"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

III. Illes Sobiranes

psm-pollenca | 09 Abril, 2019 07:42 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

SOBIRANIA I MODEL D'ESTAT
Model d’Estat

1

Construirem un entramat d’aliances polítiques i socials amb altres forces d’arreu de l’Estat, especialment amb les forces sobiranistes d’esquerres i transformadores, que coincideixin en l’objectiu de reconèixer la plurinacionalitat i el plurilingüisme efectius de l’Estat espanyol i que defensin el dret a decidir dels pobles com a element innegociable davant qualsevol canvi de model d’Estat.

En coherència amb això, treballarem per la constitució d’un grup parlamentari confederal que agrupi totes les forces d’esquerra i sobiranistes dels pobles de l’Estat al Congrés i que pugui determinar la conformació de majories en el sentit apuntat al principi.

2

Defensarem  i promourem el model republicà i laic com a màxima expressió de la democràcia i forma de govern.

3

Prendrem les iniciatives necessàries (polítiques i/o judicials) per aconseguir la derogació de totes les mesures preses pel Govern espanyol que han suposat retallades a la nostra autonomia o impediments perquè es prenguin les decisions adequades que ens permetin la plena aplicació.

Finançament i REIB

4

Reclamarem i negociarem el concert econòmic solidari. Així, el Govern de les Illes Balears recaptaria tots els impostos i transferiria al Govern de l’Estat la quantitat pactada per als serveis comuns que prestés i per a un fons de solidaritat. Mentre no s’aconsegueix aquest objectiu de sobirania fiscal, seguirem treballant juntament amb la societat civil de les Illes Balears per aconseguir un sistema de finançament just per al nostre país que es basi en el principi d’ordinalitat i en una major capacitat de recaptació de l’Agència Tributària de les Illes Balears.

5

Avançarem cap a l’establiment d’una relació bilateral amb el govern de l’Estat a partir de les comissions establertes per la recent reforma del REIB. Tot i que molt insuficient, suposa una primera passa cap al model de nou pacte amb l’Estat que defensam. Aprovar els punts que manquen, sobretot els referents a una fiscalitat diferenciada, ho farà el proper Congrés, per la qual cosa la nostra presència és indispensable per aconseguir el REIB complet tal com el reclama el nostre Parlament i la societat civil.

6

Reclamarem, tal com estipula el nostre Estatut d’autonomia, la cogestió dels nostres aeroports, com a primera passa cap a la plena gestió i de tots els ports i de la resta d’infraestructures estratègiques del nostre país.

7

Renegociarem els límits que imposa l’Estat central sobre la capacitat d’endeutament de la Comunitat Autònoma i els límits del dèficit pressupostari. En especial, lluitarem per derogar l’anomenada “Llei Montoro” i per condonar el deute creat a causa de l’infrafinançament crònic que pateixen les nostres institucions.

8

Reclamarem la consideració del transport públic terrestre insular de les Illes Balears com a servei públic essencial equiparat a un servei metropolità, per tal de rebre l’ajuda corresponent dels Pressuposts generals de l’Estat.

Unió Europea

9

Emprendrem les mesures necessàries per aconseguir una representació oficial del Govern de les Illes Balears a la Representació Permanent (REPER) de l’Estat espanyol davant la Unió, així com una representació directa, amb veu i vot, de les Illes Balears en el Consell de la Unió Europea, quan s’hi tractin temes de competència autonòmica o que afectin especialment les Illes Balears.

PARTICIPACIÓ I TRANSPARÈNCIA

1

 Exigirem abolir la “Llei mordassa” i totes les altres normes restrictives dels drets civils i polítics.

2

Instarem que la Llei electoral estatal canviï la fórmula D’Hondt de distribució d’escons per la de Sainte-Laguë modificada, per tal que les cambres siguin molt més proporcionals i representatives.

3

Promourem la rebaixa a 16 anys l’edat mínima per poder votar en les convocatòries electorals.

4

Instarem que la circumscripció electoral sigui la Comunitat Autònoma, a la qual se li assignarà un nombre de diputats i diputades proporcional a la seva població.

5

Dotarem l’Agència Tributària de les Illes Balears de més competències. Mentrestant, exigirem una major coordinació amb la Delegació d’Hisenda de l’Agència Tributària Estatal, amb la finalitat de combatre el frau fiscal. Compartirem la informació estratègica que afecti les Illes Balears i millorarem la recaptació impositiva.

6

Defensarem i promourem el model republicà i laic com a màxima expressió de la democràcia. Denunciarem i demanarem la derogació del Concordat amb l’Església Catòlica.

7

Establirem l’obligatorietat legal de rendir comptes i de publicar els resultats en el web corresponent per a totes les institucions amb titularitat o finançament públic: la Casa Reial, el Consell General del Poder Judicial, els partits polítics, els sindicats i les organitzacions empresarials.

8

Impulsarem la normativa per implantar a l’Estat les clàusules socials i mediambientals perquè les empreses que estableixin una relació contractual o de prestació de serveis amb l’Administració compleixin criteris d’igualtat de gènere en matèria de salaris, percentatge d’homes i dones amb contractes temporals i a temps parcial, i percentatge de dones i homes en cada escala professional de l’empresa, així com criteris mediambientals de proximitat, utilització energies netes, entre d’altres.

9

Demanarem el control pressupostari del Parlament, del Congrés i del Senat, per conèixer en temps real com gasta el Govern estatal el pressupost. Exigirem la publicació de l’execució pressupostària en formats reutilitzables al mateix nivell de detall i amb la mateixa estructura que els Pressuposts generals de l’Estat.

10

Eliminarem les limitacions existents a la iniciativa popular, de manera que pugui utilitzar-se per modificar lleis de qualsevol rang i estendre aquests mecanismes a tots els àmbits de participació política, inclosa l’Administració local.

LLENGUA I CULTURA

1

Promourem que el català sigui llengua oficial a l’Estat i que aquest demani al Parlament Europeu que compleixi el seu deure constitucional de respectar i protegir la llengua catalana.

2

Promocionarem d’igual manera la interculturalitat de l’Estat mitjançant l’intercanvi cultural i lingüístic entre comunitats autònomes.

3

Demanarem la derogació de la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana  o “Llei mordassa”.

4

Impulsarem el retorn del patrimoni de les Illes Balears, com els bous de Costitx.

5

Demanarem que el Ministeri de Defensa retorni la casa d’Emili Darder a Palma.

6

Instarem a l’Estat que compleixi amb la restauració i conservació de tot el patrimoni material del qual és titular a les Illes Balears.

7

Reclamarem competències pròpies i absolutes per decidir sobre la normativa lingüística, tant a les Illes Balears com a totes les administracions públiques, siguin competència de l’Estat o no ho siguin.

8

Instarem a l’Estat que asseguri l’ús de la llengua catalana en totes les plataformes que depenen de l’Estat (plataforma de contractació, subvencions i, en general, tot el que té a veure també amb l’Administració electrònica i digital).

9

Reclamarem a l’Estat les inversions i dotacions per mantenir els museus, arxius i edificis de titularitat estatal i que completi la museïtzació del Museu de Mallorca.

10

Exigirem a les distribuïdores cinematogràfiques una quota de pel·lícules subtitulades o doblades en les llengües diferents del castellà en els territoris que en tenen.

11

Reclamarem la compensació dels costos de la insularitat a les companyies teatrals i de dansa, als grups de música, als promotors d’exposicions i mostres artístiques i, en general, a tots els sectors culturals.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb