"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Aquest dijous, ple de maig

psm-pollenca | 29 Maig, 2014 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Avui dijous es celebrarà el ple ordinari de maig, com sempre obert al públic a la Sala de Plens, a les 20h. Seguiu-lo també a Radio Pollença 107.9 FM o a radiopollença.net

 

 

 

 

Presentació de MÉS per Mallorca a Pollença

psm-pollenca | 26 Maig, 2014 10:18 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Ja han passat les eleccions europees i si qualque cosa ens han mostrat és el descontentament dels ciutadans amb el bipartidisme i les ganes de fer que altres opcions i maneres diferents d'entendre la política agafin la veu del carrer i la duguin a les institucions.

Amb aquesta voluntat va néixer MÉS per Mallorca, un projecte polític que va veure la llum en l'assemblea constituent celebrada el 26 d'octubre de 2013, assemblea oberta a tots els ciutadans de Mallorca, sense exigències de carnets ni quotes de partits, que va escollir la seva primera executiva de manera transparent, democràtica i assembleària.

Poc a poc el projecte va quallant al territori i un grup de pollencins pensam que ha arribat l'hora de fer-lo més nostre, més dels ciutadans de Pollença, per tal de dotar-nos entre tots d'una eina participativa, democràtica, assembleària i autònoma de intervenció en la vida política del municipi per tal de millorar el nostre poble.

El projecte MÉS per Mallorca fins ara té el suport dels partits PSM-Entesa i Inicicitiva-Verds així com altres grups locals i ciutadans sense cap afiliació prèvia, però encara confiam que ben aviat aglutinarà més suports tant d'altres partits com a nivell particular (aquest dissabte es votarà la incorporació d'ERC). L'acte de divendres serà la presentació d'aquesta eina d'unitat entre les esquerres, l'ecologisme polític i el sobiranisme.

El projecte el construïm entre tots, partint des de 0. Per això vos convidam a la presentació i posterior debat sobre els reptes presents i futurs per millorar el poble als que ha de fer front MÉS per Pollença.

 

 

 

L'Equip de Govern romp el consens amb les platges.

psm-pollenca | 24 Maig, 2014 10:47 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Una vegada més es demostra que en verd d'anar cap endavant, anam marxa enrere. Si al principi de legislatura verem acordar entre tots els grups una licitació dels serveis de platges per quatre anys (1 prorrogable 3 més) per evitar els problemes de cada any a l'hora de posar en marxa els serveis i el retard que de vegades això suposava, ara l'equip de govern PP-PI ha decidit fer-hi tota una sèrie d'afegits, aquesta vegada sense cap tipus de consens amb els grups de la oposició (d'UMP no ho sabem). No es tracta de canvis menors, sino de tot un parc aquàtic de 1600m2, casetes de massatges, un mou bar a Llenaire que suposa haver de transplantar tamarels, una escola de vela... unes modificacions que al manco mereixen qualque tipus de comunicació o debat.

NOTA DE PREMSA CONJUNTA

GRUPS MUNICIPALS D' ALTERNATIVA PER POLLENÇA, PSOE, PSM I  ESQUERRA REPUBLICANA

Els grups municipals de l’oposició citats denunciam l’opacitat, i  la nul·la voluntat de l’equip de govern del PP-PI de debatre i cercar el consens amb els partits de l’oposició per decidir quin model de platges volem  pel nostre municipi.

A l’explotació dels serveis de platges per enguany s’han introduït nous serveis dels que no s’ens ha informat  a cap partit de l’oposició. Les platges de Pollença fins l’any passat no havien comptat amb cap instal·lació temporal de quiosc al considerar-se que aquest tipus de serveis havien de ser prestats pels establiments situats darrera la platja. Ara al quiosc que ja es va instal·lar el passat any se n’afegeix un altre a no gaire distància, així com nous serveis:un parc aquàtic, amarraments i Flysurf a la Gola, hamaques balineses, amarraments a la Gola, un centre de massatges, caixes de seguretat, una escola de vela a Can Cullerassa.... Un canvi  important de model de les platges, que s’hauria d’haver comunicat i consensuat entre tots els grups, més encara tenint en compte que es licita per la temporada 2014 prorrogable per tres temporades més, o sigui que afecta a  la següent legislatura.

És totalment inadmissible que es canviï sense cap tipus de debat públic ni polític el model de serveis de les platges. Al principi d'aquesta legislatura tots els partits varem consensuar una licitació per quatre anys que ara, sense haver-se esgotat el termini, s'ha canviat unilateralment per part de l'equip de govern sense cap tipus de consens ni tan sols comunicació.  A sobre quan, a més a més, el nou projecte d’instal·lacions de temporada no s’ha aprovat per cap òrgan municipal, només la licitació per part de la Junta de Govern. Els grups de l’oposició ( Alternativa, PSOE, PSM i Esquerra ) consideram que la incorporació de nous elements, activitats o serveis a les platges hauria ser objecte de debat públic i polític en el Ple de l’Ajuntament i no anar als fets consumats. Entre altres temes consideram que seria convenient  debatre si és necessari incorporar dos quioscs a la platja quan hi ha suficients establiments a uns metres de distància per  donar aquests serveis. Per altra part resulta inaudit que per instal·lar el nou quiosc es vulguin “trasplantar”  vuit tamarells. Un altre aspecte que ens ha sorprès és la decisió  de desplaçar els jocs infantils que fa anys que els licitadors ja haurien d’haver instal·lat a la platja, i que actualment no existeixen, al costat d’un dels quioscos. És clar que l’equip de govern prioritza la comercialització de la platja i els serveis de pagament per davant dels serveis públics gratuïts.

Podeu veure la documentació del contracte i el projecte aquí.

Al Moll l'Ajuntament vol que es posi una instal·lació semblant a aquesta sense haver-ne ni parlat amb la oposició

 

 

Ara Balears:"L’oposició critica “el canvi opac de model a les platges” a Pollença"

 

 

Molt per millorar en l'urbanisme de Pollença

psm-pollenca | 20 Maig, 2014 09:21 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Com ahir vos explicavem, es va cerlebrar el ple per aprovar inicialment l'adaptació del Pla General de Pollença al Pla Territorial de Mallorca. L'adaptació es va aprovar per la mínima, just amb els 9 vots que sumaren PP, Pi i UMP, l'abtenció del PSM, ERC i PSOE i el vot en contra d'A. S'ha de tenir en compte que faltaven dos regidors (els 2 que no han pres posessió de la Lliga Regionalista) i que el planejament necessita ser aprovat per majoria absoluta de vots favorables.

En la intervenció per explicar el vot el nostre regidor va explicar com les circumstàncies han canviat molt des del 1990 en que es va aprovar l'anterior planejament i l'actualitat. Llavors el plans es feien per pobles i ciutats que creixien, s'havia de planificar l'extensió de les mateixes per donar cabuda a l'augment de població. A dia d'avui, en canvi, el creixement ha deixat de ser una prioritat i, fins i tot, s'han de preveure restriccions dels creixements previstos anys enrere. A més, de llavors ençà han aparegut normatives de protecció del territori que han posat límits al creixement, com la Llei d'Espais Naturals del 1991, la Llei del Sòl rústic del 1998, el propi Pla Territorial del 2005 o la Llei de Mesures Urgents 4/2008. De fet, les “desclassificacions” de fins a 30 Ha. Que ahir recollia la premsa s'han fetes ja amb aquestes legislacions: la conversió de bona part de Cala Carbó i de Can Botana en ANEI ve de la Llei 4/2008, una llei que sovint ha estat refusada per l'actual equip de govern però que ara els serveix per mostrar les bondats proteccionistes del nou planejament.

A Pollença, a més, hem tingut el fenòmen de l'enorme construcció en sòl rústic, de vegades de manera legal i moltes il·legalment. Aquest fluxe d'inversions cap al sol rústic ha provocat impactes sobre el territori de vegades negatius, però també ha suposat que les inversions que en altres circumstàncies s'haguessin destinat a desenvolupar els sols urbanitzables no s'hagin produït. Ha estat molt més barat i rendible edificar xalets, ja fossin legals o il·legals, que no ha suposat cap despesa fora de la pròpia obra, que urbanitzar carrers, fer clavaguerams, cedir terrers i pagar compensasions. Així ha passat que alguns urbanitzables del poble, com la primera línea cap a la carretera, hagin quedat sense desenvolupar oferint un aspecte d'abandonament.

Com que les coses no son mai ni totalment bones ni totalment dolentes i el nou Pla General és un document molt extens, varem repassar alguns dels seus valors, com la ja dita adaptació a les normatives més recents, o el fet que inclogui refós el Pla Especial del Centre Històric (l'anterior era del 1992):

En el costat dels “contres” varem explicar que no veim bé la urbanització de les finques contigües al Pont Romà, ja que taparan la perspectiva i com a molt haurien de servir per fer-hi un aparcament per visitar aquest monument.

Tampoc creiem justificada la rebaixa de 50,000 a 14,000 m2 de les fins ara anomenades zones “agrícoles extensives” ja que es crea un agravi després de trenta anys amb la mateixa normativa. Si qualque cosa no necessita el sòl rústic de Pollença es promoure encara més edificacions.

També varem exposar que en la nostra opinió s'hauria d'haver recuperat el Pla Especial de Formentor, ja que quan es va posar damunt el planejament, l'any 2005, ja quedava clar que era per dotar Formentor de serveis, però també per fer actuacions que podrien necessitar redistribusió de beneficis i càrregues en la secció dels carrers.

Tampoc no es recull adequadament la servitud d'accés a la mar per Ternelles-Cala Castell, una servitud present al planejament del 90 i amb sentència judicial favorable (tot i que recurrida).

Hem perdut una altra oportunitat per cumplir amb el que diu el Pla Territorial i aprovar el BIC del centre Històric amb un Pla Especial integrat dins el PGOU, evitant-nos així més “suspensions de llicències” en el futur (ja en duim dues en els darrers mesos, una amb el Catàleg de Patrimoni i una altra ara).

També varem exposar que caldrà afegir al planejament les condicions com s'ha d'aplicar la Llei del Sòl pel que respecte a les legalitzacions, ja que aquesta llei remet als reglaments (Pla Terriotrial i Plans Locals).

Tot això creiem que son motius més que raonats per no votar-hi a favor i presentar les oportunes al·legacions. També varem demanar que en el periode d'exposició pública hom posin fàcil als ciutadans amb documents resumits i plànols fàcilment accessibles. També seria bò posar uns horaris d'atenció al públic amb una persona que pugui atendre les consultes dels ciutadans. En publicar-se al BOIB qualsevol ciutadà hi podrà presentar al·legacions.

 

Aquesta perspectiva de l'entrada de Pollença per Pont de l'Horta-Pont Romà es perdrà si s'executa el planejament tal com s'ha aprovat ara.

 

Avui, Ple Extraordinari sobre el nou Pla General.

psm-pollenca | 19 Maig, 2014 09:49 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Aquest dilluns hi haurà una sessió extraordinària de Ple a l'Ajuntament per dur a aprovació inicial l'adaptació del Pla General al Pla Territorial de Mallorca.

També es produirà la presa de possessió com a regidora de Teresa Ferré, de Convergència i Unió per Pollença, que substitueix en Miquel Ramon.

Però el punt principal és el del Pla General. L'adaptació al Pla Territorial de Mallorca era una exigència des que el Consell de Mallorca el va aprovar a l'any 2005 i de llavors ençà fa molts anys que el nostre ajuntament pretén aquesta adaptació, havent encarregat aquesta feina a una empresa externa especialitzada, GAAT. En principi era una adaptació ineludible per poder modificar el Pla General en qualsevol aspecte, però d'ençà de l'aprovació de la “Llei Company” l'any 2012 i la posterior Llei del Sòl, que entrarà en vigor el proper 30 de maig, aquesta necessitat ja ha desaparegut i els ajuntaments poden anar fent modificacions del seu planejament sense haver-lo d'adaptar al Pla Territorial. Això no significa que el PTM no sigui d'aplicació en els municipis no adaptats, ja que hi ha normes d'aplicació directe i altres que s'hauran d'incloure en fer l'adaptació.

El primer que crida l'atenció és que ha estat el propi PP qui ha aprovat en solitari la nova Llei del Sòl (només hi donà suport l'ex del PP Antoni Pastor, del PI) i ara els ajuntaments dirigits pel mateix PP tenen foc dins les sabates per aprovar inicialment les seves adaptacions de planejament i així no haver d'adaptar-se a la Llei del Sòl, evitant perdre la feina feta fins ara.

També s'ha de dir que el procés per preparar aquesta aprovació inicial ha estat molt més transparent i participat amb els partits de l'oposició, al contrari del que va passar amb el catàleg de patrimoni. Hi trobam a faltar, com passa amb altres projectes municipals, que aquesta transparència i participació s'hagi fet extensiva a la ciutadania. Molts ciutadans veuran afectades les seves propietats per les disposicions del nou Pla General sense que ni tan sols ho sàpiguen, ja que no s'avisa particularment, i sense que s'hagin pogut formular propostes prèvies. Es dirà que ja hi haurà temps amb el termini d'exposició pública, però no és el mateix, ja que des de l'aprovació inicial les disposicions més restrictives ja entren en vigor (en canvi per les més permissives es conserven les de l'actual planejament, és el que la legislació anomena embullosament “suspensió cautelar de llicències”, ja que no és que es suspenguin, sinó que s'apliquen els dos planejaments -l'antic i l'aprovat inicialment- amb les mesures més restrictives dels dos quan hi ha contradiccions).

A banda de l'adaptació pura al Pla Territorial també s'inclouen modificacions per propia iniciativa de l'Ajuntament, que molt resumidament son les següents:


  • Modificació i creació d'”unitats d'actuació” en àmbits on hi ha zones verdes per evitar haver de pagar indemnitzacions a canvi de donar edificabilitats que compensin aquestes indemnitzacions. Entre aquestes cal destacar:

  • Les zones verdes del Calvari, unides a l'urbanitzable annex al Pont Romà.

  • Una altra zona verda i carrer a prop també del Pont Romà.

  • La zona verda de davant la fàbrica de Can Morató.

  • Una zona verda a canvi de la possibilitat de construir dos habitatges devora l'Hotel Molins de Cala Sant Vicenç

  • També la rebaixa de 50.000 a 14.000 m2 de la superfície mínima de parcel·la per edificar en una zona que s'anomena “agrícola extensiva” al nostre Pla General des del 1990.

  • L'augment de 14.000 a 21.000 m2 de la superfície mínima de parcel·la per edificar habitatges en sòl rústic en les zones de “planejament coherent”.

  • S'inclou en Pla Especial del Centre Històric dins el Pla General per tenir un sol document, més coherent i corregint els elements que dels del 1992 han donat més problemes.


La llàstima és que un document com aquest, tan important i que condiciona el futur del municipi per molts anys -ara encara pagam les conseqüències, algunes bones i altres dolentes, del planejament del 1990- es gesti dins els despatxos tan lluny de la ciutadania. Caldria haver pogut explicar-ho d'una manera planera i entenedora, exposant els plànols a un lloc públic i accessible per tal que tothom hi tingués fàcil accés i hagués pogut opinar-ne. L'excessiva construcció de la segona línia del Moll, l'aspecte abandonat del front a la carretera de Pollença, el trist aspecte de l'entrada per Can Morató o la proliferació d'edificacions poc integrades en alguns llocs singularment inapropiats són conseqüència de les determinacions del Pla General. Com que d'aquí a les properes eleccions municipals veiem molt difícil que es pugui fer l'aprovació definitiva d'aquesta modificació del Pla General, des del PSM ja agafam el compromís de donar-li major publicitat i participació si en un futur ajuntament tenim capacitat suficient de govern per fer-ho.

Des del PSM tornam a posar a disposició pública part dels documents del Pal General que avui es duran a aprovar -tots és impossible pel seu volum-, una feina que hauria d'haver fet el propi Ajuntament, i quedam a la vostra disposició per qualsevol suggeriment. Una vegada feta l'aprovació inicial donarem compte del període per fer al·legacions.


En aquest enllaç trobareu els plànols de sòl rústic, sòl urbà, les ordenances i les modificacions de darrera hora.(disponible en haver-se pujat).Primer.- Convocar sessió extraordinària de l’AJUNTAMENT PLE a celebrar dia 19 de maig de 2014, a les 20,00 hores a la Casa Consistorial.


Segon.- ORDRE DEL DIA de la sessió:


1.- Pressa de possessió de la Sra. Maria Teresa Ferré Hernández del càrrec de Regidora de l’Ajuntament de Pollença


2.- Aprovació inicial, si procedeix, de la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) i adaptació al Pla Territorial Insular de Mallorca (PTM)”

 

 

 

Cal indignar-se, cal implicar-se, cal votar.

psm-pollenca | 12 Maig, 2014 15:36 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Just ja uns dies ha començat oficialment la campanya electoral per les eleccions europees. Com se sol dir "la cosa va freda". Tot i els molts motius que tenim els ciutadans per expressar el nostre rebuig a la manera actual de fer la política dels grans partits, hi ha el perill que aquesta indignació es tradueixi en abstenció i no en un vot actiu contra el que ens desagrada. Al PSM ja varem anunciar que no ens presentavem a aquestes eleccions, no per deixadesa o per considerar-les de poca importància, sino per no fragmentar l'espai de l'esquerra sobiranista, i poder així donar suport a altres forces amb més probabilitat d'obtenir escons al Parlament Europeu, en concret a les candidatues de Compromís pel País Valencià i Esquerra Republicana.

En aquest context el nostre regidor, Tomeu Cifre, va participar de la presentació de Miquel àngel Sureda, candidat al Parlament Europeu per Esquerra Republicana. Aquest és un extracte de les paraules que va pronunciar el nostre regidor:

 

"En primer lloc vull donar les gràcies a en Miquel Àngel i a tota la secció local d'Esquerra per convidar-me a participar del seu seu miting de campanya a les eleccions europees, ja que me brinda l'oportunitat de mostrar que per nosaltres també aquestes eleccions són importants. També felicitar a en Miquel Àngel per haver estat inclòs a un lloc tan destacat de la seva candidatura.

Que hi fa un representant del PSM en un míting d'Esquerra, segurament vos demanau? El meu partit va decidir no concórrer a aquestes eleccions per no dividir més el panorama polític de l'esquerra compromesa en la sobirania dels pobles i donar suport a les candidatures de Compromís pel País Valencià i Esquerra Republicana, amb més opcions d'aconseguir diputats europeus que no la que nosaltres haguéssim pogut presentar.

Però la meva presència aquí avui respon més aviat a la voluntat de manifestar que els polítics, siguin professionals, o més o manco afeccionats com jo mateix, estam fonamentalment al servei dels ciutadans i, al final, els partits i les sigles estan en un segon terme: l'important són les persones. Aquest pensament fa que per jo sigui molt natural participar d'aquest acte, per aquestes eleccions europees, i crec que també hauria de servir de guia per donar opcions de canvi als pollencins en futures convocatòries electorals.

Aquestes no son unes eleccions de segona categoria. Ni unes eleccions allunyades d'allò que realment interessa i preocupa als pollencins. Cada vegada més les decisions es prenen a les institucions europees. L'euribor que afecta a l'hipoteca que pagam cada més, les lleis de comerç que cada dia ho posen més difícil a les petites botigues, els ingredients dels productes que menjam, les subvencions i ajudes als agricultors, mantenidors de la majoria del territori de les Balears...el 70% de les lleis de l'estat espanyol es fan complint directives europees.

Ho hem de tenir ben clar, no ens podem desentendre de les institucions europees. Si ho feim ja n'hi haurà que es reocuparan per esser-hi i influir-hi, però podeu estar segurs que, si els ciutadans no prenem el control sobre els nostres representants europeus, aquells que s'hi posaran no tendran els nostres interessos com la seva prioritat principal. La nostra deixadesa seria el brou de cultiu idoni per polítics que van a Europa a procurar-se una jubilació daurada, deixant-se endur pels interessos dels lobbys empresarials i econòmics que, aquests sí, no afluixen ni un moment la seva influència en els parlamentaris europeus.

És una evidència que fins ara, els dos grans grups polítics europeus, el Partit Popular Europeu i la socialdemocràcia, on hi ha el PSOE, no han sabut ni volgut posar per davant els interessos ni dels treballadors europeus ni, en particular, els interessos de les Illes Balears. No hem d'haver de suplicar al PP i al PSOE que, per favor, demanin a Europa que ens reconegui l'insularitat, perquè no ho han fet mai ni ho faran ara. Al cap i a la fi son les dues cares de la mateixa moneda. Un PP en total sintonia amb les polítiques que na Merkel, que aquí ens fa pujar l'edat de jubilació fins als 67 i a Alemanya la baixa fins als 63. I quina ens volen fer creure que és l'alternativa? Els socialistes europeus, amb un cap de llista, en Martin Schultz, que precisament és soci de govern de na Merkel. Més del mateix amb el vernís de diferent tonalitat.

Aquesta setmana, escoltant una tertúlia matinera d'aquestes que posen per la radio, vaig escoltar un important polític espanyol, ara batle de Saragossa, afirmar que a España el bipartidismo le ha venido muy bien. Duim sis anys d'una crisi econòmica de cavall, amb el 25% de la població a l'atur, amb una crisi social enorme, que genera 184 famílies desnonades cada dia, amb un perjudici multimilionari a les arques públiques a causa de la corrupció política, i amb una tensió territorial com mai durant la democràcia entre el poder de la capital i les diferents nacions de l'estat espanyol. I encara s'atreveixen a dir que “a España el bipartidismo le ha venido muy bien”? Potser a ells els “ha venido muy bien”, els que fan carrera política tan lluny dels ciutadans com poden, als presidents de les companyies de l'IBEX35, als beneficiaris de les privatitzacions d'empreses i dels rescats de banc amb doblers públics, a aquests els “ha venido muy bien”. Però als ciutadans de les Balears ens ha vingut molt però que molt malament.

No n'hi ha prou en tenir un mallorquí a Europa. Algú sap que ha fet na Rosa Estaràs els darrers cinc anys que ha escalfat una cadira al Parlament Europeu, a banda de cobrar 8.000 euros cada mes, dietes i viatges pagats?.

Ens fa falta que opcions més connectades amb la nostra realitat, amb el nostre dia a dia, amb persones properes a les que puguem fer arribar directament les nostres demandes, sense intermediaris, sense haver de passar per Madrid. Representants polítics, sense disciplines de vot, sinó amb disciplina ètica i compromís cap als seus votants. Només així ens farem sentir a Europa. I les Balears, a Europa, ho podria tenir molt bé. Són molts els ciutadans europeus que ens coneixen, fins i tot son molts els parlamentaris europeus que han vingut en algun moment a les Balears i que tenen a aquestes illes en un racó del seu cor. Com ens negarien ajuda, inversions, suport, si senten aquesta terra com una miqueta seva. Només ens caldrien persones que sabessin fer arribar la nostra veu fins al Parlament Europeu.

Estic segur que surti o no elegit en Miquel Àngel el tindrem com a enllaç per traslladar les nostres demandes. Directament. Perquè així funcionam els partits que estam al servei de les persones i que posam a les Balears per davant de tot.

Hem d'anar a votar. No hem de consentir que altres decideixin per nosaltres.

Sort i força."

Els ciutadans de Balears necessiten sortir del cercle viciós bipartidista per poder progressar i recuperar el que les retallades i el centralisme en han usurpat

 

PP, PI i UMP no volen el descompte de resident del 25% al Festival

psm-pollenca | 06 Maig, 2014 09:25 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

L'any passat els grups de l'oposició ja varem presentar al·legacions als preus del Festival, al·legacions que l'equip de govern va resoldre al mes de setembre (una vegada finalitzat el Festival !). Les al·legacions eren que la potestat de modificar els preus havia de continuar sent del Ple (i no passar-ho a la Junta de Govern com pretenia l'equip de Govern) així com augmentar el descompte als residents del 10 al 25%. La primera al·legació va ser aprovada; en canvi la segona la varem retirar tot i tenir majoria suficient per aprovar-la, ja que això hagués provocat un problema al departament d'Intervenció, havent de tornar una part del preu de les entrades a qui ho demanés. Varem demostrar seny i no ganes de crear problemes, deixant l'al·legació per l'any següent -enguany-. Però amb el canvi de la majoria de govern el nou equip PP-PI no ha demostrat el mateix seny i ha duit a aprovar uns preus "passant" del contingut de les nostres al·legacions de l'any passat; ara tenen majoria per fer-ho i passaran el corró per damunt les nostres al·legacions. Canvien les majories i canvien les decisions de govern sense cap eleccions pel mig.

La justificació a les nostres demandes és la poca confiança en la Junta de Govern després del procés que es va seguir per a la contractació del director artístic, una ficció de procés de contractació. També creiem que cal més descompte pels pollencins ja que son els qui paguem la pràctica totalitat del Festival una vegada la Conselleria de Turisme i el consell de Mallorca ja no posen cap subvenció.

Aquesta és la nota de premsa conjunta que varem realitzar:

El PP i el Pi no accepten la proposta de rebaixar un 25% el preu de les entrades del festival de Pollença als residents

Els grups municipals d’ Esquerra Republicana, Alternativa per Pollença, PSOE, PSM hem votat en contra de l'ordenança de preus del Festival de Pollença i hem demanat l'ampliació del descompte als residents del 10 al 25 % i que els preus els fixi el ple i no la Junta de Govern

Al ple ordinari del dia 29 d’abril l’equip de govern ha presentat una modificació dels preus del Festival sense tenir en compte la programació ni el cost de les actuacions. En relació als preus públics del festival, els grups d’esquerres de l'oposició hem considerat que s’ha de donar una passa més per intentar que hi hagi més assistència dels ciutadans de Pollença als concerts del Festival, tot i que veim que aquesta no és la intenció de l’equip de govern per enguany. A més a més, cal tenir en compte que els ciutadans de Pollença som els que financem pràcticament el 100% del cost del Festival. Per això, hem proposat que el descompte pels residents a Pollença sigui  del 25% en comptes del 10%.

Per altra banda, també consideram que és injustificable el canvi proposat per l'equip de govern a l'ordenança i que sigui la Junta de Govern i no el ple de l'Ajuntament qui  fixi els preus del Festival. Els preus d'un acte cultural tan important com és el Festival s'han de fixar en el organisme més representatiu i democràtic que és el ple municipal.

El batle i l’equip de govern han perdut una bona oportunitat per incorporar unes al·legacions que presentàrem l’any passat, consensuades per una majoria de regidors del ple municipal, i que haurien facilitat que els ciutadans del municipi de Pollença poguessin assistir al festival de música de Pollença. Lamentam profundament també el canvi de criteri d'UMP, que l'any passat va signar i presentar unes al·legacions juntament amb la resta de la oposició i enguany, en canvi, dona suport a uns preus que no inclouen el contingut d'aquelles al·legacions.

  

La Peixateria ha de ser un projecte del poble

psm-pollenca | 05 Maig, 2014 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

No ha estat l'únic cas en aquesta legislatura. Des del PSM ja ho hem avisat en diverses ocasions. El projectes que fa l'Ajuntament han de comptar amb els ciutadans, no es poden fer donant l'esquena als pollencins que els han de viure o patir en el futur, sufragar-ne les obres i el manteniment per sempre més. La inèrcia de dur endavant projectes de manera autista no ha estat exclusiva de l'actual govern municipal (recordar el que va passar amb la peatonalització del Moll o abans amb el projecte de la Plaça Major), però es molt clar que ha estat una tendència que s'ha generalitzat en la present legislatura.
Projectes importants pels diferents nuclis com aquest de la Peixateria, Can Llobera, la peatonalització del Moll, la rehabilitació de Balaixa o el recent projecte de rehabilitació a Cala Sant Vicenç són iniciatives que han de comptar amb els ciutadans. Més en el cas de la peixateria, on els usos a situar-hi son ben poc determinats. Aquest és el programa que s'ha passat als arquitectes convidats al concurs:


“Programa:

Planta Baixa:

Oficina deTurisme, magatzems, banys adaptats.

Planta pis:

Sala Multifuncional

Planta Porxo:

Sala Multifuncional

Es podran proposar alternatives de distribució del programa a les diferents plantes, es valorarà la flexibilitat funcional de l'edifici.”


I els pollencins, no poden plantejar alternatives?. Perquè en un espai que hem viscut i vist degradar-se durant tants anys, situat en un lloc emblemàtic del poble, no hi poden ni tan sols expressar la seva opinió? Jo mateix, que vaig ser convidat a participar en el concurs com a arquitecte (encara que no m'hi presentaré per la incompatibilitat que això suposaria), hagués pogut opinar més sobre el projecte com a tècnic que no com a regidor electe d'aquest consistori. No en parlem ja com a ciutadà pollencí.

Ja al ple de març vaig demanar per escrit al Ple sobre el projecte de la Peixateria i la necessitat de tractar el que allà s'hi havia de fer. La resposta fou que ja ens havien dit el que s'hi volia fer (l'esquifit programa que he comentat abans) i que la resta ja es veuria amb els projectes que es presentassin. De voluntat de tractar i consensuar el projecte, cap ni una, ni a nivell de partits polítics ni molt manco amb els ciutadans. També vaig expressar que considerava que aquests projectes s'havien de triar en processos participatius, com es fa a Alcúdia a través de l'Agenda Local 21, o com s'ha fet a Esporles amb la Casa del Poble. Però l'actual Equip de Govern ja ha demostrat massa vegades que és al·lèrgic a parlar obertament dels projectes. Potser amb l'absurd pensament que si és una iniciativa exclusivament seva se'n podran penjar la medalla més fàcilment i vendre-ho de cara a les eleccions. Res més lluny de la realitat. Un equip de govern dialogant amb el seu poble i uns projectes assumits pels ciutadans són millors triomfs electorals que no uns polítics amb les cucales posades sense mirar enlloc més que als seus propis capricis. El "que es fa" és important, però quan es tracta de projectes municipals el "com es fa" es quasi tan important -o més-.

Ara el que cal és fer cas del moviment ciutadà que ha mogut el projecte de la peixateria. Perquè no hi ha res a perdre de repensar-ho bé. I no es tracta d'agafar al signants del manifest, intentar convèncer-los, mostrar-los el desgavell que hi ha dins aquell espai i així desactivar les protestes, una dinàmica força habitual en els governants. Del que es tracta és de fer un autèntic procés de participació ciutadana, explicar bé el que hi ha, el que es necessita, escoltar el que els pollencins desitgen i assimilar les bones idees que puguin sorgir. Un grup de persones preocupades pel futur d'un bocinet de l'espai i de la història de Pollença, ja és un valor en si mateix, en uns temps tant donats al m'enfotisme. Potser és cert que el que hi ha allà no val un ràvec arquitectònicament ni patrimonialment, però hi ha valors que van més enllà d'aquests paràmetres: la memòria col·lectiva, la infantesa de moltes persones, el respecte per l'espai públic... i tots aquest paràmetres haurien de ser tinguts en un projecte com aquest.

De les desaparegudes pedres, propietat de tots els pollencins, que formaven les bancades, n'hi ha per escriure un altre article que podríem omplir amb moltes misèries polítiques, però això és una altra història. Simplement, que les cerquin.

A la Peixateria, téntol, per favor.


Tomeu Cifre, regidor.

Veure el manifest i notícies de premsa relacionades al perfil de Facebook "Un téntol per a la Pescateria"

 

Per poc temps que perdessin fent-se la foto ja n'hi invertiren més que en esbrinar que n'opinaven els ciutadans de Pollença sobre aquest projecte.

 

 

 

Resultat del ple d'abril: Cala Sant Vicenç, pressupost, Festival...

psm-pollenca | 03 Maig, 2014 11:25 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Avui donam compte de la resta de resultats que va donar el ple d'abril, celebrat el passat dimarts. Com ja hem explicat a l'article anterior, el pressupost pel 2014 va ser l'assumpte més important. Però n'hi va haver altres, entre ells les mocions que havíem presentat des del PSM.

La primera, demanar que les webs municipals fossin accessibles a través dels dominis .cat que identifiquen llocs web escrits en català, ja no la varem haver de votar, pel fet que entre la presentació de la moció i el ple (quinze dies) es varen activar correctament els dominis, la majoria ja comprats per l'Ajuntament però inactius.

La segona, la investigació de la titularitat de l'església de Cala Sant Vicenç també es va avançar força en els dies previs al ple, tot i que encara la qüestió no estava tancada. Sembla que la titularitat seria del Bisbat, gracies a una donació no formalitzada per part dels antics propietaris d'aquesta zona de la Cala. Amb l'aprovació de la moció i l'expedient que s'obrirà s'acabarà d'esbrinar si es l'Ajuntament qui s'ha de fer càrrec de la rehabilitació o s'ha de demanar al Bisbat.

Només hi havia 14 regidors perquè encara no han pres possessió els 3 substituts dels dimitits de Lliga i CIUP.


1.– Impulsar el procediment i tràmits preceptius per a la cessió gratuïta al CIM dels trams de finca de titularitat de l’Ajuntament afectats per la expropiació de la variant del Port de Pollença.

Sorprèn adonar-se que una expropiació feta fa ja bastants anys encara no hagi suposat que l'ajuntament hagi posat a nom seu les finques expropiades per fer la circumval·lació del Moll. Això és necessari per poder permutar amb el Consell de Mallorca el passeig de la primera linea amb la circumval·lació i així poder peatonalitzar aquell.

Aprovat per unanimitat

2.- Aprovació inicial, si procedeix, del Pressupost de la Corporació, i la plantilla de l'exercici 2014 .

L'explicació d'aquest punt ja l'hem fet en l'anterior article (veure). Tots els documents del pressupost els podeu trobar aquí.

Aprovat. A Favor: 8, PP, PI, UMP – En contra: 6, PSM, A, PSOE, ERAM

3– Aprovació inicial si procedeix de la modificació de l’Ordenança de Preus Públics del Festival de Pollença 2014.

Una vergonya i una mostra de com el PP i el PI (CIUP i LLR) aprofiten la seva nova majoria per aprovar coses que fa uns mesos s'aprovaren en sentit contrari. Al 2013 des de l'oposició ja al·legarem que, vist com s'han fet les coses amb el Festival, convenia més que fos el Ple qui decidís i no la Junta de Govern. També que el descompte pels pollencins fos del 25% en comptes de només el 10%, ja que ara mateix són els qui majoritàriament paguen aquest Festival. L'any passat, al final, varem retirar la petició d'aquest descompte per no provocar problemes a l'àrea d'Intervenció, ja que hauria hagut de retornar dobler 8les al·legacions es resolgueren al setembre, passat el Festival!!!).

En una actitud incomprensible UMP va votar a favor d'aquests preus que no inclouen les al·legacions que ells mateixos havien signat l'any passat.

Aprovat. A Favor: 8, PP, PI, UMP – En contra: 6, PSM, A, PSOE, ERAM

4.– Aprovació, si procedeix, del reconeixement extrajudicial de crèdit 1-2014. 

L'ajuntament continua pagant feines sense haver estat pressupostades. Els extrajudicials eren el gran cavall de batalla del PP durant la legislatura passada, fat que provocava forts enfrontaments amb el regidor d'Hisenda pel PSOE i retrets cap a UM. Ara que els aprova el PP amb els seus socis del PI, no hi veu cap problema.

Des del PSM consideram que molts proveïdors no en tenen la culpa de la gestió que en fa l'Ajuntament i necessiten cobrar les feines que els han encarregat.

Aprovat. A Favor: 8, PP, PI, UMP – En contra: 2, A – Abstencions: 4, PSM, PSOE, ERAM.

5 – Es presenta per urgència la sol·licitud de subvenció per al projecte d’inversió i actuació per la millora de l’oferta turística a Mallorca, corresponent a l’exercici 2014 (BOIB 43 de 29/03/2014), per obres al mirador de Cala Barques, Carrer Cala Clara i Plaça dels Pins.

Es tractava de la ratificació d'un decret de batlia per demanar una subvenció per fer aquestes millores a Cala Sant Vicenç. Qualsevol millora a la Cala és benvinguda. Lamentam, emperò, no haver pogut conèixer el projecte fins al mateix Ple, i que no s'hagi inclòs en ell la nostra sol·licitud d'arreglar el solar municipal on hi ha les casetes dels socorristes, aprofitant-ho per eliminar les barreres arquitectòniques de Cala Barques.

No cal esmentar que si s'ha fet aquest projecte, que té poques opcions d'obtenir la subvenció, és per quedar bé amb la Cala després que els veïns hagin mostrat el seu descontent i partits com el PSM hagem fet pressió per fer millores en aquest nucli.

Aprovat per unanimitat

6.- Es va presentar per urgència la renúncia dels integrants de la llista de la Lliga Regionalista que varen renunciar a substituir en Tomeu Fuster com a regidors, arribant a la número 15 de la llista, na Margalida Capllonch.

La Lliga Regionalista ha hagut de recórrer al número 15 de la seva llista per cubrir les vacant després de la dimissió de Malena Estrany i Tomeu Fuster. Fins al 15 no han volgut compartir el projecte del PI. Tota una mostra de la poca solidesa de projectes de darrera hora com va ser el de la Lliga i de la manca de legitimitat democràtica de l'actual composició del govern municipal de deu regidors. El regidor Martí Roca va haver d'apel·lar a la “legalitat” dels càrrecs per justificar la situació de majoria absoluta postissa en que quedarà el govern municipal.

Aprovat per assentiment

7.- Moció presentada pel grup municipal d’UMP per a l’asfaltat de la carretera MA-2200, de Pollença al Port i per a la modificació de les senyalitzacions de velocitat màxima a la carretera MA-2200 de Port de Pollença a Alcúdia. 

L'asfaltat de la carretera del Moll, efectivament, necessita una millora. El batrle durant mesos es va entestar en dir que no, com tampoc ho necessitava la del Far de Formentor que ara el Consell arreglarà. La del Moll ja s'hagués pogut repassar quan es va fer el tram de Sa Pobla a Pollença.

També la carretera davant el Club Pollentia no té cap sentit que tengui la velocitat limitada a només 50 durant els mesos d'hivern, quan no hi ha turistes pels voltants.

Aprovat per unanimitat

8.–Moció presentada pel grup municipal A en relació a les amnisties urbanístiques impulsades pel Govern Bauzà

La Llei del Sòl i la Llei Turística (que és bàsicament urbanística) han capgirat la seguretat jurídica en matèria d'urbanisme. Els infractors seran recompensats amb amnisties i els que han complit amb la llei durant anys se'ls quedarà la cara de presa de pèl. També gràcies a la Llei Turística sobre la ma a múltiples obres i legalitzacions, però no per tothom, sinó tan sols pels empresaris turístics que s'ho puguin pagar.

El més sorprenent foren les explicacions dels membres del PI, justificant el vot contra la moció, on demostraren un desconeixement total de les lleis sobre les que estaven votant. Cal un poc de seriositat.

Rebutjada. En contra: 8, PP, PI, UMP – Abstencions: 1, UMP - A favor: 6, PSM, A, PSOE, ERAM

9 - Moció presentada pel grup municipal PSM-EN per a d’implantació del domini cat a les webs municipals.

La verem retirar, ja que en els dies previs al ple es varen activar els dominis. Actualment l'Ajuntament té els següents:

ajpollenca.cat
pollensa.cat
pollenca.cat

10 - Moció presentada pel grup municipal PSM-EN per a la investigació de la titularitat municipal de l’Església de la Cala.

Com hem explicat al principi de l'article, la moció haurà servit per clarificar la titularitat i encarar com s'ha de fer el manteniment d'aquest edifici que ara fins i tot és un perill pel l'aluminosi que pateix la seva coberta.

Des del PSM ens varem oferir per treballar en l'expedient.

Aprovat per unanimitat

11 – Moció presentada pel grup municipal ERAM a favor de utilitzar el llenguatge estàndard als informatius d’IB3

Ja no es va debatre per falta de temps.

El projecte per Cala Barques que ens dugueren al Ple.

 

 

 

Powered by LifeType - Design by BalearWeb