"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

La Font i el Patrimoni

psm-pollenca | 17 Octubre, 2011 06:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Al passat Ple Extraordinari de l'onze d'octubre es va retirar la qüestió de la reposició de la Font de la Plaça Major. Es resoldrà en el ple ordinari de dia 27. Tots ja coneixem la història: després d'anys d'estar la qüestió aturada, l'any 2007 es va aprovar el Pla Especial de les Illetes de la Plaça Major. A partir d'aquí els particulars començaren a demanar llicències per remodelar els edificis d'aquestes illetes. En un d'aquests edificis es donà llicència per una remodelació molt a fons, sense que l'Ajuntament es pronunciés sobre la font que hi havia a la façana des de 1889. A sobre, en el procés de reforma de l'edifici, justament la façana en qüestió es va esbucar “fortuïtament”. Apart del mal sobre el patrimoni que això podia suposar, el fet va causar la indignació dels veïnats i locals de la zona que veien com en plena temporada turística es podia muntar un sarau d'aquella magnitud en ple centre de Pollença. L'actuació dels responsables polítics del moment va ser la habitual d'aquell moment: deixar fer i no banyar-se. Amb tot això es va desmuntar la font en qüestió, i ara, ja acabada la reforma de l'edifici, el propietari manifesta als mitjans que no la vol tornar a posar a la seva façana.

El PSM va presentar una moció al ple del 31 de març de 2011 on es va aprovar per unanimitat de tots els grups, que entre altres acords, incloïa que la font es tornàs a posar a la façana de l'edifici. Per tant així ha d'esser, si el Ple no aprova el contrari.

Independentment del valor patrimonial de la font i que no estigui catalogada, es tracta d'un bé públic situat a la via pública (com una senyal de trànsit o una placa de nom de carrer) i per tant l'Ajuntament la pot col·locar allà on estimi oportú si això no produeix un mal evident a l'edifici.

L'arquitecte municipal va redactar un informe on exposava tres possibles solucions: col·locar-la al mateix edifici, situar-la a la façana del veí (els darreres del Bar Nou) o a la façana de la Peixateria. Tots els grups hem coincidit en que el millor es que torni a la façana que ha ocupat sempre. El Batle té l'encàrrec de negociar amb el propietari la col·locació de la Font, però sempre a la mateixa façana de la Plaça Major. Per tant, si no hi ha res de nou el proper Ple aprovarà la col·locació definitiva a la façana del reformat edifici de Can Teresa (encara que pensam que no es necessar-hi tornar a dur a Ple una cosa que ja s'ha discutit).

La qüestió quasi anecdòtica de la Font ens ha ocultat qüestions més de fons: com es possible que un edifici del centre històric, a la mateixa Plaça Major, pugui haver sofrit el procés que ha sofrit aquest, amb un resultat final que tots podem coincidir en que no encaixa amb el que es el nostre Centre Històric? Res d'això hagués passat si el centre de Pollença  s'hagués declarat Bé d'Interès Cultural en el moment que això es va plantejar. O com es que a aquestes alçades encara no tenim un Catàleg de Patrimoni aprovat al nostre municipi?

Poden parèixer qüestions poc importants davant la crisi qui s'ho menja tot, però qualcú ignora que l'atractiu turístic de Pollença-poble, que ha pujat exponencialment des de deu anys enrere es deu precisament al seu Patrimoni? El carrers del poble, el Calvari, les cases rehabilitades (no les demolides i fetes de bell-nou) que acullen bars i restaurants, son el que impulsa cada any a milers de turistes a passar-se per la vila.

Dons aquest actiu el tenim en perill. Fins i tot el projecte de rehabilitar l'Escalonada del Calvari i el carrer Creus, que desvia els 245,034,29 Eur. del pont que ja no es farà, son per invertir-los en una escalonada que no està protegida pel catàleg municipal.

Davant aquesta situació ens preocupen enormement propostes com la que ha llençat el Batle, de desprotegir La Fabrica. El que calen son accions que ajudin a millorar i posar en valor el patrimoni, com a motor econòmic-turístic que és del nostre municipi.

 

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb