"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Tinguem compte amb Bocchoris

psm-pollenca | 23 Octubre, 2013 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Al novembre de l'any passar l'Ajuntament va aprovar la desafectació del Camí de Cala Bóquer i el seu desviament per un nou traçat, per tal d'evitar el seu pas per la clastra de les cases de la possessió. Com sempre les coses es poden fer bé o malament, i tot i que ens semblava bé el fet d'habilitar un desviament, ja varem advertir en les nostres al·legacions que en aquest cas hi havia aspectes que no estaven ben resolts.

Entre les al·legacions n'hi havia una en la que demanàvem que es sol·licités un informe al Departament del Patrimoni del Consell de Mallorca per saber si el nou traçat afectava a la zona arqueològica de Bocchoris, un bé d'interès cultural que encara no es trobava ben delimitat i que consideràvem que estava massa aprop del nou camí. L'al·legació era aquesta:

Vist que el traçat del nou camí que es pretén destinar a la lliure circulació discorre molt proper a la zona arqueològica del Pedreret de Bóquer, on s’hi situen les runes de Bocchoris, consideram que caldria aturar el procés de desafectació i afectació del nou traçat fins que no es delimités amb precisió la zona arqueològica i el seu entorn de protecció, segons disposa l’article 58 de la Llei 12/1998 de patrimoni històric.

En qualsevol cas, per l’afectació del nou traçat consideram necessària l’autorització prèvia de la Comissió Insular de Patrimoni, vista la possible afectació a l’entorn del Pedreret de Bóquer.

La resposta a questa al·legació va ser negativa, justificant-se en la proposta de batlia així:

(...) el BIC amb categoria de jaciment arqueològic denominat El Pedret de Bóquer, l’àmbit del qual tanmateix no es veu afectat com tal es desprèn de l’informe tècnic emès a l’efecte per l’arquitecte municipal en data 21.11.12, per la qual cosa no s’ha de recaptar cap mena d’autorització prèvia per part de l’òrgan competent en Patrimoni Històric del CIM.

I la proposta del nou traçat es va aprovar sense cap tipus d'informe de Patrimoni. Com que no ens varen convèncer les explicacions varem advertir al Consell de Mallorca dels perjudicis que podria provocar el desviament del camí si s'afectava al jaciment en un escrit en el que varem indicar:

  (...) el nou traçat del camí discorrerà proper a la zona arqueològica del Pedret de Bóquer, on s’hi situen les runes de Bocchoris. Donat que aquest jaciment no es troba delimitat ni definit el seu entorn de protecció, consideram que seria oportú un pronunciament del Departament del Patrimoni sobre la idoneïtat del nou traçat i l'eventual afectació al jaciment.

  La qual cosa un comunicam per tal que pugueu prendre les accions oportunes conforme a les competències del Departament del Patrimoni.

  I fins a dia d'avui no hem rebut cap resposta ni ens consta que s'hagi actuat al respecte.

  Amb l'aprovació del Catàleg de Patrimoni s'han confirmat els nostres temors i a la fitxa corresponent al Jaciment de Bocchoris (veure) hi podem trobar la seva delimitació. El traçat del nou camí passa ben pel mig del jaciment. Des del PSM ens reafirmam en les nostres peticions i tornam a demanar a l'Ajuntament i al Consell que abans de qualsevol actuació sobre el jaciment, es facin els estudis i informes oportuns per evitar que es faci malbé el patrimoni arqueològic de Bocchoris, un patrimoni poc estudiat encara i que té un gran potencial tant cultural com turístic, tal i com s'ha demostrat a la propera Pollentia.

  Aquest és un més dels motius que ens demostren l'aprovació precipitada en el passat ple del Catàleg de Patrimoni, sense haver pogut aclarir abans els dubtes que coses com aquesta posen de manifest, i a sobre rebent tota casta d'improperis per denunciar-ho.

   

  El  nou traçat del Camí de Bóquer (en verd) passa a 10 metres de la síquia del torrentó

 
El jaciment del Pedret de Bóquer quedarà tallat pel mig amb el nou camí, com es pot veure a la fitxa JA-28 del Catàleg
 
 
Tabula Patronatus de Bocchoris, on consta el patrocini romà sobre la ciutat.
"Per als investigadors, Bocchoris no va perdre activitat quan la veïna Pollentia va anar prenent força i protagonisme, dels segles I al III d. C., sinó que la seva influència es va estendre també fins al segle IV. Es tracta d'un jaciment molt poc excavat. No es coneixia la seva situació exacta fins que al segle XVIII es va trobar al Pedret de Bóquer una tauleta romana o tabula patronatus en què es recull un tractat que van signar els romans amb els ciutadans del poblat. En els anys cinquanta, es va trobar una altra inscripció similar."
(Miquel Vicenç. Diario de Mallorca 31/10/2009, amb motiu de l'exposició sobre Bocchoris)
Text:
[Iullo Ant]onio Fabio Africano | a(nte) d(iem) XVII k(alendas) Apriles | Civitas Bochoritana ex | insula Baliarum Maiorum | patronum cooptavit M. | Crassum Frugi leiberos | posterosque eius. | M. Crassus Frugi eos in | suam suorumque | clientelam recepit. Egerunt C. Coelius C. F. et | C. Caecilius T. F. legati
 
 
 
 

Comentaris

 

Ultima Hora

PSM de Pollença | 24/10/2013, 11:23

El Món al revés. Per descatalogar Can Morató o Can Franc l'Ajuntament demana informes a Patrimoni. Per intentar que no es perjudiqui Bocchoris no volen demanar cap informe.

El PSM dice que el desvío del Camí de Bóquer cruza el yacimiento
La formación solicita un informe exhaustivo para evitar daños

h
ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/psm-dice-desvio-del-cami-boquer-cruza-yacimiento.html

 

Diario de Mallorca

PSM de Pollença | 24/10/2013, 11:16

Estam ben d'acord. No ha de ser el PSM qui digui el que s'ha de fer amb el jaciment, sinó Patrimoni. Tampoc ha de ser el batle. Per això varem demanar i reiteram que es demanin els informes pertinents a Patrimoni abans de fer cap actuació a Bocchoris.

El PSM denuncia que un nuevo camino municipal invade las ruinas de Bocchoris

h
ttp://www.diariodemallorca.es/part-forana/2013/10/24/psm-denuncia-nuevo-camino-municipal/884417.html

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb