"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

No s'ha d'esbucar la Pescateria

psm-pollenca | 23 Juny, 2014 00:35 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Creim que el manteniment dels trets essencials de la pescateria i el seu volum haurien de ser premisses a tenir en compte a l'hora d'escollir el projecte guanyador. Ningú volem que la pescateria es mantengui així com està, donant una imatge pèssima, degradant-se en el centre de Pollença. Però la sol·lució tampoc passa per la demolició i la construcció d'un edifici de tres alçades tal i com s'ha plantejat per part de l'Equip de Govern.

Aquest divendres passat el grup «Un Téntol per la Pescateria» va organitzar un interessant col·loqui sobre el futur d'aquest edifici. Llàstima que no hi acudís cap membre de l'equip de govern, ja que les opinions que allà se sentiren foren molt àmpliament a favor de respectar el caràcter de la pescateria i hagués estat bé saber el punt de vista dels membres de l'equip de govern PP-PI, impulsors del projecte tal i com s'ha plantejat fins ara i que foren convidats (alguns membres del PI s'han disculpat pel fet de ser dia de fi de curs escolar).

Facem un poc de recapitulació. L'Equip de Govern ha obert un concurs d'idees entre diferents professionals de l'arquitectura per tal que presentin propostes d'intervenció. Fins aquí el plantejament no sembla molt desencertat, encara que també hagués estat bé una fase prèvia per obrir a la participació ciutadana les propostes sobre aquest edifici, propostes que s'haguessin pogut incorporar al plec de condicions. Des del PSM varem demanar en diferents ocasions al Ple, un major debat i participació sobre aquest projecte, però no ens varen fer cas. El plec de condicions és un dels grans problemes de com s'ha plantejat el projecte, ja que no recull en absolut la necessitat de mantenir res de l'antiga pescateria, i en canvi proposa un programa destinat a a oficina de turisme i magatzem en planta baixa, i sales multifuncionals en planta primera i segona. Per tant, les propostes que el grup «Un Téntol per la Pescateria» feren arribar a l'Ajuntament i aquest es comprometé a enviar als arquitectes seran tractats com a simples suggeriments, passat l'Ajuntament als arquitectes que concursin la responsabilitat de decidir que fer amb l'antiga pescateria i sense deixar clar com es valorans els projectes presentats.

Del programa a encabir, només la oficina de turisme sembla una necessitat bàsica, i aquesta es podria situar a la zona de l'antic «cuartelillo» o fins i tot seria compatible amb l'espai de la pescateria. Ara bé, les sales multifuncionals a les noves plantes superiors difícilment encaixen amb el manteniment de l'actual volum de la pescateria.

Per altra banda va quedar ben palés gràcies a un fotomuntatge el·laborat pels organitzadors, que un edifici de tres alçades interferiria de manera impactant la perspectiva de l'esglèsia.

Al col·loqui es posaren de manifest els valors etnològics i històrics de la pescateria i la necessitat de mantenir aquest tipus d'espais en la societat d'avui en dia i en un poble com el nostre que ha perdut tants elements representatius del nostre bagatge històrics.

Creim que el manteniment dels trets essencials de la pescateria i el seu volum haurien de ser premisses a tenir en compte a l'hora d'escollir el projecte guanyador. Ningú volem que la pescateria es mantengui així com està, donant una imatge pèssima, degradant-se en el centre de Pollença. Però la sol·lució tampoc passa per la demolició i la construcció d'un edifici de tres alçades tal i com s'ha plantejat per part de l'Equip de Govern. Cal tenir més sensibilitat. En aquesta legislatura ja hem viscut força mostres de manca d'aquesta sensiblitat: la pretensió de fer descatologar com a BIC Can Morató, el nou camí de Bóquer passant per damunt el jaciment arqueològic, deixar que continui el procés per demolir Can Franch i la seva descatalogació, les intervencions al Calvari obviant el control arqueològic imposat pel Consell... cal un canvi de rumb. Tampoc els qui ens visiten no volen venir a veure un poble impersonal entregat només als negocis de restauració, que estan molt bé, però es clar que també necessitam altres elements per fer perviure la nostra memòria dcom a poble i mantenir el caràcter que ens fa atractius.

 

Aquest diumenge l'Ara Balears ha tret un interessant article sobre la Pescateria:"El futur de la Pescateria de Pollença, a debat"

 

 

 

 
Al Facebook de "Un Téntol per la Pescateria" podreu trobar més informació i, entre ella, aquest quadre de Miquel Llabrés. Allò que fa magestuosa i imponent a l'església és el contrast amb l'arquitectura senzilla que l'envoltava. Un gran volum davant cases relativament humils, però que darrerament volen competir amb l'església.
 
 
 
Fotomuntatge amb el volum del nou edifici adaptat al Plec de Condicions de l'Ajuntament.
 

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb