"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

“Reset” urbanístic a Formentor

psm-pollenca | 21 Maig, 2013 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Quan hom, en el món de l'informàtica, parla de fer un “reset”, significa que en l'ordinador s'ha produit un error o un col·lapse tal que qualsevol intent d'arreglar la situació encara l'empitjora més i la sol·lució manco dolenta és apretar el botó que talla momentàniament el fluïd elèctric -el botó “reset”- per tornar a engegar la màquina i que poc a poc es tornin a restaurar els programes paulatinament i un darrera l'altre per tornar a fer la màquina funcional.

Quelcom així és al que ens aboca la recent sentència sobre Formentor pel que respecta a l'adaptació del Pla General al POOT (Pla d'ordenació de l'oferta turística).

Sí, en linia i mitja ja hem esmentat uns quants conceptes que fàcilment es poden escapar als no iniciats. Anem a pams. Al 1990 s'aprovà el Pla General de Pollença on es determina que Formentor és un sòl urbà en el que cal fer actuacions per completar la deficient urbanització, i on també s'indica que es podrà edificar als solars i fins a on podrà créixer l'Hotel Formentor.

Al 1995, sense tenir encara una Llei del Sòl pròpia ni uns Plans Territorials aprovats, des del Govern Balear (Gabriel Cañellas encara) es va voler regular urbanísticament l'oferta turística en els municipis de costa a través d'un pla sectorial, el Pla d'Ordenació de l'Oferta Turística, que marcava unes directrius que els Plans Generals dels ajuntaments havien d'incorporar per aplicar-les en els seus territoris, tot i que també preveia mesures d'aplicació directa i immediata. A Pollença aquesta adaptació del Pla General al POOT no es va completar fins al 2008 (13 anys després!), i encara amb prescripcions que s'han hagut d'anar corregint amb posterioritat, en concret a Formentor les deficients zones verdes i accessos a la costa.

Dons al 2008 alguns veïnats no veieren amb bons ulls aquella adaptació que s'havia fet i la dugueren als tribunals. En concret l'entitat “Mesampe S.A.”, propietària d'un dels habitatges de Formentor va posar un contenciós-administratiu a l'Ajuntament que s'ha desestimat en moltes de les seves demandes, però que, en canvi, l'han acceptat en el sentit de deixar suspesa l'adaptació del PGOU al POOT pel que fa a l'àmbit de Formentor.

Per tant el planejament d'aplicació a Formentor, a dia d'avui, és el que es va aprovar al 1990 amb tots els afegits imposats per les lleis aparegudes des de llavors: el Pla Territorial, la Llei 7/2012 “Company” o la Llei Turística-Urbanística 8/2012 “Delgado”, entre d'altres -aquell POOT del 95, curiosament ja no, perque la Llei Turística l'ha derogat-.

Els arguments que el jutge fa servir per considerar que s'ha d'anul·lar el planejament de Formentor són que “se debe estimar el motivo de impugnación, por contravención del Derecho Comunitario y de la legislación de trasposición del mismo, ya que si bien se aborda la ordenación de suelo clasificado como urbano desde el año 1990, resulta indiscutible que se trata de un núcleo enclavado entre zonas calificadas normativamente como de necesaria protección por sus valores ambientales”.

Un primer efecte d'aquesta anul·lació del planejament serà que la modificació respecte del Pla Especial sobre Formentor, aprovada inicialment en el passat ple de març (veure), queda suspesa per haver-se anul·lat allò que es pretén modificar. Una modificació a la que haviem presentat al·legacions (veure modificació i al·legacions del PSM).

Sembla que tant el Consell com l'Ajuntament han recorregut la sentència. Seria bo, emperò, que davant aquests fets i, com ja reclamàvem quan es pretenia eliminar el Pla Especial, repensem el futur de Formentor, per tal es pugui desenvolupar com una urbanització exemplar, que es puguin fer millores a l'hotel sense malmetre l'entorn i que s'evitin desastres com el de “Villa Cortina” adaptant els paràmetres i els volums a una major racionalitat en harmonia amb l'entorn. Evitar anar posant pedaços i repensar el fins ara fracassat urbanisme de Formentor.

 

"Villa Cortina", l'únic edifici de Formentor, a banda de l'hotel, que es veu des de l'altre costat de la badia.

Diuen que a en Foster li va agradar, segurament la va veure de dins, no des de La Victòria.

 

 

 

Comentaris

 

Nota de Comerç Pollença i PIMECO

PSM de Polleça | 22/05/2013, 09:31

Comerciantes de Pollença y PIMECO piden una suspensión temporal para comercios de más de 400 metros
Palma, 21 de mayo de 2013. La Associació de Comerciants i Empresaris del municipi de Pollença y la patronal del comercio mallorquín PIMECO han solicitado esta mañana al Ajuntament pollensí que aplique una suspensión cautelar a las licencias para superficies comerciales de más de 400 metros cuadrados.
Tal como se explica en el escrito, la demanda de la asociación de comerciantes fue refrendada el pasado lunes 20 de mayo en un encuentro celebrado en el edificio Miquel Capllonch y en el que se convocaron a todos los comerciantes del Pollença, Puerto de Pollença y Cala Sant Vicens.
Esta petición ha sido firmada por los presidentes de la patronal y de la asociación de comerciantes, Bernat Coll y Dolores Domínguez respectivamente, quienes reclaman que la suspensión se aplique mientras dure el proceso de revisión del Plan General de Ordenación Urbana (PGOU) y adaptación al Plan Territorial de Mallorca que en estos momentos está llevando a cabo el consistorio de Bartomeu Cifre.
“Consideramos oportuno que el ayuntamiento establezca una suspensión transitoria para aquellas solicitudes de nuevos establecimientos comerciales que, por su tamaño, puedan alterar de forma sustancial la densidad comercial de Pollença” ha afirmado Domínguez.

En caso de que el ayuntamiento aplique la suspensión, los comerciantes propondrán con el apoyo de PIMECO un plan de dinamización y dimensión comercial que fortalezca el tejido empresarial pollensí.

Cristóbal Ripoll
Responsable de Comunicación de PIMECO

 

Diario de Mallorca

PSM de Pollença | 22/05/2013, 09:24

Hem llegit el comunicat i no parla especificament de comerciants xinesos. El que reclama l'Associació és una moratòria contra grans superfícies en general, que ben aviat acabaran amb el comerç tradicional a Pollença.

El comercio local se moviliza contra la apertura de grandes superficies chinas.

Las patronales solicitan una moratoria mientras se tramita el PGOU.

h
ttp://www.diariodemallorca.es/part-forana/2013/05/22/comercio-local-moviliza-apertura-grandes-superficies-chinas/847314.html

 

Re: “Reset” urbanístic a Formentor

Observador | 21/05/2013, 19:14

Una questió jurídica que no tenc clara: ¿si s'ha apel·lat i s'admet a tramit l'apel·lació al TS, vol dir que la sentència no es ferme i per tant s'ha de seguir amb la modificació puntual que ara es tramita o no?.

 

Re: “Reset” urbanístic a Formentor

Joan CC | 21/05/2013, 18:01

La veritat es que s'agraeixen els teus articles urbanístics, son molts clarificadors. Tant de bo tots els polítics s'esforcessin en fer entenedores les seves polítiques, clar que si fos així tal vegada no guanyarien. Salut!

 

Re: “Reset” urbanístic a Formentor

Tomeu C. | 21/05/2013, 17:20

Tot depèn del que resolgui el Suprem, es clar. Però ara la situació és la que és, amb el planejament anul·lat. Tot podria seguir igual, amb modificacions del que tenim i properes adaptacions al PTM. Per això deim que el més convenient seria oblidar-se d'anar posant pedaços i des del propi Ajuntament preveure un nou planejament ben fet per Formentor.

 

Re: “Reset” urbanístic a Formentor

Observador | 21/05/2013, 15:43

serà un "reset" relatiu perquè si el Tribunal Suprem donàs la raó a l'Ajuntament i Consell, els quals han apel·lat tot seguiria igual. Un poc mal d'entendre. De totes formes pareix que tant los obres d'urbanització com la possible reforma de l'Hotel Formentor hauran d'esperar a l'aprovació de l'adaltació del PGOU al Pla Territorial, i això segurament va per a llarg igual que la sentència del TS.

 

Re: “Reset” urbanístic a Formentor

Tomeu C. | 21/05/2013, 13:16

Gràcies Joan. A veure si feim més entenedor i proper als pollencins tot aquest embull que és l'urbanisme.

 

Ultima Hora

PSM de Pollença | 21/05/2013, 13:14

L'equip de govern havia promés la zona verda per enguany i la oposició l'hem demanada amb una moció.

Entra en vigor la ORA del Moll que este año tampoco tendrá zona para residentes

h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/entra-vigor-ora-del-moll-este-ano-tampoco-tendra-zona-para-residentes.html

 

Re: “Reset” urbanístic a Formentor

Joan CC | 21/05/2013, 10:21

Molt bon article Tomeu!!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb