"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Les Illes Balears demanen a Madrid el retorn de la casa d’Emili Darder.

psm-pollenca | 21 Novembre, 2017 08:10 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Volen que sigui un centre cívic per promoure els valors que varen definir la trajectòria del batle de Palma.

 

 Les institucions de les Illes Balears (Ajuntament de Palma, Govern de les Illes Balears, Parlament de les Illes Balears i Consell de Mallorca) han demanat al Ministeri de Defensa el retorn de la casa d’Emili Darder amb la finalitat de dedicar-la a un centre cívic i humanístic per promoure els valors que varen definir la trajectòria del batle de Palma, afusellat pel règim franquista l’any 1937. La carta va signada pel batle de Palma, Antoni Noguera; per la presidenta del Govern, Francina Armengol; pel president del Parlament, Blatasar Picornell; i pel president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat.

Aquí podeu veure la carta sencera:

Sra. María Dolores de Cospedal

Ministra de Defensa

Paseo de la Castellana 109

28046 Madrid

Palma a 9 de Noviembre de 2017

Apreciada Ministra:

Ens adreçam a vostè per exposar-li un tema de gran importància per a la ciutadania de Palma, de Mallorca i del conjunt de les Illes Balears. L’Ajuntament de Palma, el Govern de les Illes Balears, el Parlament de les Illes Balears i el Consell de Mallorca estan impulsant diferents iniciatives amb l’objectiu de recuperar la Memòria Històrica de la Guerra Civil i del franquisme. Entre elles destaquen la recent aprovació de la Llei de Fosses per part del Parlament, que ha tengut com a resultat l’obertura i identificació de les persones enterrades a la fossa de Porreres; el canvi del nomenclàtor urbà de Palma per adaptar-lo a la Llei de Memòria Històrica; la declaració del diputat socialista Alexandre Jaume com a Fill Il·lustre de Palma; i la posada en marxa de diferents jornades i seminaris per recuperar la memòria de la Guerra Civil i del Franquisme.

Dins aquesta línia s’emmarca la demanda que li adreçam: la recuperació per a la ciutat de Palma de la casa del batle de Palma, Emili Darder, situada al carrer Antoni Planas i Franch 9. En l’actualitat, és propietat del Ministeri de Defensa i té un ús administratiu.

Emili Darder (1895-1927), polític, intel·lectual i metge, va ser el darrer batle republicà de Palma. Des del seu càrrec va impulsar la construcció d’escoles i de dispensaris municipals; la millora de la xarxa de clavegueram i la potabilització de Palma; i la recuperació del castell de Bellver per a la ciutat. Com a metge, va crear el primer laboratori d’anàlisis clíniques de Mallorca, situat a la seva consulta, on va exercir una medicina amb sensibilitat social, sempre al servei dels més desafavorits. Detingut després de l’aixecament militar del 18 de juliol, fou sotmès a Consell de Guerra, condemnat a mort i afusellat el 24 de febrer de 1937.

Des de les institucions de les Illes Balears (Ajuntament, Govern, Parlament i Consell) li demanam iniciar els tràmits perquè la casa sigui cedida a la ciutat i es converteixi en un centre dedicat a promoure els valors que varen definir la trajectòria d’Emili Darder: la defensa de l’educació i de la cultura com a creadores de ciutadania; la defensa de la igualtat social; la promoció de la salut pública; i la defensa de la pau, de la democràcia i dels drets humans. Els descendents directes d’Emili Darder també estan d’acord en impulsar aquesta iniciativa de centre cívic i humanístic.

Per dur endavant aquesta iniciativa sol·licitam la cessió de l’immoble per part del Govern de l’Estat i, en concret, del Ministeri de Defensa. Ens posam a la seva disposició per a qualsevol contacte o informació que pogués sol·licitar.

Confiant en una ràpida resposta, li envien una cordial abraçada,

Antoni Noguera Ortega, batle de Palma

Francina Armengol Socias, presidenta del Govern de les Illes Balears

Baltasar Picornell Lladó, president del Parlament de les Illes Balears

Miquel Ensenyat Riutort, president del Consell de Mallorca

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb