"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Col·locació il·legal de tanques publicitàries

psm-pollenca | 16 Desembre, 2011 10:15 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

L’Ajuntament no compleix amb el seu deure de fer respectar la normativa urbanística i paisatgística.

En les darreres setmanes s’ha col·locat a l’entrada de Pollença una gran tanca publicitària que ofereix la primera estampa del nostre poble. Aquesta tanca, de grans dimensions, ha estat col·locada a la vista de tothom, però l’Ajuntament sembla que és l’únic que no se n’ha assabentat.

Aquesta tanca tapa la visió del nucli urbà de Pollença, que era la primera visió que es tenia venint de Palma, amb l’escalonada del Calvari al fons. Una pertorbació tan evident encaixa molt poc amb la imatge de municipi de turisme de qualitat que es diu que es vol oferir als nostres visitants.

La col·locació de tanques publicitàries requereix de la llicència urbanística municipal, llicència que no s’ha concedit en aquest cas, però tampoc s’ha obert el pertinent expedient d’infracció urbanística.

En aquest punt existien tanques de dimensions més reduïdes que no podem afirmar  taxativament que es poguessin considerar com a construccions, donat el seu caràcter precari, però segur que sí que s’hi pot considerar aquesta nova tanca, ja que compta amb fonaments i una estructura metàl·lica de suport. Així i tot no compta amb llicència ni s’ha garantit la seva estabilitat presentant el pertinent projecte a l’Ajuntament. La col·locació de publicitat en Sòl Rústic està també prohibida segons el Pla Territorial de Mallorca.

A més, aquesta tanca es situa en la Zona de Protecció de la carretera Ma-2200, i per tant necessita de l’informe favorable del Departament de Carreteres del Consell per poder-se autoritzar.

Finalment assenyalar que aquesta tanca incompleix l’article 73 de la Llei del Sol, va contra la declaració de la Serra de Tramuntana com a Paratge Pintoresc el 19/04/1972 així com la Declaració com a Patrimoni de la Humanitat, recolzada pel Ple Municipal.

Normativa que s’incompleix:

1.      Pla General d’Ordenació Urbana de Pollença, Art.19: “Estan subjectes a prèvia llicència municipal els actes següents (...) 12.Col·locació de tanques publicitàries”.

2.      Pla Territorial de Mallorca. Norma 22.C.6. “No es permetrà la publicitat fixa mitjançant tanques, cartells o mitjans acústics. (...)”

3.      Llei 5/1990 de 24 de maig de Carreteres de les Illes Balears, Art. 31.1: “Es defineix com a Zona de Protecció de la carretera la compresa entre dues línies longitudinals paral·leles a les arestes d’explanació i una distància d’aquestes de: (...) b) Devuit metres a les carreteres de dos (2) carrils de la xarxes primària i secundària.(...). A la Zona de Protecció no es podran realitzar obres ni es permetran més usos que els compatibles amb la seguretat vial, prèvia autorització, en qualsevol cas, de l’organisme gestor.(...)”

4.      Ley  sobre  Régimen del  Suelo  y  Ordenación  Urbana. Artículo  setenta  y  tres:Las, construcciones  habrán de  adaptarse,  en lo  básico,  al ambiente en  que  estuvieran  situadas  y  a tal efecto:

b)  En  los  lugares  de  paisaje  abierto o  natural sea rural, marítimo,  o en  las  perspectivas  que ofrezcan los  conjuntos urbanos  de  características  histórico-artísticas, típicos o  tradicionales  y  en las  inmediaciones  de las  carreteras y caminos de  trayecto pintoresco,  no  se permitirá que la  situación , masa o altura de, los  edificios,  muros  y cierres o la instalación de  otros elementos,   limite   el   campo   visual  para  contemplar las   bellezas naturales,  romper  la  armonía  del  paisaje  o   desfigurar la  perspectiva  propia  del  mismo.”

Per tot això demanam al Batle i Regidor d’Urbanisme que actui i compleixi amb la seva obligació de fer respectar la normativa urbanística i paisatgística.

 

La primera imatge de Pollença ha quedat definitivament tapada per la tanca
 
 
Es tracta d'una obra sense cap dubte, amb fonaments i estructura metal·lica.
 

 
 
 

 

Comentaris

 

Paisatge a Pollença

Josep | 17/12/2011, 23:25

Com podem aturar la degradació del paistge a Pollença? Ara mateix tenim greus amenaces, l'urban itzaciò a Cala Carbó i el Vilar, la progressiva destrucció de Formentor ( ampliació de l'hotel , la casa de Cortina)la manca d'un catàleg que protegeixi el patrimoni arquitectònic ( el cas més urgent es Can Franc) ,que fa l'ajuntament davant aquests casos ( en el cas de Cala carbó/el Vilà i can Franc s'ha votat a favor de la protecció sense que això es traduesqui en cap acció efectiva). Potser es el moment en pensar en movilitzar-nos per mostrar que almenys no tothom està d'acord amb el camí que estan prenent les coses .

 

Tanques i paissatge pollencí.

jrv | 16/12/2011, 18:50

Recordo que un ex regidor del PSM, en relació al primer impacte visual dels visitants que arriben des de el creuer de Sa Pobla a Pollença, s'oposa a permetre les alçades dels edificis de Cecili Metel actuals (i les que vindran), ja que impedeixen gaudir de la vista del casc antic i de la major part del Calvari, fent en conjunt la visió de Pollença menys atractiva i personalitzada, converttint-la en un sucedani urbanístic de Son Gotleu...Suposo que la seva opinió era massa assenyada per ser aplicada a Pollença, però com veis, sempre és pot anar a pìtjor, i els resquicis per veura aquesta part de Pollença encara és pòdien tapar amb tanques publicitaris, al cap i a la fí, el que cal és fer duros...

 

Re: Col·locació il·legal de tanques publicitàries

PSM Pollença | 16/12/2011, 10:59

Abans de fer aquesta demanada, lògicament ens hem informat. La resposta es que no hi havia feta cap feina previa. De les tanques que ja s'havien col·locat no en sabem la història, tampoc la nostra feina no es anar fent de celadors. Pero aquesta que s'ha posar ara segur que sí que incumplex la normativa, nomes que sigui per no haver demanat llicència. Si es un problema que afecti a més casos, que l'Ajuntament es posi les piles d'una vegada.

 

Re: Col·locació il·legal de tanques publicitàries

Pepe | 16/12/2011, 10:51

Aquest tema el vam denúnciar a la passada legislatura sense resultat ( h
ttp://alternativa.balearweb.net/post/63396 ).
Al ple de gener del 2009 vam demanar si s'havia obert cap expedient respecte a les tanques publicitàries als solars rústics.
La resposta del batle va ser que s'havia fet un llistat de tanques i que es feia feina...
És hora de recuperar aquesta feina si realment es va fer.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb