"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

psm-pollenca | 22 Març, 2010 08:58 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Quan es va inaugurar la ràdio l’any 2003 es varen inaugurar unes instal·lacions modestes, però dignes, per una ràdio que estava començant el seu camí. A l’edifici de Monti-sion s’hi va instal·lar una sala aïllada de locució amb micròfons per entrevistes, així com dues sales de control amb els comandaments (les anomenades ‘peixeres’). Després d’uns començaments difícils la Ràdio s’havia començat a consolidar com un referent en la comunicació del municipi, molt important pel fet de tenir tres nuclis de població. La ràdio ha tingut des del començament  els objectius de la cohesió del municipi, del reconeixement com a poble, de l’àgora plural de debat i d’eina de normalització lingüística del català de Pollença.

Al 2009 es va engegar la reforma de l’edifici de Monti-sion i tots els serveis que s’hi trobaven varen ser traslladats a altres dependències amb bitllet d’anada i tornada. Menys la Ràdio. La ràdio s’havia de traslladar a l’edifici del Convent en unes sales on s’hi havien de fer obres. Les obres no es feren i es col·locaren els aparells de la ràdio en una petita sala a la part posterior del Convent.

Les condicions en que fan la seva feina els treballadors de la ràdio en aquell espai son lamentables, ni tan sols disposen de serveis. Una petita taula i una taula de mescles es allò en que s’ha convertit la ràdio. Evidentment aquestes condicions limiten la capacitat de la ràdio per millorar i desplegar la seva oferta radiofònica, per molts esforços que hi facin els treballadors. Aquesta situació seria suportable si en pocs mesos la radio passas a la seva ubicació definitiva i amb les instal·lacions de que disposava abans.

L’Equip de govern no té en previsió a curt termini cercar un lloc per la ràdio, s’ha parlat d’altres sales al Convent, s’ha parlat dels locals municipals a les illetes de la Plaça Major, però no es concreta res. Per això, a la nostra moció, demanam que l’Ajuntament, al 2010, cerqui un lloc definitiu i habiliti les partides pressupostàries necessàries per fer el trasllat definitiu. El que ha exposat el batle a la Comissió informativa no és gens esperançador, sembla que no volen aprovar la moció. Això significaria que el trasllat no es faria al 2010, i evidentment tampoc al 2011, ja que hi ha eleccions al juny i el pressupost de l’any no estarà aprovat (no ho ha estat en tota la legislatura abans del setembre). Això significa deixar la ràdio en precari, com a mínim, fins al 2012. Lamentable.

* * *

Per altra banda també demanam que es compleixi la normativa reguladora de la ràdio, que en el seu article 7 diu que a tots els programes la locució haurà de ser completament en català (encara que si hi ha  convidats que no el saben, amb ells s’hi pot parlar en castellà). Això actualment no es compleix en algun dels programes. Aquesta normativa fou aprovada l’any 2002 amb PSM, PSOE i UM a l’equip de govern, i mantinguda la legislatura passada quan el PP gestionava la ràdio. Per tant no es traca d’un caprici del nostre grup, sinó del compliment de la normativa feta pel propi Ajuntament. La normalització lingüística és un dels objectius irrenunciables de la nostra ràdio i volem saber si l’equip de govern (UM-UNPI-PSOE) ho té clar, apart de que també ens preocupa la postura del PP des de que han assumit els nous criteris “delgadistes” respecte de la llengua incorporats pel seu nou president, J.R.Bauzà.

A la Comissió Informativa en vers de corregir l'incumpliment, parlaren de modificar l'ordenança de la ràdio per permetre els programes en castellà. Seria inaudit que un ajuntament suposadament "progressista" fes anques enrera en la normalització linguística per permetre més castellà a la ràdio, i amb un partit (UM) que es diu nacionalista. Molts cafes per la llengua, tècnics i premis, però a l'hora de la veritat estan per fer normatives castellanitzadores. Farien a Ràdio Pollença allò que no feien a [M]TV i ni tan sols fan  a  IB3.  Evidentment si van per aquest camí ens hi trobaran absolutament en contra.

VEURE EL TEXT DE LA MOCIÓ

 

 

 

Comentaris

 

desaladores made in PP

idoi | 28/03/2010, 16:51

Es una vergüenza la cantidad de imputados que tenemos en Baleares, sin embargo, creo que aún no los han imputado por todo los delitos que han cometido. No debemos olvidar cuando Jaume Matas era ministro de Medio ambiente, adjudico en el último momento, tres dessaladoras para Baleares, una para Andratx, otra para por Alcudia y otra para Ibiza. Con un presupuesto de casi 200.000.000 de euros. Manifestando que debían aprovechar el momento, porque nos las regalaban desde de Madrid.

Como consecuencia de esta gestión, cuando Jaume Font sustituyó a Margalida Roselló cambió el proyecto de la prolongación de la arteria desde Llubí hasta Pollensa, que solucionaba los problemas de agua a toda la zona, a tan solo unos cuatro meses de su finalización, con solo un presupuesto de unos 7.000.000 de euros.

Pues bien, al hacerse cargo de Medi Ambient Jaume Font, cambió y desvió la tubería directamente hacía Alcudia, para justificar esta la dessaladora, con un presupuesto adicional de 63.000.000 de euros.

Jaume Matas decía que pagaban desde de Madrid, pero lo que no decía es que ahora por ejemplo desde el Govern Balear, se tendrían que abonar unos 3.900.000 euros anuales por la de Andratx por un plazo de 15 años, aparte el desorbitante gasto energético y de mantenimiento. Los pagos anuales por la de Alcudia aún serán superiores ya que es de mayor capacidad, se espera que rondarán los 5.500.000 de euros anuales, aunque de momento solo esta en periodo de pruebas, por eso, aún no se sabe el precio exacto de las cuotas de financiación.

Y ahora se da la paradoja, que como consecuencia del aprovechamiento del agua de sa Costera, que ya estaba en marcha cuando se aprobaron las dessaladoras, sobra agua, que incluso la antigua dessaladora de Palma esta parada, y el agua de sa Costera en estos momentos se vierte al mar. Pero los que no están parados son los plazos que van venciendo y los gastos de mantenimiento que es multimillonario, esta es una de las peores herencias que nos ha dejado Jaume Matas desde de Madrid, con la complicidad de Jaume Font ex conseller de Medi Ambient. Vistos estos antecedentes, aquí es donde también tendrían que indagar los fiscales, para averiguar el montante de comisiones y quien las cobró. Com va dir el el Rei en Jaume, Vargonya cavallers vargonya.

 

debat

JRV | 27/03/2010, 20:57

Llarga vida als polemistes amb arguments.

 

Normalització

Joan Ramon | 27/03/2010, 20:47

He de dir que des del meu parer, els programes esmentats s'han de mantenir, tampoc estaria malament que l'ajuntament incentivas de alguna manera als voluntaris que participen a la radio, i tampoc me sembla malament que a banda dels professionals, que si han de fer la programació en català, es pugui ser flexible en la part de la franja que es faci gràcies a la participació de voluntaris per voluntaris.
Per altra banda, sort que tenim el senyor Harris per fer de corrector lingüístic, una mica d'humilitat i un poc més de rigor pensó que no l'hi anirien malament però. Dir que el que millor escriu en català és en benvolgut Pepe Garcia, crec que haurà fer riure al mateix Pepe (a qui si s'ha de felicitar pel seu grau d'integració), persona que crec té un més que òptim sentit de l'autocrítica.

Salut a tots.

Salut

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Tomeu Cifre | 27/03/2010, 16:41

Que el que passa per Pollença és bastant heavy ho comparteixo totalment.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Joey DeMaio | 27/03/2010, 11:10

Jo a Steve Harris el seguiré escoltant als seus discs. I també esper que segueixi debatent, tot i que també m'agradaria que no és torni a donar un debat sobre ortografia, gramàtica i coses per l'estil, sinó més polític, que és el que realment importa.

I per finalitzar, també m'agradaria apuntar que des del PSM s'ha errat el tir, s'ha estat fatalista i s'hauria d'anar més en compte i ser més dialogant.

Segons s'ha dit, no heu parlat amb els possibles afectats de la vostra moció. I heu volgut fer bandera de la llengua catalana sense tenir en compte la feina desinteressada d'uns voluntaris que promocionen Pollença a través de les ones i d'Internet.

Heu sentit mai això de: "Pollença és el poble més heavy de l'illa"? doncs això es diu en ambients heavys. I, en gran part, és pel programa que es fa en castellà.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Pepe | 27/03/2010, 00:37

Crec que és molt tremendista dir a partir del resultat del ple d'ahir que "Dècades de petites i esforçades passes per la normalització del català tirades als fems en uns minuts"

Com vaig dir al final de la meva intervenció:
" passi el que passi amb aquesta moció el que s’ha de fer es parlar amb els voluntaris dels tres programes i cercar la millor manera de conjugar l’ordenança amb les possibilitats i qualitats d’aquests programes. aprofitant la seva bona feina per promocionar Pollença i la llengua catalana."

Per acabar volia dir que ha estat un bon debat i que m'agradaria que "Steve Harris" s'animés a participar a altres temes.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català

Steve Harris | 26/03/2010, 16:15

Benvolgut Tomeu: tractar el tema amb mentalitat oberta no és compatible amb la defensa incondicional d'una norma que no pot ser canviada (tot i que sí existeixen els mecanismes per fer-ho).
En segon lloc, he d'admetre que aquesta vegada l'errada ha estat meva per creure que el sentit de les meves paraules estava totalment clar. El que jo volia dir és que, a més de tenir el certificat C que acredita el coneixement de la llengua catalana, s'han de fer servir sempre aquests coneixements, tant si hom escriu una carta a l'IEC com si deixa un comentari a un blog de forma informal. Jo no li puc facilitar el meu número de certificat C perquè no el tinc (tal vegada hauria de mirar d'aconseguir-lo).
Dit això em prendre la llibertat (li demano perdó per si tal vegada sóc una mica impertinent) de fer-li un parell de comentaris. En primer lloc, l'abreviatura de la paraula "número" s'ha d'accentuar ja que la paraula a la qual abrevia "núm." porta aquest accent. En segon lloc, no estic massa segur si seria correcte escriure "Ple" amb majúscula o "ple" amb minúscula, però si crec que hauria de mantenir la seva decisió i utilitzar la mateixa forma sempre (generalment aquesta és la norma en aquests casos). De la mateixa manera, en el cas de noms propis compostos del tipus "Reglament Municipal de l'Ús de la lléngua catalana"(sic), o només s'utilitza majúscula a la primera paraula amb sentit gramatical complet o s'utilitza en totes, sobretot si feim referència a la nostra Llengua Catalana ("llengua" és una paraula plana acabada en vocal motiu pel qual no s'ha d'accentuar). I ja per últim, "perque", si no és interrogatiu, s'escriu tot junt i amb accent greu.
Ha estat un plaer parlar amb tots vostès i de segur que ens tornarem a llegir sempre que un programa musical fet amb bona voluntat estigui en perill per culpa de temes absolutament extramusicals. Una abraçada a tots i a seguir lluitant per la notra llengua.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Tomeu Cifre | 26/03/2010, 12:55

Sr. Harris, gràcies per les seves aportacions al blog. Pel seu coneixement i contestant a la seva demanda "Tal vegada s'hauria d'exigir, com a mínim, el nivell C per a representar al poble a un ajuntament", li comunico que qui li escriu ostenta el certificat C de català amb num.5947 de 10/07/2001, per si li interessa.
La moció es va desestimar, fet que consider molt trist, ja que el Ple va aprovar l'incumplment d'una ordenança aprovada pel propi ple, l'incumpliment del Reglament Municipal de l'Ús de la lléngua catalana i l'incumpliment de la Llei de Normalització lingüística. Dècades de petites i esforçades passes per la normalització del català tirades als fems en uns minuts.
Molt trist tot plegat, sobretot perque el cumpliment de l'ordenança no havia de suposar necessàriament la suspensió dels programes si la qüestió es tractava amb seny i mentalitat oberta per part de tots.

 

OrÍgens

Steve Harris | 26/03/2010, 09:50

Benvolgut JRV: crec que la teva actitud davant la política i les opinions és ben igual que la meva. Com deia Voltaire (ja que al senyor Tomeu li agrada fer cites cèlebres jo també faré la meva): "jo no hi estic d'acord amb allò que vostè defensa, però defensaré a fins a la mort el seu dret a defensar-lo".
Dit això, que el PSM hagi o no hagi lluitat per la ràdio de Pollença no altera la problemàtica del debat, és a dir, la necessitat o no necessitat de mantenir una normativa massa rígida per damunt de les intencions morals dels voluntaris que fan gratuïtament els programes.
I per últim, no és necessari confeSSar-se per no escriure ni parlar bé en català ja que aquest és un tema que no té res a veure amb la religió catòlica (tot i que hi molts opòstols dels drets i deures de les llengües). Però fent meves unes paraules teves, jo també crec que "La questió es defensar la nostra llengua sense mostrar cap menyspreu per cap altra"(sic). Defensar una llengua implica un cert coneixement d'aquesta llengua, sobre tot quan es fa de la normalització lingüística un dogma tan rígit que no es pot trencar excepcionalment ni per permetre programes de ràdio fets gratuïtament per voluntaris amb una gran il.lusió. Tothom fa faltes, però algunes denoten una total desconeixement de la nostra llengua. Si com defensa el PSM les normes estan per fer-se respectar, també les que acorda l'Institut d'Estudis Catalans (que per cert té molt bones eines per aprendre català a la seva pàgina web).
Insisteixo: normalització lingüística sí, però per a tots per igual. Tal vegada s'hauria d'exigir, com a mínim, el nivell C per a representar al poble a un ajuntament ja que a molts funcionaris sí que s'els exigeix.
Per cert, la moció va ser desestimada ahir. Gràcies a Déu va triomfar el sentit comú i la moral damunt del positivisme jurídic. Dit aixó, "Death to all but Metal!!!".

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Joan Cifre | 26/03/2010, 09:24

Steve ,no estic d'acord amb la expresió "la ràdio que defèn el PSM". Jo crec que el PSM ha fet una moció en tota la bona voluntat, no crec que en el seu ànim estigués la voluntat de carregar-se cap tipus de programa ni de perjudicar als voluntaris. No s'ha d'esser injust. Jo únicament he defensat que per defensar la nostra llengua valen més normes flexibles que les inflexibles.
Per altre banda jo animaria a la gent a donar la seva opinió en aquest i altres blocs, si feim faltes d'ortografia sempre hi haurà gent com Steve Harris per orientar-nos.

 

Origens

JRV | 25/03/2010, 23:25

La radio no tan sols existeix perque el PSM faci mocions, o perque qualcú hi pugui col·laborar o fer la música que li agrada. La radio és fonamentalment pel municipi de Pollença i els seus habitants, que son qui la pagan, per moltes mancances que tingui.
A mes, i no estant d'acord amb tot el que exposa el PSM, ni mai estic d'acord amb TOT del que digui qualcú, Tampoc amb tu, sense el PSM i els esforços durant 4 anys d'un regidor del PSM, Toni Marquet, la radio no existiría, i aquest debat, per tant no es donaria, ni ningú podria col·laborar a la radio, perque seria com molts municipis: no n'hi ha, simplement. Gracies per les correccions gramaticals, procurare corregir els formalismes, i me confesaré de no escriure bé el català.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català

Steve Harris | 25/03/2010, 14:49

La meva opinió damunt del tema de les instal.lacions és que, tal vegada, són les més adients per a la ràdio que defèn el PSM. M'explicaré. Si no es vol contractar personal professional que faci programes en català estandard i als voluntaris els hi posam problemes, les instal.lacions que tenim són suficients i no fa falta malgastar més diners. Quan es vulgui potenciar una ràdio com Déu mana o quan es recolzin els interessos dels col.laboradors crec que sí necessitarem una ràdio ben feta. Tan mateix, crec que són dos temes totalmente diferents i no entenc perquè es presenten dins de la mateixa moció.
Dit això voldria fer una cridada d'atenció a tots el usuaris que escriuen en aquesta pàgina: ja que esteim debatent un tema de normalització lingüística seria adient que es fes un esforç (que no hauria de ser tal en persones que representen al poble como a membres d'un partit polític) per tal d'evitar les faltes d'ortografia. Hi ha errors indignes d'alumnes de 1er d'ESO: "és", del verb esser, s'accentua, "perquè" s'escriu d'aquesta manera si no forma part d'una oració interrogativa, l'article neutre "lo" no està acceptat a l'estandard escrit, etc. Es preocupant que ni els que defensen la insuficiència de la llei de normalització de 1986 no tinguin la competència lingüística que s'els suposa. Curiosament, la persona que més bé escriu és en Pepe, que va neixer a Aragó. Normalització lingüística sí, però per a tots per igual. Tal vegada s'hauria d'exigir, com a mínim, el nivell C per a representar al poble.

 

Precarietat

JRV | 25/03/2010, 12:46

I tu que en penses, S. Harris, després d'aquesta llarga "explicació", de que les instal·lacions i el futur de Radio Pollença sigui mes que preocupant?.
Una altra cosa: aquest blog cobra animació, i crec que en pàrt gracies a Tomeu Cifre ( i tal volta per Pepe també)

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Steve Harris | 24/03/2010, 21:56

Benvolgut Tomeu Cifre: veig que això s'ha convertit en una disputació en tota regla, una disputació que, a més, és totalment inútil ja que ni jo podré fer-vos canviar d'opinió ni vostè podrà canviar la meva. Dit això, sí que hi ha un parell de qüestions que m’agradaria aclarar.
En primer lloc, demanar-li perdó pel meu comentari damunt del sintagma nominal "música catalana". La meva opinió és que no està tan clar que l'adjectiu "catalana" només tingui el significat que vostè li atribueix. Pot ser, efectivament, que vulgui dir música feta en llengua catalana (la qual cosa inclou dialectes com el català occidental, el nord-occidental, el balear, etc., a més de totes les possibles varietats subdialectals). Els Pets serien un bon exemple d’això. Però també es pot utilitzar per denominar la música feta a la regió geogràfica coneguda com Catalunya (comunitat autònoma) o Països Catalans. D'aquesta manera, Peret, tot i que no canta en català, faria "música catalana". I per últim, “música catalana” pot fer referència a la música feta en qualsevol època històrica dins dels territoris que avui coneixem com Catalunya o els Països Catalans. D’aquesta manera, la música que acompanyava les poesies dels trobadors provençals serien una bona mostra de “música catalana”. Com que l’Ordenança no deixa massa clar a quina d’aquestes accepcions es refereix, crec que els meus dubtes estan justificats.
Deixant ja de banda els aspectes terminològics, no entenc la referència a les “cadenes espanyoles”. Primer de tot, el dabat està plantejat damunt Ràdio Pollença i aquest crec que hauria de ser el seu límit. I en segon lloc, hauria de saber que el programa “El Fantasma de la Ópera”, tot i tenir el seu títol en castellà, emet més música en català que en castellà. De totes formes, degut a les particularitats del programa i al seu contingut, la majoria de la música que es programa és estrangera. Ni a Espanya ni a Catalunya hi ha grups destacats ni crec que els hi hagi mai ja que a cap d’aquestes “cosmovisions” (sembla que són les úniques possibles: o ets d’uns o ets dels altres) s’interessen per aquest tipus de música.
El tercer comentari té a veure amb els canvis contradictoris de les seves argumentacions. Per una banda diuen a la seva pàgina que “no es tracta d'un caprici (capritx també està acceptat i no és una paraula tan culta o arcaitzant) del nostre grup, sinó del compliment de la normativa feta pel propi Ajuntament”; però per altra banda, vostè fa referència a la manca de “bona voluntat” dels que s’aprofiten de buits legals. Vostès no tenen en consideració la bona voluntat dels que fan gratuïtament programes en castellà per a Ràdio Pollença perquè les lleis o les normes estan per damunt d’això, però quan les normes estan mal redactades i deixen buits que possibiliten actuacions que van contra els seus interessos, sí exigeixen comportaments morals. Si el debat és jurídic i legal, és jurídic i legal, però si el debat és moral, el debat ha de ser moral. A més, parlant de errors de redacció, l’article 3 de l’Ordenança fa referència, al seu apartat c), a l’article 22 de la Constitució tot i que crec que vol dir a l’article 20.
Ja per últim, he llegit els seus comentaris i crec que de vegades comet errors d’ortografia i d’expressió que hauria de mirar de corregir. Tothom pot errar (el meu comentari conté, de ben segur, un bon munt de faltes i d’errors d’expressió també), però fets com l’ús sistemàtic de l’article neutre “lo”, del verb “es” sense accentuar o l’utilització de expressions com “han d'esser bilingues”, criden molt l’atenció.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Joan C | 24/03/2010, 20:56

Respecte al programa, si es troben solucions alternatives ja em va be, de totes formes jo som partidari de canviar les normes per fer-les més flexibles que no de cercar mangarrufes per desobeir-les.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Joan Cifre | 24/03/2010, 20:52

Nick , si els sistema informàtic no aceptas la ñ, escriuries espanya?
De totes formes, jo crec que els noms no s'haurien de traduir mai

 

psmpollenca@mallorcaweb.net

nick | 24/03/2010, 20:34

fa temps que tenc un dubte, em podrieu explicar el que vol dir POLLENCA? per la meva modesta noció, res, no existeix. Correctement escrit, ja que el sistema informatic no accepta la Ç, és diria Pollensa. El que no entenc es que consentiu escriure-ho incorrecte abans de veure que està escrit en castellà. m'equivoc?

 

Associació de veins del moll

JRV | 24/03/2010, 19:25

Avui hi ha Assamblea Ordinaria de l'associació de Veïns del Moll, de la que soc soci de quan aquesta no tenia un duro, res a veura amb la actualitat.Després n'hi ha una d'extraordinària amb l'únic punt " Explotació de les platges". Malhauradament no hi podre anar, perque m'interessava molt saber les intencions de la directiva respecte a que l'Ajuntament de Pollença assumesqui el seu dèficit present, de devers 170.000€.
Me veig obligat a desconfiar del president en els espèctes econòmics, i hem refereixo a la gestió.
A mes m'emprenya, una vegada mes aquesta gent que s'omple la boca de parlar de empreses privades per gestionar i treure beneficis de serveis publics mitjançant empreses privades, però quan es parla de donar la concessió de les platges del Moll a una empresa´privada mitjançant concurs, és posa d'ungles. Es, al manco, sopitós.

 

Anglés

JRV | 24/03/2010, 19:15

Heavy Metal, Long Live Rock and Roll, Steve Harris...Al cap i a la fi el 90% de la musica i cancions al mon és en anglés. La questió es defensar la nostra llengua sense mostrar cap menyspreu per cap altra, el que seria absurd, les llengues no tenen la culpa de re, el gran culpable és l'ignorancia i la prepotencia. Si els programes son bons, s'han de mantenir, formules perque hi entri el català ni ha moltes, felicitacions S. Harris.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Tomeu Cifre | 24/03/2010, 15:24

No adoram res. Les normes estan per cumplir-les o per canviar-les. Noltros evidentment estam per que aquesta es cumpleixi. La sol·lució que exposes, Harris pot esser bona si es fa de bona voluntat i sense cercar subterfugis per fer fraus de llei. En hi ha d'altres, empero, que permeten perfectament mantenir els programes i cumplir amb les normes que tots ens hem donat, i que tant ha costat aconseguir.
Respecte a lo de la "musica catalana", mos feim aquest plantejament perque som una llengua minoritzada, les cadenes espanyoles no tenen cap problema en anunciar-se com "la mejor musica en español" i no es fan tantes càbales mentals. La música catalana és música feta en català, sigui quin sigui el dialecte, subdialecte o idialecte, de on siguin els músics és indiferent.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Steve Harris | 24/03/2010, 13:07

Una idea per als programes que tinguin aquest problema amb l'idioma: que presenti el programa la persona que sàpiga parlar en català (estandard suposo)i que els altres siguin convidats habituals. La normativa que tant adora el PSM (com molt be diu Miquel Sánchez, les lleis injustes o incoherents es poden canviar)estableix de forma "clara" que els convidats sí es poden expressar en la seva llengua segons la seva provinença (si són ciutatans mallorquins la constitució protegeix el seu dret a utilitzar el castellà). Hi ha un buit legal que es pot aprofitar ja que a la normativa no s'estableix quan una persona pot ser considerada convidada del programa o quantes vegades pot apareixer com a tal.
Però hi ha també un altre tema que em fa gràcia: es l'obligació de dedicar un mínim del 20% de la programació musical a la música catalana. Què s'enten per musica catalana? És música feta a la Comunitat Autònoma de Catalunya (si defensam el positivisme juridic com fa el PSM els Països Catalans no existeixen)? És música feta per músics de provinença (procedència també seria correcte i és un terme més proper al lenguatje qüotidià, menys culte)? De vegades els conceptes no són tan clars com nosaltres, subjectivamente i segons el nostre punt de vista, creim que són.
Dit això, i tal i com diuen els Rainbow més clàssics: "Long Live Rock and Roll", que per als que nomes comprenen la "música catalana", vol dir Llarga vida al Rock and Roll!
Pd. Per cert, hi ha, i també hi havia, molts bons grups de Rock Dur i de "Metall Pesat"("Heavy Metal")amb lletres en català: Vidres a la Sang, Sangtrït, Tots Sants, etc.

 

Ordenança Radio

JRV | 23/03/2010, 19:21

No hi ha res a dir de l'ordenança, però quan Esteva portava la radio, frequentment feia les entrevistes COMPLETAMENT en castellà, i no eren programes mussicals.

 

idoi

idoi | 23/03/2010, 16:22

En Matas ...ja l'han pillat,
i...avui amb calçons baixos,
això només són esbiaxos
sembla que ho té tot fermat.

...una tenda de bombilles,
dóna per invertir molt,
gvernar a quatre illes
i trobar-hi bon conhort.

Vaig comprar mitja quarterada
no em bastà es sou de tot l'any
... molt aprop és d'Ariany,
encara no l'he escriturada.

Té a prop sa carretera,
val més tenir-hi esment
hi posaré una benzinera,
així en treuré rendiment.

...dues comissions i dos dinarillos
...dos viatgets a Moscú
no vos penseu que ningú
ens pugui tatxar de "pillos"

Només farem el mateix,
que ens han fet aquests fins ara
fulanos amb tanta de "barra"
"tira tira que vé peix"

Un poquet de diversió,
ara sembla tenir és poble
però pensant amb esperit noble
només s'hi observa tristor.

Si l'ha feta... a sa pressó !!,
això em va dir un bon amic,
si es culpable... n'Aloi repic
sembla haver fet colló.

De merda i de corrupció,
n'hem de treure rendiment
caldrà posar tots més esment
i no hem de perdre sa llicó.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Pepe | 23/03/2010, 15:12

Ens podies explicar aquestes solucions satisfactòries?

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Tomeu Cifre | 23/03/2010, 11:42

Ningu parla de deixar de fer programes, per suposat. Estic segur que es podrien trobar sol·lucions satisfactòries. A altres cadenes no suposa cap problema, com IB3 o Ona Mallorca. Només cal prendre mostra.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Pepe | 23/03/2010, 10:11

No estam parlant d'un tema abstracte sinó d'una situació molt concreta i propera.
Cert que si havia una ordenança els responsables l'havien d'haver fet complir però això no va passar i actualment tens un 8,7 % de programes fets per voluntaris en castellà per una raó o una altra.
Crec que deixar aquests programes no és cap pas endarrere.

Respecte a la sorpresa, tal vegada us hauria de fer reflexionar, us torn a demanar que parleu amb la directora de la ràdio i algun dels afectats.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Tomeu Cifre | 23/03/2010, 09:40

No carregueu la responsabilitat del que estam demanant damunt els responsables del programa. A ells nosaltres no els retreim absolutament res, ells fan els que poden i el que els deixen fer. Els felicit per la seva feina.
La questió que plantejam és política, de fer cumplir una ordenança absolutament "pacífica" a la que ningú es va oposar quan es va crear. Els arguments que s'han exposat els entenc, pero per res contradiuen a la nostra moció. Si creis que s'han de donar passes enrera en la normalització linguística, exposau-ho al ple.
Estic realment sorprés de tenir aquest debat amb qui l'estic tenint, quan pensava que l'única oposició que trobaria seria la del PP.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Garci | 23/03/2010, 08:34

Seria convenient que algú del PSM parlés amb els afectats per la seva proposta. Entendria, almenys escoltaria, els arguments dels que fan els programes.

Lo de la "física nuclear" i lo d'identificar programes de joves amb allò "cool" de la llengua, no sé d'on t'ho has tret Tomeu. Crec que no posaries aquests arguments si haguessis parlat amb en Bota o en Manu, per exemple.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Pepe | 22/03/2010, 23:40

Estam a un poble i crec que hauries de parlar amb els interessats i escoltar les seves raons que res tenen a veure ni amb les d'Adolfo Suarez ni amb que pensin que el heavy o el jazz no es poden identificar amb el català.
Crec que estau exagerant molt el tema.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Tomeu Cifre | 22/03/2010, 18:31

Jo el que crec que ens va en contra és acceptar aquelles paraules d'en Suarez durant la transició:"El catalán no sirve para enseñar física nuclear". La nova versió seria que en català no es poden fer programes musicals o per joves, que allò divertit i "cool" es fa en castellà. Això sí que ens va a la contra, que els joves no identifiquin el català amb els seus interessos. Per això un canvi en la normativa de la ràdio seria una greu passa enrera.

 

Joan Cifre

JRV | 22/03/2010, 18:27

Evidentment que no hem molesta, Joan. A mes, aquestes paraules no son meves, simplement intent que siguin el mes acostades possibles al sentit comú, i a augmentar el grau de tolerancia i convivencia a Mallorca, si volen ser mes civilitzats, en general, que alguns messetaris. I crec que hem de mantenir aquesta postura i no estar pendents del que fa la COPE cavernicola o altres mitjans posseedors de la pedra filosofal cantonera.

 

A JRV

Joan Cifre | 22/03/2010, 17:30

JRV. Esper que no et molesti que hagi fet meves les teves paraules, he trobat que eren molt encertades i que espresaven perfectement el que jo també pens

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Joan Cifre | 22/03/2010, 17:27

Jo no crec que ningu hagi dit ni aquí ni al bloc d'urxella que el PSM es vol carregar cap programa.Tampoc que la radio de Pollença hagí de ser bilingüe. Simplement pens que es una normativa rígida que s'ens pot tornar en contra. Empleare les paraules de JRV "Pens que la solució seria que es deixes un percentatge de temps de programació, encara que reduit, per emetre en altres llengües, per exemple en castellà i/o anglès atès també que molts de habitants tenen aquesta llengua com a idioma habitual entre ells, i la colonia anglesa es també molt nombrosa. A mes , al ser la llengua percentualment mes emprada el català, això ajudaria a que aquestes persones percebessin com a la llengua normal i habitual a aquestes terres, percepció que des de fora no tenen ".

No se tracta de saltar-mos la normativa sinó de canviar-la. I de no espenyar uns bons programes per voler ser massa rigits.
AH! Tomeu pens que està bé que facis comentaris a blocs que no són el del PSM de la mateixa manera que Pepe els fa aquí, aixó demostra que no vos tancau dins la vostra bombolla propia com ho fan els regidors d'altres partits

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

PSM Pollença | 22/03/2010, 16:27

Hem de deixar ben clar que el PSM no preten que s'elimini cap programa de la graella de Ràdio Pollença, sino ben al contrari, que s'amplii aquesta amb més programació. Pensam que aquest objectiu es perfectament possible, i també cumplir amb la normativa respecte del català.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Tomeu Cifre | 22/03/2010, 15:27

A mí aquesta teoria que els mitjans castellans (Copes, Sers, Intereconmia, Onda Cero, etc, etc, etc) poden esser monolingues catellanes encara que els programes es facin a les Illes, i que en canvi les emissores locasl o autonòmiques han d'esser bilingues, me sembla "l'enganyifa de l'estampeta". I lo gros es que hi ha molts que s'anomenen progressistes que s'ho empassen. Ja hi ha oferta en castellà a les graelles per donar i per vendre tant de ràdio com de televisió. Només falta que les radios locals i autonòmiques encara afavoreixin l'statu quo.
Si hi ha programes que es senten fora de l'illa, massa bé, pero no crec que per això s'hagi de canviar la llengua vehicular, especialment si son programes musicals.
Crec que el problema de fons és perqué volem i quina ràdio volem. Aquesta pregunda no la respondrà l'actual equip de govern, perque tampoc saben quina Pollença volem.

 

Radio municipal

JRV | 22/03/2010, 15:06

Hem permet fer de "padrinet", i recordar que Toni Marquet, a la legislatura 1999-2003, va "suar sang" per poder vencer el manfutisme PSOE-UM, a mes dels mes que absurds entrebancs burocràtics d'una mal anomenada "administració funcionarial", que jo simplement anomenaria ganes de desanimar iniciatives de progrés, com fou disposar d'una radio. Però ja veis que tot el que sigui progrés social i informació objectiva molesta als pseudo capallanets i mares superiores mal reciclats de l'equip de govern.
He fet un comentari a Urxella, que podeu llegir, en el sentit de rompre certa rigidessa del reglament de la radio, en quan a efectuar, per exemple, un 10 o 12% de les emissions en conjunt mensual en anglés i/o castella en benefici de minories no catalanoparlants, i en benefici també d'una pluralitat no exercida per certes persones procedents de l'altipla peninsular o fins i tot mallorquins renegats.
Aquesta mesura ha de redundar , atès el context majoritari de catala, en el millor coneixament de la nostra llengua entre qui no la coneix, i fins i tot ignora la seva existència.

 

Re: Moció per Ràdio Pollença: per unes instal·lacions dignes i una ràdio en català.

Joan Cifre | 22/03/2010, 11:44

Al meu parer, la normativa respecte al que tots els programes han de ser exclusivament en català és massa rígida. Que hi hagi dos programes de música que emplean habitualment el castellà, tenint en compte que els que realitzen son voluntaris, i que a més a més aquests programes s'escolten fora de l'illa, inclús fora d'espanya no crec que sigui cap atac a la nostra llengua, al contrari al formar part de una cadena de radio que emet tots els altres programes en català dona una imatge de normalitat. Crec que donar l'opció de que en casos determinats i en un porcentatge baix se poguesin fer programes en altres llengües ajudaria a combatre tota la demagogia que desde el pp s'esta empleant relaconada amb la nostra llengua

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb