"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

L'Hotel del Golf. Fets

psm-pollenca | 14 Octubre, 2018 20:23 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

En el cas de la notícia que ha saltat avui a l’Última Hora (https://ultimahora.es/noticias/part-forana/2018/10/14/1031543/proyectan-hotel-centenar-habitaciones-pollenca-junto-campo-golf.html) referida a l’Hotel del Camp de Golf de Can Porquer crec que convé posar damunt la taula les dades i fets que posen la notícia en el seu context. A més, com a regidor del PSM també tinc el deure de defensar l’actuació coherent en aquesta qüestió del meu partit durant les darreres dècades. Una actuació ingrata i sovint poc compresa, i que ara he de reivindicar.

Algunes dades no les tinc molt exactes per tractar-se de fets anteriors a la meva entrada com a regidor a l’Ajuntament, però sí que son força ajustades:

-El projecte no és de cent habitacions, sinó de 100 places, en 50 habitacions dobles (aquest fet no és gaire substancial, però és una dada que cal puntualitzar per poder valorar la dimensió de l’edifici).

-La urbanització de Can Porquer es va aprovar per una Declaració d’Interès General en els anys vuitanta. Posteriorment va ser recollida com a Sòl Urbanitzable en el Pla General del 1990. El PSM va votar en contra d’aquest Pla General, entre altres coses perquè incloïa aquesta urbanització que, a criteri del PSM, era innecessària i contraproduent.

 

 

L'urbanitzable de Can Porquer al Pla General de 1990 

 


-Posteriorment, com podeu veure en els antecedents, es va aprovar el Pla Parcial corresponent (UP3) que convertiria els terrenys en urbans. Aquesta aprovació va dur tota una llarga tramitació, aprovant-se inicialment el 26/12/1991, amb retallada de l’àmbit de la urbanització per afectació de una zona d’alzinar, i aprovació definitiva per part del Consell de Mallorca el 26/04/1998. El PSM també hi va votar en contra en coherència amb la votació inicial.

 

Pla Parcial de Can Porquer aprovat el 1998 (la parcel·la hotelera és el quadradet ratllat) 

 

-Finalment, després d’anys d’anar-se donant llicències d’obra durant anys per construcció d’un local social i múltiples habitatges unifamiliars dins la urbanització -ja dotada dels serveis necessaris per constituir solars edificables-, l’any 2008 es va aprovar l’estudi de detall necessari per poder edificar a la parcel·la hotelera de la UP3. Novament va comptar amb el vot en contra del PSM, com es pot veure en l’article de resum fet llavors en aquest mateix blog (http://psm-pollenca.balearweb.net/post/59550). Vot contrari, per cert, tot i ser socis de govern -encara- de l'equip que el va tramitar, fet que va suposar una important fricció entre els socis. Aquesta vegada ens va acompanyar en aquest vot en contra el partit llavors recentment incorporat al Ple Municipal, Esquerra Unida -després Alternativa per Pollença-.

 

Planejament en vigor. En color blau la parcel·la AT que permet fer-hi l'hotel. 

 

Certament a l’actual equip de govern hi ha un Batle que en aquells anys dirigia en GOB i un regidor d’Urbanisme d’un partit, el PSM, que llavors es varen oposar al desenvolupament de la urbanització. I la veritat és que en aquella lluita contra la urbanització de Can Porquer poc suports més varem rebre. Malauradament fou una lluita que es va perdre. No hi hagué gaire mobilització ciutadana ni social acompanyant aquestes organitzacions en la seva lluita. Molt manco grups a les xarxes socials que remassin cap allà mateix.

Resulta sarcàstic, dons, que es demanin responsabilitats a l’actual equip de govern per una qüestió que es va decidir anys enrere, en contra del criteri dels actuals responsables. Ara ja només queda donar la llicència a l’hotel. Les llicències son un acte reglat, que ja no depèn de votacions ni de la voluntat del polític, sinó que no hi ha més remei que ajustar-se als informes tècnics que diran si el projecte és conforme a la normativa en vigor o no.

Com a MÉS el que farem serà examinar el projecte actualment en exposició pública i fer-hi les al·legacions que siguin pertinents, en coherència amb la nostra línia mantinguda durant anys. Convidam a qualsevol ciutadà, organització o partit a que faci el mateix, ja que tothom hi té dret a al·legar.

A banda d’això ja només queda la opció de la desclassificació amb el pertinent pagament de indemnitzacions. Complicat, donat l’avançadíssim estat del procés -després de trenta anys de fer passes- en que es troba la parcel·la en qüestió.

Ara ens trobam les conseqüències de tots aquests fet començats ja en els anys 80. És el que té l’urbanisme, les coses es decideixen un dia i les conseqüències es veuen trenta anys després. I a més amb l’agreujant que es tracta d’un sol urbà amb tots els serveis i tràmits administratius fets -al contrari que altres urbanitzacions del municipi- deixant poc o gens de marge de maniobra a l’actual equip de govern.

Per tant cal pensar bé les coses que es decideixen quan és el moment de decidir-les (a l’aprovació del PGOU, del Pla Parcial i de l’Estudi de Detall). A Pollença desgraciadament no hi hagué gaire contestació social a la urbanització de Can Porquer -llevat, com hem dit, del GOB i el PSM, que duguérem aquesta lluita en solitari-. I els governs que aprovaren els instruments de planejament que permeteren la urbanització -i l’hotel- no sofriren cap castic electoral per aquest motiu. Noltros ara novament farem el que legalment podrem però tampoc se’ns pot exigir que revertim una situació consolidada -a disgust nostre- després de dècades, quan en el seu moment no se’ns va donar la força política que ens hagués permès fer-ho. Cert, ho sabem, que a nosaltres sempre se’ns demana que facem possible allò que ningú més pot assolir. Però com se diu en mallorquí, "al darrer caragol no es pot fer l'all-oli", i noltros ja fa molts anys que treballarem en solitari per revertir aquesta situació, malauradament sense èxit.

La nostra postura continua essent la mateixa que anys enrere. El desenvolupament de la urbanització era innecessària i qualsevol iniciativa política destinada a ampliar-la no comptarà amb el nostre suport. I en allò que legalment sigui factible treballarem per tal que l’impacte de la mateixa sigui el menor possible.


PD: Un altre debat és el de la declaració de Pollença (nucli urbà), La Font i el Vilar com a nuclis turísticament saturats, deixant fora a Can Porquer. Una qüestió que significa que fora d’aquests nuclis no s’impedeix augmentar en nombre de places i que turísticament no hi ha inconvenient per fer-hi un nou hotel ni aquí, ni al Port de Pollença ni a Cala Sant Vicenç, sempre i quant es comprin les pertinents places i es respecti el sostre de places.

Tomeu Cifre, regidor de MÉS (i PSM) dins la coalició Junts Avançam, delegat d'Urbanisme.

2004:"El Golf Pollença busca un inversor para construir un hotel de cinco estrellas"

2008:"Reactivada la licencia para construir un hotel de cien plazas con Spa en el Golf Pollença"Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb