"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Aquest divendres xerrada sobre la Llei de Ports, amb David Abril

psm-pollenca | 09 Juliol, 2014 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

El Grup Parlamentari MÉS va registrar un seguit d’esmenes al projecte de Llei de modificació de la Llei de Ports de 2005 presentat per l’Executiu de José Ramón Bauzá, que es va debatre ahir dimarts al Parlament. El Govern ha aprofitat una modificació per donar més poder a la iniciativa privada en la gestió de les instal·lacions portuàries.

La modificació del Govern permet que un promotor particular pugui presentar un projecte d’ampliació o millora d’un port, acompanyada d’un pla d’usos i gestió del mateix, sense ni tan sols el vistiplau dels usuaris. Un fet que fins i tot sense modificar la llei, ja comença a ser conflictiu a alguns ports, com el de Pollença o la Colònia de Sant Jordi, i posa a la defensiva els usuaris de petites embarcacions, que veuen com a més de què se’ls puja arbitràriament el preu dels amarraments, no tenen cap control sobre la gestió del port.

Participació dels usuaris

Les esmenes presentades pel Grup MÉS no descarten la iniciativa privada, però l’obliguen elaborar i gestionar els Plans d’Ús i Gestió de la mà dels usuaris i usuàries dels clubs nàutics i les instal·lacions portuàries, amb el vistiplau dels ajuntaments.

Embarcacions tradicionals

Es tracta d’evitar que els llaüts acabin davall una figuera, cosa que ja està passant, perquè els preus dels amarraments siguin inassumibles, i que al final es perdi l’essència de ports mediterranis, i els ports de les Illes s’assimilin als de Miami. Per això plantejam bonificacions d’almenys el 50% en les tarifes portuàries a les embarcacions tradicionals, i reserves d’amarradors públiques per a aquestes a tots els ports.

Reinversió dels guanys dels concessionaris

Els concessionaris de les inversions portuàries, si s’aproven les esmenes del Grup MÉS, hauran de reinvertir almenys un 25% dels guanys d’explotació en la millora de les instal·lacions, perquè hi ha clubs amb guanys milionaris que no deixen de pujar tarifes, i s’estan desfent dels usuaris de petites embarcacions.

Medi ambient i canvi climàtic

El Grup MÉS planteja que la Llei de Ports reculli i reguli la figura dels Ports Naturals, que inclouria tots aquells molls naturals on a pesar de no comptar amb instal·lacions portuàries, sí que pateixen, sobretot a l’estiu, una densitat d’embarcacions prou grossa. També hem plantejat l’obligatorietat que els Plans d’ús i gestió dels ports inclogui mesures de protecció de la posidònia, així com d’adaptació al canvi climàtic.

Finalment la gestió que es pugui produir amb la nova Llei pot millorar o empitjorar, segons es vulgui interpretar la mateixa, i que una gran passa en millora de la gestió seria la transferència dels ports d’àmbit estatal, com el del Molinar a Palma, que és absurd que segueixin en mans de l’Estat, a la CAIB. En aquests moments això només genera una dinàmica que fa que hi hagi ports de primera i de segona, i per acabar amb això el Conseller de Turisme hauria de ser exigent amb l’Administració central, i no confiam que ho sigui.

 

Aquest divendres, xerrada sobre la Llei de Ports amb el diputat de MÉS per Mallorca, David Abril

 

Powered by LifeType - Design by BalearWeb