"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Feina feta protegint el medi ambient i el patrimoni històric.

psm-pollenca | 04 Gener, 2011 07:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Feina feta en medi ambient i patrimoni

Des del PSM-EN i INICIATIVAVERDS volem començar l'any fent un repàs dels punts més destacats que, al nostre parer, han marcat la nostra acció política al llarg de la legislatura que enguany acaba.

En primer lloc, ens centrarem en els importants avanços en matèria de protecció del nostre territori i del nostre patrimoni. Perquè, si hi ha un aspecte que marca el signe d’aquesta legislatura, aquest és l’important avanç en la protecció de Mallorca.

Hem fet un gir a les polítiques territorials i hem aconseguit revertir diversos processos urbanístics agressius que havien posat en marxa PP i UM.

Gràcies a la feina feta hem salvat zones humides, cales, jaciments arqueològics, torrents, nuclis urbans, elements etnològics i camins.

Des de les institucions hem regulat en matèria urbanística d’acord amb criteris paisatgístics, ambientals i patrimonials. Hem posat l’interès públic per damunt els interessos privats que persegueixen l’enriquiment a costa de l’explotació dels recursos naturals.

A continuació us presentam un balanç que en matèria territorial i patrimonial sens dubte és positiu. S’ha de dir, però, que moltes d’aquestes victòries són el final d’un llarg camí reivindicatiu que hem fet conjuntament amb entitats i en plataformes. I que, per tant, és un èxit compartit.

Aquest gir radical cap a la protecció del medi ambient i el patrimoni ha coincidit amb la crisi econòmica global. La devastadora crisi és també una crisi de valors i ha posat de manifest que el model del creixement urbanístic desmesurat i consumista és un model amb conseqüències nefastes a gran escala.

En aquest context la nostra política ecologista ha resultat ser la més realista, pràctica i coherent amb els nous valors que ens han d’ajudar a fer els canvis necessaris per a sortir de la crisi.

 

A més, la protecció del nostre patrimoni cultural, històric i etnològic suposa una fita molt important per a fer possible la preservació i la projecció de la identitat pròpia del país.

Protegim més de 1.600 ha i quasi 11 km de costa de les nostres illes: Muleta, Son Real, Cala Marçal, Cala Blanca, Alcanada, Cala Carbó, Cala d’Hort, sa Roca Llisa, Montport, Punta Pedrera, Benirràs, el Vilar, Son Real, ses Feixes i ses Fontanelles; totes aquestes reivindicacions històriques ara assolides amb la feina feta des de les institucions.

Hem protegit es Guix a Lluc, l’Ullal a Pollença, s’Arenal a Llucmajor i es Creuer de Marratxí, i hem evitat la construcció de 20.000 places hoteleres i residencials.

D’ençà de l’arribada de l’esquerra a l’Àrea de Medi Ambient del Consell, el febrer de 2010, l’expedient de la carretera vella de Lluc a Pollença ha avançat més que en la resta de legislatura. Ara, i malgrat les dilacions del nostre soci de govern, som a punt de completar les passes administratives per a poder recuperar d’ofici aquest camí i així retirar les barreres. En el cas del camí de Ternelles (Pollença), treballam perquè el Departament de Territori revisi l’acord del 2006 que limita l’accés a 20 persones per dia, per a garantir-ne l’ús com a camí públic sense dependre d’una autorització administrativa.

La creació del Centre Ornitològic de la Gola a Pollença suposa establir un punt de referència a les badies del nord que serveix de pol d’atracció cap a les zones humides de s’Albufera, s’Albufereta, Maristany i la Gola. Amb aquesta iniciativa es potencia un tipus de visitant que arriba amb les aus –primavera i tardor–, fa que s’allargui la temporada i difon la riquesa ambiental de les Illes. Poder veure abellerols i falcons marins a Son Bosc o voltors a la Serra és, per a molts ornitòlegs d’arreu d’Europa, un estímul per a visitar Mallorca.

A més del patrimoni arquitectònic (Declaració de l'escar dels Durais com a Bé Catalogat), hem procurat també posar en valor el patrimoni immaterial. El principal èxit en aquest sentit ha estat la declaració de patrimoni  immaterial de la humanitat per part de la UNESCO del Cant de la Sibil·la. La iniciativa ha estat liderada pel Departament de Cultura i Patrimoni del Consell i la declaració suposa un reconeixement i una projecció internacionals per a un valuós i antiquíssim element del patrimoni cultural immaterial de Mallorca.


 


 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb