"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

El nombre d’empreses instal·lades en el Parc Bit augmenta un 17% durant el primer any de legislatura.

psm-pollenca | 20 Setembre, 2016 09:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com


El Govern hi invertira més d’un milió d’euros per fer-lo encara més atractiu per a les empreses tecnològiques i consolidar-lo com a centre de referència en innovació i creació de coneixement, dins l’estratègia de canvi de model econòmic


El vicepresident del Govern i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, ha visitat avui el Parc Bit acompanyat pel director-gerent de la Fundació Bit, Pere Fuster, per donar a conèixer una inversió total d’1,1 milions d’euros a les instal·lacions del parc durant la present legislatura. Aquestes actuacions s’emmarquen dins l’estratègia de canvi de model econòmic, i tenen com a objectiu fer més atractiu encara el Parc Bit per a les empreses tecnològiques innovadores i, a la vegada, atreure talent. Aquesta aposta ja ha començat a donar fruits: en el primer any de la present legislatura (de juliol de 2015 a juliol de 2016), el nombre d’empreses instal·lades en el Parc Bit ha augmentat un 17,2%, tot passant de 93 a 109.

El vicepresident Barceló ha afirmat: «Aquestes xifres demostren que el model de ‘sol i dades’ ja comença a ser una realitat. Ja hi ha un atractiu per venir a fer feina a les Illes Balears en el sector tecnològic. Des del Govern estam posant les mesures perquè cada vegada vinguin més empreses innovadores i més treballadors qualificats. Una d’elles és el desenvolupament de la xarxa de fibra òptica, que des del Govern estam impulsant a totes les illes. I també hi ha una aposta per la recerca i per la innovació, i el Parc Bit és l’element central d’aquesta aposta». Per la seva banda, Pere Fuster ha explicat: «Volem que d’aquí a dos o tres anys tinguem un Parc Bit reconegut no només a nivell estatal, sinó també a nivell internacional».

Després d’una absència d’inversions durant anys en les instal·lacions i infraestructures del Parc Bit, necessitades de manteniment i renovació, l’actual equip de la Fundació Bit, depenent de la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, ha treballat des del primer dia per solucionar les problemes que hi han trobat.

Entre d’altres, es va detectar que als propietaris de solars i edificis del Parc Bit se’ls cobraven uns preus desorbitats per al manteniment dels serveis comuns (enllumenat públic, recollida de fems, jardineria, manteniment d’infraestructures comunes com mobiliari urbà o carrers, etc…). Aquest fet no només returava l’entrada de noves empreses al Parc sinó que provocava que d’altres marxassin. Tampoc no s’havia fet cap promoció de les empreses ubicades al Parc ni dels serveis que aquest ofereix.

Per pal·liar aquesta situació i situar el Parc Bit en una posició atractiva per a les empreses tecnològiques innovadores i per a l’atracció de talent la Fundació Bit, amb el seu director, Pere Fuster, al capdavant, ha pres una bateria de mesures, que suposaran una inversió total d’1.100.000 € al llarg de tota la present legislatura.

Aquestes mesures ja comencen a donar fruits: el darrer any s’ha constatat un augment tant del nombre d’empreses amb seu al Parc Bit com de treballadors que hi acudeixen a diari. En aquest sentit, el nombre d’empreses i organismes allotjats ha passat de 93 en el mes de juliol de 2015 a 109 en el mateix mes de 2016: un increment del 17,2 %. D’aquest augment del nombre d’empreses, un 70 % correspon al sector de la innovació tecnològica i biotecnològica. D’altra banda, cal tenir present que aquestes xifres no inclouen les empreses no consolidades que s’ubiquen a la Incubadora d’Empreses, servei públic de la Fundació Bit que acull una mitjana d’entre 35 i 40 projectes des de fa anys.

La inversió total d’1,1 milions d’euros que desenvoluparà la Fundació Bit al llarg d’aquesta legislatura es desglossa en els següents aspectes:

 

800.000 € PER A LA MILLORA D’INFRAESTRUCTURES I SERVEIS

El gruix de la despesa (800.000 €) es destina a la millora d’infraestructures i serveis: mantenir les instal·lacions en l’estàndard de qualitat ideat inicialment, augmentar els serveis que s’ofereixen als treballadors i empreses que hi fan feina i convertir el Parc Bit en un centre de treball energèticament eficient.

En aquest sentit ja s’han instal·lat 10 punts de recàrrega elèctrica per vehicles, s’ha invertit en millorar els equips de jardineria i s’ha iniciat la reforma i rehabilitació d’alguns edificis públics del Parc.

En aquest mateix 2016 i en els propers anys s’habilitaran dutxes públiques per als usuaris del Parc, es construirà un nou aparcament per donar servei a l’augment de treballadors, es farà nova la senyalització, s’instal·laran plaques fotovoltaiques per aconseguir que part de l’energia consumida sigui neta, es milloraran les zones de jardí i d’arbrat i es procedirà a la millora i recanvi del mobiliari urbà, així com de part del trespol.

Per altra banda s’han iniciat converses amb l’Ajuntament de Palma per millorar el transport públic en bus, un dels grans problemes que pateix el Parc Bit.

PROMOCIÓ DEL PARC I ESTÍMUL A LA INCORPORACIÓ D’EMPRESES

Es posaran en marxa una sèrie d’accions per afavorir la creació d’un ecosistema del coneixement i la innovació que acabi convertint-se en un pol d’atracció per a nous projectes.

1.- Apertura del Complex Científic en aquest 2016. L’actual equip de la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme ha fet esforços per desbloquejar les inversions estatals que estan permetent acabar i dotar adequadament aquesta important infraestructura.

2.- Millora del servei de la Incubadora d’Empreses depenent de la Fundació Bit, amb més mitjans i un millor assessorament.

3.- A partir de 2017 i en anys posteriors s’executarà un Pla de Comunicació i Promoció del Parc Bit i de les empreses allotjades que permeti no només la promoció exterior de les empreses ja instal·lades sinó també atreure noves empreses i projectes. Constarà de tres eixos:

a).- Atracció de talent individual. Un dels grans problemes que pateixen les empreses tecnològiques del Parc Bit és la manca de personal qualificat, sobretot enginyers, motiu pel qual han d’acudir al mercat estatal (i fins i tot a l’internacional).
b).- Promoció de les empreses tecnològiques a l’exterior. Cal recordar que el Parc Bit és la seu d’algunes de les empreses de tecnologia aplicades al turisme més importants d’Europa. També d’altres en matèria de biotecnologia, videojocs o de portals de recerca que treballen per a tot el món. És necessària una promoció dels actius amb què comptam per donar valor tant a les pròpies empreses com al mateix Parc Bit.
c).- Atracció d’empreses tecnològiques innovadores i en biotecnologia perquè triin el Parc Bit com a centre de treball. En aquest sentit el parc és un espai immillorable, rodejat de natura, però que necessita la millora de les seves instal·lacions, reduir els costs de manteniment i una major promoció.

El Pla de Comunicació i Promoció del Parc Bit estarà dotat amb uns 40.000 € anuals (un total de 120.000 € entre els anys 2017 i 2019).

REDUCCIÓ DELS COSTOS D’URBANITZACIÓ EN UN 40 %

Actualment els costs d’urbanització que es repercuteixen als propietaris, tant públics com privats, pugen a uns 460.000 € anuals (enllumenat, jardineria, neteja viària, recollida de fems, etc…). Aquest és sens dubte un dels majors impediments per fer del Parc BIT un lloc atractiu per a empreses tecnològiques, tant de les Illes Balears com de fora. Aquests costs les satisfan els propietaris directament o les repercuteixen a la seva vegada en els llogaters.

Estalvi de més de 40.000 € anuals amb el sistema de recollida de residus: la primera acció per reduir els costos d’urbanització ha estat el tancament de la planta pneumàtica de recollida de residus, una instal·lació sobredimensionada i amb un cost de manteniment desorbitat –més de 65.000 € anuals. Aquest sistema s’ha substituït per una recollida ordinària mitjançant una empresa privada i contenidors, servei que té un cost de 25.000 € anuals.

A partir del 2017 la Fundació Bit assumirà el cost d’alguns dels serveis que ara mateix es repercuteixen en els propietaris, com ara l’enllumenat públic o la vigilància. En total, l’esforç econòmic que assumirà el Govern per reduir els costos d’urbanització del Parc Bit serà de més de 60.000 € anuals (un total de 180.000 € entre 2017 i 2019).

Aquestes accions ens permetran reduir en dos anys els costs a satisfer pels propietaris en un 40 %.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb