"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Moció per l'ús public del passeig de la Base del Port de Pollença

psm-pollenca | 23 Setembre, 2010 06:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

 
Gran desplegament de mitjans militars: hamaques, para-sols, motos d'aigua...
 
 

 El passseig té la seva continuació natural dins La Base

Una qüestió que periòdicament s’ha  de recordar, ja que els avanços fets fins ara no han donat cap fruit pràctic. Es tracta de poder fer accessibles els terrenys de la base a tots els ciutadans. Com diu la Proposició No de llei aprovada pel Parlament Balear el 5 de maig de 2009:

"1.  El  Parlament  de  les  Illes  Balears  insta  el  Govern espanyol a fer compatibles els usos civils i militars dels terrenys i les instal·lacions militars als municipis de Pollença (Base del Port de Pollença) i d’Alcúdia (Cap des Pinar), com a primera passa per a la plena reincorporació a l’ús per a la població civil.

2. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern espanyol a estudiar la compatibilitat dels usos civils i militars de la resta dels  terrenys  i  les  instal·lacions  militars  situades  a  diversos indrets de les Illes Balears que, estant a disposició del Ministeri de  Defensa,  no  són  decisius  ni  imprescindibles  per  al  Pla estratègic de defensa de l’Estat.

3. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern Español a crear una comissió mixta amb el Govern de les Illes Balears i  els  ajuntaments  de  Pollença  i  d’Alcúdia  per  estudiar  les possibilitats de donar ús civil a les zones de les bases militars d’aquests dos municipis que actualment no tenen funcionalitat per a la defensa."

 

Com que no s’ha avançat gens cap a fet compatibles aquests usos ni molt manco per la plena reincorporació a l’ús per la població civil, ni tampoc s’ha convocat la comissió mixta, demanarem al Ple de l’Ajuntament de Pollença que, malgrat sigui de manera unilateral, es faci una proposta al Ministeri de defensa per obrir al públic la continuació del passeig Voramar-Hernan Cortés. Aquest passeig té un interès turístic innegable i suposaria augmentar l’atractiu de la nostra primera línea de mar.

Tan sols és una primera passa, que no satisfà totes les expectatives d’accés a la Base, i que no arriba al sostre que marca la proposició no de llei. Però seria una passa que, de donar-la, obriria la porta a noves millores en el futur, i que demostraria que no l’accés públic no perjudica a l’ínfim ús militar que se’n fa de la Base. Ara només cal que el Ple l’aprovi i que en el Ministeri siguin receptius (i en aquesta tasca el PSOE local té molta feina a fer amb la seva companya, la ministra de Defensa, Sra. Chacón).

Aquest és el text de la moció:

El Grup Municipal del PSM-Entesa Nacionalista de Pollença, presenta a consideració del Ple, per tal que sigui estudiada i debatuda en la propera reunió del mateix la següent, MOCIÓ:

 PROPOSTA D’ACCÉS PÚBLIC AL LA ZONA DE DOMINI PÚBLIC ENFRONT DE LA BASE AÈRIA DEL PORT DE POLLENÇA

 Exposició de motius

 

Vist que en la situació d’actual crisi econòmica i turística les destinacions turístiques, com és el cas del Port de Pollença, s’han d’esforçar en oferir productes atractius als nostres visitants. I considerant que un dels indrets més valorats turísticament  en el Moll és el passeig Voramar-Colon-Hernan Cortés, conegut internacionalment amb el sobrenom de “Pine Walk”, passeig que actualment acaba sobtadament en el mur de la Base Aèria. El grup municipal del PSM considera que es milloraria considerablement el caràcter d’aquest passeig fent-lo accessible fins al seu final, en el mollet de la base aèria.

Tenint en compte que el 14 de març de 2007 el Parlament Espanyol va aprovar la Proposició No de Llei que instava a l’Estat Espanyol a crear en 6 mesos una comissió mixta formada pels ajuntaments de Pollença i d’Alcudia, el Govern Balear i el Govern Espanyol.

També que el 29 de novembre de 2007 el Ple d’aquest Ajuntament va aprovar instar al Govern Espanyol a crear la comissió mixta i a retornar, en el termini de 5 anys, els terrenys de la Base Aèria en els termes que es recullen a la Proposició No de Llei.

En la mateixa línia, el Parlament de les Illes Balears aprovà el 5 de maig de 2009 la Proposició No de Llei en la que instà al Govern Espanyol a fer compatibles els usos civils i militars en els terrenys de l’actual Base, com a primera passa per a la plena reincorporació a l’ús per a la població civil i instà novament al Govern Español a la creació de la comissió mixta tantes vegades anomenada i mai constituïda.

I vist que tant les demandes del Parlament Espanyol, com les del Parlament Balear com les de l’Ajuntament de Pollença han estat reiteradament ignorades per part del Govern Espanyol i en especial, par part del Ministeri de Defensa.

 Es demana l’adopció del següents acords

 Primer. L'Ajuntament de Pollença redactarà una proposta de zona d’accés públic en els terrenys de la Base, coincident amb la zona maritimoterrestre, per permetre l’allargament del passeig Hernan Cortés fins a l’espigó del moll de la Base. Aquesta proposta es farà arribar al Ministeri de Defensa per tal que s’hi pronuncií.

 

Segon. L'Ajuntament de Pollença insta el Govern de l'Estat a atendre les Proposicions No de Llei dels parlaments Espanyol i Balear indicades en l’exposició de motius, per tal d’avançar cap a la plena reincorporació a l’ús per a la població civil dels terrenys actualment restringits a l’ús militar.

 

Precisament ahir va aparèixer una carta al director al Diari de Mallorca que també parla sobre el passeig peatonal, interromput per la zona militar. Reproduïm la carta apareguda als diaris, assenyalant que l’autor no és militant del PSM, i probablement desconeixia la nostra moció (la negreta és nostra):

Carta al Director. Diario de Mallorca 22-09-2010

Agatha Christie en el Moll de Pollença

Muy interesante el artículo dominical de Vanessa Sánchez sobre la estancia de la escritora inglesa en nuestra isla. Tengo acreditadas al menos dos visitas de Agatha Christie al Moll en los años treinta y en ambas se alojó en el Hotel Illa D´Or. En la primera y como relata la autora en Problema en Pollensa se dirigía a Formentor; pero quedó maravillada contemplando nuestra bahía. Entonces hizo parar al taxista y fue atendida en el hotel por un matrimonio muy amable, que no hablaba inglés ni francés y que eran parientes de las actuales propietarias. Su segunda visita, también en la época republicana, coincidió con una huelga de la CNT y una de las actuales propietarias del hotel aún recuerda como su madre le decía: "No toques la mantequilla, que es para la escritora". En ningún caso en esa época, podía haberse alojado en el bello hotel de los seis pinos -hoy sin ellos por culpa de los temporales- ya que el Hotel Sis Pins es de 1952.
Posiblemente, la señora Christie fue una de las primeras personas que llamó Pine Walk o ´Paseo de los pinos´ al bello camino peatonal, que entonces llevaba hasta el faro. Muy cerca del Hotel Illa D´Or (Pin D´Or en el relato) estaba el Hotel Maricel (convertido en ´Hotel Mariposa´ por la novelista). Entre ambos hoteles sucede la romántica trama que protagoniza el detective Parker Pyne (apellido más que curioso y sugerente).
No he podido encontrar ninguna documentación sobre estancias posteriores de la Christie en Pollença. En todo caso, si hubiera venido, no habría podido realizar su habitual caminata hasta el Faro, para contemplar la puesta del sol; ni volver al Hotel Maricel, expropiado con notario y pistolas, durante la guerra. La sempiterna abulia, desidia, apatía, desinterés y pasividad de los sucesivos ayuntamientos de Pollença para con el Moll, han logrado que setenta y cinco años despúes el bello paseo peatonal de los Pinos, el Pine Walk, siga acabando abruptamente en una alambrada.
Como me decía en los años 80 la viuda del poeta Paul Éluard, citando a Jorge Semprún: "Il semble que la guerre n´est pas finie ici" (Parece que aquí aún no se haya acabado la guerra).

Xavier Márquez. Port de Pollença.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb