"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Països Catalans, quimera o necessitat?

psm-pollenca | 17 Abril, 2013 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Un interessant article del nostre company Miquel Amengual. Ja sabeu que aquest blog és obert a les vostres aportacions com a articulistes; només cal que ens els faceu arribar a psmpollenca@mallorcaweb.net:

El Principat de Catalunya està vivint en aquests moment, com és ben sabut, un important procés sobiranista que, si alguns sectors no es fan enrere a darrera hora, sembla que pot portar a la creació d’un estat català.

També a Mallorca s’està donant un canvi pel que fa al sentiment nacional. Ja sigui pel reflex que inevitablement és Catalunya, per l’ofensiva castellanitzadora del PP o pel simple esgotament de l’estat autonòmic, el suport al dret a l’autodeterminació pràcticament s’ha doblat en molt poc temps (a tall d’exemple, es poden consultar els quaderns GADESO nº66 i 95 dels anys 2006 i 2007 respectivament i l’enquesta del IBES de l’any 2012). És bastant clar que aquest sentiment es fa sobre una idea de catalanitat i esdevé necessari començar a plantejar quina ha de ser la relació entre tots els territoris que s’hi identifiquen, tant abans com després que algun d’aquests s’independitzin.

Descartada queda la idea de “la Gran Catalunya”, el “digueu-li Catalunya” de Josep Guia és mort. Ni que sigui només una qüestió superficial, de nomenclatura, no cal generar més recels i donar ales als que “no volen canviar la dependència de Madrid per la de Barcelona”, encara que aquesta idea no li hagi passat mai pel cap a ningú, ni als propis principatins que ja en tenen a bastament en mirar per ells. En canvi, sembla que genera més complicitats el terme Països Catalans, aparegut al segle XIX i que denota més horitzontalitat entre els territoris (tanmateix, com deia Joan Fuster, al final només és una qüestió de noms).

Així doncs, pareix que els mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs (com valencians) trobem més aixopluc dins els Països Catalans com a “nació cultural”, parafrasejant Damià Pons, mentre que les Illes Balears formarien una “nació política” (cal no oblidar que totes les Balears es troben sota la mateixa administració, actualment en mans del PP) i, cadascuna d’elles, una “nació sentimental” (no crec que ningú més enllà del GAB s’identifiqui com a “baléà”!).

No hi ha dubte que cadascun dels països catalans, com cadascuna de les “illes orientals d’Al Andalus” –i cada vila, si apuram- respon a una realitat socioeconòmica diferent de la resta i necessita generar dinàmiques pròpies. I que cadascun assolirà la plena sobirania al seu propi ritme. Tanmateix, cal plantejar fins a quin punt no seria necessari i beneficiós bastir tot un teixit social, polític i econòmic a nivell de Països Catalans. No es tracta (desmentit altres vells tòpics sobre l’independentisme) de ressuscitar la Corona d’Aragó (de fet, on queda Aragó??), sinó de construir un país nou, des de les bases.

Acabarem amb un petit exemple pràctic. Amb quins dos ports porta a terme principalment les seves transaccions el Port de Palma? Amb el de Barcelona i el de València, òbviament. No seria molt beneficiosa pels mallorquins una estructura forta que protegís aquestes transaccions? No seria molt més viable crear el famós Corredor Mediterrani sense el llast de Madrid?

Reflexionem-hi!

 

 


 
 

 

Comentaris

 

Ana Aguió, paràsita.

jrv | 24/04/2013, 11:35

Molt bò l'article de Joan Ramon, veig que la irresponsabilitat segueix distinguint el comportament i l'acció de gent que cobra de nosaltres, els ciutadans contribuents. Espanya, el país de la Comunitat Europea amb mes fracàs escolar, i Balears, la regió d'Europa amb mes fracás escolar...i aquesta que cobra de nosaltres, fent de comissaria política de l'extrema dreta per encara enfonsar mes la comunitat educatíva...quin futur!!
El meu cà ho faria millor

 

Re: Països Catalans, quimera o necessitat?

Joan CC | 20/04/2013, 16:09

Crec que es parla de coses diferents, en Joan C parla de juntar-se per crear un "front nacional" a Pollença ( per anomenar-ho de qualque manera), en aquest sentit crec que es clar que el primer que en de defensar es el dret a decidir (i aquí no hi ha diferències), respecte al model a Alternativa encara no s'ha plantejat mai. En Pere en canvi, sembla que parla de fer fora al PP, i això ja sembla més complicat, una cosa es posar-se d'acord per coses concretes i un altre acordar entre 6 partits i 2 regidors no adscrits un programa per governar. No basta estar en contra del PP per governar.

 

Re: Països Catalans, quimera o necessitat?

Pere | 19/04/2013, 16:44

No comparteixo la paraula ambició en el sentit que ho va fer en Joan C.. Aquesta paraula dins partits petits com el PSM i, molt més, en el localista de Alternativa no te lloc. Però si que està clar que no tan sols per la recuperació nacional sino per donar solucions els problemes que ARA tenim els ciutadans les Administracions estarien millor en altres governs que no sigues del Partit Popular. I per això calen que els partits polítics moguin majories i si això no es posible, com pareix el cas de Pollença, que els partits facin un esforç de trovar coincidències i sinergies que puguin dur majories per governar. si això no es fa i hem d´esperar que a les properes eleccions canviin les tornes......crec que no arribarem a fer res i les persones mareixen una millor resposta per part dels polítics.

 

Re: Països Catalans, quimera o necessitat?

Tomeu C. | 19/04/2013, 11:11

Pots estar segur que la nostra/meva actuacio, ja sigui en les questions de cada dia de l'Ajuntament, com en qüestió de pactes electorals, ha estat sempre i sera cercar el millor pels ciutadans de Pollença. Si tinguessim "ambicoons polítiques" no estariem en el PSM, que nomes ens dona feina i mals-de-caps. Si volguessim sous, carrecs o sobres estariem en altres partits; no fa falta dir noms, que tots sabem quins són.
Respecte d'unir forces amb altres partits, hi estam oberts, pero les eleccions encara queden un poc lluny.

 

ambició??

jrv | 18/04/2013, 23:47

Està clar que en quan a ambició, si entenem aquesta paraula com a dessitg de avançar ilimitadament en la economía i riquessa personal, o de prestigi, o socialment, o de poder, tot això de forma egoísta i particular , ni Pepe ni Tomeu están al lloc adeqüat, estarien millor al PP, o al seu Moment UM, o UPyD, o tants partits integrat per gent ambiciosa en el sentit abans expressat.
Crec que l'ambició de Tomeu i Ppe és servir al seu país i al poble, el destinatari de la seva "ambició" no son ells personalment , son aquests col·lectius...
I això a la gent deformada per l'egoisme no sap o no vol entendrer.

 

Re: Països Catalans, quimera o necessitat?

Pepe | 18/04/2013, 19:11

Joan C les meves ambicions polítiques quan acabi aquesta legislatura són igual a zero, seré un membre més de la nostra Assemblea i no seré cap fre pel que proposes que segur que es debatut a la nostra assemblea.

 

Re: Països Catalans, quimera o necessitat?

Joan C. | 18/04/2013, 11:33

El que heu de fer es juntar-vos tots els partits que defensau el nostre país i deixar-vos de personalismes estèrils. Pel que fa a Pollença lo més normal seria ajuntar-se amb Alternativa, que segueix la ideologia de la CUP, i Esquerra republicana.La unió fa la força. Que les ambicions den Pepe o den Tomeu no siguin un fre per la recuperació nacional a Pollença

 

Re: Països Catalans, quimera o necessitat?

Miquel Amengual Jr. | 18/04/2013, 10:41

Tomeu, i qui diu que s'hagin d'enrecordar de nosaltres la gent de Catalunya? És a dir, ningú ha demanat que ens venguin a treure les castanyes del foc, crec que ha quedat clar que a Mallorca hem de fer el nostre propi camí.

Però ens hem de plantejar quin ha de ser aquest camí i, personalment, crec que a nivell econoòmic i social ens seria més beneficiosa una unió amb catalans i valencians més enllà del purament cultural.

 

Regim fiscal propi

Ido | 18/04/2013, 09:36

Acordarien de cordar?
Jo entenc que qui no s'enrecorden de nosaltres, és el govern Espanyol, que des de fa anys, només ha fet servir les balears per recaudar una quantitat, i retornar a les Balears una part molt menor, per tant, entenc que la gent d'aquí, ha de donar suport a partits d'aquí i no a partits que están a les ordres dels interessos del govern central, i no dels ciutadans d'aquestes illes.

 

Ovelles mortes

Cabells drets | 17/04/2013, 23:43

Al Punt Informatiu en Tomeu Cifre (batle) fa aquesta declaració sobre les ovelles: "Pel que fa a les ovelles , dues eren meves i la tercera no sé de qui.....al seu moment, vaig enterrar les dues ovelles dins els fems, una de les dues maneres de procedir quan mor un animal, i misteriosament les ovelles aparegueren a aquell indret del camí".
No volies brou, idò tassa i mitja.

 

Re: Països Catalans, quimera o necessitat?

Xavier | 17/04/2013, 23:07

El trebucament es reversible segons se miri. Que Madrid no se n'enrecorda de nosaltres més que a l'hora de pagar impostos està més que demostrat.
No necessitam partir enlloc per sentir-nos dels països catalans,

 

paissos catalans

Tomeu | 17/04/2013, 22:35

em sembla que esteu bén trabucats, si tan catalans us sentiu ja podeu partir, no veieu que us estan utilitzant ,si les illes no fossin una màquina de fer diners ni s'acordarien de nosaltres

 

projectes

Joan Ramon | 17/04/2013, 21:51

Les illes Balears és només un país dins aquesta unitat cultural, i será el que els seus ciutadans volguem, estic d'acord en que les illes Balears han d'avançar en el seu autogovern, però aquest govern en lloc d'avançar, no fa més que retrocedir ara meteix, per tant, el primer punt és mirar de canviar la voluntat social.
Canviar l'actual Govern Balear no és només una necesitat per motius culturals i lingüísitcs, sinó per preservar drets socials que molta gent abans va anar aconseguint per millorar la nsotre societat, jo no entenc un projecte nacional sense un projecte social.
Torn reiterar la felicitació per l'article a en Miquel, i d'acord amb el comentari de n'Antoni.
Salut

 

Països Catalans, quimera o necessitat?

Antoni | 17/04/2013, 18:11

Molt bon article, però aqui a les Balears, hi ha gent que no hi creu i gent que sí. Jo trob que les Illes Balears han d'anar avançant en el seu autogovern i en la seva recuperació nacional i lingüística. Hi ha gent que creu en uns Països Catalans i n'hi ha que veuen com a pais a les Illes Balears, catalanes i independents com ho es Andorra. Jo només deman que això sigui un tema secundari i que no divideixi als illencs i no ens faci més febles davant dels espanyolistes. El més important per a mi, és separar-nos d'Espanya el més aviat possible, abans de que ens acabin de xuclar l'ànima.

 

bon article

Joan Ramon | 17/04/2013, 12:29

Enhorabona epr l'article, salut Miquel

 

Re: Països Catalans, quimera o necessitat?

Miquel Amengual Jr. | 17/04/2013, 11:55

Gràcies per posar-lo, Tomeu.

Òbviament jo també em decant per que són una realitat, Miquel, hi estic d'acord. I cal que tothom en prengui consciència, ho assumeixi, igual que a Catalunya han assumit la necessitat de l'estat propi.

 

Re: Països Catalans, quimera o necessitat?

Miquel Sánchez | 17/04/2013, 11:38

Els Països Catalans no són cap quimera són una realitat, ara tot just s'ha d'anar a la independència administrativa per tal de gestionar els nostres recursos, doblers, cultura, medi ambient, etc.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb