"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

'No, Terribas, no'

psm-pollenca | 18 Juny, 2009 09:59 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

 
Article d'opinió d'Antoni Alorda, membre de l'Executiva del PSM-EN i diputat del BLOC-PSM-Verds, publicat al diari Última Hora, deixan les coses en els seus justos termes.
17/06/2009  
La Directora General de TV3 ens vol convèncer que cal prescindir de rebre íntegrament TV3 i C33 a les Illes Balears i que reunir-los en un sol canal, TV3CAT, ens garanteix el “més essencial”. Diu que l’operació s’ha fet “amb bona voluntat” però sense “èxit pedagògic”. Pedagògic? Deu ser cert perquè ni la pròpia Terribas s’ha autoconvençut i confessa que no és l’escenari desitjable, però, ai las!, “és l’escenari possible en l’entorn econòmic, legal i tecnològic que tenim”. Idò n’hi ha que no ens hi conformam.

L’argument tecnològic és inversemblant: la tecnologia va a menys? Que la TDT comporti un retrocés de la presència del català és una perversa paradoxa, no una conseqüència “tecnològica”. I ens hi hem d’avenir?

Si la legalitat ho impedeix, que és una veritat a mitges, s’ha de canviar. No ens aturà quan era indiscutiblement cert, i ens aturarà ara? No oblidam que si TV3 hagués esperat la benedicció de González, encara no emetria... I d’haver esperat Voltor tots els permisos, no l’haguéssim vist mai a les Illes Balears.

La qüestió econòmica és negociable (al cap i a la fi venim d’una situació que, alegalment, ha durat més de vint anys) i, en darrer extrem, és qüestió de prioritats. La incongruència de Terribas ens ho mostra obertament quan diu: “si IB3 deixés d’emetre de manera íntegra en català, ens replantejaríem els acords signats”. Com? L’ús d’una llengua o altra altera els entorns econòmics, legals i tecnològics? Passem-ho a d’altres paraules: la recepció íntegra de TV3 i C33 és possible.

Aquí, el pacte que dóna sentit a l’actual govern està compromès amb la recepció de TV3, i de tots els canals possibles en llengua catalana (alguns ens en cuidàrem); i així ho ha manifestat el Parlament en un acord de fa un any. Fins i tot la llei de normalització lingüística ens avala. Així que no estam fermats pels acords Matas-Maragall de 2005. Un acord criticat per insuficient pel nacionalisme illenc (tot i beneït per ERC) sobretot per excloure continguts als ciutadans de les Illes Balears i per no garantir prou més emissores en català. Cal revisar-lo i garantir la recepció íntegra de TV3, el 33 i més canals en català. Aspiram a un escenari “més desitjable”, Sra. Terribas, forgem-lo; Catalunya, s’hi esmerçarà?

Del paper de cada institució, i cada partit, de conseqüències polítiques, o d’altres mesures per millorar l’audiència en llengua catalana, n’haurem de parlar un altre dia.

Comentaris

 

Vicens Ferrer

Tomeu Cifre | 23/06/2009, 08:34

Sense cap dubte, Joan Ramon. Crec que la proposta de Nobel de la Pau, encara que sigui postumament (quants pics hem fet tard...) és més que merescuda.

 

Condol

JRV | 22/06/2009, 19:44

El meu condol mes sentit a totes les persones de be, per la mort el mateix dia, de Vicens Ferrer, la seva petjada de be dins l'humanitat serà difícil d'imitar.

 

Assassinat per ETA

PSM Pollença | 19/06/2009, 16:11

El nostre rebuig més rotund a l'assasinat d'un inspector de la policia avui dematí a Bilbao mitjançat una bomba. Res no justifica cap assassinat.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb