"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Aprovat inicialment el Catàleg de Patrimoni

psm-pollenca | 07 Octubre, 2013 10:56 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

En el passat ple del 26 de setembre un dels punts importants va ser l'aprovació inicial del Catàleg de Patrimoni. Va dur una certa polèmica ja que els grups de la oposició (llevat d'UMP) varem decidir votar contra aquesta aprovació inicial. El motiu del nostre vot contrari no era que fóssim contraris de dotar-nos d'aquest important instrument, sinó, tot al contrari, conscients de la importància i necessitat de tenir un Catàleg de Patrimoni varem pensar que no el podíem votar precipitadament i per això verem demanar la seva retirada fins a un proper ple i així poder estudiar-lo amb un cert deteniment, amb temps per reunir-nos amb l'equip redactor. S'ha de tenir en compte que el ple va ser dijous, però tot i que ho havíem demanat el dilluns a la Comissió Informativa, les còpies dels CDs amb tota la informació no varen estar disponibles fins dimecres al migdia. I no es tracta precisament d'una documentació senzilla, ja que consta 18 plànols de sòl urbà, 26 plànols de sòl rústic, 128 fitxes d'edificis urbans, 90 fitxes d'edificis en sòl rústic, 21 fitxes arqueològiques, sumant un total de 2.273 pàgines de documentació: impossible tenir-ne un criteri mínimament raonat en just vint-i-quatre hores. Davant aquesta sol·licitud de temps que va defensar el nostre regidor de manera més que raonada el nostre regidor -que s'hi pot estar d'acord o no- només n'obtingué una contesta irada i insults de part del batlle.

En qualsevol cas ja està aprovat, amb els vots de PP, PI i UMP; presumim que la immensa majoria dels regidors d'aquests grups tampoc el s'han estudiat i, en molts de casos, desconeixen les implicacions que suposa l'aprovació. Des de l'endemà del dia en que es publiqui al Butlletí Oficial ja estarà en vigor i serà efectiva l'anomenada “suspensió de llicències”, que significa que els permisos que es sol·licitin a edificis afectats pel catàleg només es poden concedir si compleixen tant amb la normativa anterior com amb el Catàleg aprovat inicialment. Es tracta d'una mesura per protegir l'eficàcia del Catàleg evitant l'efecte de crida.

Com a primers elements a valorar es troba el fet que a darrera hora varen decidir eliminar la fitxa de “Can Franc”, un habitatge de la primera línia del Port que es troba en perill de ser demolit (veure article anterior), o que, tal i com recollia el diari Ultima Hora el divendres, el propi Catàleg fixa un any des de l'aprovació definitiva per incoar la declaració del Bé d'Interès Cultural pel Centre Històric de Pollença. Pensam que s'hauria de ser prou àgil per aconseguir que les suspensions de llicències del Catàleg i del BIC es superposassin i no es succeïssin una darrera l'altra per evitar perjudicis a les rehabilitacions.

En els enllaços d'abaix podreu trobar el catàleg complet. S'organitza en plànols i texts, seguint la següent estructura:

 

-carto: Cartografia (plànols per situar els edificis protegits)

Sòl rústic

Sòl urbà

 

-docs: Documentació escrita

1. Fitxes en sòl urbà I

2. Fitxes d'edificis en sòl urbà II

3. Fitxes d'edificis en sòl rústic.

4. Fitxes d'elements etnològics I (sínies, molins...)

5. Fitxes d'elements etnològics II (sínies, molins...)

6. Fitxes de margades i camins

7. Fitxes arqueològiques I

8. Fitxes arqueològiques II

9. Fitxes afegides darrerament U-12, U-129, U-130

10. Memòria d'esmena de deficiències detectades pel Consell.

11. Memòria i normes del Catàleg

 

Com es veu no resulta gaire senzill localitzar un determinat bé a dins tants arxius, a sobre molt voluminosos per baixar-los. Per això hem extret els índex de cadascun dels toms per fer més fàcil la tasca de localització dels elements. La operativa més pràctica és localitzar l'edifici o element a l'índex i després baixar-se el tom en el que es troba la fitxa.

A partir que es publiqui al BOIB ja es podran fer al·legacions i dels del PSM restam oberts als suggeriments que ens vulgueu fer arribar.

 

Veure només els índexs

 Plànols

 Fitxes, memòria i normes complets

 

Tot i tenir una fitxa en el Catàleg, el Ple va decidir no aprovar la protecció de Can Franc, al Passeig Voramar, ja que es va concedir una llicència per demolir-la, encara que a dia d'avui ja hagi caducat el termini de vigència de la llicència.

Comentaris

 

Catàleg

Rosa | 25/10/2013, 23:13

És una barbaritat que en el catàleg no s'inclogin alguns edificis tan importants i definitoris del nostre patrimoni com Can Franc però tampoc s'hi inclou la fàbrica de Can Morató l'unic edifici industrial i modernista que tenim al municipi. La no declaració del centre urbà com a BIC també és un error

 

Can Franc

PSM de Pollença | 14/10/2013, 10:33

Es el que haurien d'haver fet: ins informes complets sabent a que atener-se i després decidir.
Ara s'haura fet al revés, decidir la supressió i en base a uns informes que es faran (esperem) ja decidiran si la hi tornen a posar.

 

Can Franc

Josep | 11/10/2013, 13:10

Si es així, no puc entendre quin es el motiu per que no es faci!! No es pot incloure de nou si es demostra que o no s'ha d'indemnitzar o es una indemnització baixa, quina excusa podrien posar?

 

Re: Aprovat inicialment el Catàleg de Patrimoni

PSM de Pollença | 10/10/2013, 17:44

El dret a edificar que reconeix una llicència no és etern. La pròpia llicència fixa un termini màxim per començar l'obra (normalment un any) i un altre per acabar-la (normalment dos anys). Es poden prorrogar si el particular ho demana, per un periòde de la meitat de l'anterior termini. Si l'interessat no comença l'obra ni demana pròrroga, l'Ajuntament li ha d'obrir un expedient de caducitat i, si no hi ha justificacions de pes per part de l'interessat, es caduca la llicència perdent el dret a edificar fins que no s'obtingui una nova llicència (conforme la nova normativa sobrevinguda, es clar).

Si es caduca la llicència i el periòde de desenvolupament del Pla General ja s'ha exhaurit sense que es pugui imputar el retard a l'administració, és més que discutible que s'hagi d'indemnitzar; fins i tot amb la llicència concedida només caldria indemnitzar el cost del projectes. En qualsevol cas això ho han de dir els informes tècnics i jurídics que noltros reclaman que s'haurien d'haver fet abans de decidir sobre l'exclussió del catàleg.

 

can Franc

josep | 09/10/2013, 19:24

Si la llicència està caducada, no ser quan va ser concedida, quan caducarien aquests suposats drets, vull dir si en 20 anys no es fa res , encara no es pot incloure , son eterns?

 

can Franc

Josep | 09/10/2013, 19:12

Si es demostras que no s'ha d'imdemnitzar o que seria una indemnització assumible no es podria incloure Can Franc al cataleg? No contradiu aquesta no inclusió la moció que es va aprovar per unanimitat i que deia que l'ajuntament faria tot el possible per protejir aquest inmoble?

 

dBalears

PSM de Pollença | 09/10/2013, 19:09

Segons el Balears, el grup Barceló li fa la feina al PP a canvi de contraprestacions a Pollença.
"El grup Barceló adquirí en 2006 per 36 milions d'euros la majoria accionarial de l'històric Hotel Formentor i la seva finca, de 1.200 hectàrees."

h
ttp://dbalears.cat/actualitat/balears/els-hotelers-entren-batalla-del-til-son-ostatges-del-pp.html

 

govern inuTIL

de vergonya | 08/10/2013, 17:54

La Conselleria d'Educació no ha sigut capaç d'aportar cap proposta a la novena reunió entre l'administració i els comitès de vaga. La Conselleria només ha facilitat als sindicats i l'Assemblea de Docents un calendari de reunions i cap proposta concreta del que caldrà debatre.

Les pròximes reunions seran:

Divendres 11 d'octubre a les 12 hores.

Dimarts 15 d'octubre a les 17 hores.

Dijous 17 d'octubre a les 17 hores.

Dimarts 22 d'octubre a les 17 hores.

Dijous 24 d'octubre a les 17 hores.

Dimarts 29 d'octubre a les 17 hores.

 

Ultima Hora

PSM de Pollença | 08/10/2013, 13:41

Pensam que l'Ajuntament hauria d'haver estat més prudent i esperar a tenir tots els informes abans de decidir sobre la inclussió o exclussió de Can Franc del Catàleg. És més que dubtós que s'hagi d'indemitzar una llicència caducada, i la necessitat d'incloure Can Franc ja l'havia exposada el Consell fa anys.
No hi ha res pitjor que un "ja està fet".

El Ajuntament deja sin catalogar Can Franc

h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/ajuntament-deja-catalogar-can-franc-por-miedo-tener-indemnizar.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb