"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Can Franc i el Passeig Voramar, en perill

psm-pollenca | 19 Octubre, 2011 06:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Poc a poc el Passeig de Voramar (que inclou el Colon i Hernan Cortés) s'ha anat transformant i, perquè no dir-ho, perdent part del seu encant que durant dècades ha atret a moltíssims turistes. Aquest passeig del Moll es conegut en totes les guies internacionals com a “Pinewalk”.

En aquest passeig existien nombrosos habitatges de tipologia senzilla barrejats amb altres edificis de caràcter més senyorial, representants de les primeres cases d'estiueig i segona residència. Aquests edificis son una bona mostra d'arquitectura regionalista de principis del Segle XX, amb influències de diversos estils.

Malauradament el planejament municipal del 1990 no va tenir en compte la singularitat del passeig i va permetre edificis de planta baixa més dos pisos que incentivaren a molts propietaris a demolir els habitatges i fer-hi apartaments.

El fet que a dia d'avui Pollença no tingui un Catàleg de Patrimoni en vigor també provoca que els edificis singulars no tinguin cap protecció específica i estiguin sotmesos a les mateixes normatives que la resta d'edificis sense valor.

Aquest es el cas de Can Franc, que ocupa el punt on el passeig fa un trencament i canvia de nom, de Voramar a Colon. Es tracta d'un edifici amb planta baixa, elevat sobre un sòcol important, de planta quadrada i a quatre aigües. L'informe del Departament del Patrimoni a la proposta de Catàleg de l'Ajuntament ja advertia el 2008 de la conveniència d'incloure aquest habitatge en el Catàleg Municipal de Patrimoni.

Les passes per enderrocar aquest edifici i construir-hi pisos estan avançades i ens preocupa una pèrdua més en el caràcter del Passeig. Per això es ben necessària l'aprovació definitiva del Catàleg, per evitar que edificis com aquest puguin desaparèixer, com ha passat recentment amb altres edificis històrics com Can Colom de Cala Sant Vicenç. Cal que l'Equip de Govern es posi les piles per activar l'aprovació del Catàleg amb urgència i impliqui al Consell de Mallorca per evitar pèrdues irreparables.

Can Franc:

 

 
 
 
Altres edificis singulars del passeig que estan exposats a ser demolits per la falta de Catàleg:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Actualització 16:00 h

La noticia ha sortit avui a la premsa (Veure Ultima Hora). La nota de premsa sobre Can Franc l'hem feta conjuntament amb Alternativa, per això aquest partit també publica un article al seu blog (http://alternativa.balearweb.net/post/105659).

Sobre la notícia del diari i les declaracions del Batle, hem de desmentir rotundament que ell hagués parlat amb noltros sobre aquest tema. També hem de dir que ens consta que la demolició i construcció bloc de pisos té una llicència concedida amb projecte bàsic (pendent d'aprovació del projecte d'execució).

Finalment també hem de dir que per fer arribar les nostres preocupacions a la premsa no necessitam el permís del Sr. Batle, ja que ell per anar cada setmana a la ràdio o comunicar al diaris iniciatives que no ha anunciat a la oposició (malgrat necessiti el suport d'aquesta per esser aprovades), mai no demana permís. Els partits tenim el deure de comunicar-nos amb la societat; els fulls informatius, la radio -quan ens deixen-, els blogs o la premsa son mitjans que tenim la obligació d'utilitzar, malgrat això no li agradi al Sr. Batle.El partidisme l'hem deixat de banda des del moment que les iniciatives entorn de la protecció de Can Franc no son d'un o altre partit, sino d'un grup de partits al que esperam que s'uneixin els del govern municipal, per tan li agafam la paraula amb allò de «estudiamos la manera de proteger este y otros edificios del Moll ante las noticias que nos han llegado de que quieren derribar la casa».

Comentaris

 

Today is good day

Wharisampaime | 05/05/2012, 16:34

Obedient bye, genial soul mate :)

 

Today is nobility light of day

SlurlewSkella | 29/04/2012, 09:22

Obedient bye, sentimental soul mate :)

 

Instàncies

Joan Ramon | 23/10/2011, 15:18

Pot ser sigui cert que s'han de seguir en tots els procediments les pases ordinaries, i desprès en tot cas, cercar altres vies. En aquest aspecte només puc dir que jo desgraciadament, la legislatura pasada d'unes 120 instàncies presentades a l'ajuntament, esper resposta de unes 120.

Salutacions

 

Ternelles.

Camins | 23/10/2011, 14:05

A l'excursió pel camí de Ternelles i participaren 586 persones, a l'invasió a la propietat privada cap.

Salutacions

 

Pots botar, però bla, bla , bla...

jrv | 23/10/2011, 13:03

També pots fer un contracte verbal per passar...

 

Re: Can Franc i el Passeig Voramar, en perill

Cercant solucions | 23/10/2011, 08:07

O fins i tot posant una demanda a l'Ajuntament pq reguli l'acces, hi ha moltes posibilitats legals per reclamar un dret. Em Tomeu, juntament amb altres, crec q eren uns 150, optaran per botar la tanca, respectable però no legal. Per cert no te cap lògica això q diu dz' entrar entre els 20 primers pq crec q no havíem demanat cap autorització enlloc. Cercant solucions, la meva pregunta es, ja s'ha regularitzat la forma d'accedir al camí ?, ja s'ha feta la comissió q ha de vigilar aquest accés?

 

Re: Can Franc i el Passeig Voramar, en perill

pots botar, pero no estas en el teu dret | 23/10/2011, 06:36

Que hi hagi un dret de pas public i gratuit no te dona dret a anar-hi i passar. Ho pots fer com acte de rebel·lia, però no ho fas de forma estrictament legal. L'administracio pot tenir molts edificis i propietats, ja no amb dret de pas, sino totalment publiques, i això no te dona dret d'anar i entrar-hi. El dret de pas en tot cas és de l'ajuntament i a ell has de protestar si no l'administra com creus que toca. Les protestes a l'ajuntament se fan amb una instancia o una reunio amb el responsable adient.

 

Veritat...?

jrv | 22/10/2011, 18:35

"""Veritat""", així, amb moltes cometes, el ridicul és una qüestio de les mes subjectives el la relació entre els humans. Jo entenc que trobar una barrera tancada quan tens el dret de pas , contra la que el batlle del moment NO VA FER RES, i no botar-la, si les teves condicions físiques t'ho permet, això és fer el ridicul. La humillació li va sortir foradada, als March i els seus criadets, entre els que pel que diuen també s'hi pot incloure en Morro, que aquest si fa el didicul fa anys... Respecto la teva opinió, però crec que la meva també te contingut. La submisió a l'injusticia és una passa enrrera en el dessenvolupament integral dels humans

 

Defensar un dret es ben digne.

Tomeu Cifre | 22/10/2011, 15:09

"botar la barrera te posis com te posis es fer el ridícul. Un regidor de Pollensa a d' entrar per la porta sense fer el cabra".

Unes reflexions: l'excursió no la vaig organitzar jo ni el PSM, va sortir d'una Plataforma i recolzada per lA societat civil. Noltros nomes hi donarem suport. Tampoc hauras vist cap fotografia meva botant la tanca ni cap testimoni que me ves, vaig defugir completament la publicitat. De fet, podria dir que mai vaig botar aquella tanca i ningú (llevat d'una persona) me podria contradir. Podria haver entrat entre els 20 primers per quedar bé pero no ho vaig voler fer, volia ser un pollencí més. T'assegur que hagues estat mooooolt més còmode per jo no fer allò (com altres caps de grups polítics suposadament pro-camins públics, que no hi entraren), donar el meu suport pero no entrar. Pero la gent està un poc cansada de polítics que fan l'anguila nedant i guardant la roba. De vegadens ens hem de mullar malgrat mos costi un constipat.
La meva satisfacció parcial amb la sentència és que me confirma que no varem violentar la propietat privada, ja que existia una servitud de pas "pública i gratuita". El cupo de les 20 persones es una questió administrativa entre els ciutadans i l'administració reguladora de l'accés, no afecta a la propietat. Per tant no va existir el tan aclamat per alguns "asalto". Va ser, com a mínim, l'exercici del dret de pas.

 

Ternelles

Joan Ramon | 22/10/2011, 13:56

el jutge afirma que:

"La actora (Menani) niega que la parte demandada haya constituido o adquirido tal servidumbre legal (...). No pueden compartirse los argumentos de la demanda, la acción negatoria de servidumbre paso no puede prosperar porque la parte demandada (Ajuntament) ha probado que la propiedad de la actora se halla gravada o limitada por la servidumbre legal de acceso público y gratuito al mar"

Deia això, perque no trob el punt de la resolució que resolgui aquest argument, de totes maneres, reiter que és moment de trobar una solució que si pot ser, satisfagui les parts en respecte a la servitud.

Salut

 

Ternelles

joan Ramon | 22/10/2011, 13:52

Jo no o entenc així,per tant, hauré de rellegir-la, de totes maneres, en una cosa crec que podem coincidir tos, és un bon moment per cercar solucions més que controversies.

Salut

 

Ternelles

Joan Segui | 22/10/2011, 13:37

També jo he pogut llegir la Sentencia i queda clar q la servitut le tenim, no per us immemorials, sino per adquisició mitjansant la Llei de Costes i aquesta diu que per constituir-la s'ha de indemnitzar a la propietat. En el mateix sentit ho disposa el propi PGOU. Ho dic sense ànim de polèmiques i per aportar en el debat. Consti q ja m'agradaria q no gos així.

 

Ternelles

Joan | 22/10/2011, 12:17

Crec que s'obliden dues coses:
Qui va posar la demanda va ser la família March a l'ajuntament per inclouré el camí com a públic al catàleg de camins.
Foren pollencins com Rafel Morro, que també tanca camins públics qui feren la feina de cercar testimonis per declarar en contra de la titularitat pública del camó (m'ho conta el meu cunyat, que fou convidat a fer de testimoni pels March).
Per tant, crec que queda clar que entre els que volem poder anar a Ternelles, pot haver diferents visions, però esta de més discutir ente nosaltres.

 

Crec que estau d'enhorabona.

Miquel | 22/10/2011, 12:07

Jo poin que despres d'una sentència al 2001 que podia fer valer un dret de pas, i una excursió al 2009 és tenir més que paciència.

Vull donar l'enhorabona a tots els que hi anareu, jo, siguent fora de Mallorca, no vaig poder assistir-hi.

Crec que amb aquest fer, que alguns troben tan desastros, es va aconseguir fer actuar l'ajuntament i la propietat, he pogut llegir la sentència en els seus 36 fols integres, i puc dir que adamunt, aquesta ara reafirma la servitud de pas públic i gratuït, per tant, no veig enlloc que s'hagi de pagar per pasar.

Enhorabona!!

 

Camí de Termelles

Veritat | 22/10/2011, 11:59

Jrv, botar la barrera te posis com te posis es fer el ridícul . Un regidor de Pollensa a d' entrar per la porta sense fer el cabra. I mes si la llei li dona la raó i podia accedir al camí sense fer el coio. L' espectacle va ser lamentable i no s'hariaxdecrornsr a repetir. Hem de defensar els interessos del poble desde la legalitat i amb la dignitat que han de demostrar els nostres representants.

 

Enhorabona.

camins | 22/10/2011, 09:48

La sentència diu el següent, entre d'altres coses:

"La actora (Menani) niega que la parte demandada haya constituido o adquirido tal servidumbre legal (...). No pueden compartirse los argumentos de la demanda, la acción negatoria de servidumbre paso no puede prosperar porque la parte demandada (Ajuntament) ha probado que la propiedad de la actora se halla gravada o limitada por la servidumbre legal de acceso público y gratuito al mar"

Per això mateis, que fa un cartell de prohibida l'entrada davant la barrera que barra aquest camí?

 

Dignitat i coratge.

jrv | 22/10/2011, 09:03

El botar la barrera de Ternelles per part de Tomeu Cifre Bennassar, regidor del PSM per pollença, per TOTS els pollencins, fou un acte valent i digne, dels que malhauradament ja no s'en veuen dins l'àmbit polític, actes que massa esporadicament demostren que encara queden polítics honrats i valents, io defensors dels drets del poble.

 

Castell del Rei

Toni Marquet | 21/10/2011, 19:59

Quina llàstima que els “pollencins, realitats i altres” no tinguin nom, o és que estan empegueïts de la seva identitat. Tot pot ser.
Jo anava a pintar pel Castell del Rei i no hi havia barreres, i no havia que demanar permís a ningú. Llavores posaren barreres, i per fer-me un favor hem deixaven passar i darrerament havia d’anar a demanar permís per la Banca March o a la senyora.
Vull donar l’enhorabona a aquells que lluiten per aconseguir drets pel poble, vull donar-te l’enhorabona Tomeu per saltar les barreres dins un camí que s’ha confirmat que podies passar i te’l barraren

 

Recurs

Bon camí. | 21/10/2011, 12:59

Trist seria que l'ajuntament no recorregues la sentència.

 

Cami de Ternelles

Realitat | 21/10/2011, 11:12

O blanc o negre. Crec que hi ha diferència entre pagar dret de cuixa i poder accedir al camí d´una forma ordenada. Estic d´´ acord en que se reguli l´accés i fins i tot que se publiciti, només faltaria. Aqui no s´ha de llepar el cul a ningú, Tomeu si a tu t´agrada va teu. El que he dit i mantenc es que l´espectacle de la barrera va ser indigna. Ja ens agradaria que el cami fos del poble, pero de moment no ho és. Esper que prosperin els recursos i finalment ho sigui. Però crec que hi ha altra forma de fer les coses diferentes a les que tu defenses i no es altra que conforma a la legalitat. Al final no es un tema d´opinió perque la llei, tard l prest, dona i lleva raons.

 

Servils

castelao | 21/10/2011, 11:05

El problema no son els senyors, el problema son els llepaculs iondignes.

 

Trist

Un altre pollencí. | 21/10/2011, 10:54

Jo estic satisfet d'una cosa de l'excursió del 2009, abans no es tramitave des de l'ajuntament un permís per pasar, ara almenys pors sol·licitar previament i no quedar a la barrera. Em segueix sorprenent de que hi hagi gent que s'alegri que la sentència sigui desfavorable a l'Ajuntament, un poc patètic.

 

Servitud reconeguda

Un altre pollencí. | 21/10/2011, 10:52

Jo com a pollencí no vull haver d'anar a llepar culs ni estar pendent de si la "Contrabandista Verga" altrament coneguda com "la senyora" li va bé o no que transiti per un camí que el mateix jutge diu que té una servitud de pas. Per tant, no tots els pollencins volem ser tan sudmisos com tu altre pollencí...

 

Re: Can Franc i el Passeig Voramar, en perill

un pollencí | 21/10/2011, 10:34

Deixa de presentarte Tomeu Cifre com el salvador de la patria. El que ha passat realment es que a un camí on els pollencins mai haviem tingut problemes per passar, demanant permís a la barrera i respectant la propietat com s'havia fet sempre des d'antic, hi anareu 4 mosques d'ase per aconseguir que un jutge deixi les coses tal com estaven, nomes per sortir a la foto als diaris.
L'únic que heu aconseguit es enterbolir la relació entre ternelles i el poble de pollença i que ara els pollencins haguem de passar un tramit burocratic amb l'ajuntament per passar per alla mateix per on abans passavem sense complicacions.
La propietat de ternelles ha estat molt generosa de sempre amb els pollencins, esperem que els actes de 4 maleducats no pesin mes que segles d'enteniment.

 

Dignitat?

Tomeu Cifre | 21/10/2011, 10:27

Realitat, si tots fossim com tu encara hauriem de pagar "dret da cuixa". La dignitat es guanya, no s'espera que te la concedeixin.
Tan convençut del que dius no hi deus estar quan t'amagues darrera un pseudònim.

 

Per en Castelao

Realitat | 21/10/2011, 09:40

jrv, ja te contestat en el blog de Alternativa

 

Anònim

castelao | 21/10/2011, 09:13

Es el que has de menester TU, "realitat" (Anomim interesat en fotre els pollencins). Una bona dosi de dignitat, carretades de dignitat. Així a lo millor tendries el coratge de botar barreres que impedeixen l'exercici d'un dret , el de pas, en aquest cas. I no haver d'anar a besar el cul a qualcú per anar pel cami de Ternelles...

 

Cami de Ternelles

Realitat | 21/10/2011, 09:07

Després del reconeixement de l´us public del camí sempre hem pogut visitar al Castell del Rei o anar a la Cala. Sí es cert, que no quan voliem. Això se podia solucinar de moltes maneres: posar una demanda a la Propietat per fer cumplir ls Sentència, aprovar un reglament municipal per regular la solicitut d´accés, etc.. . Però no, voltros a fer el cabra per damunt una barrera, invadint la propietat privada i ara, després de tot això, volent justificar lo injustificable diguent que gràcies a n´aquest lamentable espectacle s´ha aconseguit el que ja teníem. Una mica de dignitat.

 

La part positiva

Tomeu Cifre | 21/10/2011, 08:40

Alerta. El plet l'ha posat Menani, son ells que reivindicaven la titularitat.
La part positiva? Vista la sentència, si s'hagues declarat l'existència d'un camí públic s'hauria d'haver delimitat (amb tota la tramitació de du això, vegi's Lluc), i probablement s'hagues fet passar per l'altra banda del torrent i per dins el torrent.
La sentència ve a dir: sí, es privat, el vareu comprar voltros, l'heu modificat voltros, l'heu arreglat voltros i l'heu de mantenir voltros, pero hau de sofrir que l'accés es públic per damunt el camí actual i qui controla les condicions de l'accés és l'administració. I de pagar per la servitud de pas no en vol saber res.

Que preferiu: un camí públic per damunt unes pedres i per dins el torrent, o un accés públic pel camí actual?

Respecte a lo de fer el fantasma, abans del dia de la famosa excursió a Ternelles no n'hi entraven ni 200 ni 20 ni 2, i a partir de llavors hi ha un règim d'accés (modificable i ampliable en qualsevol moment, com confirma la sentència), gracies al qual tu i la teva familia podeu anar transitar pel camí fins a Cala Castell, gaudir de la natura i pegar un capfico, cosa que abans no podieu fer.

Com diu el refrany "que els que diuen que és impossible no moliestin als qui intenten fer-ho realitat".

 

Camí de Ternelles

Realitat | 21/10/2011, 07:43

On es la part positiva? La servitut de pas la teniem i ara s´ha ratificada. La reivindicació de l´ajuntament era la propietat i aquesta no la tenim. La prudencia que hi ha d´haver amb aquestes coses no hi han estat. Alguns varen fer el fantasme i ara no tenen ni la decència de reconeixer el seu ridícul.

 

Sentència Ternelles

Joan Ramon | 20/10/2011, 19:25

Per cert, la sentència del suprem del contenciós adminitratiu és del 19 d'Octubre de 2001.
Per tant, esperem que en aquest cas, tots els regidors en bloc, defenssin el recurs, recordem que en primera instància també es va tenir uns sentència desfavorable i finalment va guanyar-se al suprem.

 

Sentència Ternelles

Joan Ramon | 20/10/2011, 19:23

Un camí que la mateixa sentència diu que té una servitud pública de pas, a més sentència que és pot recorrer.
Trist veuré gent que s'alegra d'una sentència que perjudica e´ls interessos dels pollencins.

Salut

 

Re: Can Franc i el Passeig Voramar, en perill

Un altre | 20/10/2011, 19:03

no diguis tonteries, el dret d'us es per sentencia del suprem del 2003, i en tomeu no i te res a veure, l'únic que va fer es saltar una tanca que ara per ara els jutjats diuen que es d'un cami privat, igual que el parlamentari biel barcelo, o l'exconseller vicens. En primera instancia saltaren dins un cami privat.

 

Ha sortit la sentència sobre el Cami de Ternelles

jrv | 20/10/2011, 14:19

La sentència del Camni de Ternelles ha sigut agridolça...no reconeix la titularitat del cami a l'Ajuntament, però per altra part, confirma la servitut a favor de l'Ajuntament, quan el que pretenia la propietat de Ternellas, que posà el plet, no ho oblidem, eran acabar amb aquesta servitut...
Enhorabona a Tomeu Cifre, del PSM , que fou un dels que encetà vivament la justa reivindicació. Tal volta sense persones com ell ara no tindriem ni la servitut...

 

Ple extraordinari de taules electorals

PSM Polleça | 19/10/2011, 19:06

La pròxima convocatòria de Ple en sessió extraordinària tindrà lloc dia 24 d'octubre de 2011, a les 13.30 h. a la casa consistorial.

L'assumpte a tractar serà el següent:

"Sorteig dels membres de les Meses Electorals per a les Eleccions Generals de dia 20 de novembre de 2011."

 

Votau, maleits, votau

Follonero | 19/10/2011, 19:00

D'aqui a poques setmenes tendrem l'oportunitat de rectificar i defensar la nostra dignitat. Pero no plourà d'aques trò. PP i més PP, llavonses si que ja faran lo que els doni la puta gana. I els mallorquinets votant i parant.

 

eleccions democràtiques

jrv | 19/10/2011, 17:15

No oblidem que el PP te la majoria absoluta, i qualcu li va donar...Tan sols ens queda als sensibles al medi ambient, als serveis públics, a la dignitat com a poble, defensors de la cultura propia, de la justicia social, deixar de barallar-nos entre nosaltres, i veura que l'enemic d'aquesta terra és pòderos, i no podem seguir fent el colló. La culpa també es nostra, en aquest sentit.

 

Protecció m'has dit? au, au, au...

Xisco | 19/10/2011, 16:15

Ah no, que na Malena mos salvarà !

 

Protecció m'has dit?

Xisco | 19/10/2011, 15:23

Per desgraci els vents que bufen van en la direcció contraria a la protecció del patrimoni, el medi ambient o la cultura. Un PP que elimina aneis, que permetra edificar Cala Carbó o fer parc temàtics espantosos i ruinosos (com Terra Mitica) canviant les lleis que facin falta per poder cometre els atentats... R.I.P. Can Franc.

 

Cala Carbó

PSM Pollença | 19/10/2011, 14:59

Mes noticies d'avui:
Cala Carbó: hi torna l’amenaça dels 50 xalets
L’anunci que el Govern i el Consell volen reclassificar la urbanització de Pollença és rebut amb preocupació

h
ttp://dbalears.cat/actualitat/balears/cala-carbo-hi-torna-l-amena-a-dels-50-xalets.html

 

Re: Can Franc i el Passeig Voramar, en perill

Port de Pollença | 19/10/2011, 14:01

Sí, estic ben convençut que l´equip de Govern municipal se posarà a fer el catàleg. No en tenc cap dubte. El PP de Pollença mira com els seus companys del Govern autonòmic i insular se carregan una part important de la protecció del territori i ells se posaran a protegir el "Pinewalk". No hem de perdre l´esperança.....per desgràcia es l´unica opció que ens queda: l´esperança d´un miracle.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb