"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

La irresponsabilitat municipal amb el becut vermell

psm-pollenca | 13 Gener, 2011 07:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Quan es va detectar la plaga del becut vermell per part de la Conselleria d'Agricultura, Pollença no era uns dels focus de la plaga a Mallorca: ho eren Sa Ràpita, Calonge i Cala d'Or. Pero el becut ens va arribar. I es va detectar. Ja llavors es feren les advertències respecte de la perillositat d'aquest insecte i de les mesures que s'havien de prendre per evitar la seva propagació. I l'ajuntament, el propietari que té mes palmenres del municipi, amb el regidor Ochogavia al capdavant, s'ho va prendre amb calma. De llavors cap aquí, la teoria ha funcionat molt be, però la posada en pràctica d les mesures fitosanitaries obligatories per part de l’ajuntament ha estat un cúmul de despropòsits que han provocat que Pollença es converteixi en el municipi més afectat. La ressolució de la Conselleria d’Agricultura de 30 de novembre de 2006 diu:

Mesures fitosanitàries obligatòries generals de caràcter preventiu

(...)

1. Els productors, els comerciants i els propietaris particulars de palmeres, així com les corporacions locals de l’illa de Mallorca, han de vigilar la presència de Rhynchophorus ferrugineus a les palmeres produïdes, comercialitzades o plantades en aquesta illa, i han de comunicar a la Direcció General d’Agricultura la detecció de palmeres afectades per aquest insecte o amb símptomes sospitosos que hi sigui present.

 (...)

7. Les persones propietàries dels jardins amb presència de palmeres han de permetre que hi accedeixin els funcionaris o el personal autoritzats oficialment per fer les tasques d’inspecció i, si n’és el cas, que es talin i es destrueixin les palmeres afectades per Rhynchophorus ferrugineus o amb símptomes sospitosos que hi sigui present, així com la pràctica d’altres mesures de prevenció i lluita.

8. És obligatori destruir qualsevol forma viva de l’insecte. No obstant això, la Direcció General d’Agricultura, en determinats supòsits, pot autoritzar que l’insecte no sigui destruït, amb la finalitat que es puguin dur a terme activitats divulgadores i d’assaig científic, sempre que, a més, la persona sol·licitant garanteixi que adoptarà les mesures.

Per tant l’ajuntament hi té una responsabilitat molt clara en la vigilància i control de les palmeres. La mesures vuitena deixa clar que s’han d’eliminar els becuts; a Pollença no tan sols no s’han eliminat, sinó que s’han concentrat en un solar a Llenaire on es reprodueixen i desenvolupen amb total opulència.

No ens serveix de res que a aquestes alçades el batle es despengi amb un suposat informe municipal que digui que la culpa és dels altres. Així ho conta avui la premsa:

Pollença concluye que el Govern debe asumir las ayudas por el picudo rojo

Un informe jurídico subraya que el Ayuntamiento solo debe pagar las medidas fitosanitarias en palmeras municipales

Diario de Mallorca

Que els particulars estan obligats a prendre mesures en el cas de palmeres afectades és ben cert, però també ho es que el principal propietari, l’Ajuntament, fins ara no ha fet res mes que tudar doblers en mesures mal preses que, lluny d’aturar la plaga, l’han estesa encara més. La mort massiva de palmeres municipals suposa un deteriorament molt important del paisatge urbà (molt malmès desprès de la mort de pins els darrers anys) i un perill potencial pel “garballó”. Per això cal un pla municipal d’actuació per fer front a la plaga i d’actuació per substituir els exemplars eliminats per altres espècies pròpies de les Balears. Amagar el cap davall l’ala no ens alliberarà del becut vermell.

 

 

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb