"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Capitol i zones verdes: Consens unidireccional no és consens.

psm-pollenca | 31 Desembre, 2014 10:50 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

En el Ple varem demanar que es suspenguessin temporalment les compres del Capitol i zones verdes, però ahir mateix l'equip de govern va fer efectives les compres.

Des de l'aprovació inicial de la modificació de crèdit han surgit dubtes sobre la viabilitat econòmica i tècnica d'aquestes adquisicions

El passat 4 de desembre es va aprovar inicialment la modificació de crèdit al pressupost municipal per poder adquirir dues zones verdes i l'antic cinema Capitol. Llavors la justificació de les presses fou el nou impost de transmissions que entrarà en vigor el primer de gener.

Aquest dilluns s'ha fet un ple extraordinari per fer l'aprovació definitiva de la modificació de crèdit. Aquesta vegada el PSM no ens hem sumat al consens del passat dia 4. El motiu és que en aquestes setmanes han surgit elements que fan dubtar de la viabilitat econòmica i tècnica d'aquestes compres. La possible indemnització per la sentència del TSJIB sobre «Villa Cortina», la manca d'un major debat públic sobre les compres, i les dificultats per a l'habilitació d'una sala multifuncional a l'antic Capitol que ens han arribat en aquest temps, ens fan pensar el millor seria esperar a que fos el proper ajuntament, surgit de les eleccions del mes de maig, el que valorés aquestes compres, sense que sigui el nou impost un motiu suficient per justificar les presses. Per aquest motiu el nostre grup no hi ha votat a favor i s'ha abstés en la votació. No estam radicalment en contra de les compres, però sí creiem que comprometran el proper consistori i en els propers mesos es podria avaluar millor l'abast de la indemnització.

Lamentam que el consens, amb l'actual equip de govern, sigui només unidireccional, quan s'està d'acord amb les seves actuacions, però que desaparegui quan reclamam maneres diferents de fer les coses.

 

 Fotografia de l'Ara Balears

 

Manifestació per l'autodeterminació a Palma

psm-pollenca | 30 Desembre, 2014 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Dimarts 30 de desembre a les 18h

Manifestació Unitària i Concert
Lloc i hora: Passeig del Born, 18h (Palma)
Organitza: Plataforma 31D

www.diadademallorca.cat


Ple Extraordinari de taxes i compres

psm-pollenca | 29 Desembre, 2014 09:54 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Avui a les 11h es celebrà un Ple Extraordinari per fer les aprovacions definitives de dues qüestions que es varen aprovar inicialment en els darrers plens.

Per una banda la modificació de taxes que ja verem comentar en aquest anterior article. No hi hem presentat al·legacions però mantenim el que ja varem dir en el ple de l'aprovació inicial: aquestes taxes son electoralistes per poder dir que s'ha baixat qualque cosa i, tenint en compte que comprometen a la propera legislatura, s'haurien pogut consensuar entre els diferents grups. Ja es veia que això no seria així i la prova és la desestimació de totes les al·legacions que han fet els altres grupsd e la oposició. Estam en mesos pre-electorals i la voluntat de consensuar res, quan es té majoria per aprovar-ho, és nul·la.

Per altra banda l'aprovació definitiva de la modificació del pressupost per fer les compres del Capitol i de les zones verdes (veure article anterior). Amb aquestes compres hi estarem d'acord, però en les darreres setmanes la sentència de «Villa Cortina» ha trastocat el futur econòmic de l'Ajuntament. A la reunió de la setmana passada ens va quedar ben clar que la possibilitat d'haver d'indemnitzar és molt clara i que pot arribar a ser en una quantia molt elevada. Per tant allò prudent seria esperar a veure com evoluciona el projecte de legalització de la casa (sigui amb demolició total o parcial) per tenir una idea de per on pot anar la indemnització. També en les darreres setmanes hem pogut comprovar que la premura en fer aquestes compres no està prou justificada símplement en l'excusa que pujarà l'impost de transmissions patrimonials, i considerant el que comprometrà al següent consistori més valdria esperar uns mesos a la següent legislatura per fermar aquestes compres.  

 

(documentació completa del Ple)

1.-Ratificació de la urgència de la sessió

2.-Resolució d'al·legacions i, en conseqüència, aprovació definitiva , si procedeix, de la modificació d'Ordenances fiscals vàries:


a-Impost sobre bens immobles (Contribució).

b-Impost de Construccions, instal·lacions i obres.

c-Impost sobre vehicles de tracció mecànica.

d-Taxa pel servei de clavagueram.

e-Increment de valors de terrenys de naturalesa urbana (plusvàlues).


3.-Resolució de reclamacions i, en conseqüència, aprovació definitiva, si procedeix, de l'expedient de modificació de crèdit en la modalitat de crèdit extraordinari finançat amb Romanent de Tresoreria (Expedient núm.22/2014/INT)

Les obres de la peatonalització s'aprofitaran per fer una «pista americana».

psm-pollenca | 28 Desembre, 2014 11:48 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Aquesta és la darrera proposta de l'equip de govern PP-PI. En vista que les obres de la peatonalització del Port de Pollença no es podran acabar abans d'aquest estiu, i atès que les volen començar abans de les eleccions per no presentar-s'hi sense els deures fets, l'equip de govern ha proposat que durant la paralització estival de les obres aquestes s'aprofitin per fer una gran «pista americana».

El batle afirma que pot ser un nou atractiu turístic, ja que una platja que només serveix per anar a la platja no té gaire sentit: «S'ha de rendibilitzar la platja. Ara que ja tenim castells a l'aigua, paracaigudes, xiringuitos i massatgistes, ens anirà molt bé aquesta pista americana». Demanat per si no pot ser perillós pel turisme familiar i donar una mala imatge de brutor i deixadesa, el batle ha manifestat: «Això són dois de la oposició que a tot li veu pegues». El regidor de Serveis, Martí Roca (PI) s'ha manifestat favorable encara que no sigui gaire legal aprofitar una obra a mitges per una instal·lació com aquesta: «Si ho haguessim de fer tot legalment, no fariem res». Finalment el representant d'UMP, el Sr.Moqragues, que en principi no ho veia gaire clar, s'ha acabat posicionant a favor: «Esperam que a Pollença per una vegada no copiin aquesta iniciativa».

 Ben aviat la primera linea del Moll acollirà una instal·lació com aquesta

 

 
 
 
 
 
 

 

 

Bon Nadal i un 2015 de canvis positius

psm-pollenca | 24 Desembre, 2014 15:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Que el verd ens il·lumini per sortir de la foscor.
 

Noves de "Villa Cortina"

psm-pollenca | 24 Desembre, 2014 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Ahir dematí es va celebrar a l'Ajuntament una Junta de Portaveus sobre l'anul·lació de la llicència «Villa Cortina» amb representants de tots els partits (llevat d'Alternativa per ser fora de Mallorca). Hi havia el PSM, ER, PSOE, UMP, PI, el Batle, l'advocat Miquel Ripoll, l'arquitecte municipal Jaume Carbonero i el tècnic jurídic.

A la junta s'ha exposat el resultat de la sentència i els possibles escenaris en que es pot trobar l'Ajuntament a partir d'ara. En base a aquestes explicacions i a les preguntes que hem formulat des del PSM i els altres grups també han quedat clars una sèrie de punts:

 • -Que la llicència està anul·lada, per tant ja no té cap vigència, independentment que es no es donàs el final d'obra (en contra de l'expressat pel batle a la premsa: «La llicència és viva perquè no s'ha fet el final d'obra»)
 • -Que en l'anul·lació de la llicència no hi ha tingut res a veure el Departament del Patrimoni del Consell de Mallorca, ja que la sentència no es basa en cap precepte de la Llei de Patrimoni. També que l'Ajuntament era ben competent per no atorgar-la en el seu moment o bé després revocar-la emparant-se en l'article 73 de la Llei del Sòl, per l'impacte paisatgístic, sense necessitat d'haver d'acudir a cap altre administració.
 • -Que la possibilitat d'haver de fer front a indemnitzacions hi és, de manera molt clara, encara que a dia d'avui és difícil quantificar-ho, ja que no se sap fins a quin punt es podrà legalitzar la casa.

En funció d'aquests fets, des del PSM hem exigit al Batle una rectificació pública de les seves acusacions contra l'ex-director de Patrimoni, Biel Cerdà, per calumnioses.
També hem de reiterar que continuam considerant convenient no executar les inversions de compres (Capitol i zones verdes) que tenia previst l'Ajuntament fins que no es clarifiqui l'abast de les possibles indemnitzacions que poden esser milionàries en funció de les característiques del projecte de legalització i del volum de les demolicions que s'hagin de realitzar.

 

 

 

 

 

Cal un Ajuntament a l'alçada de Pollença

psm-pollenca | 22 Desembre, 2014 16:47 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Pollença ja és un municipi important dins Mallorca, i com a tal ha de fer valer els legítims interessos dels seus ciutadans davant altres institucions com el Consell Insular, el Govern Balear o els diferents ministeris del Govern Espanyol.

Ho recordam perquè aquest 2014 s'ha accentuat una tendència que ha anat creixent tota la legislatura, com és la submissió del nostre Ajuntament a les decisions de totes aquestes altres administracions sense qüestionar efectivament les seves directrius, sovint perjudicials pels interessos del pollencins. Curiosament, o no, totes aquestes institucions també són governades pel PP; pensaveu que tenir el mateix color per tot ens donaria més força? La realitat ho desmenteix i sembla que més aviat seria tot el contrari: per tal de no incomodar als companys i caps del partit, des de Pollença s'ha acatat submissament tot el que s'ha manat des de Palma o Madrid.

El darrer episodi ha sortit a la llum en el darrer ple ordinari, arran de les irregularitats detectades per Intervenció a les factures que ha pagat l'Ajuntament, afegides a les que ja es detectaren el passat mes de setembre. Així hem sabut que l'Ajuntament ha hagut de pagar nombroses reparacions i feines de manteniment dels centres escolars pollencins per valor de més de 50.739,84 euros, quan qui hauria de pagar aquesta despesa és la Conselleria d'Educació.

Una passa més en els incumpliments que s'afegeixen a:

 • L'impagament del Pla d'Obres i Serveis del Consell de Mallorca per l'aparcament del poliesportiu i de la teulada de Can Llobera: 524.169,30 €. Ara el batle diu que denunciarà el Consell si no paga, una rentada de cara quan les seves gestions polítiques han fracassat.

 • La neteja de La Gola, que la Conselleria de Medi Ambient no va executar i que va haver de pagar l'Ajuntament: bussejadors 1.936e., transport d'arena 898,43e., i dragat 1.331,10e.

 • El tancament del Centre Ornitològic de La Gola, a càrrec de la Conselleria de Medi Ambient.

 • La no compensació dels doblers perduts del Pla de Cooperació Municipal del Govern Balear per la no execució de l'Auditori a Can Conill: 675.909,32e.

I tot això si només parlam de qüestions que es refereixen estrictament a despeses econòmiques al nostre municipi, ja que si consideram altres aspectes més amplis la falta d'atenció d'aquestes administracions cap al nostre poble encara torna més gran: la llei de lloguer d'habitatges turístics que prohibeix els plurifamiliars, el descontrol dels fondejos, el nul interés del Ministeri de Defensa en compartir la Base, les orelles sordes de la Conselleria d'Educació a les mocions a favor de l'ensenyament aprovades al nostre Ple, el Consell de Mallorca permetent que es segueixin usurpant els camins de la seva competència...

El nostre Ajuntament, en lloc de mostrar-se bel·ligerant i reivindicatiu, reb servilment a la Consellera d'Educació, Nuria Riera, o al Conseller de MEdi Ambient, Biel Company, o fins i tot al president Bauzà, que després de més de dos anys va aparèixer pel municipi, però no per interessar-se pels nostres problemes, sino per presentar al seu candidat a la batlia.

En definitiva cal que ens tornin a escoltar i respectar, una tasca en la que l'actual equip de govern s'ha mostrat incapaç. Estam segurs que en aquest proper 2015 hi haura un canvi de govern municipal que farà que aquesta situació es reverteixi per l'interés dels ciutadans de Pollença.

 

El Govern de José Ramón Bauzà s'ha caracteritzat pels seus incumpliments cap a Pollença i el de Tomeu C.Ochogavia en la manca

de coratge per fer valer els interessos dels pollencins

 

 

 

 

 

El camí tancat és el Vell de Pedruixella

psm-pollenca | 19 Desembre, 2014 13:11 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

La setmana passada recolliem al denúncia de l aPlataforma Pro Camins Públics Oberts respecte del tancament del Camí d'Ariant. Després de les manifestacions de l'actual responsable de la finca sembla que en realitat el camí tancat és el Vell de Pedruixella. Per tant es va produir una confusió i la pròpia Plataforma ja va enviar la  rectificació als mitjans de comunicació així com va demanar disulpes a l'amo d'Ariant. Això no treu que el camí realment tancat, el Vell de Pedruixella, és un camí públic municipal. Per tant el mateix que es va dir llavors s'aplica aquí: cal que l'Ajuntament recuperi aquest camí del que n'és titular.

Reiteram que durant aquesta legislatura la feina de recuperació dels camins públics no ha avançat en absolut i que l'actual Ajuntament s'ha convertit en col·laborador dels qui practiquen les usurpacions d'aquests bens municipals.

 

 

PLATAFORMA PRO CAMINS PÚBLICS OBERTS de Pollença.


EXPOSAM

Que amb aquest escrit rectificam la instància presentada el 9 de desembre del 2014 amb el núm. D’entrada 7813. A la citada instància hi ha els següents erros :

-Primer.- el nom del camí no és Ariant si no camí Vell de Preduixella.

-Segon .- en el catàlec de camins figura amb la numeració 114 i no 105 com diu la instància.

- Tercer .- la ubicació de la reixa esta en el primer tram del camí Vell de Preduixella, que va des de la carretera Vella de Lluc a la carretera M-10 de Pollença a Andratx, Km 6.1. Aquest tram es anomenat camí de les Creus .

Adjuntam fotografies , planol senyalant la ubicació apriximada de la reixa amb una X encerclada i copia de la instància presentada el 9-12-2014.

 

 

 
 
 
El Camí Vell de Pedruixella és el 114 del Catàleg Municipal
 
 
 
 
 

 

 

 

Prou fum i més responsabilitat amb "Villa Cortina"

psm-pollenca | 16 Desembre, 2014 16:12 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

El PSM rebutja les "pilotes fora" llençades pel batle i proposa congelar les inversions municipals fins que no es valori el perjudici que pot sofrir l'Ajuntament.

 

Aquests darrers dies s'ha parlat molt del cas de «Villa Cortina», amb molt de renou i poca informació, especialment el que ve de l'equip de Govern amb el batle al capdavant.

Hem volgut ser prudents i llegir bé tant la sentència així com l'expedient municipal sobre la llicència per després donar una opinió ben fonamentada. Tot el contrari que l'Ajuntament, que a poques hores de sortir la sentència ja feia pública una patètica nota de premsa espolsant-se la responsabiltat i intentant -sense èxit- carregar-la damunt el Departament de Patrimonin del Consell de Mallorca. I és que si qualque cosa té la sentència és que, a banda de ser llarga i exposar àmpliament els fets i els raonaments, és que és molt clara en les seves conclussions. El Tribunal Superior de Justícia de Balears anulk·la la sentència de «Villa Cortina» pels seguents motius i no altres:

 1. Perque per concedir la llicència d'obra abans s'havia d'haver fet efectiva la demolició de l'habitage existent, ja que a Formentor no hi pot haver dos habitatges per parcel·la.
 2. Perque el projecte bàsic que es va presentar no contemplava la coberta inclinada, fet que és obligatori en els habitatges unifamiliars aïllats de Formentor al manco en el 75% de la seva superfície.
 3. Finalment perquè l'edifici trenca amb l'harmonia del paisatge en un entorn natural de caire marítim, contradient l'article 73 de la Llei del Sòl i el Reial Decret 1/1992 llavors vigent.

Com es sol dir: «clar i en botella». Ni una sola menció a que Patrimoni hagi incumplit ni s'hagi desentés de res, sino ben al contrari, el Tribunal accepta l'argumentació tècnica de l'advocada del Consell en el sentit que a Patrimoni no li tocava pronunciar-se. La nota de premsa de l'Ajuntament acusant al llavors director insular Biel Cerdà de ser co-responsable de l'anul·lació mostra ben a les clares la mala fé i la manipulació mediàtica amb que s'ha volgut enmascarar l'actuació municipal, amb una reacció del batle impròpia d'una persona que hostenta el seu càrrec. En Biel ni va donar cap llicència ni va autoritzar cap projecte ni es va inhibir de cap responsabilitat que legalment li pertocas.

Només podem imputar aquest intent de tirar pilotes fora i les afirmacions del batle quan diu «hi ha una corresponsabilitat de Patrimoni, ens havien d'haver avisat» en un atac de nervis causat pel fet que la seva és la signatura que figura en la llicència anul·lada i que suposarà, previsiblement, un enorme daltabaix econòmic per l'Ajuntament, això amb una notícia donada a conèixer pocs dies abans de ser nomenat novament com a candidat del PP a la batlia.Llicència, per cert, atorgada en el seu moment sense haver-se preocupat en absolut de si Patrimoni hi tenia res a dir; llavors no li va preocupar, ara sí.

Davant aquesta resposta municpial histèrica des del PSM divendres passat ja varem presentar una sèrie de propostes en el sentit del seny i de la prudència que ha de guiar les passes de qualsevol administració, que varem fer arribar al batle i a la resta de portaveus els grups municipals:

 • Posar a disposició de tots els grups municipals l'expedient de l'obra així com l'assessorament tècnic per poder-lo interpretar.

 • Convocar una junta de portaveus per analitzar les implicacions que suposa aquesta sentència i les passes que ha de donar l'Ajuntament a partir d'ara, amb l'assistència dels tècnics que han participat en l'expedient.

 • Fins que no sapiguem el que suposa econòmicament per l'Ajuntament aquesta sentència creim que el prudent seria aturar les inversions que pretengui dur endavant l'Ajuntament, ja que no sabem si tendrà capacitat econòmica per fer front a la indemnització, vist el que pot costar aquest xalet. En aquest sentit paralitzar les compres de patrimoni acordades recentment (Cinema Capitol i zones verdes) fins que no es tengui clar si es pot fer front a les mateixes.

 • Decidir amb el major consens possible el que s'ha de fer amb aquest assumpte, ja que compromet enormement al següent consistori.

De moment el batle ens ha dit que la reunió dels grups municipals es faria a finals d'aquesta setmana o principi de la que ve. De la resta no hem tingut resposta. Cal que des de la direcció política es posi ordre a la situació de l'àrea d'urbanisme i l'actual batle ha demostrat molt poca capacitat per reconduir una àrea tan delicada en el nostre Ajuntament, i a damunt, una preocupant falta de serenitat a l'hora d'afrontar situacions compromeses com la d'aquesta anul·lació de llicència, com ja va passar amb la demolició ordenada pels tribunals al Carrer Creus.

 

Veure sentència del TSJB

 La casa d'Alberto Cortina durant la seva construcció

 

 
 
Llicència anul·lada pel Tribunal, a nom de l'empresa d'Alberto Cortina, Sardasca Inmobilien A.G. i ja decretada per l'actual batle.
 
 
 
 
 

 

Tancat el camí d'Ariant

psm-pollenca | 09 Desembre, 2014 13:56 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Continuen les usurpacions de camins públics. Aquesta vegada és el torn del Camí d'Ariant, camí que figura en el Catàleg de Camins i que presenta una situació anàlega a la del Camí de Ternelles, amb un accés a la mar que, al manco, suposa una servitud pública de pas. Aquestes usurpacions van contra tots, ja que ens priven de poder gaudir d'una part del territori, i també contra l'activitat del senderisme, que desastacionalitza la temporada turística. Demanam a l'Ajuntament que s'impliqui en la recuperació del camí, que també figura en l'adaptació al Pla General aprovada inicialment per l'actual consistori:

 

Comunicat de la Plataforma Pro Camins Públics Oberts

EXPOSAM

Que dissabte , que el passat dilluns dia 6 de desembre, vam intentat accedir al camí d'Ariant des del Pi de Son Grua, a l'alçada de la carretera de Pollença a Lluc, MA-10, al Punt quilomètric 5,3, poc desprès d'iniciar el recorregut, ens vam trobar amb una reixa que tanca al pas del camí.

Tinguent en compte que aquest és un camí que es troba al catàleg de camins del municipi de Pollença, concretament amb la numeració de 105.


SOL·LICITAM 1. Que es comprovi l'estat del camí.

 2. Que en cas de persistir els impediments en aquest, s'actuii per tal de restablir l'accés.

Així mateix, dins la fonamentació de públics d'aquest camí i trobam:

DOCUMENTACIÓ ARXIVÍSTICA LOCALITZADA:


L'Ajuntament de Pollença, en sessió plenària celebrada el 19 de setembre de 1910, tractant de la reparació del camí d'Escorca, acordà "que la propia Comisión vea sobre el terreno el modo de poderse corregir el empedrado existente en dicho camino frente al que conduce al predio Ariant, ya que se encuentra en malisimo estado" (AMP. Sig. 1724). Aquest document fa referència a l’inici del tram 1 al creuer amb el camí vell de Lluc.


En el ple del 7 de novembre de 1910, un regidor demanava "si se habia hecho el empedrado en el camino de Escorca frente al que conduce a Ariant, se acuerda que la Comision se digne hacer el estudio del coste de dicha obra y de cuenta en la proxima sesion para resolver en consecuencia"; 21 de novembre de 1910 el tema tornava al ple, davant la insistència del regidor que tornava a demanar "si se ha arreglado el empedrado del camino de Escorca frente al que conduce a Ariant y despues de haberse contestado negativamente suplicó se proceda a ello cuanto antes por ser de absoluta necesidad a lo cual ofreció atender el Sor. Alcalde uno de estos proximos dias" (AMP. Sig. 1724). Aquest document fa referència a l’inici del tram 1 al creuer amb el camí vell de Lluc.DOCUMENTACIÓ BIBLIOGRÀFICA LOCALITZADA:

 

- A l’obra Las Baleares descritas por la palabra y el grabado (Habsburgo Lorena, 1991) llegim “El valle se ensancha de pronto y se hace más llano, muestra un naranjal a la derecha, y a la izquierda Son Grua, al pie de unos campos de labor, desde donde arranca el camino de Ariant, el valle montañoso más abrupto y cerrado de toda la isla, que nos proponemos visitar. Atravesamos primero entre olivos el Romaní de Son Grua, valle orillado de arrayanes y palmitos entre los que se interponen algunos espinos blancos de notable tamaño. La garganta rocosa que inicia el ascenso recibe apropiadamente el nombre de es clot de l’Infern. Surgen a nuestra vista la barrancada de Pedruixella Gran y las cumbres que componen Muntanya” (pàg. 221).

 

Camí d'Ariant tancat amb reixeta

 

 
Tram del camí damunt la cartografia de l'aprovació inicial del Pla General (CM-105)
 
 

 

 

Powered by LifeType - Design by BalearWeb