"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Les europees i la no-campanya del PSM

psm-pollenca | 22 Maig, 2009 14:15 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

 

Tomeu Cifre

Avui m'han demanat si estava molt enfeinat amb el començament de la campanya electoral per les eleccions europees. Pel que es veu tenim simpatitzants que no saben que el PSM ha decidit no presentar-se a aquestes eleccions, no perque pensem que no son important, sino perque a la coalició de la que volíem formar part "Europa dels Pobles - Verds", tot i tenir el suport de BNG, Aralar i Xunta, la secció illenca de ERC ens hi ha vetat. Bé, de fet no ens han dit "no vos volem"(això fa lleig); sino que ens han dit que si hi voliem esser haviem de tancar ja acord per les eleccions del 2011. Les exigències eren inassumibles i com que ERC-Barcelona era el soci prioritari del BNG i aquells han assumit la postura dels d'en Joan Lladó, doncs ens hem hagut de quedar afora. Volien un pacte tancat pel 2011 i ara és més lluny que mai (i un bon greu que me sap a mi personalment).

Reproduiré l'article del company Magí Moranta que explica fil-per-randa la situació:

magi | 21 Maig, 2009 17:00

....7 preguntes i 7 respostes:

Europa dels Pobles-Verds és la candidatura europea de l'esquerra nacionalista dels diferents territoris de l'Estat espanyol. Hi formen part: ERC, BNG, Aralar, CHA, EA, Els Verds.

La Federació PSM-Entesa Nacionalista, tot i que és el referent de l'esquerra nacionalista d'aquest país, i ha apostat des del primer moment (a la ponència política del congrés de novembre del 2008) perquè es creàs aquesta coalició, finalment no hi participa, però hi dóna suport extern.

Per què no hi és el PSM? (i sí que hi és Entesa per Mallorca)?

No hi som, perquè ERC ens ha exclòs. Tota la resta de socis ens hi volien (BNG, Aralar, EA, CHA, Verds). Però ERC ha preferit pactar amb Entesa i vetar-nos, perquè vol expulsar-nos de l'espai de l'esquerra nacionalista de les Illes Balears. No hi ha més explicacions, tota la resta són excuses.

ERC diu que el PSM no vol la unitat de l'esquerra nacionalista de cara a les eleccions autonòmiques del 2011...

Això és fals. El PSM havia acordat amb ERC anar junts a les europees, i col·laborar més intensament per tal de plantejar al 2011, de manera natural, una candidatura autonòmica en què confluís tota l'esquerra nacionalista i ecologista. Sense imposicions, des del respecte a cada organització. Però ERC va trencar unilateralment aquest acord i va imposar noves condicions de cara al 2011, arribant a xerrar de quotes del 50% a les llistes electorals. El PSM no estava disposat a acceptar xantatges, ja que aquestes decisions les han de prendre les bases del partit, tranquil·lament i democràticament. ERC ha volgut segrestar la decisió de la militància del PSM, i el PSM no ho ha consentit. Llavors ERC ha utilitzat això com a excusa per vetar-nos, que és el que realment volien des del principi. Qui ha dinamitat la unitat de l'esquerra nacionalista és ERC.

Què vol dir que el PSM dóna suport extern a aquesta coalició?

Vol dir que el PSM, encara que no en formi part, espera que aquesta coalició tregui els millors resultats possibles en el conjunt de l'Estat espanyol. El PSM vol que hi hagi eurodiputats d'ERC, BNG, Aralar, Els Verds... que treballin per aconseguir una Europa que defensi el dret de decidir dels pobles, una Europa més sostenible, una Europa més justa i una Europa amb una política exterior pròpia.

Per què el PSM dóna suport extern a aquesta coalició?

Perquè hauria de ser la nostra coalició: és la que hem defensat des del principi, i hi són la majoria dels nostres amics (BNG, Aralar, EA, CHA; també els Verds). Encara que ERC ens hagi vetat, no hi volem ser en cap altra. Tampoc ens volem presentar en solitari, en una candidatura que no tendria cap possibilitat d'aconseguir l'eurodiputat i que l'únic que faria seria dividir el vot nacionalista. Nosaltres posam per davant la coherència política i els interessos del país abans que els interessos sectaris de partit, al contrari del que fa ERC. Ara bé, aquesta candidatura ha comès un greu error amb les Illes Balears. Un error històric. Havia de ser una coalició sense vetos, però ERC ens ha vetat. ERC ha vetat el partit referent de l'esquerra nacionalista d'aquest país. ERC haurà d'assumir la responsabilitat d'aquest error.

Què vol dir això?

Això vol dir que ERC és responsable del deteriorament de les relacions entre l'esquerra nacionalista de les Illes Balears i l'esquerra nacionalista de Catalunya, situació que només beneficia al bipartidisme espanyolista PP-PSOE. ERC podia haver optat per consolidar els espais de confiança i de col·laboració amb el PSM, però ha triat el pitjor camí possible. És un greu error, i ho lamentam profundament.

Aquesta situació dificulta o fa impossible una candidatura conjunta PSM-ERC de cara a les properes eleccions autonòmiques?

Efectivament, ho fa pràcticament inviable. En qualsevol cas, la decisió sobre com concorrerà el PSM a les properes eleccions al Parlament i al Consell la prendran els militants del PSM, a través d'un debat democràtic i participatiu.

És cert que el PSM va intentar vetar Entesa a través del BNG?

És absolutament fals. Al contrari, el PSM va demanar als membres de la candidatura que ningú vetàs ningú (ni al PSM, ni a Entesa, ni als Verds...). Finalment, l'únic veto que s'ha produït és contra el PSM. Cal recordar, igualment, que els Verds de Mallorca i de Menorca decidiren no participar, a nivell insular, en la coalició per mor del veto exercit al PSM.

Aquí podreu fer el seguiment de una part important de tot el procés.

 

Comentaris

 

Europees

Joan Ramon | 24/05/2009, 18:03

Una cosa que veig. és que en aquestes europees no es veu gens d'ambient de eleccions pel carrer, la cosa va molt apagada.

Salut

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb