"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

La Peixateria ha de ser un projecte del poble

psm-pollenca | 05 Maig, 2014 08:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

No ha estat l'únic cas en aquesta legislatura. Des del PSM ja ho hem avisat en diverses ocasions. El projectes que fa l'Ajuntament han de comptar amb els ciutadans, no es poden fer donant l'esquena als pollencins que els han de viure o patir en el futur, sufragar-ne les obres i el manteniment per sempre més. La inèrcia de dur endavant projectes de manera autista no ha estat exclusiva de l'actual govern municipal (recordar el que va passar amb la peatonalització del Moll o abans amb el projecte de la Plaça Major), però es molt clar que ha estat una tendència que s'ha generalitzat en la present legislatura.
Projectes importants pels diferents nuclis com aquest de la Peixateria, Can Llobera, la peatonalització del Moll, la rehabilitació de Balaixa o el recent projecte de rehabilitació a Cala Sant Vicenç són iniciatives que han de comptar amb els ciutadans. Més en el cas de la peixateria, on els usos a situar-hi son ben poc determinats. Aquest és el programa que s'ha passat als arquitectes convidats al concurs:


“Programa:

Planta Baixa:

Oficina deTurisme, magatzems, banys adaptats.

Planta pis:

Sala Multifuncional

Planta Porxo:

Sala Multifuncional

Es podran proposar alternatives de distribució del programa a les diferents plantes, es valorarà la flexibilitat funcional de l'edifici.”


I els pollencins, no poden plantejar alternatives?. Perquè en un espai que hem viscut i vist degradar-se durant tants anys, situat en un lloc emblemàtic del poble, no hi poden ni tan sols expressar la seva opinió? Jo mateix, que vaig ser convidat a participar en el concurs com a arquitecte (encara que no m'hi presentaré per la incompatibilitat que això suposaria), hagués pogut opinar més sobre el projecte com a tècnic que no com a regidor electe d'aquest consistori. No en parlem ja com a ciutadà pollencí.

Ja al ple de març vaig demanar per escrit al Ple sobre el projecte de la Peixateria i la necessitat de tractar el que allà s'hi havia de fer. La resposta fou que ja ens havien dit el que s'hi volia fer (l'esquifit programa que he comentat abans) i que la resta ja es veuria amb els projectes que es presentassin. De voluntat de tractar i consensuar el projecte, cap ni una, ni a nivell de partits polítics ni molt manco amb els ciutadans. També vaig expressar que considerava que aquests projectes s'havien de triar en processos participatius, com es fa a Alcúdia a través de l'Agenda Local 21, o com s'ha fet a Esporles amb la Casa del Poble. Però l'actual Equip de Govern ja ha demostrat massa vegades que és al·lèrgic a parlar obertament dels projectes. Potser amb l'absurd pensament que si és una iniciativa exclusivament seva se'n podran penjar la medalla més fàcilment i vendre-ho de cara a les eleccions. Res més lluny de la realitat. Un equip de govern dialogant amb el seu poble i uns projectes assumits pels ciutadans són millors triomfs electorals que no uns polítics amb les cucales posades sense mirar enlloc més que als seus propis capricis. El "que es fa" és important, però quan es tracta de projectes municipals el "com es fa" es quasi tan important -o més-.

Ara el que cal és fer cas del moviment ciutadà que ha mogut el projecte de la peixateria. Perquè no hi ha res a perdre de repensar-ho bé. I no es tracta d'agafar al signants del manifest, intentar convèncer-los, mostrar-los el desgavell que hi ha dins aquell espai i així desactivar les protestes, una dinàmica força habitual en els governants. Del que es tracta és de fer un autèntic procés de participació ciutadana, explicar bé el que hi ha, el que es necessita, escoltar el que els pollencins desitgen i assimilar les bones idees que puguin sorgir. Un grup de persones preocupades pel futur d'un bocinet de l'espai i de la història de Pollença, ja és un valor en si mateix, en uns temps tant donats al m'enfotisme. Potser és cert que el que hi ha allà no val un ràvec arquitectònicament ni patrimonialment, però hi ha valors que van més enllà d'aquests paràmetres: la memòria col·lectiva, la infantesa de moltes persones, el respecte per l'espai públic... i tots aquest paràmetres haurien de ser tinguts en un projecte com aquest.

De les desaparegudes pedres, propietat de tots els pollencins, que formaven les bancades, n'hi ha per escriure un altre article que podríem omplir amb moltes misèries polítiques, però això és una altra història. Simplement, que les cerquin.

A la Peixateria, téntol, per favor.


Tomeu Cifre, regidor.

Veure el manifest i notícies de premsa relacionades al perfil de Facebook "Un téntol per a la Pescateria"

 

Per poc temps que perdessin fent-se la foto ja n'hi invertiren més que en esbrinar que n'opinaven els ciutadans de Pollença sobre aquest projecte.

 

 

 

Comentaris

 

Re: La Peixateria ha de ser un projecte del poble

llop | 09/05/2014, 09:36

Val més tard que mai

 

Peixateria

Peixatera | 08/05/2014, 22:32

Un espai d'uralita...
Això és Pollença....
Ningú se va mobilitzar quan feren Colonya, Can Martínez, l'Alborada, Can Teresa, la façana de ca'l Jutge (giardino) i ara, l'element amb manco valor s'ha de protegir....
P.D. Ni tan sols per la font.
Tot un poble de coverds, que signen manifests ara. Au venga!!

 

Re: La Peixateria ha de ser un projecte del poble

Paco | 07/05/2014, 10:03

esto ya lo escribí anteriormente: la gente no se moviliza porque le toquen el bolsillo subiendo impuestos, ni tampoco porque le recorten servicios públicos, y mucho menos porque los políticos malgasten el dinero de todos. la gente se moviliza por cosas importantes, como quitar los fuegos artificiales del programa de fiestas

 

Re: La Peixateria ha de ser un projecte del poble

Tomeu Cifre B. | 06/05/2014, 09:24

La participació no és solament penjar els pressupostos a la web o fer una votació. La gent ha d'entendre del que es parla, poder influir en el procés de presa de decisions per finalment construir el projecte. Moltes vegades els polítics fan una versió reduccionista de la participació i després es justifiquen dient que tanmateix la gent no hi participa. "Com s'ha de fer participació ciutadana si la gent ni tan sols fa al·legacions als projectes que ara mateix estan en exposició pública?" Però el cert és que a nosaltres mateixos, que estam dins el dia a dia de l'Ajuntament, de vegades ens passen aquestes exposicions sense haver-nos assabentat ni fet al·legacions, per simple desconeixement.. que no li passarà a un ciutadà normalment desconnectat del que passa al seu ajuntament.

 

Re: La Peixateria ha de ser un projecte del poble

Joan C. | 06/05/2014, 08:46

Bon article, ben escrit i explicat.El tema de la participació és molt més complexe, tal vegada és precisament la poca participació i el "menfotisme" actual el que justifica la poca utilització del recurs que permet la consulta popular directe.Per exemple, veure experiencies com la dels pressupostos del Consell de Mallorca!!!......una consulta orientativa que precisament pareix que sols hi participaren els bombers per defensar les partides del presupost destinat en aquest colectiu. És una llàstima la poca efectivitat que ha tengut la participació ciutadana fins a la data però pitjor és el poc estímul dels governants cap a n´aquest recurs. Hagués estat molt be obrir una consulta popular en relació en aquest tema de la Peixetaria...... crec que era un bon tema per poder defensar en el futur la utilització d´aquest recurs.

 

Re: La Peixateria ha de ser un projecte del poble

Tomeu Cifre B. | 05/05/2014, 15:40

Gràcies Joan. El concepte "participació ciutadana" és completament marcià per l'actual equip de govern. Respecte a la Peixeteria la falta de un projecte clar és més que evident. El pacte PP-Lliga de principi de legislatura deia: "Rehabilitar els edificis de la Plaça Major i ubicar-hi
l'Oficina d'Informació Turística i la Ràdio municipal.". La ràdio s'ha situat definitivament al Convent. No s'ha de continuar amb les improvisacions.

 

Re: La Peixateria ha de ser un projecte del poble

Joan CC | 05/05/2014, 12:02

Ni el Pi ni per suposat el Pp creuen en la participacio, d "aqui un any en tornaran parlar al seu programa electoral, pero cal que els ciutadans no es deixin enganar i es fitxin en els fets
Bon article

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb