"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

FINANÇAMENT AUTONÒMIC: LA HISTÒRIA INTERMINABLE

psm-pollenca | 09 Agost, 2017 16:27 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Article de Pere Sampol al Ultima Hora de 8 d'Agost.

  La Comissió d’experts que es va crear per proposar un nou Sistema de finançament autonòmic ha acabat, com era de preveure, amb un nou desengany per als ciutadans de les Illes Balears, o, com a mínim, per als qui encara creuen que a l’Estat espanyol poden canviar les coses. I és que a Espanya hi ha coses que són immutables, per raó de la seva essència, per la mateixa gènesi de l’Estat espanyol.
Espanya, com a unitat política, per molt que els seus teòrics defensin que és la nació més antiga del món, neix amb l’anomenada Guerra de Successió, en què el País Valencià, Catalunya i les Illes Balears es posaren de part de Carles d’Àustria en contra de Felip V. La derrota suposà per als països de parla catalana la supressió de les institucions pròpies, la derogació del Dret Civil propi, la submissió a les lleis castellanes i la imposició d’imposts i taxes per sufragar els costos de la guerra. La nostra no fou una adhesió entusiasta a la pàtria comuna, sinó una derrota militar seguida d’una forta repressió amb la imposició de la llengua castellana i la prohibició del català, la llengua pròpia als nostres territoris.
Només si es té en compte aquesta gènesi es pot entendre la mentalitat dels representants polítics espanyols. Porten el dret de conquesta dins els seus gens. Encara se senten orgullosos del «Descubrimiento», considerat un gran genocidi a la resta del món. I pensen que la supremacia de la llengua castellana sobre les altres llengües de l’Estat és un dret, al qual no pensen renunciar. Com tampoc no pensen renunciar a les quantioses transferències de recursos fiscals provinents dels territoris conquerits. Les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià paguen, des de sempre, i la resta reben. I així seguirà, fins que alguns diran basta. I ja veurem com acaba, prest ho sabrem.

Així que les comissions d’experts o les reunions a salons luxosos de la capital per revisar un Sistema de finançament totalment injust només són un "paripé". El resultat està escrit amb antelació pels hàbils negociadors del Ministeri d’Hisenda. Bé, no tan hàbils, ja que ells són els únics que disposen de tota la informació fiscal, i són els que dissenyen les fórmules matemàtiques per tal d’arribar a la solució final, que no és altra que seguir pagant els qui sempre han pagat. Així que, mentre els experts proposats per Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears proposen fórmules objectives i més justes de repartir els recursos fiscals disponibles, la resta de comunitats autònomes i el Govern central defensen l’estatus quo perquè res no canvií. —Saps que és de mal de llevar un mal vici!
Naturalment, el temps han canviat i ja no poden apel·lar al medieval dret de conquesta, per molt que ho pensin. Han de disfressar la continuació de l’espoliació econòmica amb eufemismes com la solidaritat interregional, la igualtat entre tots els espanyols... Arguments que cauen pel seu pes quan alguns dels territoris que reben la nostra solidaritat ja tenen una renda per habitant superior a la nostra. O quan, per obtenir els vots necessaris al Congrés, Mariano Rajoy dóna milers de milions al País Basc, que té el PIB i la renda més alts de tot l’Estat.
Així que, nosaltres, com que desconeixem la nostra història —perquè també ens l’han robada—, seguirem pensant que negociant amb l’Estat o creant nous instruments de compensació, com el Règim Especial de les Illes Balears, pal·liarem aquesta situació. Il·lusos! El nostre mal ja només té un remei: l’amputació.

Pere Sampol

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb