"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Molt per millorar en l'urbanisme de Pollença

psm-pollenca | 20 Maig, 2014 09:21 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Com ahir vos explicavem, es va cerlebrar el ple per aprovar inicialment l'adaptació del Pla General de Pollença al Pla Territorial de Mallorca. L'adaptació es va aprovar per la mínima, just amb els 9 vots que sumaren PP, Pi i UMP, l'abtenció del PSM, ERC i PSOE i el vot en contra d'A. S'ha de tenir en compte que faltaven dos regidors (els 2 que no han pres posessió de la Lliga Regionalista) i que el planejament necessita ser aprovat per majoria absoluta de vots favorables.

En la intervenció per explicar el vot el nostre regidor va explicar com les circumstàncies han canviat molt des del 1990 en que es va aprovar l'anterior planejament i l'actualitat. Llavors el plans es feien per pobles i ciutats que creixien, s'havia de planificar l'extensió de les mateixes per donar cabuda a l'augment de població. A dia d'avui, en canvi, el creixement ha deixat de ser una prioritat i, fins i tot, s'han de preveure restriccions dels creixements previstos anys enrere. A més, de llavors ençà han aparegut normatives de protecció del territori que han posat límits al creixement, com la Llei d'Espais Naturals del 1991, la Llei del Sòl rústic del 1998, el propi Pla Territorial del 2005 o la Llei de Mesures Urgents 4/2008. De fet, les “desclassificacions” de fins a 30 Ha. Que ahir recollia la premsa s'han fetes ja amb aquestes legislacions: la conversió de bona part de Cala Carbó i de Can Botana en ANEI ve de la Llei 4/2008, una llei que sovint ha estat refusada per l'actual equip de govern però que ara els serveix per mostrar les bondats proteccionistes del nou planejament.

A Pollença, a més, hem tingut el fenòmen de l'enorme construcció en sòl rústic, de vegades de manera legal i moltes il·legalment. Aquest fluxe d'inversions cap al sol rústic ha provocat impactes sobre el territori de vegades negatius, però també ha suposat que les inversions que en altres circumstàncies s'haguessin destinat a desenvolupar els sols urbanitzables no s'hagin produït. Ha estat molt més barat i rendible edificar xalets, ja fossin legals o il·legals, que no ha suposat cap despesa fora de la pròpia obra, que urbanitzar carrers, fer clavaguerams, cedir terrers i pagar compensasions. Així ha passat que alguns urbanitzables del poble, com la primera línea cap a la carretera, hagin quedat sense desenvolupar oferint un aspecte d'abandonament.

Com que les coses no son mai ni totalment bones ni totalment dolentes i el nou Pla General és un document molt extens, varem repassar alguns dels seus valors, com la ja dita adaptació a les normatives més recents, o el fet que inclogui refós el Pla Especial del Centre Històric (l'anterior era del 1992):

En el costat dels “contres” varem explicar que no veim bé la urbanització de les finques contigües al Pont Romà, ja que taparan la perspectiva i com a molt haurien de servir per fer-hi un aparcament per visitar aquest monument.

Tampoc creiem justificada la rebaixa de 50,000 a 14,000 m2 de les fins ara anomenades zones “agrícoles extensives” ja que es crea un agravi després de trenta anys amb la mateixa normativa. Si qualque cosa no necessita el sòl rústic de Pollença es promoure encara més edificacions.

També varem exposar que en la nostra opinió s'hauria d'haver recuperat el Pla Especial de Formentor, ja que quan es va posar damunt el planejament, l'any 2005, ja quedava clar que era per dotar Formentor de serveis, però també per fer actuacions que podrien necessitar redistribusió de beneficis i càrregues en la secció dels carrers.

Tampoc no es recull adequadament la servitud d'accés a la mar per Ternelles-Cala Castell, una servitud present al planejament del 90 i amb sentència judicial favorable (tot i que recurrida).

Hem perdut una altra oportunitat per cumplir amb el que diu el Pla Territorial i aprovar el BIC del centre Històric amb un Pla Especial integrat dins el PGOU, evitant-nos així més “suspensions de llicències” en el futur (ja en duim dues en els darrers mesos, una amb el Catàleg de Patrimoni i una altra ara).

També varem exposar que caldrà afegir al planejament les condicions com s'ha d'aplicar la Llei del Sòl pel que respecte a les legalitzacions, ja que aquesta llei remet als reglaments (Pla Terriotrial i Plans Locals).

Tot això creiem que son motius més que raonats per no votar-hi a favor i presentar les oportunes al·legacions. També varem demanar que en el periode d'exposició pública hom posin fàcil als ciutadans amb documents resumits i plànols fàcilment accessibles. També seria bò posar uns horaris d'atenció al públic amb una persona que pugui atendre les consultes dels ciutadans. En publicar-se al BOIB qualsevol ciutadà hi podrà presentar al·legacions.

 

Aquesta perspectiva de l'entrada de Pollença per Pont de l'Horta-Pont Romà es perdrà si s'executa el planejament tal com s'ha aprovat ara.

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb