"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Moció per La Sibil·la: candidatura a Patrimoni Cultural per la UNESCO

psm-pollenca | 17 Setembre, 2010 06:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

La presència a les esglésies de Mallorca del cant de la Sibil·la a les matines de Nadal des de la Conquesta, tret dels anys 1572-1575 que es va deixar de cantar a la Seu, és un dels exemples encara vius del folklore religiós medieval, del qual queden escasses mostres a tot el nostre entorn cultural.

Molts estudiosos de la música mallorquina no dubten de qualificar el cant de la Sibil·la com un dels fenòmens més singulars i rellevants de la tradició musical mallorquina, per la convergència de tradició popular i música culta i per constituir un cas únic on poder llegir les diferents pràctiques musicals que s'han produït al llarg dels segles. La llarga pervivència i la transmissió oral fa que s'hagin anat repetint uns elements fixos, a la vegada que s'anaven incorporant elements renovadors i de canvi, provocant l'aparició de diferents versions i variants.

La singularitat i rellevància que té el cant de la Sibil·la dins l'imaginari col·lectiu dels mallorquins, el seu caràcter de representació ritual, lligat a un temps (el Nadal) i a un territori (Mallorca), així com les seves característiques úniques, el fan mereixedor, en virtut de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, de ser considerat com un dels béns més rellevants del patrimoni històric de les Illes Balears i, per tant, d'una protecció individualitzada, que, tal i com assenyala l'esmentada llei, és la de Bé d'Interès Cultural. El fet de constituir alhora un cant únic i múltiple, per les seves arrels comunes i per les seves diferents maneres interpretatives, fan que aquesta declaració afecti per igual a totes les versions interpretades a l'actualitat i que s'adaptin a l'esquema interpretatiu, textual i musical descrits.

La Sibil·la és Bé d'Interès Cultural immaterial per declaració del 13/12/2004 (BOIB 25, 15/02/2005 ; BOE 60, 11/03/2005).

Candidatura a Patrimoni Cultural per la UNESCO

A finals de juliol de 2009, el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca va iniciar una primera campanya de recollida de signatures per tal de donar suport i reforçar la candidatura de la Sibil·la com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

Tal com estableix el protocol de la demanda, i per tal de complir amb els terminis establerts, el Departament de Cultura i Patrimoni va remetre el 24 d'agost, a la primera fase, un informe detallat sobre la Sibil·la a la UNESCO, acompanyat de més de 2.000 signatures recollides per reforçar la candidatura.

Quins valors té la Sibil·la que la fan mereixedora d'aquesta distinció?

 -           Forma part de la cultura universal, però alhora local.

-           Té un valor històric indubtable per la seva antiguitat.

-           Ha esdevingut una manifestació d’alt valor simbòlic per a la comunidad.

-           Existeix un compromís per part de les comunitats locals per a la seva preservació.

     -           En la seva pràctica es dóna el diàleg intergeneracional entre majors i joves.

      -      Implica béns materials de valor historicoartístic.

Un dels aspectes més apreciats per la UNESCO a l'hora de valorar la declaració és l'arrelament social del patrimoni inmaterial i el suport popular rebut per les candidatures. Per això des del PSM de Pollença, un poble on conservam amb cura aquesta tradició, pensam que l'Ajuntament ha de donar el seu suport a la Declaració com a Patrimoni de la Humanitat, com ja han fet altres ajuntaments. La Declaració, apart del valor cultural que té en ella mateixa, potenciaria aquesta celebració també a nivell turístic. Per implicar a l'Ajuntament de Pollença en aquest projecte hem presentat una moció per discutir en el ple de setembre.

Veure la moció

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb