenca | 30 Abril, 2014 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Vos avancem un primer resultat del ple fent referència al pressupost municipal pel 2014. Duit a aprovar inicialment al mes d’abril, no es podrà aprovar definitivament fins al maig, el cinqué mes de l’any. Això fa que les inversions que s’hi inclouen difícilment ja es poden executar dins el mateix any (els pressupostos s’haurien d’aprovar com a màxim al novembre de l’any anterior, set mesos abans).

L’explicació del regidor David Alonso va pintar un panorama idíl·lic amb un ajuntament al que li sobren doblers i que fa inversions per activar l’economia del poble. Es varen oblidar de mencionar que si s’han sanejat els comptes ha estat per l’esforç dels pollencins a traves de les taxes i els impostos, que han pujat durant tota la legislatura (llevat de la simbòlica i electoralista baixada dels fems per enguany), així com la reducció de serveis i activitats que realitza l’ajuntament. Ni tan sols la reducció dels valors cadastrals aprovada l’any passat ha suposat rebaixa d’IBI, sinó que la pujada no sigui tan exagerada.

Després de quatre pressupostos presentats per l’actual consistori ja tenim clar que els pressuposts que presenten són hermoses declaracions d’intencions, però que a l’hora de la veritat moltes de les partides que es pressuposten realment no s’executen, en un exercici de vendre fum amb promeses que no es compleixen. Així, per exemple, al 2013 es pressupostaren 200.000 euros per millores a Cala Sant Vicenç dels que no s’ha fet servir ni un euro; enguany ni tan sols tornen a posar aquests 200.000, sinó que la seva inclusió queda pendent d’una futura (ja ho veurem) modificació del pressupost.

Ja ho varem advertir fa mesos quan anunciaven 60.000 euros de subvencions per a rehabilitació per façanes. L’any passat hi havia només 30.000 euros, per tant anunciar els 60.000 tornava a ser propaganda. I d’aquests 30.000 només s’han compromès entorn dels 5.000 euros (les subvencions es convocaren a finals d’any, sense temps per presentar-se més sol·licituds). Enguany no han pressupostats els sobrants 25.000 més els 30.000 compromesos “de paraula” per enguany, sinó tan sols aquests darrers, fet que deixa el total lluny dels 60.000 anunciats a la premsa. Per tant propaganda, i a sobre enganyosa.

Però com que a la boca li fan dir el que es vol, aquesta setmana ja hem pogut veure com el gabinet de premsa de l’equip de govern ha venut que el pressupost del 2014 preveia “5 milions d’euros en inversions”. Mentida. D’aquests entorn un milió són inversions que haurien d’haver fet ja l’any passat, però que no han estat capaços de dur endavant, i un altre milió i mig corresponen a inversions que es pressupostaran si es fan posteriors modificacions del pressupost. Per tant, a molt estirar, com a molt el pressupost del 2014 suposa entorn del milió i mig d’euros en noves inversions.

De les propostes fetes pels partit de l’oposició i pel PSM en particular, ni rastre al pressupost del 2014. No esperavem que ens acceptessin tot el que proposàvem, però creiem que hi havia propostes ben raonables, recollides en el nostre programa electoral. La millora dels accessos adaptats a minusvàlids a Cala Barques i Cala Molins (argumentaren problemes amb Costes, però en canvi no en tenen quan es tracta de posar “xiringuitos” o casetes per vendre tiquets o fer massatges), millorar les entrades del poble (La de Can Morató és lamentable i la del Camp de l’Om no fa llarg), extendre les subvencions de façanes a l’eliminació de barreres arquitectòniques i millora de l’eficiència energètica, el continuar l’empedrat d’alguns carrers del centre de Pollença que encara estan pendents, millorar la senyalització del Moll des de la Circumval·lació, i un llarg etcètera on hi havia marge per arribar a acords, però que no es varen voler acceptar.

En definitiva, uns pressuposts fets d’esquena als ciutadans de Pollença (i, no cal dir-ho, a la resta de partits polítics que no formam part del pacte PP-PI-UMP) amb la visió posada a les eleccions de l’any vinent i a l’obtenció de titulars de premsa. Per això en deim els pressuposts del PP, ja que no són els que més convenen a Pollença, sinó a aquest partit (amb la col·laboració incomprensible del PI i UMP). Lluny de la visió de futur i la planificació que un municipi com el nostre necessita.

El pressupost es va aprovar amb els 8  vots a favor del PP, CIUP+LLR (El PI) i UMP, i amb els 6 vots en contra de la resta de grups, PSM, PSOE, A i ERAM. Ara s'obre el periòde d'al·legacions, on qualsevol ciutadà pot fe-hi les que trobi oportunes. 

Respostes al Ple (II): vandalisme, peixateria, Can Llobera...

psm-pollenca | 28 Abril, 2014 09:43 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Més respostes a les preguntes formulades al passat Ple del mes de maç. En verd els nostres comentaris:


 

 1. Ja han identificat i denunciat a les persones que romperen els arbres de la placeta Xaloc? En que es basa el regidor de Serveis per afirmar que “Una sèrie de veïns no han paït bé l'actuació de l'Ajuntament i han decidit arrencar els arbres “? Si no té proves d'aquesta afirmació demanam que demani disculpes per les acusacions.

  R: Martí Roca, regidor de Serveis (PI). Segons ell, no es té informació de ningú en concret, però es sap que són gent del municipi. No ha de demanar cap disculpes i els partits que hem criticat les seves declaracions estam incitant a cometre actes vandàlics.

  Es curiós que sense saber qui eren els responsables ja es sàpiga on viuen. L'acusació cap als partits que hem criticat les seves desafortunades paraules són un reincidir en l'error inacceptable.

 2. Perquè en els darrers temps s'han pres decisions entorn de la Ràdio Municipal, com és la ubicació de les noves instal·lacions o la inclusió de programació en anglès sense consultar al Patronat de la Ràdio? Demanam que no es buidi de contingut les decisions del Patronat i també que les reunions del Patronat es convoquin amb prou antelació i en un horari adequat fora de l'horari laboral per tal que els seus membres puguin assistir-hi.

  R: Batle (PP). Digué que les reunions del Patronat havien de ser en horari laboral, perquè els funcionaris hi poguessin assistir sense cap sobrecost. La ubicació de la ràdio fou una decisió tècnica.

  Si es fa així no és d'estranyar que els membres (la majoria no són regidors, sinó persones del poble) no hi puguin assistir si han de deixar les seves feines per fer-ho. A sobre que posen entrebancs per assistir-hi, de vegades fins i tot amb convocatòries només un dia abans, ara volen aprofitar la manca d'assistència per justificar l'eliminació del Patronat i concentrar les decisions en l'equip de govern. Ens hi oposam frontalment i pensam que el que s'ha de fer és fer més participatius i democràtics aquests òrgans, sense usurpar-los poder de decisió, com s'ha fet amb les obres de la ràdio o en qüestions referides a la programació com els convenis amb IB3 o les retransmissions en anglès.

   

 3. Les obres de reforma de Can Llobera tenen cap Pla d'Usos definit? Tenen cap tipus d'informe o estudi que avali que les activitats que s'hi volen situar són les òptimes per aquest edifici? Perquè no s'ha fet cap reunió de portaveus per consensuar els usos a situar a Can Llobera?

  R: Batle. (PP). S'ha comentat moltes vegades a nivell d'Ajuntament i els tècnics de cultura i urbanisme coneixen els usos. L'arquitecte i l'arxiver conèixen bé la distribució dels espais.

  Sempre hem criticat la manca de planificació (al manco planificació coneguda) en les actuacions a Can Llobera. No es tracta que unes persones sàpiguen que s'hi farà, sinó que un equipament cultural com aquest ha de tenir el màxim consens i implicació de la societat pollencina. Novament la presa de decisions d'esquena al poble és la tònica habitual.

 4. Quins usos es pretenen situar al nou edifici de la Peixateria? Demanam que es convoqui u na reunió de portaveus per consensuar les activitats a dur a erme en aquest edifici.

  R: Batle. (PP). S'ha fet un concurs i en aquest es definiran els usos. Hi haurà una oficina d'informació turística i un magatzem en planta baixa i sales multifuncionals als dos pisos.

  Més del que hem dit abans. No hem pogut ni tan sols opinar sobre els plecs de condicions i no s'ha fet cap tipus de procés perquè els ciutadans puguin expressar la seva opinió sobre l'edifici de la peixateria.

 5. A la passada “tertulia de polítics” de Ràdio Pollença ens varen convidar a tots el portaveus a fer un debat sobre l'Ordenança de Convivència. Demanam que es celebri aquest debat en un lloc públic (demanam que es sol·liciti al saló del Club Pollença) i que es retransmeti per ràdio, on es puguin exposar totes les postures entorn aquesta ordenança.

  R: Batle. (PP). Al Club no hi volen fer cap tertúlia, si de cas a la ràdio i quan ja s'hagin revisat les al·legacions.

  Ja tarden per posar dia i hora. Amb aquesta ordenança que volen fer aprovar amb silenci l'equip de govern es vol assegurar una eina molt potent per sancionar quan i com els convingui.

 6. Al Camí de Marina MA-2201, a prop de Can Vidalet, es realitzen importants moviments de terres i cremes d'elements no vegetals (plàstics i similars). Demanam que es controli aquesta activitat que ja està causant molèsties a les finques properes.

  R: Maria Petra Buades, regidora de Medi Ambient i Policia. (PP). No saben de quina finca es tracta.

  Deuen ser els únics, com amb una tanca publicitària que quinze metres quadrats que tampoc veien.

 

Els nostres governants pollencins, per que fa als projectes municipals, ha fet seva aquella màxima del despotisme il·lustrat "Tot pel poble, però sense el poble" (Foto:Ara Balears)

Respostes sobre Urbanisme i Medi Ambient

psm-pollenca | 25 Abril, 2014 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Al passat ple de març ens varen contestar part de les preguntes que duiem atrassades. Aquesta és la primera tongada de respostes:

Pendents del ple de febrer de 2014

URBANISME

 1. Respecte de la llicència de reforma de l'Hotel Formentor, ens poden explicar en quin estat es troben les gestions i quin és el projecte que s'està tramitant?

  R: Batle. El planejament està suspès amb la Sentència del Tribunal Superior. Ara intentaran tramitar l'ampliació acollint-se a la Llei Turística respecte dels actuals 17.000m².

  És una mala notícia que la reforma de l'Hotel Formentor ja es plantegi com una “ampliació” al marge del planejament municipal i obviant la millora de la urbanització, que sense l'impuls de la reforma de l'Hotel, dormirà el són dels justos.

 2. Ja s'ha analitzat quines repercussions i com actuarà l'Ajuntament respecte de l'anul·lació de l'adaptació del Pla General al POOT a l'àmbit de Formentor?

  R: Batle. Amb la modificació del PGOU que s'està tramitant ara s'intentaran restituir les normes anul·lades.

 3. Hem llegit a la premsa que s'ha desbloquejat el finançament de la peatonalització de la primera línia del Moll. Quin ha estat el motiu d'aquest bloqueig? Quan s'acabarà de definir el projecte? Quan es resoldran les discrepàncies sobre el trànsit de vehicles quan es peatonalitzi?Quan està previst que comencin i acabin les obres?

  R: Batle. La tramitació administrativa no té res a veure amb el projecte, i la partida va quedar a 0 per no tenir el conveni firmat. Ara s'ha d'aclarir si es dotarà el pressupost amb una subvenció nominativa o un conveni amb el consorci que gestiona els doblers que aportarà la Conselleria.

  El “projecte estrella” de la legislatura ja difícilment es podrà veure executat dins aquesta.

 4. Ens poden donar informació sobre les al·legacions presentades al Catàleg de Patrimoni?

  R: Batle. L'empresa que va fer el catàleg (GAAT) ja ha resolt les al·legacions.

  Nosaltres, el PSM, varem fer al·legacions i desconeixem el sentit en que s'han resolt.

 5. Quan es reprendrà l'adaptació del Pla General al Pla Territorial de Mallorca?

  R: Batle. S'han fet modificacions i l'empresa (també GAAT) les presentarà a tots els grups.

  En quinze dies tindrem una reunió per veure com ha quedat el Pla General abans de l'aprovació Inicial.

 6. Quin va ser el resultat de la reunió entre l'Ajuntament i l'Associació de Veïns de Cala Sant Vicenç sobre l'acord del solar de Balaixa? Perquè no ens hi varen convocar quan si es va produir va ser arran de la nostra petició de retirada de l'acord en el darrer ple? A quins acords s'ha arribat amb l'A.VV. sobre inversions i millores a la Cala?

  R: Batle. Va contestar que a aquestes reunions hi va el batle. No va donar més explicacions sobre el resultat de la reunió ni sobre els acord presos.

  Consideram que no s'hauria de deixar de banda a la resta de grups que podem aportar el nostre punt de vista en aquestes reunions amb entitats del municipi.

 7. Ja s'ha caducat la llicència de Can Franch al Port de Pollença? En quin estat es troba l'expedient?

  R: Batle. No s'ha caducat. El Consell de Mallorca no ha enviat l'informe de Patrimoni sobre la protecció de l'edifici.

  L'ajuntament continua marejant la perdiu amb un informe de Patrimoni que està fora de lloc. Ha de ser el propi Ajuntament qui decideixi si vol protegir Can Franc (i hi ha motius per fer-ho, ja que la seva fitxa inicialment estava dins el Catàleg) i actuar en conseqüència caducant formalment la llicència per demolir la casa. Si la tiren serà total responsabilitat de l'actual equip de govern.

 8. Demanam que al projecte de l'aparcament de Can Conill es prevegin les places reservades a vehicles amb tarja de discapacitat.

  R: Batle. Digué que sense cap dubte s'hi posarien.

  Si ho varem demanar fou perquè no les trobarem en el projecte.

MEDI AMBIENT

 1. Ja han fet gestions per poder tornar a obrir el Centre Ornitològic de La Gola?

  R: Maria P. Buades, regidora Medi Ambient. Han fet gestions amb Medi Ambient del Govern. És complicat per la manca de personal. L'IBANAT farà la neteja.

  Un equipament per desestacionalitzar que roman tancat per manca de personal mentre Medi Ambient nomena nous alts càrrecs i bravegen d'acords amb el Club Pollentia.

 2. Tenen informació sobre les inversions i activitats que té previstes la Conselleria de Medi Ambient a l'Albufereta de Pollença?

  R: Maria P. Buades, regidora Medi Ambient. Tenen prevists 9.800 eur. Per activitats a l'Albufereta. No hi ha vigilància. La regidora va votar contra aquest pressupost per considerar-lo massa baix.

  A banda de votar en contra, com en altres menys-teniments que ha fet el Govern Balear, ens agradaria veure més fermesa i no tant posats de cara a la galeria.

 3. Aquests dies hem pogut veure com a Alcúdia alguns projectes municipals els trien els ciutadans a través del procés participatiu de l'Agenda Local 21. No fan comptes reprendre l'Agenda Local 21 a Pollença durant aquesta legislatura?

  R: Maria P. Buades, regidora Medi Ambient. Digués que no farein res d'agenda Local 21 i que tanmateix els pobles que en fan acaben fent projectes similars als de Pollença.

  Una resposta que demostra que no entenen res del que significa l'Agenda Local 21 i la participació ciutadana. Ells decideixen pels ciutadans, però sense els ciutadans. Idò.

 4. Per quin motiu es feren forats per sembrar arbres al carrers Ecònom Torres i Ponent del Moll i després es taparen sense sembrar-hi els arbres?

  R: Maria P. Buades, regidora Medi Ambient. Es taparen perquè apareixeren tubs i era perillós continuar amb les obres.

  Obrir i tornar a tapar sense fer res, una intervenció rodona.

 

El Centre de Turisme Ornitològic de la Gola roman tancat i la seva obertura diuen que és "complicada". Molta llei turística i tot i la baixada de pernoctacions en temporada baixa, aquest Govern Balear no fa res per donar alternatives al turisme de sol i platja, mentres l'ajuntament s'ho mira amb resignació.

Suspesa la presentació de Margalida Capellà. Dissabte excursió a Coves Blanques.

psm-pollenca | 23 Abril, 2014 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

En nom de l'organització del cicle Abril de República vos feim saber que la presentació del llibre "Veus Republicanes" per part de Margalida Capellà, prevista per aquest divendres, queda SUSPESA per motius de salut de l'autora.

Es manté l'excussió a Coves Blanques prevista pel dissabte 26 al matí, amb els punts de trobada a les 9,30 al Monument i la Plaça Miquel Capllonch, i a les 10,00 al camí de Coves Blanques a Cala Sant Vicenç. El camí de Coves Blanques fou construït per presos republicans, com també ho foren la carretera de l'Atalaia d'Albercutx i la carrertera del Moll a Alcúdia. Des del 2005 hi figuren monolits que recorden als que sofriren en aquests camps de treballs forçats. El Camí de coves Blanques condueix a un indret on s'hi excavaren coves i pous artificials per col·locar-hi bateries de canons, però que mai s'arribaren a instal·lar. L'excursió dura aproximadament una hora per arribar a la punta de Coves Blanques, amb zones de pujada. 

 

 

Esperam que na Margalida Capellà es recuperi i pugui venir en properes dates a fer aquesta presentació
 

 

Demanam solucions per l'església de Cala Sant Vicenç

psm-pollenca | 21 Abril, 2014 12:41 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Hem presentat una moció que es discutirà en el proper ple ordinari d'abril per tal que s'esbrini la titularitat de l'Església de Cala Sant Vicenç. Aquesta església roman tancada des de fa anys pel perill d'esbucaments que suposa l'aluminosi de la seva coberta. Sembla que ni l'Ajuntament ni el Bisbat no es fan càrrec de la rehabilitació, ja que no està clara la titularitat.

La moció demana que s'obri un expedient per clarificar aquesta titularitat, i que en cas de que no hi hagi elements que provin la cessió al Bisbat, l'ajuntament hauria d'inscriure-la en el seu inventari de bens, ja que es tracta d'un equipament executat amb la urbanització, per posteriorment procedir a la rehabilitació. L'ajuntament no disposa de cap local gran a Cala Sant Vicenç i es podria aprofitar per activitats i esdeveniments que dinamitzassin aquest nucli pollencí.

Adjuntam la moció:

Moció per la investigació de la titularitat municipal de l'església de Cala Sant Vicenç

Els regidor sotasignant, en nom dels seus respectiu grups municipal, sotmet a la consideració del PLE la següent

MOCIÓ

Fins a dia d'avui existeix un buit sobre la titularitat de l'església de Cala Sant Vicenç, ja que no es clar qui és el seu propietari. Aquesta església es troba actualment tancada per perill d'esbucaments i sembla que el sostre pateix d'aluminosi.

Vist que es tracta d'un equipament executat conjuntament amb la urbanització i sense que consti la cessió de la mateixa al Bisbat, fet que porta a suposar que probablement el titular de l'església sigui l'Ajuntament, encara que no figuri dins l'inventari de bens municipals.

Considerant la necessitat que té l'edifici de realitzar-hi reparacions i sense que ningú no es responsabilitzi de realitzar-ne el manteniment, així com les possibilitats d'ús que té per a usos diferents del culte.

Per tot això, el Ple adopta els següents:

ACORDS

Primer._ L'Ajuntament obrirà el pertinent expedient per esbrinar la titularitat amb l'objectiu de registrar l'edifici en l'inventari municipal de bens, així com preveure una futura rehabilitació de l'edifici.

MÉS per Mallorca es presenta

psm-pollenca | 18 Abril, 2014 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Aquest dimecres ha tingut lloc el primer acte per donar a conèixer el projecte de MÉS per Mallorca als mallorquins. A partir d'aquí MÉS s'anirà presentant a tots els pobles per acostar-se als ciutadans.

MÉS per Mallorca vol sumar forces entre partits, una unitat que és ben necessària també a Pollença. Però no només es queda en això. MÉS és un nou projecte, amb una organització pròpia feta des de baix, basada en l'Assemblea de tots els seus afiliats i simpatitzants, on tots hi tenen veu hi vot.

El passat 26 d'octubre MÉS va celebrar la seva assemblea constituent a nivell de Mallorca, triant la seva executiva amb llistes obertes i on hi varen poder votar tant els militants dels partits que s'hi han integrat com aquelles persones que, sense estar afiliades, es varen voler inscriure i votar.

MÉS per Mallorca permet la participació de tota la ciutadania, tant dels militants dels partits que s'hi han adherit, com de les persones que es vulguin afiliar a directament a MÉS per Mallorca, com també a ciutadans que hi vulguin participar sense ser militants. Per tant es tracta d'un projecte compartit entre persones que tenim inquietuts comunes, i no una unio entre cúpules de partits.

MÉS per Mallorca es un projecte municipalista, basat en el contacte directe de les assemblees locals i els càrrecs municipals amb els ciutadans dels municipis de Mallorca.

MÉS per Mallorca vol canviar l'actual línia dels governs conservadors i retalladors de drets i llibertats, però també generar un canvi social que faci una societat més justa i equilibrada, amb el respecte que totes les cultures i llengües mereixen, inclosa la nostra.

A Mallorca estam patint greus retrocessos democràtics, i en drets socials i nacionals. El Govern Bauzá, en compte de solucionar els problemes de la gent, només es dedica a satisfer els seus amiguets poderosos, a imposar la seva ideologia antimallorquina i a dividir la societat.

Davant això, volem traslladar un missatge d’esperança: és possible el canvi polític i social, per començar a solucionar els problemes reals de la ciutadania d’aquesta illa i per recuperar el futur que ens han robat.

Perquè tothom té dret a tenir un horitzó de futur, a realitzar el seu projecte de vida i a ser feliç.

Si volem un futur millor, hem de treballar per aconseguir-lo. És a les nostres mans.

Cal que siguem MÉS. I nosaltres, avui, deim: Som MÉS. Precisament perquè som MÉS, podrem recuperar el futur que ens estan robant.

 


 

Manifest de l'homenatge als republicans.

psm-pollenca | 15 Abril, 2014 09:16 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Aquest és el manifest que es va llegir ahir en l'acte d'homenatge als republicans en el monolit de la Plaça dels Seglars.

Un “visca la República” per recuperar el concepte de ruptura

Ens tornam a trobar, un any més, per retre homenatge als republicans que caigueren en defensa de la justícia i la llibertat. I quan parlam de republicans, parlam també de socialistes, comunistes, anarquistes i altres persones que lluitaren per la llibertat.

En definitiva, ens tornam a trobar per homenatjar la República i el que va representar. Potser en aquest punt ni nosaltres mateixos ens posaríem d'acord sobre quina República reivindicam, i què reclamam quan tornam cridar fort un Visca la República o Visca la memòria dels republicans caiguts.

Han passat ja molts d'anys, i també ja han transcorregut uns quants anys, bastants, d'homenatges i celebracions entorn el 14 d'abril. Potser al principi tenia sentit que els actes fossin un reivindicació de les persones i fets històrics dels quals ens sentim hereus. Es tractava de rompre el silenci, de recordar, d'atrevir-se a pronunciar noms i fets en veu alta. La força d'aquells atreviments, però, amb el pas dels anys corre el perill de diluir-se en un perillós historicisme que poc a poc perd intensitat i s'acaba convertint en un ritual per irreductibles i nostàlgics.

Davant això, és la nostra responsabilitat fer justícia al que realment commemoram.

RUPTURA és la paraula que hem de cridar ben fort, acompanyada si voleu de visques a la República, a la memòria dels republicans, a una futura República, o al projecte polític que cadascun de vosaltres tengui en ment.

El 14 d'abril de 1931 s'inicià un procés de ruptura, que alguns volgueren disfressar de reformisme, però que al cap i a la fi havia obert la porta per al trencament amb la societat tradicional i la instauració d'un nou ordre de valors que anava camí de convertir-se en hegemònic. D'aquí, el cop del 36, del qual encara no ens hem recuperat.

Per això cal recuperar el concepte de ruptura. Quan ens acostam ja als 40 anys de la mort del dictador, cap de nosaltres pot ignorar el frau de la transició a la democràcia. Ens ho repeteixen any rere any les associacions per la memòria històrica, les víctimes del franquisme i les portades de tots els mitjans de comunicació amb les misèries informatives que ens regalen.

El “consens de la transició”, belles paraules per al que va ser en realitat, la imposició d'una reforma política en base al silenci, l'oblit i el travestisme polític. Tot estava més que controlat. Calia tan sols deixar passar els anys, desideologitzar la societat i decorar-ho tot de postmodernitat. Sort en tenim de les associacions de víctimes del franquisme, que amb dignitat renovada, ens recorden permanentment que les coses no són com les expliquen els llibres de text.

JESÚS GONZÁLEZ REGLERO, comissari de Leganés, torturador, botxí, escòria humana que recentment s'ha jubilat amb tot tipus de condecoracions a l'honor i al mèrit. Sis mesos ha tardat el govern a respondre una pregunta de l'oposició en la qual es demanava informació sobre aquest torturador dels darrers anys del franquisme. La resposta del govern, aquesta mateixa setmana és ben clara: “En contestación a la pregunta formulada por su señoría, el Gobierno manifiesta que no dispone de ninguna información relacionada con el objeto de la pregunta”.

No és que ara visquem una època de neofranquisme institucional. És que en realitat, mai vàrem fer res per a que el franquisme desapareixés ni a nivell sociològic ni a nivell de les estructures de l'estat.

Per això és necessari elevar la paraula Ruptura a tots els nivells. La crisi econòmica també ens ha permés visualitzar, d'una manera més clara que mai, com la transició va perpetuar les estructures de poder econòmic, que han gaudit de total impunitat, en connivència a un poder judicial mancat de tota independència respecte el poder executiu i legislatiu. Aquesta setmana també, el ministre de justícia, Gallardón, ha indultat un banquer que havia estat condemnat per robar 30.000 euros a un client. Aquesta és la seva justícia. La mateixa setmana que a Sevilla es desallotjaven les famílies que havien ocupat la Corrala de vecinas la Utopía, deixant en el carrer nombroses famílies per afavorir els interessos especuladors d'Ibercaja. Mentre, moltes famílies segueixen essent desnonades diàriament i els bancs tornen a invertir en especulació immobiliària i això se'ns presenta com un signe de recuperació econòmica.

Mentre parlen de democràcia pretenen ofegar el drets dels pobles a expresar-se amb el vot. Mentre retallen recursos a l'escola pública, les noves lleis d'educació del govern de l'estat ens imposen el seu model classista, centralista, i que vol arraconar encara més al català.

Necessitam la ruptura per recuperar els drets socials i polítics perduts amb un sistema econòmic depredador i un sistema polític corrupte, clientelar i desmobilitzador.

Necessitam la ruptura per enterrar el “Relat de la Transició”. Un “Relat” oficial construït sobre el silenci i el menyspreu cap a les víctimes del feixisme i cap a les generacions que no han tengut ocasió de conèixer d'on arrenca la manca total d'afecció de la nostra societat cap a la política i la cosa comuna. El silenci ens ha convertit en el que som. Cal recuperar la iniciativa del llenguatge, redefinir conceptes i construir nosaltres un nou discurs.

No hi ha hagut crisi, sinó robatori i estafa.

No hi ha hagut males pràctiques, sinó un sistema depredador i empobridor de les classes populars, i uns banquers i polítics que són gàngsters i lladres.

En homenatge als republicans morts, desapareguts o víctimes del franquisme. En homenatge a totes les persones que han patit la desinformació i desmemòria. Per totes aquelles que han lluitat per la llibertat.

Visca la República !

 

 

Avui, homenatge als republicans a la Plaça dels Seglars amb Taverners

psm-pollenca | 14 Abril, 2014 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

A les 19h tindrà lloc, a la Plaça dels Seglars, l'homenatge als republicans en l'aniversari de la proclamació de la II República. Comptarem amb els poemes que ens oferiran diversos rapsodes i l'actuació musical de Taverners. Com tot els actes d'Abril de República, estarà obert a tothom.

 

 
 
 

 
Èxit de la marxa per l'educació
 
La marxa de l'Educació que es va dur a terme aquest dissabte va tenir un important èxit de participació. Unes 8.000 persones marxaren des d'Inca fins al Passeig del Born de Palma.  La lluita per l'ensenyament de qualitat continua.
 
 
Foto: Contrainfo.cat
 

 

Avui, Cercant Justícia a l'Argentina

psm-pollenca | 11 Abril, 2014 08:42 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Avui la presidenta de Memòria de Mallorca vindrà a Pollença per intervenir al cicle Abril de República. Serà per explicar la seva lluita per tal d'aconseguir la justícia pels crims del franquisme que Espanya els nega. A les 20h al Centre Cultural.

La conferència serà la segona part de la taula rodona que es va celebrar al Club Diario de Mallorca, i que de la que va sortir publicada la següent crònica (traduïda al català):

Les víctimes del franquisme cerquen a l'Argentina la justícia que España no els dóna

Virginia Eza ( Diario de Mallorca , 25 d gener 2014 )

L'única causa judicial oberta al món contra els crims del franquisme és la d'Argentina i en ella confien els querellants per aconseguir una justícia que fins ara no han trobat a Espanya . "Els crims del franquisme s'han de jutjar aquí, però busquem que això tingui un efecte rebot , perquè aquí només els importarà quan fem tant soroll que els treguin els colors a nivell internacional" . Qui així s'expressa és la presidenta de Memòria de Mallorca , Maria Antònia Oliver , que va participar ahir a la taula rodona que va acollir el Club DIARI de MALLORCA .

Oliver actua en la querella en representació de Memòria de Mallorca per l'assassinat o desaparició de 1.578 persones a l'Illa entre 1936 i 1943 i d'altres 30 querellants particulars familiars de víctimes del franquisme , a més de per la detenció i desaparició del seu propi avi i seu oncle . Al costat d'ella , Felipe Moreno , torturat i empresonat a Carabanchel , querellat contra José Antonio González Pacheco , ' Billy el Nen ' , un dels policies torturadors més coneguts del franquisme . Al seu costat , Merçona Puig Antich , la germana menor de Salvador Puig Antich , l'últim assassinat a garrot vil del franquisme , que ha demanat la imputació de l'exministre José Utrera Molina ( sogre de l'actual ministre de Justícia Alberto Ruiz - Gallardón ) , qui va signar la sentència de mort del seu germà .

Els tres van acudir a l'Argentina a declarar davant la jutge María Servini de Cobria i ahir van participar en el debat acompanyades per Peter de Echave , membre de Memòria de Mallorca i documentalista qui també es va traslladar a l'Argentina i va documentar gràficament la seva experiència .
Durant el debat , els tres van relatar l'obertura de la causa a l'Argentina i la seva presentació en la mateixa el 14 d'abril de 2010 com a una " esperança " després d'anys d'esforços per trobar a Espanya una Justícia que fins ara se'ls ha negat . Tampoc l'han trobat en Estrasbrurgo . Al nostre país , aquest camí "ha estat un procés llarg i dur , amb totes les estructures de l'Estat en contra, amb sectors poderosos , l'administració de Justícia o el mateix fiscal que ha de perseguir els criminals en contra , ja que no va dubtar a protegir la impunitat del franquisme " , va afirmar Oliver .

A partir d'aquí , "les víctimes del franquisme han hagut de fer un llarg camí pràcticament sols a Argentina i s'ha aconseguit aquest procés , al qual també des d'Espanya se li ha intentat posar traves" , ha afegit . Memòria de Mallorca es va encarregar dels costos del viatge a l'Argentina i encara intenta aconseguir fons per pagar-lo, amb actuacions com un concert que se celebrarà demà a l'Auditori de Porreres .
Per Oliver , l'experiència de les víctimes de la dictadura espanyola demostra que " una democràcia construïda sobre els pilars del franquisme , no és una veritable democràcia ", una idea en què va incidir Puig va afirmar que la seva decisió de presentar-se en la querella es deu no només al fet d'haver estat torturat , sinó en memòria dels " milers de morts " com a conseqüència del seu pas pels calabossos franquistes . Després de relatar les tortures a què va ser sotmès , va afirmar que "mentre es mantingui aquesta impunitat , no hi haurà memòria " , una cosa fonamental perquè no es repeteixi la història .

Pel que fa a González Pacheco , ha confiat que es produeixi l'extradició sol · licitada per la jutge argentina , ja que es va mostrar convençut que a Espanya s'apel · larà a la Llei d'Amnistia , aprovada abans de la Constitució , i el cas "serà sobresegut " . Aquesta llei deixa clar que no es podria processar cap funcionari que "hi hagi participat en actes contra drets de les persones" , és a dir , tampoc contra torturadors , cosa que " va contra el dret internacional " . Com a exemple de la situació a Espanya , va recordar que quan al desembre el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va citar a declarar 'Billy el Nen ' i l'excapità de la Guàrdia Civil Jesús Nines , tots dos reclamats des de setembre la magistrada argentina , havia manifestants que "ara estan rebent notificacions de multes per exercir aquest dret constitucional" .

Merçona Puig Antich va mostrar l'orgull pel seu germà Salvador . "No ens donava la gana que quedés com una mala persona ", ha destacat després de relatar com es va produir la detenció del seu germà , que va definir com "una bona persona i l' anarquisme i anticapitalisme el van portar a la lluita armada" .

"Ja que Utrera s'enorgulleix del seu paper com a ministre de Franco , que mostri aquest orgull davant la jutge" , va ironitzar sobre l'exministre franquista . Felipe Moreno va aprofitar per posar un dels dits a la nafra . "Si el que ha de ser processat és el sogre del ministre de Justícia , és clar que és difícil " , va dir Moreno per a qui "l'actual Govern del PP té una total lligam amb el règim anterior , igual que molts jutges militars o alts funcionaris són fills o néts d'aquells jutges , militars i alts funcionaris del franquisme " .

Peter de Echave incidir en la bona acollida i suport que els argentins han donat a aquesta causa i les enormes diferències en com es recorda a l'Argentina a les víctimes de la seva pròpia dictadura mentre que a Espanya "hi ha un boicot sistemàtic per impedir que es faci Justícia " .

Avui Mª Antònia Oliver ens explicarà la seva lluita, que ja va portar fa uns mesos al Club Diario de Mallorca.

 

 

 
 
 
 
Dissabte, 12 d'abril

I CAMINAM PER PODER SER I VOLEM SER PER CAMINAR...
 
L’Assemblea de docents us convida a la marxa per un sistema educatiu digne, arrelat a la nostra cultura i obert al món.

Exigim el dret a un ensenyament en català i de qualitat.
Exigim el correcte manteniment de l’escola com a servei públic.
Demanam el tancament dels expedients oberts als docents i als equips directius que s'han resistit a aplicar disposicions arbitràries. Aquestes disposicions responen a motivacions que no tenen a veure amb la qualitat de l'ensenyament i que, a més, són d'impossible compliment per les presses i les improvisacions de l'administració educativa.

No volem fer cap passa enrere en la qualitat de l’ensenyament.

Pels nostres nins, pels nostres joves, pel futur,

CAP PASSA ENRERE, TOTES LES PASSES ENDAVANT.
 
 
 
La Marxa per l'Educació finalitzarà al Passeig del Born de Palma. Es preveu que l'arribada sigui sobre les 18h

Allà es farà un parlament i després podrem gaudir d'un concert dels Taverners.

Vos hi esperem a TOTS!!!

Per cert, l'ajuntament de Santa Maria s'ha afegit entre les entitats adherides a la Marxa per l'Educació 
 

 

L'Abril no arriba al Museu

psm-pollenca | 09 Abril, 2014 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

 

Aquest divendres, Maria Antònia Oliver vindrà a explicar com estan cercant a l'Argentina la justicia que els tribunals espanyols deneguen pels crims del franquisme.

 

 

Qui li ha robat el mes d'abril al Museu? Podria ser només una cançó, però és la realitat que viu aquest espai cultural de Pollença. Quan des de l'organització del cicle Abril de República es va plantejar la possibilitat de fer les conferències en el Museu ens va semblar una bona idea. Al contrari del que s'ha dit aquests darrers dies, a Pollença hi ha molts pocs espais adequats per fer-hi aquestes activitats i estan molt sol·licitats. La sala del Centre Cultural es queda petita en alguns actes (en la projecció del documental, divendres passat, ja es va veure) a banda de ser un lloc que el temps ens ha demostrat que queda allunyat del centre i és poc acollidor. Varem considerar que fer-les al Museu podria dignificar aquest cicle, acostar-lo al centre i dinamitzar la vida cultural del Museu, com es fa a altres museus. El Pla Director del Museu, redactat al 2013 assenyala:


Objectius:

- Millorar el coneixement del museu per part de la població local.

- Garantir el desenvolupament de diferents nivells d’aprofitament i comprensió.

- Garantir la condició del museu com a servei públic.

- Disposar d'un nou equipament i servei cultural obert al públic, que ampliï vertaderament l'oferta cultural i turística del municipi.

- Augmentar el número de visitants del museu a través de la millora dels seus serveis i activitats.

- Dinamitzar la vida cultural de Pollença i aconseguir que els pollencins i pollencines sentin el

museu com a espai propi i proper n’estiguin orgullosos.


A la organització li va semblar que fer-hi les conferències d'un cicle amb un marcat sentit cultural i històric encaixava perfectament amb els objectius d'obertura del Museu a la societat pollencina. De les converses que tingueren els organitzadors amb la direcció tècnica del Museu sembla que aquest criteri era encertat.

La sorpresa fou en fer la sol·licitud formal mitjançant escrit, que en primera instància només va ser ignorada i després, en contactar els organitzadors amb el batle i regidor de cultura per saber de primera mà la resposta, varen rebre un "no". Aquest “no” es va intentar justificar amb defectes de forma de la sol·licitud i després, a damunt la premsa, ha anat evolucionant cap a “motius de seguretat”.

Ens sembla que en un poble com Pollença el que caldria esperar de l'Ajuntament és la col·laboració en l'organització d'activitats culturals, ja que el propi Ajuntament no hi posa l'impuls que seria desitjable, al manco permetre que les activitats que s'organitzen per part de col·lectius i associacions es puguin desenvolupar sense entrebancs. En un municipi on l'agenda municipal ha de publicitar les activitats del poble del costat per omplir-la, no estam per fer porgueres amb els actes culturals.

Al Museu ja s'hi va fer fa anys una exposició d'objectes en el marc del cicle Abril de República i el propi Ajuntament de fotografies antigues de la Base d'Hidros. També s'hi han fet presentacions de llibres, tant organitzades per l'Ajuntament (El vaixell grec de Sant Vicenç) com d'altres associacions (L'OCB de Pollença), sense que hi hagi hagut cap problema.

Per tant només podem que lamentar la decisió presa pel batle, vetant les conferències al Museu i desitjar que es posi més impuls en la política cultural de l'Ajuntament, actualment en un clar declivi que cal corregir.

 

A continuació, el text de la nota de premsa:

 

 (Segueix)
Powered by LifeType - Design by BalearWeb