"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Carta oberta al coronel en cap de l’Aeròdrom Militar del Port de Pollença en el 75 aniversari (o 77?)

psm-pollenca | 17 Febrer, 2012 08:18 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Carta oberta al coronel en cap de l’Aeròdrom Militar del Port de Pollença

          

Abans de res, des del grup municipal del PSM de Pollença li volem agrair la seva amable convidada a participar en els actes del 75è aniversari de la Base Aèria del “Moll” (1937(?) - 2012). Vagi per endavant que la nostra intenció no és crear cap polèmica estèril, sinó instar a la reflexió en una data tan assenyalada.

Som ben coneixedors de la importància que l’aeròdrom ha tingut i té per al nostre municipi. La seva història és plena de llums i ombres, fets que formen part de la història de Pollença i que en una commemoració com aquesta no es poden oblidar, per dramàtics que siguin uns o feliços els altres.

La seva creació durant la Segona República (el destacament realment s’implantà el 1935; en canvi el 1937 és l’any en que Ramon Franco la feu traslladar al seu emplaçament actual), i ja abans, amb el trànsit d’avions civils, va comportar un important element de dinamització del llavors petit nucli del Port de Pollença. El destacament de l’aeròdrom, amb el capità Beneito al capdavant, fou un dels que es mantingué fidel a la legalitat republicana enfront de la revolta feixista dirigida per Francisco Franco i que tenia el general Godet com a cap a les Balears, revolta que finalment triomfà i en pocs dies prengué el control de la Base després d’algun enfrontament. Durant la guerra, els hidroavions que partiren del Port de Pollença, reforçats amb els avions i aviadors alemanys de l’esquadró Aufklärung Seas de la Legió Condor, sembraren el terror entre la població civil de Barcelona i altres poblacions del llevant espanyol amb els seus bombardejos indiscriminats.

Passada la Guerra Civil, la Base esdevingué un punt d’arribada de molts ciutadans reclutats per obligació en el servei militar obligatori. És cert que la proximitat de la base féu més suportable aquest servei per a molts de pollencins en una època difícil, en què a les famílies els suposava tota una càrrega haver d’allunyar-se d’alguns dels seus membres. També és cert que l’aeròdrom forma part dels records de joventut de moltes generacions de pollencins que passaren per allà, records, en molts de casos entranyables per les relacions humanes establertes amb altres companys, tant del municipi com vinguts d’arreu de l’Estat. Per altres, aquests records no foren tan agradables.

Per tota aquesta història que hem resumit sense pretensions de ser exhaustius, creim que el 75è aniversari (o 77, si prenem la data del 1935) mereix un reconeixement  i un record, tant pels que n’han gaudit com pels que en patiren els efectes. Per això el proper dia 20 no vindrem a les celebracions a què ens han convidat, perquè pensam que tota aquesta reflexió no hi serà, i que l’acte ―pel que deduïm del programa que ens ha enviat- probablement es reduirà a una exhalació institucional dels valors militars.

Com a pollencins ens sentim orgullosos que Pollença aculli els hidroavions que fan funcions civils en l’apagament d’incendis forestals, i que aquests aparells ja formin part del nostre paisatge. Emperò el 75è aniversari és una bona data per recordar que ja és temps de començar a fer compatible l’ús com a base d’hidroavions amb l’ús civil obert a tots els ciutadans, especialment en la zona costanera que té més importància turística. Perduda ja la funció militar, que s’ha reduït des del 1972 a convertir la base en un complex turístic al servei de l’estament militar, va essent hora que es faci cas de les nombroses mocions de l’Ajuntament de Pollença i del Parlament Balear en el sentit de retornar la Base a l’ús civil, encara que sigui parcialment. Segurament aquestes són demandes que s’han de fer a instàncies superiors, però que, com que ja s’han fet arribar fins i tot al Ministeri de Defensa sense gaire resultat, ens permetem fer-les avinents també a vostè per si, amb la seva comprensió i col·laboració, tindrien més èxit. Estam segurs que en l’acte institucional el Batle de Pollença li podrà fer arribar aquestes consideracions. Aprofitam per saludar-lo atentament.

En nom del Grup Municipal PSM-EN

Bartomeu Cifre Bennàsar, regidor.

 

 

Les bombes esclatant a prop de la Plaça Universitat. Les explosions encara no havien destruït els edificis que ocupaven l'actual Avinguda de la Catedral.

El bombardeig de Barcelona (16-18 de març de 1938) a càrrec dels Heinkel de "La Base"

"La majoria d'atacs aeris contra Barcelona van ser protagonitzats pels bombarders Savoia S.79 i S.81 de l'Aviació Legionària Italiana, amb base a Mallorca, que Franco va reclutar perquè l'ajudessin. També ho van fer de manera habitual els hidroavions Heinkel HE-59 de la Legión Cóndor alemanya, també amb base a Mallorca." (Veure articles al blog "Barcelona 1938")

 

La Base en la seva època de màxima activitat, amb uns CANTZ 5B4 sobre l'explanada.

 

Comentaris

 

a jrv

Pedro | 21/02/2012, 11:58

M'has entés perfectament jrv. 17 regidors de taverna, però tu vols que el del PSM, sigui el més honest. Justament sempre el del PSM? Té collons l'assumpte. Aqui no hi ha solidaritat, quan ho entendràs? No d'ara, fa anys!!!
Salut!

 

Brillant

jrv | 20/02/2012, 19:23

Gran argument, Pedro. Aixì, la tasca politica per tu, es "ojo por ojo, diente por diente", putejar-se entre partits, i l'interés públic, la vertadera finalitat de l'existencia dels partits, que per a mi es la defensa dels interessos de la comunitat, a ca una puta!
Com dic, brillant! burxar entre els suposats agravis, i si no n'hi hi ha, inventar-los, es molt entretingut.
Politica de perruqueria i taverna, li diria jo.

 

Carta oberta al coronel en cap de l’Aeròdrom Militar del Port de Pollença en el 75 aniversari (o 77?)

Pedro | 20/02/2012, 12:30

Jo record que el PSM, el patia a n'aquest senyor, sobretot pel tema del BIC de Pollença, i no record que cap partit, sortis a denunciar res... Ni que fossin solidaris amb el PSM, més bé, el contrari...

 

Implicació

jrv | 20/02/2012, 09:17

Moltes gracies, Tomeu per la implicació al sevei de la democràcia i la trasparència que manifesta el tó del teu darrer comentari. Certament que de l'anterior n'estava decebut. I soc conscient de la soledat que deus patir mes de dues vegades dins la teva gestió, de les mes coherents a l'actual consistori.
D'aqui de la necessitat constant d'unir també sovint, feina i esforços amb altres membres de l'opossició, encara que tan sols sigui per combatrer practiques mes sicilianes que mallorquines.
Sento no poderte enviar els documents que t'aclaririen mes, però l'informatica m'ha jugat una mala passada. Estic segur que Pepe Garcia els te voldrà fer arribar, en servei d'aquesta transparéncia que estic segur es la teva fita.
Respecte a donar noms, no ho vull posar tan facil als barruts, però s'ha de viure a la lluna per no saber de qui parlo.
Anim i força, Tomeu. I de la relecura, veuras que me referesc a tots els regidors, no sols a tu.

 

Re: Carta oberta al coronel en cap de l’Aeròdrom Militar del Port de Pollença en el 75 aniversari (o 77?)

Pere | 20/02/2012, 08:33

Si tot això que diu en Jrv a passat així, el que no puc entendre es per què no ha estat Alternativa que ha posat la denuncia?. Aquests fets que descriu en jrv son molt greus i suceptibles de ser objecte de una instrucció penal. Si això es així, no tenc perque dubtar de ningú, no son els partits polítics que han de recolzar a Alternativa sinó els tribunals de justícia els que han d´actuar. Com a ciutadà m´agradaria que tot això s´aclaris, primer, perquè aquestes pràctiques que manifesta en jrv no s´han de consentir i, segon, perque facin un "reconeixement" el funcionari referenciat. Per cert, podeu dir el nom?

 

AI JUAQUIN QUE HAS VENGUT DE PRIM

SA QUICA | 20/02/2012, 08:13

Escarrufa veure tota la merda que surt al sumari Bitel. Conta el diari que el germà d'en Juaquin Vidal se va quedar amb el cotxe oficial i va pagar amb la tarjeta del Govern vacacions, juguetes, mobles i un larg etc. Total més de 700.000€ malversats.
Ho diu "el país" avui, llegir-lo.
D'aquesta hauran de vendre el Castell de Felanitx.

 

Re: Carta oberta al coronel en cap de l’Aeròdrom Militar del Port de Pollença en el 75 aniversari (o 77?)

injustament putejat | 20/02/2012, 06:37

I se pot sabre qui es aquest funcionari tan injustament putejat al que tothom li demana informacio urbanistica?

 

Re: Carta oberta al coronel en cap de l’Aeròdrom Militar del Port de Pollença en el 75 aniversari (o 77?)

Tomeu Cifre | 19/02/2012, 22:30

Qui t'ha dir, JRV, que no ens soliviantin certes actituds? qui t'ha dit que no tinguem clar quins son molts dels mals que afecten aquest Ajuntament? que et fa pensar que donam per bona la situació? A cada ple que passa intent no passar per soci d'un club de petanca, amb el cost personal que això suposa, sentint-me algunes vegades ben totsol en aquesta tasca (i quan dic totsol dic respecte de la resta del govern i la oposició també). Que no ens dediquem a fer notes de premsa sobre tot el que surt als diaris no vol dir que no en tinguem opinió, sempre dins la informació que tenim, que en aquest tema veig que no es molta devora la que sembla que tens tu.

 

Pilotes fora

jrv | 19/02/2012, 20:04

"Nosaltres sempre estarem per la transparència, la llibertat d'expressió(gracies) i a favor de que la opossició pugui controlar el funcionament de la Administració" Vale.
-Cadascú te diferent forma d'actuar, però per mi, si un funcionari de mes que dubtosa actuació en el seu càrrec, fes els informes tècnics referents a questions del comú perjudicant al meu entendrer, greument i negativament els interessos del meu poble i el seu futur, si fes els informes a gust dels amigots i no de l'interés públic, si recriminés a un dels funcionaris de mes que probada honestetat i integritat "falta de recolzament(o implicació) en les endemeses". Si aquest tècnic -funcionari manipules l'administració i els seus mecanismes fora de l'interés públic, i dones sobrades mostres de parcialitat cap a interessos particulars, i jo fos regidor d'aquest Ajuntament, no esperaria que vinguessin a tocar a la meva porta per contar-m'ho, com des de aqui ho faig com a simple ciutadà. Aquest funcionari exerceix la transparéncia?? Doncs per que tots els regidors aneu a demanar informació urbanística al funcionari tan injustament putejat, i no al técnic superior? Control de l'opossició de l'administració: jo estic convençut de la manipulació per part del tècnic de tants expedients questionables, així que de control efectiu de l'opossició en aquest cas, res! Tampoc me serveix el fet de la postura del batlle: des de Pilatos, això de rentar.sen les mans i ficar tot hom al mateix sac és una actitut que fa prescindible el que així es renta les mans. I aquesta recriminació la faig extensiva a TOTS els membres de l'opossició. I encara que només fos perque un funcionari influent és passa pel forro tots els principis democràtics i demana al batlle practicament l'expulsió del consistori d'un regidor elegit democraticament, que ja per aquesta petició-animalada hauria de ser objecte d'expedient disciplinari. I si això , aquesta actitut i practica caciquil i contraria a tots els principis democratics no us solivanta, el consistori és poca cosa mes que una mena de club de petanca amb floritures i adornos polítics. Reitero que això va per tots, o la majoria dels 17 regidors, i que aquest putejament pot succeir a qualsevol regidor que realment és vulgui implicar en la seva funció i topi amb aquesta mena de personatges caciquils.
Gracies per permetre la publicacó a aquest blog de l'escrit.

 

Denuncia

Tomeu Cifre | 19/02/2012, 18:35

Noltros sempre estarem amb la transparencia, la llibertat d'expressio i a favor de que la oposicio pugui controlar el funcionament de l'administracio.
En aquest cas concret que coneixem per la premsa ningu, ni cap politic ni cap arquitecte municipal ni cap funcionari (no sabiem que tambe hi hagues un funcionari denunciar) ens ha vengut a mostrar les denuncies ni a demanar-nos suport, supos que perque no l'havien de menester. Si tu en nom d'Alternativa vols que ens pronunciem, fes-nos arribar les denuncies, noltros demanarem les diferents versions als implicats i en assemblea decidirem si ens hem de manifestar al respecte. Fins a llavors volem ser respectuosos amb les declaracions que ja ha fet el propi Pepe i no aficar-nos sense coneixer be el tema. Crec que tots els partits hem actuat igual, i qui si s'ha pronunciat ha estat el batle que ha deixat clara la postura, cre. que amb bon criteri, ja que aixo afecta a polotics del ple que presideix i treballadors de l'Ajuntament que governa.

 

DEFENSA

Sebastià Vallori | 19/02/2012, 14:51

Jajajaja, aquesta si que és bona! Au ja ho sabeu PSM, defensau en Pepe i Alternativa. És un acudit molt dolent JRV. Deu ser el carnaval...

 

Castig als bons, premi als cantamanyanas.

jrv | 19/02/2012, 10:02

I parlant de bel·ligerància, entenc que el PSM s'hauria d'aver implicat mes en la defensa del sentit comú, l'eficiència de l'admistració pública al servei del bé comú, de qualitat i honestetat, davant els atacs barroers que llinden, si no traspassen, la legalitat, en el cas dels atacs per part del arquitécte interí i amigots, a un regidor i a un funcionari de trajetòria laboral intachable que defensan la legalitat i la conveniència d'aquest municipi.

 

Clars i ...oscurs.

jrv | 19/02/2012, 09:55

Certament que la existencia de la Base te clars i oscurs.
La Base, cal reconeixer que , casualment, a evitat la destrucció mediambiental, o al manco, ha reduït l'impacte a la platjola, bona part de l'àntic Albercuix i la Punta de l'Avançada, i a tot l'entorn.(No va impedeixer, emperò, l'expoli de La Fortalessa, ans al contrari) Cal reconeixer que la seva funció una vegada passada la Guerra Incivil fou possitiva, com a base de salvament i rescat. Ha permés a molts pollencins i pobles dels voltants fer el "servei" a "la Base", durant anys i no haver de partir a la Peninsula, o fora poble, també a permes a molta gent treballar allà. Fins i tot una escola permetè(jo mateix) assistir a un ensenyament de millor qualitat.
Ara be, també fou durant la citada i indessitjada confragació lloc des de on partia mort i destrucció cap als habitants germans de la costa peninsular, ciutadans de l'Estat Espanyol com nosaltres, aquesta es una taca imborrable.
ENTENC QUE NO HI HA RES A CEL·lebrar.
-Primer, perque l'estació d'hidroavions ja existia abans, per tant és cel·lebra simplement un acte administratiu, allò de que " la Base i els hidroavions ja hi era, però des de avui hi ha un paper com mentres".
Però ja sabem, quan la gent està dessenfeinada, s'ha d'inventar coses, encara sigui en temps de crisi, i si no li donen un poc de marxa, la Base fa anys que no es Base...

 

DdM 75 aniversari

PSM Pollença | 18/02/2012, 15:57

Al Diario de Mallorca:
"Los nacionalistas no acudirán al 75 aniversario de la base aérea como protesta por el uso militar"

h
ttp://www.diariodemallorca.es/part-forana/2012/02/18/nacionalistas-acudiran-75-aniversario-base-aerea-protesta-militar/745471.html

Creim que, com explica la carta, la qüestió és una mica mes complexa que la simple protesta per l'ús militar.

 

L'Ullal a l'Ultima Hora

PSM Pollença | 18/02/2012, 15:40

"Aún es pronto para analizar el fondo de la propuesta porque hasta el lunes no nos la darán por escrito" ????
Dos mesos despres d'anunciar-se la presentació d'al·legacions encara no tenim la proposta per escrit, que. com a prest, ens l'entregaran dilluns, tres dies abans del Ple.

"El alcalde redefine la protección del Ullal, esta vez avalado por un informe del Govern"

h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/el-alcalde-redefine-la-proteccion-del-ullal-esta-vez-avalado-por-un-informe-del-govern.html

 

Hi ha tema

Biel Perelló | 18/02/2012, 13:46

M'agrada la teva carta Tomeu, el tema sobre la base dóna per molt, em fot veure com parlar de segons quins aspectes de la rebel·lió feixista encara treu de polleguera més d'un, no hauria s'ésser així.
Per cert, diria que els hidros de l'explanada són els CANT-Z 506-B "Airone", arribats el 1938 d'Itàlia, formaren l'esquadrilla 2G-62, amb un d'ells - 28 octubre 1938- va tenir l'accident(?) en que morí Ramon Franco. Salut !

 

Ui?

Tomeu | 18/02/2012, 12:37

Suposam que per tu sempre ho farem malament, facem el que facem. Els bombardejos de la Guerra Civil son uns dels majors "exits" militars de la Base, i forme part d'una història que no té perque esser amagada. Un exèrcit actual, democràtic, no té perque serntir-se hereu d'aquell que va protagonitzar-los, i per tant no hauria de tenir tabus històrics. No la llevarem, perque si no cauriem en l'ensucrament que no volem, pero si que hi afegim l'altra cara de la moneda, una foto de la Base en la seva màxima activitat, on molts de pollencins hi passaren part de la seva joventut, moltes vegades amb records agradables. Dues cares de la moneda, totes dues de la història pollencina.

 

Re: Carta oberta al coronel en cap de l’Aeròdrom Militar del Port de Pollença en el 75 aniversari (o 77?)

Uiii, per un pic pareixia que anaves bé | 18/02/2012, 07:48

Llàstima, anaves bé fins que has fotut la foto del bombardeig. No es la millor manera d'iniciar un diàleg respectuós, primer demanes i despres li fots cotrellada.

 

Molt bé

Joan Ramon | 17/02/2012, 22:00

Enhorabona per l'article, crec que a més necessari.
Salut!!

 

La Base

Biel C. | 17/02/2012, 21:21

Excel.lent Tomeu! Més clar impossible. Ja va sent hora d'obrir portes.

 

Re: Carta oberta al coronel en cap de l’Aeròdrom Militar del Port de Pollença en el 75 aniversari (o 77?)

Pepe | 17/02/2012, 15:10

Enhorabona per l'article. Si es vol celebrar aniversari cal recordat tot no només una part.

 

Això dignifica

Toni Marquet | 17/02/2012, 14:00

Crec molt encertat el text i contingut d'aquest comunicat,és respectuós, sincer i defensor dels nostres principis ideològics,, i per damunt de tot no agressiu amb els militars, pens que ha d’esser ben valorat pel coronel en cap de la Base Militat
Enhorabona, és una mostra de com es poden tancar aquelles ferides.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb