"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

El pacte PP-PSOE al País Basc

psm-pollenca | 22 Abril, 2009 16:13 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

En Joan Ramon Bosh Cerdà ens envia aquest interessant article sobre les eleccions al Pais Basc i el pacte PP-PSOE.
El PP i el P(so?)E es casen al País Basc.

 

Les darreres eleccions al País Basc han suposat per ciutadans com jo mateix, constatar que la pretesa voluntat federalista del P(so?)E  no és més que una falàcia per captar vots de l’esquerra més propera a un Estat Espanyol més federal, model que ara mateix quedaria en exclusiva en Esquerra Unida.

 

Com a persona que procura seguir l’actualitat política del país, així com de l’estat Espanyol, vaig sintonitzar una emissora pública d’àmbit estatal per sentir la següent premonició de les noces que preparaven els dos grans partits estatals, anunciaven “Victoria del P(so?)E en el país vasco”, i vaig pensar que aquest partit havia estat el més votat. Per sorpresa meva, després vaig comprovar que el PNV havia obtingut 30 diputats i 396.557 vots pels 25 diputats, i 315.893 vots del PsE.  Això feia ensumar que ja es preparava el que vendria després, és a dir, un Front Nacional entre el PsoE i el PP per tal de treure del govern el Partit Nacionalista Basc. Fet aquest, tot s’ha de dir, tan legítim com qualsevol altre pacte de governabilitat. La resta de partits obtingueren els següents diputats, i els col·locaré en ordre de vots: PP 13, Aralar 4, Eusko Alkartasuna 1, Esquera Unida-Esker Batua 1, Unión del Pueblo y democracia 1.

 

Senzillament, per a mi aquest fet ha suposat la trista constatació que quan un govern com el basc impulsa iniciatives per tal que els ciutadans expressin la seva voluntat de pertànyer o partir d’un Estat com l’Espanyol, la resposta de l’estat Espanyol és negar aquest dret a decidir. Primer il·legalitzant un partit pel seu suport a un grup terrorista, però de rebot negant validesa als partits nacionalistes que condemnen la lluita terrorista, tot en una estratègia encaminada a anular la voluntat sobiranista de bona part de la societat basca, cal dir que si comptam els gairebé cent mil en clar suport al partit il·legalitzat, els vots dels partits sobiranistes al País Basc serien superiors amb escreix al 50% dels votants. Per tant, voluntat federalista del senyor Zapatero “va a ser que no”.  Ja he dit abans que aquest govern és legítim com qualsevol altre, el que no veig legítim és enganar els ciutadans, intentant demonitzar els votants de partits nacionalistes tan democràtics com el PNB, Aralar, Eusko Alkartasuna i Ezker Batua.

 

Estat Federal?  “Tururú” i en això, la nostra comunitat n’és una constatació, la reforma de l’estatut per part del PP i el P(so?)E amb el lamentable i inexplicable suport d’UM, va ser la mostra que aquí els partits que defensen uns drets mínims que ens dignifiquin com a país, són pràcticament inexistents, i si societats amb una voluntat forta com la basca tenen dificultats per exercir els seus legítims drets, aquí el PP i el P(so?)E no tenen necessitat de fer un front nacional i poden escenificar batalles ideològiques, que vists el fets del País Basc, no són més que lluites pel poder, amb una diferència ideològica de cada cop més feble, que al meu parer no fa més que condemnar aquesta comunitat a una pèrdua d’identitat que, conjuntament amb la degradació del territori, ens fa perdre qualitat de vida a passos agegantats.

Comentaris

 

Salut

Joan Ramon | 23/04/2009, 14:13

De fet va quedar clar que molta gent no va entendre la coalició d'Unitat epr les Illes. Entra altres coses, perque la gent d'esquerres nacionalista, sigui o no partidari dels fronts nacional, no acaba de veuré clar que UM siguí nacionalista (per a mi l'etiqueta de regionalista ja li va bé, siguent generos).

Per altre banda, jo pens que si volem arribar a l'independència, estarem mès a prop dels partits fedarelistes que dels Espanyolistes (PP i PsoE).

Per altra banda, mentre UM estiguí mès preocupada en les seves quotes de poder que en defensar un estatut on es dignifiqui el català, on es defensi el territori i on el regim fiscal pròpi, siguí menys important que la Conselleria que ocupa el senyor Miquel Nadal, aquest partit serà no sols un partit allunyat de l'esquerra nacionalista, sinó que defensarà els interesos contraris a PSM i Esquerra Republicana, el que no acab de entendre ès que i feia a les llistes de UM a les autonìmiques Mateu Crespí, i ara torna a apareixer a les europees a les fotos de entesa, pens que caldria una esquerra nacionalista on ès juntsin esforços, i els que es preocupasin sols per les cadires, cercasin lloc a partits mès adihents.

Gràcies pels comentaris, esperava alguna crítica o mès ben dit, alguna opinió contraria al que defens.

Salut

 

Opinió

Pepe | 23/04/2009, 12:02

Un bon article JR, són els fets i no les paraules els que demostren on són els partits a l'hora de la veritat i ara ha restat molt clar on és el PsoE, el PP ja sabiam on era.
No crec en els fronts nacionals per damunt de les diferències ideològiques, per això igual que pens que és vergonyós el govern PSOE-PP crec que la coalició electoral d'Unitat va ser un greu error.Com he dit al principi no són les paraules els que demostren on són els partits a l'hora de la veritat i la reforma de l'estatut va deixar clar on era UM i on era EU-EV.
Per arribar a la independència de manera pacífica el primer pas és aconseguir un estat federal amb reconeixement de l'autodeterminació.
A la confederació només es pot arribar des de la independència, a aquesta només es pot arribar pacíficament des de l'autodeterminació i aquesta hauria de ser la culminació d'un procés de federalisme de l'estat.

 

Re: El pacte PP-PSOE al País Basc

Tomeu Cifre | 23/04/2009, 07:00

Estic d'acord amb tú.
Vista l'evolució des de la Transició, pensar que Espanya acceptarà un sistema federal o confederal és utòpic. Encara és més viable l'opció de l'autodeterminació, que o necessita el vist-i-plau d'Espanya, tan sols dels nostres ciutadans.

 

La solució, Autodeterminació

Joan Ramon | 22/04/2009, 18:55

Jo pens que des de el meu punt de visté, s'ha de demanar tot Tomeu, evidentment la meva aposta seria l'autodeterminació.

Altre cossa ès que vist com van les coses, i vegent la força real dels partits nacionalistes a Mallorca (me sap greu veuré que dins els partits nacionalistes UM per les seves accions no l'hi afegiria jo) pens que l'esài es massa feble per aspirar a mès.
I com ja dic, penso que ara mateix arribar a un estat federal ja ès utopic, ès a dir, els drets dels pobles ha perdut pes els darrers anys al meu parer, per retornar a un centrelisme que considera les autonimies senzillament provincies.
Per això, totes les pases en altre direcció me semblen bones, i penso que l'opció independentista personalment, bobra mè valor.

Salut

 

Re: El pacte PP-PSOE al País Basc

Tomeu Cifre | 22/04/2009, 16:26

Des del punt de vista nacionalista, el federalisme tampoc no és la sol·lució a les demandes de les que som comunitats històriques. Com a mínim hem d'exigir el confederalisme que permet el tracte bilateral amb l'estat.

 

Re: El pacte PP-PSOE al País Basc

Tomeu Cifre | 22/04/2009, 16:22

Aqui es veu la ipocresia de certs partit quan afirmen "que ha de governar la llista més votada" i que quan els toca a ells no els importa desplaçar al més votat, en aquest cas, el PNV.
A més resulta que el pacte PP-PSOE no representa la majoria social, ja que els vots del tripartit que ha governat els darrers quatre anys (que ha donat suport al Pla Ibarretxe), PNB, EA i EB, més Aralar, sumen el 51,8% del total dels votants, enfront dels “grans guanyadors”, els autoproclamats “no nacionalistes” de PSOE, PP i UPD, que sumen el 46,94 %. Obvien, a més, el 8,84% de vots nuls, més de cent mil votants que han emès conscientment un vot nul en protesta per la il•legalització de Batasuna.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb