"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Ternelles: Confirmada la servitud pública de pas al camí

psm-pollenca | 05 Març, 2015 00:12 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Aquest dimecres el Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de Menani S.A. (empresa de la família March, propietària de la finca de Ternelles) contra la sentència que admetia l'existència de la servitud de pas pública a través del camí. A més la sentència clarifica el concepte de "servitud" que és aplicable en aquest cas, deixant clar que "no se trata de una servidumbre como la contempla el Código civil como derecho real en cosa ajena, sino que es una limitación a la propiedad, entendida ésta como función social delimitadora del contenido, que no precisa título alguno, ni una previa expropiación, sino meramente una declaración de su existencia “para asegurar el uso público marítimo-terrestre”.

Això significa que el camí, d'ençà que fou inclòs en el PGOU de 1990, ja ha tingut limitat el dret de propietat per permetre l'ús públic d'aquest accés a la mar, tot i que no s'hagi pagat mai una expropiació. En vista de la sentència sembla que ja es descarta la necessitat de cap pagament a compte de la servitud, ja que això seria per servitud conforme el Codi Civil, que no és el cas.

Aquest fet és transcendent, ja que significa que tots aquests anys el dret a accedir al camí ja existia, encara que la propietat posàs tots els impediments possibles per evitar el seu exercici, amb la connivència de l'Ajuntament.

També significa que l'excursió reivindicativa de l'any 2009 no va atemptar contra cap propietat privada, sinó que es varen exercir els drets legítims dels ciutadans en un camí que té els dret de propietat limitat a causa de la funció social com a accés a la mar.

Aprofitam per reivindicar la tasca dels partits polítics que durant aquests anys han defensat el dret dels ciutadans a accedir pel Camí de Ternelles, reivindicació que va suposar pel PSM la destitució del seu regidor com a membre de l'equip de govern l'octubre de 2009. També volem felicitar a les entitats que s'han mobilitzat per empènyer a les administracions en la defensa del camí, en especial la Plataforma Pro Camins Públics Oberts.

Finalment volem recordar les desafortunades declaracions fetes pels representants de PP i UM tant a l'Ajuntament de Pollença com al Parlament demonitzant la reivindicació de l'accés públic. Consideram que, tot i els anys que han passat des de l'excursió del 2009, no és tard perquè tots aquells que menysprearen i insultaren als excursionistes demanin disculpes per les seves paraules que ara sonen més fora de lloc que mai.

A partir d'aquí és en mans de l'Ajuntament la possibilitat de replantejar-se la limitació màxima de 20 persones per dia, ja que la modificació d'aquesta regulació depèn del Pla General Municipal. Una limitació que sembla exagerada comparant-la amb altres espais de valor natural, i que després d'uns anys d'experiència es comprova que un major nombre d'accessos es podria autoritzar sense que això suposi perjudicar "l'ús idoni" que en el seu moment varen demanar els tribunals i que l'Ajuntament i el Consell interpretaren com una restricció a 20 persones/dia, però que perfectament podria ser major.

Veure la sentència del Tribunal Suprem

 Comentaris

 

Servitud

Marxaire | 05/03/2015, 18:39

En certa.manera puc estar d'acord, vistes les declaracions al diari, veig com el batle segruix semblant propietat privada, cal recordar els seus nervis desperès de l'excurssió, amb la seva comparació dels marxaires amb l'exercit de Sancho Villa... De totes maneres, el que és clar a la sentència, es que està en mans de l'ajuntament constituir la servitud.

 

Re: Ternelles: Confirmada la servitud pública de pas al camí

M Roig | 05/03/2015, 18:27

Ni els diaris nii vosaltres heu interpretat correctament la sentència.

 

Memòria

Joan Ramon | 05/03/2015, 16:23

La Sala Civil del Tribunal Suprem ha confirmat la servitud de pas d'accés al mar a favor de l'Ajuntament de Pollença a la zona coneguda com Ternelles en rebutjar el recurs de cassació plantejat per l'empresa Menani propietària de les finques.
Si llegeixes la sentència, veuras com baldament no t'agradi, es reconeix una servitud pública de pas, on la gent no hauria de haver de mostrar cap paparet a un guarda poder passar, on si l'ajuntament estigues disposat, podria permetre més gent, i on malgrat el que dius, anar més de vint persones per aquesta servitud no hauria de molestar ni a la propietat de la finca, enserio trobes que anar a cercar el pi a Ternelles és ilegal?

 

Memòria

Joan Ramon | 05/03/2015, 16:13

La sentència reconèix una setvitud publica de pas, el plenari municipal és qui ha de regular , ara sòn 20 persones, però pot incrementarse, a mès es reconeix dins aquesta regulació la possibilitat de fer-ne excepcions. No entenc que diguis quee la sentència limita el pas, la sentència nomes era per dirimir si hi ha ina solicitud pública de pas. Enserio creus que anar a cercar el pi més de 20 persones és el-legal? Enserioo vols que la gent no pugui fer ús d'aquest camí? Ho respecto, però no ho entenc, salut

 

Re: Ternelles: Confirmada la servitud pública de pas al camí

Un | 05/03/2015, 16:13

De totes formes, primer privat ido no,
pdespres hem aconseguit la servitud de pas ido no, ara ja nomes es la regularitzacio ido tampoc, ja no se que queda,..... Asi el res

 

Re: Ternelles: Confirmada la servitud pública de pas al camí

Escolar | 05/03/2015, 16:07

La regularitzacio tambe estava aprovada, i simplement davant la solicitud de entrar-hi la conselleria la ca aplicar. Pero si el vostre tnt de batle ho sap !!!!!!

 

Memòria

Joan Ramon | 05/03/2015, 16:04

Veig que t'agrada embullar, la servitud era reconeguda, no s'aplicava la regulació, estava tancat per la ppropietat de la finca i desprès de l'excursió l'ajuntament va comencar a regular el pas. Per altra banda la sentëncia diu cami privat ( reconec que no m'agrada) amb servitud publica de pas, per tanta camí public. La regulació permet excepcions, els convocants tenien permis de medi ambient, el batle fins un dia abans de l'excursió no va negar cap permis, ell haura de explicar pq ho va fer, Per altra nanda, enten que anar a cercar el po més de vint persones, es ilegal?

 

Re: Ternelles: Confirmada la servitud pública de pas al camí

Escolar | 05/03/2015, 15:55

Ah!!, la servitud ja estava reconeguda, lo que volia la empresa era veure si la podia eliminar. Per tant no s'ha aconseguit res de nou.

 

Re: Ternelles: Confirmada la servitud pública de pas al camí

Escolar | 05/03/2015, 15:53

En resum el tnt de batle i despres de la sentencia del suprem: va saltar a un cami privat, que tenia una servitud de pas de 20 persones i ell ho sabia.

No un cami public!!!, servitud de pas constituida i aprovada de 20 persones

 

memòria

Joan Ramon | 05/03/2015, 14:31

Si vols un resum més acurat, nomès va botar la barrera com a regidor Pepe Garcia (alternativa per Pollença) i Tomeu Cifre (PSM), que desprès va ser cesat, en realitat tot el que va fer va esser botar una barrera sitada a una servitud pública de pas (on és la llicència per tenir una barrera).
La regulació de vint persones diaries s'havia aprovat feia un any, però no s'aplicava.
Desprès de l'excrusió, la familia March (MENANI SA) va recorrer la servitud, fet que ha provocat aquest contencios, que finalment reconèix la servitud.
La regulació no ve marcada a la sentencia, per tant, és l'ajuntament qui tè potestad per ampliar, limitar o mentenir aquesta.
Salut

 

Desregulació

Joan Ramon | 05/03/2015, 13:06

De fet amb el tancament, entenc no hi guanya ningú, em consta entendre que hagi gent que se n'alegri, les 20 persones dia són una presa de pel i entenc que s'ha de variar aquesta regulació caprixosa.

 

Camins

Joan Ramon | 05/03/2015, 12:58

La memoria és feble escolar, la regulació no es va aplicar fins desprès de l'excurssió, així que la reivindicació va suposar una millora.

 

Re: Ternelles: Confirmada la servitud pública de pas al camí

Escolar | 05/03/2015, 11:57

La memoria es feble i s'adapta.

Es reinvicava un cami public, i des de l'ajuntament es va dir que hi havia uba servitus de pas restringida a 20 persones, es va fer la nanifestacio en contra de aquesta situacio, inclus el que era tnt de batle va saltar la barrera. I al final el suprem gha confirmat la situacio

Ara la mememoria o vol cendre com una victiria dela que deien que el cami era public i de pas ilimitat.
Es necessari tenir memoria i recordar

 

Sentència

PSM-MÉS per Pollença | 05/03/2015, 09:58

És cert que la titularitat pública no ha estat reconeguda pels tribunals . Precissament per les propies accions de l'Ajuntament, que durant anys va actuar com si fos un camí privat. Però hem de recordar quina era la situació des de la que partiem: un camí tancat on l'accés només s'autoritzava si ho consentia la propietària de la finca.
La sentència del Suprem confirma la legitimitat del tots aquells que reclamavem el dret a poder passar pel camí i que en fer-ho l'any 2009 no es va violentar la propietat privada, ja que aquesta propietat està restringida des de l'aprovació del Pla General.
La restricció a 20 persones no s'havia aplicat mai (es restringia a 0) i es va voler posar en vigor per primer cop justament el dia de l'excursió de 2009; i qui la va invocar va ser el propi Ajuntament, quan tenia fórmules en la propia normativa que li permetien autoritzar un accés més gran.
No ens posem pedres al fetge, ja que l'avança és molt significatiu, tant pel que fa a l'ús públic del camí com per la dignitat dels que es manifestaren, i res d'això hauria avançat, no ens enganem, si no hagués estat per la pressió social exercida des dels col·lectius compromesos.

 

Sentència de Ternelles

Pere C. | 05/03/2015, 09:46

La memòria sòl ser molt capritxosa i tothom recorda el que vol i accentúa les coses que l´interessan.

Abans, i no fà tan de temps, alguns (jo inclòs) reivindicavem el cami de Ternelles com a públic i no aceptavem la servitut, ja fós a l´ampar del Codi Civil o per la Llei de Costes. Pensàvem que el camí havia de ser públic. Això, tal vegada cal recordar-ho, l´Ajuntament desgraciadament ho va perdre els tribunals. Ens varen dir que res de camí públic ....però que sí hi havia una servitut no privada sinó pública en virtut de la Llei de Costes.

Ara el Tribunal Suprem confirma el que varen dir els tribunals anteriors.És una servitut administrativa o pública i no privada. No ca´l pagar res però......els Jutjes no ens han donat la raó a qui defensavem que el camí de Ternelles era públic. I això, potser, caldria recordar-ho pel futur.

La segona questió es la legítima manifestació reivindicativa i la "heroicitat plàstica" de la mateixa. Pareix ser que almanco aquesta manifestació tenia raó en quan a que tenien dret de pas.....però, hi havia una restricció de pas de 20 persones en el que ara es (o era) una SERVITUT. Podriem entrar en el detall o formalisma de l´autorització o en el debat de quan el dret és executiu. Però crec que els representants públics tenen el deure de la legalitat i aquesta està per damunt dels interessos dels partits o les persones que els conformen......inclús de la meva creencia i convicció que el camí de Ternelles era un camí públic i no una servitut administrativa adquirida de conformitat amb la Llei de Costes.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb