"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

ARA ÉS L’HORA DE LES REFORMES

psm-pollenca | 11 Octubre, 2016 09:32 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

(Article de Pere Sampol publicat a Ultima Hora)


Aquesta temporada turística s’han batut tots els rècords de turistes, de lloguers de vehicles i de vols. Ha augmentat la sensació de saturació de les infraestructures, dels equipaments i de les platges. També es perceb que ha baixat la qualitat de l’aigua. Quan es fa més visible aquesta saturació és en els dies ennuvolats, en què turistes i residents omplen els carrers de Palma, els comerços, els bars... i els accessos a la capital —diuen que els responsables del trànsit de vehicles han batiat aquest fet com operación nube—.
Tot plegat ha generat un estat d’opinió majoritari favorable a la necessitat de limitar el nombre de turistes que a l’estiu viatgen a les nostres illes. Per tant, ara és el moment que les institucions públiques, especialment el Govern i el Parlament, abordin reformes estructurals profundes que serien impossibles en temps de vaques magres, quan qualsevol turista és benvingut. En aquest sentit, s’ha parlat de limitar el nombre de viatgers als nostres aeroports. Tal mesura és molt difícil d’executar, sobretot perquè les institucions illenques no tenen cap competència sobre el tema, ni la tendran a mig termini atesa la correlació de forces polítiques majoritàries a les Corts Generals.
On sí que tenim competències és en ordenació del territori, en urbanisme i, sobretot, en exigències de qualitat en tota l’oferta turística, ja sigui residencial o complementària. En definitiva, la limitació del nombre de turistes no pot venir per la via de disminució dels vols i de les places d’avió que les companyies ofereixen —cosa que també perjudicaria els residents a l’hora de viatjar— sinó que la reducció de turistes s’ha de produir per la via de la disminució de places turístiques. Els planejaments municipals i insulars hauran de limitar, encara més, les possibilitats urbanístiques i de construcció. Però la reducció efectiva de l’oferta de places turístiques només pot venir per la via d’incrementar les exigències de qualitat dels establiments turístics amb la declaració de caducitat de totes les places que no s’hagin adaptat a la nova normativa en el temps que s’hagi establert. Es tracta de treure del mercat l’oferta de més baixa qualitat, a la vegada que s’incrementa la qualitat del conjunt. Així, si les lleis de l’oferta i la demanda funcionen, cada any tendríem menys turistes, però d’un poder adquisitiu més elevat. D’aquesta manera, es generarien més ingressos amb menys visitants, fet que milloraria la qualitat de vida dels residents i dels mateixos turistes.
 
 
 
Aquesta millora també s’hauria d’estendre als treballadors del sector. Per una part, s’ha d’incrementar la formació del personal i per l’altra s’han d’exigir als empresaris unes condicions laborals dignes, tant salarials com de nombre de treballadors en funció de les places de cada establiment.
Immediatament, sorgeix la pregunta: què feim amb els edificis dels quals s’ha declarat la caducitat de la llicència? No seria aconsellable permetre’n la reconversió per a usos residencials ja que això agreujaria la saturació de les zones turístiques. Aleshores, només queda la possibilitat de la intervenció pública mitjançant la compra o l’expropiació d’aquests immobles. L’impost turístic generarà recursos econòmics suficients per finançar diverses actuacions d’aquest tipus cada any. Quan el sector privat no té solucions per resoldre els problemes creats, les administracions públiques estan legitimades i tenen l’obligació d’actuar. Ara és el moment, abans que el mercat expulsi les Illes Balears de les destinacions turístiques preferents.

Pere Sampol

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb