"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

El rellotge del campanar de Pollença s'ha de conservar amb la seva maquinària històrica

psm-pollenca | 09 Desembre, 2013 10:25 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

En el passat ple de novembre, a preguntes de la oposició, el batle va explicar que l'Ajuntament s'està plantejant substituir la maquinària del rellotge del campanar de l'Església de la Mare de Deu dels Àngels, per instal·lar una màquina automàtica moderna. Des del PSM-MÉS consideram que aquesta seria una decisió totalment errònia i contrària al manteniment dels elements del nostre patrimoni històric.

Tot i situar-se en un edifici religiós, el rellotge fou instal·lat per iniciativa de l'Ajuntament quan es feren les obres per augmentar l'alçada del campanar, als anys 20. Es va importar una maquinària de fabricació alemanya des de Düsseldorf i va ser un artesà rellotger pollencí, Francesc Cabrer, qui el va haver de muntar al campanar, davant la negativa de l'encarregat de muntar-lo a enfilar-se al campanar. En aquest muntatge s'hi feren les adaptacions oportunes per transformar-lo en un rellotge de quatre esferes quan per fabricació només estava pensat per una, adaptant-se la torre del campanar, llavors en obres d'ampliació. Per acollir aquesta configuració. Finalment la maquinària es va muntar un pis per davall el sistema de distribució cap a les quatre esferes, convertint-se en una peça singular entre el que son els rellotges històrics de Mallorca. El rellotge fou inaugurat durant les festes de Nadal de 1921.

El rellotge va funcionar raonablement bé mentre s'hi va fer un manteniment periòdic, amb engreixat de peces i posada a hora. D'uns anys cap a aquí no es fa aquest manteniment i els problemes d'exactitud han augmentat. Per això l'Ajuntament es planteja muntar una maquinària moderna inutilitzant la maquinària antiga, fins i tot baixant-la per exposar-la al museu.

Pensam que el millor que es pot fer per conservar aquesta joia patrimonial es fer-li un bon manteniment i que continuï funcionant amb la seva maquinària original. Una bona manera de rendibilitzar la instal·lació seria fer-la visitable amb el pagament d'una entrada, ja que tant la maquinària del rellotge com les vistes des del campanar podrien ser un bon atractiu turístic.

Les fonts especialitzades que hem consultat ens confirmen que la maquinària pot continuar funcionant molts anys i que l'únic que es podria col·locar sense perjudicar-la seria un sistema motoritzat per donar-li corda, ja que el fet d'arrossegar quatre esferes fa que en consumeixi molta, una feina que ara s'ha de fer manualment, però sense cap necessitat d'anul·lar la maquinària antiga.

Per tot això des del PSM-MÉS de Pollença presentarem al·legacions al catàleg de Patrimoni, actualment en exposició pública, per tal que es faci una fitxa exclusiva pel rellotge, que entre altres determinacions inclogui la de conservar la maquinària original amb un manteniment periòdic.

 

 

 

 

Comentaris

 

Re: El rellotge del campanar de Pollença s'ha de conservar amb la seva maquinària històrica

Jaume Gual | 10/12/2013, 00:03

Ja, JA, ja.. molt bona. Amb la consellera Campos és un no parar !

 

Re: El rellotge del campanar de Pollença s'ha de conservar amb la seva maquinària històrica

Tofol | 09/12/2013, 23:04

Mandela = Enviala segons consellera Camps i el PISA balearitzat

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb