"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

No es pot renunciar a La Fortalesa

psm-pollenca | 08 Setembre, 2011 06:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Avui dijous el Ple del Consell de Mallorca aprovarà la renuncia d'aquesta institució al dret de retracte damunt la venda de La Fortalesa. El PSM-IV-E ha demanat que s'inclogui en l'acord que el Consell i la nova propietat iniciaran les negociacions adients per fer visitable el conjunt, segons el que estableix l'article l’article 34 punt 1 apartat c) de la Llei 12/98, de 21 de juny del Patrimoni Històric de les Illes Balears, al manco quatre dies al més.

Recapitulem: La Fortalesa fou declarada Bé d'Interès Cultural al 1997 pels seus valors artístics i històrics. Des de fa uns anys la propietat estava a la venda, i abans de l'estiu es va oficialitzar la compravenda. En aquest cas, abans de la venda, s'hauria d'haver informat el Consell, ja que té el dret de tempteig (quedar-se la propietat si iguala el preu) damunt la propietat; com que els venedors no informaren al Consell va ser aquesta institució que va reclamar el seu dret d'exercir el retracte (la compra amb posterioritat) amb les mateixes condicions que pertocaven al tempteig. Tot aquest seguiment es va fer dirigit pel Departament del Patrimoni. El preu de la compravenda, 16,5 milions d'euros, és inassumible actualment pel Consell, i per tant haurà de renunciar a adquirir la finca.

Al que no pot renunciar el Consell es al règim de visites per públic en general, i per això el PSM ha exigit inclusió d'aquesta negociació en el mateix acord, ja que podria haver passat que el Consell també renunciés al regim de visites. Com diu l'article 34 de la Llei de Patrimoni:

“La visita pública dels béns, almenys quatre dies al mes i en dies i hores prèviament assenyalats. En casos justificats, el consell insular corresponent podrà dispensar totalment o parcialment del règim de visites”.

Malauradament la Llei no habilita un sistema per fer visitable els BICS. Únicament fixa el règim de visites, que segons tots els informes jurídics encarregats pel propi Consell, no pot ésser imposat, sinó que s'ha de negociar cas per cas amb els propietaris. Això, a la pràctica pot suposar un obstacle insalvable per fixar un règim de visites.

En el cas de La Fortalesa les negociacions dels anteriors gestors de Patrimoni amb el company Biel Cerdà com a Director Insular de Patrimoni, i l'antiga propietat, estaven força avançades en els sentit de fixar el règim de visites, especialment pel fet que l'antic propietari pretenia realitzar unes obres que depenien del permís del propi Departament del Patrimoni. El procés de venda i el fet que s'abandonàs el projecte d'obres va frustrar que les negociacions arribassin a bon port. Ara, amb nous responsables polítics al Consell i una nova propietat, la qüestió no pot caure en l'oblit, i s'han de reprendre els esforços perquè La Fortalesa sigui visitable, un patrimoni que tant pollencins com turistes tenim dret a conèixer, dret que aquest dijous reclamarem en el ple del Consell a través del nostres consellers, Joan Font i Joana Aina Campomar.


Apunt històric de La Fortalesa


La fortalesa te un passat històric rellevant des del segle XVII. Es va construir per respondre a la necessitat del poble pollencí de defensar la badia dels atacs corsaris. L’època més daurada arribà el 1919, quan Ramon Ramaugué la comprà, ampliant –la i fent les reformes que li donen l’aspecte actual. Amb miradors per contemplar les impressionants vistes, la reforestació de la península i la decoració tan admirada dels jardins. A més d'omplir-la d’artistes europeus i internacionals.

Durant la guerra civil, el ministeri de l’aire va expropiar els terrenys. Després de la guerra es va abandonar i el 1964 varen començar les accions legals per recuperar la propietat. Els hereus de Romaugue la recuperaren el 1985. Des dels anys 80 hi ha demandes perquè l’administració publica l'adquirís. El 1989 la va comprar l’anglès John Ogden, que la reforma completament per ús residencial. Els 90 hi havia rumors que l’Estat la volia comprar per ser la nova residencia d’estiu dels reis. La privacitat absoluta i l’accessibilitat limitada únicament per un camí privat eren un dels atractius de la finca. Ogden la posa a la venda el 2008 i tornaren els rumors “la propietat més cara d'Espanya es ven per 120 M€”. El que crida una mica l’atenció és la diferencia del preu de compra comunicada al Consell, de 16,5M€ més IVA, i el preu de compra que surt als medis de comunicació, sobre uns 40 M€.

En qualsevol cas volem destacar és que la Fortalesa es va declarar monument el 1949 i es va aprovar la seva delimitació de l’entorn afectat per la declaració de BIC de la fortesa el Consell de Mallorca el 1997.

Veure noticia al dBalears

 

 

 

Comentaris

 

FORTALESSA

Biel C. | 14/09/2011, 07:50

Jrv, pel que jo sé, la Fortalessa era vivenda des de que en Ramouge la va obrar. Per tant, com a Torre de defensa, per el que he vist en documentació, només en quedava la pell exterior, que ja és qualque cosa. La restauració que se'n ha fet, no ha estat autoritzada en temps meu, de fet, no han rebut cap autorització mentres he estat director de patrimoni. Tot el que s'hi ha fet és d'abans. I crec que m'entens perfectament quan et dic que és un habitage o vivenda, no ho discutirem més. El que m'agradari que et quedàs clar, és que hi ha una feina feta i avançada, i que si els nous gestors de patrimoni ho volen acabar, estic ben convençut que la Fortalessa podrà ser visitable, es digui john, joan o juan això és el menys important. I cada BIC té unes particularitats, però tots estàn sotessos a la mateixa llei, que no té un reglament de desenvolupament que podria ajudar a fer més fàcil aquestes coses.

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

Paco | 13/09/2011, 19:47

pues si aplicamos estos argumentos respecto del BIC de can morato...

 

BIC

jrv | 13/09/2011, 19:31

BIC, jo no tinc cap BIC a dins casa nostra, i per tant , per aquest motiu ningú m'ha de molestar. Soc una persona humil, per sort o per desgracia. A la Fortalessa, si hi ha un BIC, per això en parlem. Però amb la teva descripció, veig que és un BIC ben peculiar. I amb la defensa que fas tu de la tranquilitat de "l'amo" i condició de propietat privada d'aquest BIC, tal volta tan sols propietat privada, no cal ni que tans sols el propietari obri boca, i no se que vols dir amb això dels canons, però amb la permissivitat en que s'ha obrat a l'interior, suposo que n'hi hagues arribat a posar si hagués volgut, i no hagués passat res. Tan sols dir-te que jo he visitat i he jugat innombrables vegades a l'interior del Castell de la Fortalessa en els anys 50 i 60, i el seu estat actual després de les obres de RECONVERSIO al seu interior no te res a veura amb el seu estat original, que al manco donava una idea molt fideligna de perque i amb quina finalitat havia sigut construit, i d'aqui deu venir la declaració de BIC, que sense aquesta condició, la declaració de BIC perd molt de sentit, el que hi visqui el "Señor John" no és prou motiu.

 

A jrv

Biel C. | 13/09/2011, 13:03

JRV, La Fortalessa com a tal és un habitatge, no una torre amb canons. Vull dir que té una cuina, unes habitacions, uns banys un menjador, etc... així com el fossat és un jardí. I per tant, quan parlavem d'un règim per quan el propietari no hi fos, és perquè no hi ha necessitat d'haver de molestar a ningú, a ca seva, com tampoc m'imagin que voldries que fessin amb tú. Simplement això. I lo de senyor, com tú i la resta del món, res de servilisme.

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

Tomeu Cifre | 12/09/2011, 21:46

No sé d'on t'ho treus això de que ens pensam qe tothom que critica el PSM es del PP. Seria tan absurd com pensar que tothom que critica el PP es del PSM. De fet si qualque cosa he apres aquests anys és que els atacs més enverinats t'arriben dels que tens suposadament més a prop.
Noltros, sense cap dubte estam per fer feina i arreglar les coses....si ens deixen. I ara per ara qui té el poder i l'autoritat per dirigir el poble és l'equip de govern, i aquests son el PP i la Lliga perque la gent els ha votat més i ells han volgut assumir el poder. Per tant vagin les coses bé o vagin malament qui en tendrà la medalla o la culpa seran ells principalment. La nostra feina es donar la nostra opinió, fer propostes serioses i denunciar allò que no ens agrada, com pertoca a l'oposició. I et puc assegurar que estant a l'oposició n'hem feta i en feim molta de feina, molta més que altres partits que n'han tret major profit que noltros. Però qui té el poder per "arreglar" o espenyar les coses ara per ara, es el govern, fins que no es demostri el contrari.
Ho dic perque la crítica als partits de l'oposició s'ha d'acceptar, pero a la pràctica no té gaires repercusions, ja que el poder no és en les nostres mans.

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

critiques | 12/09/2011, 14:59

Tomeu teniu un problema cronic. Vos creis que tot el qui critica al PSM es del PP. No tothom es aixi, de vegades la gent que fa critiques no es de cap partit. Es que els politics vos pensau que tothom esta per jugar al moix i a la rata. Feis feina i arreglau les coses collons, que domes vos senten donar-vos la culpa entre voltros.

 

Visió de futur.

jrv | 12/09/2011, 12:01

La majopr part de comentaris son molt encertats, especialment aquell que diu que l'exercici de la postestat de retracte és fa sense avisar, en benefici de lo públic.
La compra de la Fortalessa era, i seria, una inversió de cara a la dignitat, cultura dels mallorquins i foranis, i sobre tot, del turisme de qualitat del que ens omplim tant la boca. Però està vist que vivim a una terra de burros especuladors de pa amb fonteta.

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

Tomeu Cifre | 12/09/2011, 11:36

Guillem, el problema es que no vendran doblers ni per l'auditori, ni per la fortalesa ni per invertir-los en altres coses, 0 patatero.
Respecte de que no vinguin inversions i a la manifestació pública de queixa, també el PSM ha manifestat la seva queixa als actuals governants de Pollença, tant al blog com al ple municipal com en nota de premsa. Una altra cosa es el que tregui o no tregui la premsa, pero no hem de valorar l'actitud dels partits només en funció del que es reflexa als diaris.

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

Guillem Frontera | 12/09/2011, 11:25

Estic d´acord, jo també renunciaria a la Fortelessa per altres coses. El problema es que no vendràn altres coses. Ho tens l´auditori o la Fortelessa però l´import de les mateixes no es tendrà. Les subvencions, inverssions, ajudes, digau-li el que volgueu, venen per una finalitat concreta.

El que es trist i deplorable es que el PP de Pollença i els seus socis lligats no diguin res. Com podem perdre subvencions o oportunitats i aquests no diguin res. L´unica manifestació pública de queixa (fora dels blogs) tan sols l´ha feta Alternativa.

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

Tomeu Cifre | 12/09/2011, 09:27

Si Pollença va a la cua, diga-ho al PP. Que ni tan sols ens vol donar la subvenció pel Festival de 180.000 E ! En Pastor per molt manco ha montat un bon sarau amb els seus conmilitons, i aqui, mutis.
Jo, sicerament, si Pollença pot rebre 10 milions d'euros per fer un auditori o 16 per comprar la Fortalesa, abans prefereixo agafar els doblers i destinar-los a altres millores que necessiten els ciutadans del poble.
I a més tenir un règim de visites gratuït per la Fortalesa, es clar, que vist el vist en els anteriors comentaris no sera gaire difícil veient quant fàcil seria si d'ells depen. Que s'hi posin.

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

retracte | 12/09/2011, 08:48

El Consell no va voler exercir el retracte, com sempre Pollença a la cua. 16,5 milions d'euros es una quantitat assumible i es una ganga. En aquests casos, no ens enganem, part de la compravenda es paga en negre, i el Consell exercint el retracte hagues fet un jugada perfecte i hagues deixat la propietat amb un pam de nassos, perque s'hagues estalviat el negre. Segur que se'n pagà el doble. Ara, si ja quan els vas a visitar avises que exerciras el tempteig o el retracte, ja la cagues per pardillo. Aixo se fa sense avisar.

 

Negociar...

jrv | 12/09/2011, 07:25

Certament que TOTES aquestes situacions com la Fortalessa son complicades, però a una negociació, si n'i hi ha, ni és pot anar amb arrogancia, però tampoc amb servilisme, tampoc al SEÑOR John, que deu ser senyor com tot hom, si és mascle, i senyora si es famella. Ho sento, i encara que certament s'han de tenir en compte el que expressin les dues parts, això de que " és podria visitar quan la propietat no hi sigui", a mes d'excessivament aleatori, me recorda massa a Ternellas "Ara no hi ha la SENYORA (versus voltors) hi podeu passar. Procureu tornar invissibles". Un règim de visites ha de ser minimament DIGNE per els també copropietaris d'un BIC.

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

J.C.C. (respostes) | 12/09/2011, 06:38

Els tècnics de Patrimoni van fer feina a canvi de res per donar possibilitats al senyor John i aquest ni tan sols es dignà a tenir una reunió amb vostè?

No has volgut entrar en un procés d'imposició que hagués acabat als jutjats?... Això és el que passà a Galícia, la Justícia donà la raó a la Xunta i la família Franco cedí. A Pollença el senyor John ha fet el que ha volgut amb vostè.
És clar que no mossegues.

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

Tomeu | 11/09/2011, 18:30

Molt ben dit, Biel.

 

FORTALESSA

Biel C. | 11/09/2011, 18:18

Benvolgut propostes,

El primer que has de saber, que en el 2007 les obres de la Fortalessa no estaben acabades per complet,en concret, s'havia sol.licitat fer un auditori al aire lliure, a on era la gran piscina i la visita en un espai en obres, no és recomanable o fins i tot pot ser contraproduent. Hi ha un major risc. En tot cas, una vegada personats allà per veure el que volien fer, descobrirem que estaven fent les obres sense l'autorització de patrimoni, ni llicència municipal. Així que s'inicià un expedient sancionador, que va ser tancat amb la demolició de les obres ilegals. Tot això, no va ser un bon començament en les nostres relacions. Però els tècnics de Patrimoni sugeriren posibilitats als tècnics del senyor John, per poder autoritzar un projecte que preservàs la línia d'aigua de la piscina i a la vegada poder tenir un espai per actes al aire lliure. En aquests moments és quan començam a negociar amb ells per un cop acabades les obres poder acordar un règim de visites, al monument. Totes les vegades que hem intentat parlar amb la propietat, oralment i per escrit, sempre hi va haver bones intencions per part dels seus representants, però sense poder concretar .El propietari, mai va donar la cara, i et puc asegurar que he cercat totes les vies possibles, per no haver de xerrar amb els representants. El seus arquitectes, tampoc tornaren donar senyal de vida, i allò segueix estant sense acabar, per tant a dia d'avui, la Fortalessa segueix sense tenir acabada la seva restauració. Pens que l'article ho resumeix molt bé.
Dins l'any 2010, ens va arribar el rumor de que s'estava negociant la seva venta, i un bon dia, va cridar per telèfon un arquitecte pollencí, per dir que l'havien contractat els nous propietaris de la fortalessa i que volien fer unes reformes. El varem citar al departament de Patrimoni, i va compareixer amb una serie de gent (una decoradora que se va presentar com la representat, un jardiner de Pollença, i un picapedrer de Caimari). Venien a les fosques, no sabien res de res, ni tenien documentació antiga, ni sabien que havien de demanar autorització a patrimoni,ni que era BIC, etc... sort del jurídic del ajuntament, que els va assessorar. Un cop feta aquesta visita, anarem in situ a veure el que volien fer, i aprofitant que erem allà, li vaig dir a la seva representant, que no se podien autoritzar les obres, fins que no haguessin notificat la compra-venta, tal i com diu la llei, ja que el Govern i/o el Consell tenien el dret d'exercir el tempteig i retracte. I que a més, ens hauriem d'aseure per parlar del règim de visites. Ella me va dir que parlaria amb els advocats i que presentarien la docuemntació. Entraren la documentació de les obres però no l'altre. Així que tot el que haviem parlat, ho reberen per escrit i acompanyat d'un informe jurídic, on els emplaçavem a negociar el règim de visites, per si no ho havia entés prou clar quan li vaig dir de paraula. I ja després hi ha hagut les eleccions i el canvi de govern. Dins aquesta nova legislatura, han presentat la documentació, on diu que s'ha venut per 16 milions d'euros i no 40 com deia el PiP, i el Consell ha desistit de comprar-ho. Ara, el nou equip ho té molt bé, doncs el procés està començat i negociar els hi pot ser més fàcil que amb els anteriors propietaris. Que acabin les obres, (per cert, quests varen demanar si podien fer una pista de tennis) i acordar un règim quan la propietat no hi sigui, el dia més propici per tots, etc... que és el que jo sempre els he dit, i a més la visita, pens que ha de ser guiada i és podria fer des de Turisme de Pollença del Govern, o un altre departament.
Tot això, ha passat en aquests 4 anys, i encara que des de defora tot pareix més senzill, no ho és, entre carta i carta pasen mesos, etc... Per desgràcia no és més àgil l'administració, i també vull dir que aquest, no és un tema fàcil, la Llei 12/98 de Patrimoni de les Illes Balears, en aquest punt és ambigua i ja ho deien informes jurídics de l'any 2001 de la Junta Interinsular de Patrimoni, ja que la problemàtica la trobam a les 4 illes. La meva satisfacció no és completa, però si he de dir, que els nous gestors se troben amb molt de camí fet, cosa que jo no vaig trobar. Ho tenen molt millor i esper que ho sapiguen aprofitar. La meva manera de ser i de fer sempre me guía cap a una negociació si pot ser, i no entrar en un procés d'imposició que segur hagués acabat als jutjats. Ara, Sr. Propostes pots fer la teva descàrrega, i si tens qualque dubte, si me veus pel carrer m'ho pots demanar, ja que no moseg i pot ser poguem entrar en més detalls.
Salut!

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

Respostes? | 09/09/2011, 16:29

Explicau la negociació. El propietari va demanar vigilància i seguretat com la família Franco?
Trob a faltar una explicació detallada d'aquestes negociacions per part d'en Biel Picarol.

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

Tomeu | 09/09/2011, 16:07

Home, si el propietari preten vendre llavors no li interessa ni negociar ni res.
Ara que, si segons tu es tan fàcil, supos que en dos dies aquests del PP ho tindran arreglat. Cap problema, donç.

PD: Si has mirat la noticia del Pazo de Beirás veuras que la Xunta paga despeses de vigilància i seguretat al Pazo, sense tenir-ne obligació. Aquest fet pot haver posat molt oli a les corrioles per acceptar el règim de visites. I es que pagant, sant Pere canta.

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

Respostes? | 09/09/2011, 15:01

No em puc creure que sigui més complicat negociar amb un propietari estranger que amb la família Franco.
Per què Picarol no diu res?

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

Tomeu | 09/09/2011, 11:37

En un BIC no es poden fer obre o moviments sense demanar el permis a l'administració competent. Si ho fan es una il·legalitat que s'hauria de perseguir.
Malauradament, amb la llei actual, sembla que els propietaris tenen moltes maneres de allargar la questió de les visites "sine die". Me sembla una mancança important de la llei.

 

Fortalessa

jrv | 09/09/2011, 11:21

Crec que el Castell de La Fortalessa porta ja mes de 10 anys declarat BIC...i s'han portat enmdavant negociacions?
Qui te la pella pel mànec d'obligar a obrir 4 dies al mes? Perque si el que te el manec és el propietari, estem arreglats...
Per altra part, a una visita colectiva-limitada excepcionalissima, a l'interior els propietaris havien fet el que els hi donava la gana, això és, havien desvirtuat l'interior de les seves senyes d'identitat propies del segle de la seva construcció, no se si en teniem dret, atés la declaració de BIC.

 

A visites

Tomeu Cifre | 08/09/2011, 22:50

Si per lo del camí de la serra et refereixes a la Carretera Vella de Lluc, te record que l'acord de delimitació i retirada de barreres es de 7 d'abril de 2011. L'anterior govern, per tant, agradi o no agradi; i com que a noltros ens agrada no ens tallarem de dir-ho.

Si el PP aconsegueix formalitzar el règim de visites, massa bé. Si també aconsegueix fer La Base accessible, encara millor. I si amb la seva flamant majoria absoluta canvia la Llei de Patrimoni perque en cas de no arribar a acord es pugui decretar un règim de visites per part de l'administració, mel d'abella. Llavors ens veurem aqui, senyor "visites", i li aplaudiré el gust. Però si no és així ho haurà de fer vosté.

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

visites | 08/09/2011, 20:39

Ara falta que aconsegueixi el regim de visites el govern del PP ("malgrat els nous politics") i vegem un article com el del cami de la Serra: "Gracies a les gestions de l'anterior equip de govern amb el Director del PSM al capdavant, que va deixar el cami aplanat, s'ha aonseguit un regim de visites, bla, bla, bla,..."

 

A respostes

PSM Pollença | 08/09/2011, 20:24

Creim que a l'article s'explica bé quines varen ser les gestions que se varen dur a terme i que pel canvi de propietat no varen donar el seu fruit en l'obertura del BIC. Unes negociacions que ara s'hauran de reprendre amb nous propietaris i malgrat els nous polítics.
A Balears l'obertura dels BIC no es pot fer "a les males", s'ha de negociar.
A Galicia, igualment, la Xunta no va obrir a la brava, sino que va pactar amb els propietaris un règim de visites. La llei gallega en aquest aspecte es molt similar a la balear.

h
ttp://www.elpais.com/articulo/espana/Xunta/pacta/Franco/apertura/pazo/Meiras/elpepuesp/20110310elpepunac_30/Tes

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

Respostes? | 08/09/2011, 18:01

En Picarol ha estat quatre anys negociant el règim de visites?
Per què no es va dir a la propietat que tries els quatres dies que vulgues i fi de la història?
Com és que la Xunta va obrir el pazo de Meiràs?

 

Re: No es pot renunciar a La Fortalesa

PSM Pollença | 08/09/2011, 14:02

La noticia també apareix a l'Ultima Hora:
h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/el-consell-renuncia-a-comprar-la-fortalesa-de-pollen-a-por-16-5-millones-de-euros.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb