"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

El Vilà: Cal recorrer la sentència.

psm-pollenca | 05 Desembre, 2012 07:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Aquests dies s'ha conegut la sentència que obliga al governar Balear a indemnitzar amb 1.600.006 euros al propietari de tres solars situats a la part alta del Vilà, que sumen 3.400m², per haver estat objecte de desclassificació. Els solars, amb la llei 4/2008 varen passar d'urbans a sòl rústic protegit (ANEI) esdevenint inedificables.

Arran del problema històric que hi havia a Pollença amb la urbanització de Cala Carbó-Can Botana es va introduir aquesta zona en la llei per protegir-la. També s'hi va incloure la part alta del Vilà, una zona que si s'edifiques hauria provocat un fortissim impacte ambiental, més intens fins i tot que les edificacions del Putxet de Gommar. No es tractava de tota la urbanització, sinó solsament els carrers de la part alta, poc edificat i escassament urbanitzats.

La possibilitat de que el Govern hagués d'indemnitzar sempre hi ha estat; allò sorprenent ha estat la quantitat tan elevada de la indemnització i el criteri agafat pel jutge en prendre aquesta decisió que, si es consolides amb altres sentències, suposaria la impossibilitat de protegir res des del moment en que s'hagués posat un sol totxo, impedint qualsevol intent de corregir l'urbanisme caòtic projectat ja fa molts anys.

La sentència es basa en la Llei del Sòl estatal del 2007, aprovada pel govern socialista teòricament per reduir l'especulació urbanística molt poc temps abans que la llei autonòmica 4/2008, sense jurisprudència que donàs llum sobre la manera d'aplicar la llei. La sentència demostra que la Llei del Sòl del 2007 recupera un concepte que feia anys que s'havia descartat en nombroses sentències: “el lucre cessant” (sense anomenar-lo així). Fins a aquesta llei del Sòl -en la manera com l'aplica el jutge- mentres la urbanització no s'hagués acabat les úniques indemnitzacions possibles eren les de despeses realitzades (projectes, obres parcials d'urbanització, promoció...) però no suposats futurs beneficis de vendre uns solars que encara no existien com a tals.

En canvi, en aquest cas, el jutge ha acceptat que les obres d'urbanització fetes al Vilà, que es valoren molt optimistament en 1.221.340,56 euros suposen el 69% de la urbanització (en una nova mostra d'optimisme com pot comprovar qui es passegi per l'urbanització), donant dret a un aprofitament del 69% del valor de mercat final, pujant a 18.532.299,26 euros damunt tota la urbanització, dels que 2.435.693,62 corresponen als tres solars. En definitiva, una suposada despesa en urbanitzar de 159.861,32 euros per part del promotor li ha donat dret a una indemnització de 2.425.693,62. Si la sentència es queda en 1.600.006 és perquè els demandants encara s'han quedat curts en la demanda. Això suposa una plusvàlua del 1500% sobre la inversió realitzada. En cap altre negoci s'aconsegueixen marges tan grans i aquí venen avalats per llei.

De res ha servit arqgumentar que els promotors haguessin pogut executar la urbanització dins els terminis fixats al pla parcial del 1983 i no ho fessin, o que els solar fossin adquirits mentres estava en vigor l'anterior llei que no reconeixia el “lucre cessant”.

La sentència no qüestiona en cap moment que els terrenys puguin esser protegits, però les condicions econòmiques que fixa tallen les ales a qualsevol mesura proteccionista. Per això cal recórrer aquesta sentència, per defensar una interpretació més equilibrada de la llei i evitar que el pagament d'aquestes indemnitzacions doni fins i tot més guanys dels que donarien els solars posats a la venda.

Veure noticia Diario de Mallorca

Els costers del Vilà son ANEI des de la LEN 1/1991, i la llei 4/2008 l'amplià a aquests "solars" mai edificats de la part alta, ja que en res es diferencien del terrenys veinats. El jutge ha considerat que aquests roquissars s'han d'imdenitzar en 1,6 milions.

 


 

 

Comentaris

 

Re: El Vilà: Cal recorrer la sentència.

PSM de Pollença | 07/12/2012, 15:54

Si aquesta interpretació dels mètodes de valoració de la Llei del Sòl estatal es consolida, podrem ben dir que en Zapatero ens va fer un "traje" amb una llei que se suposava que era per refredar l'especulació.

No estam parlant d'uns solars ben urbanitzats on s'estava fent obra tranquilament amb les llicències concedides i un bon dia una llei va fer aturar les màquines. Estam parlant d'uns terrenys on no s'ha fet res en trenta anys, i això el jutge ho hauria d'haver tingut en compte.

 

especulacio judicial

jrv | 07/12/2012, 15:28

Amb aquests criteris d'aquest jutge, que per a mi no en te ni p. idea de com van els temps presents, l'especulacio saltvatge i subvencionada va vent en popa....

 

Re: El Vilà: Cal recorrer la sentència.

alex | 06/12/2012, 21:42

Si volem avançar en un proecte nacional cal tenir una opció nacionalista de centre , tal volta no m'acava de convencer el pi però això o majoria absoluta del PP. Esper que avancin cap al nacionalisme

 

Pi i Lliga

Bernat | 06/12/2012, 18:58

Això del PI 3.14, no és més que una pressa de pèl. UM reconvertida. Com diuen: mismos perros, distintos collares.

 

Pujada de taxes

PSM de Pollença | 05/12/2012, 16:08

Des del PSM compartim la postura del PI en el sentit que no s'han de pujar impostos que repercuteixin da
munt les rendes baixes i mitjanes.

Llàstima que a Pollença la Lliga no s'apliqués la seva recepta en la darrera pujada de taxes de l'Ajuntament, el desembre de 2011, quan va votar a favor de pujar-les.

h ttp://lapuntacxi.wordpress.com/2012/12/05/el-pi-proposta-per-les-illes-balears-defensa-la-contencio-de-la-pressio-fiscal-a-balears/

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb