"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Recuperar els grifons públics de Pollença

psm-pollenca | 28 Març, 2011 07:37 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

Recentment algunes obres particulars han suposat la desaparició de fonts històriques

Les fonts i aixetes públiques de Pollença que anys enrere abastien els habitants han anat sofrint un progressiu procés de degradació i fins i tot desaparició que s’ha de revertir.

Darrerament hem pogut veure com les aixetes del carrer Mena o la de la Plaça Major, del 1894, s’ha retirat del seus emplaçaments. Consideram que s’ha d’aturar aquesta pèrdua del nostre patrimoni històric, fent recol·locar les fonts que s’han retirat i rehabilitant les que encara es conserven, moltes d’elles malmeses.

Per aquest motiu s’ha presentat al ple del proper dia 31 la moció que adjuntam, en la que demanam que es planifiqui aquesta rehabilitació i posada en valor dels grifons públics, autèntics testimonis de la història del poble, que constiueixen part de l'atratiu turístic que pot oferir el nostre poble

 

 
Aquest grifó sí que es massa
està a un lloc de gran bellesa,
està ben davant la Plaça
façana de can Teresa.
 
(glosa de l’excel·lent treball audiovisual  “Els grifons públics de Pollença”, dirigit per Eduardo Vara.)

 


El Grup Municipal del PSM-Entesa Nacionalista de Pollença, presenta a consideració del Ple, per tal que sigui estudiada i debatuda en la propera reunió del mateix, la següent, MOCIÓ:

REPOSICIÓ D’AIXETES MUNICIPALS AL SEUS LLOCS ORIGINALS

Exposició de motius:

Durant el segle XVII l’escassetat d'aigua a Pollença en alguns anys, va crear problemes als habitants del poble. El debat era constant i el consistori d'aquell moment, decidir posar fil a l'agulla el voltants de 1810, portant l'aigua fins al poble. El primer lloc a on arribà va ser al Lleó el 1813.

Posteriorment, la necessitat d'arribar a més població, va anar fent ampliant aquest servei, começant així, una xarxa d'aixetes públiques. La font de l'Almoïna el 1827, Moti-sion, Plaça del mercat, etc...

Malauradament, moltes d'aquestes aixetes han anat desapareixent, des de que se va fer la xarxa pública en els anys 60 que dona servei a les cases. Queden testimonis d'aquestes aixetes, en el carrer barques, carrer Mallorca, Via Pollentia, etc...

Avui, encara donen servei, les aixetes del abeurador de Sant Isidre, Monti-sion, carrer Tito Cittadini, l'Almoïna, i la Font de Plaça.

Malauradament, en els darrers temps, fruit de la nula sensibilitat cap al patrimoni local i amb el beneplàcit municipal, hem vist desaparèixer la capella de l'aixeta que hi havia al carrer Mena cantonada amb l'horta arran d'una llicència de reforma del habitatge on estava la capella, i l'aixeta de la Plaça del Mercat datada el 1894, testimoni del esforç dels homes i dones de Pollença del segle XIX, per garantir l'abastiment d'aigua als ciutadans. 

Aquest mateix ple, amb els vots del PSOE i UM-UNPI, va votar en contra de la declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC) de la Síquia de Ternelles, que conduïa aquesta aigua cap a les aixetes i fonts esmentades.

Fruit d'aquesta denegació, en grup polític Alternativa va sol·licitar directament al Consell la protecció de la Síquia de Ternelles, en aquests moments en estudi.

Des del PSM de Pollença no dubtam que la Síquia de Ternelles és mereix ser BIC, sinó també, tots els elements que la conformen, incloent aquestes fonts i aixetes, esmentades a la introducció, i per això ens posicionàrem a favor de sol·licitar la declaració de BIC.

 

Per això es demana l’adopció del següents acords:

L’Ajuntament elaborará un Pla per rehabilitar els grifons públics i prendrà les mesures oportunes per recuperar al seu emplaçament original aquells que s’hagi retirat. (proposta esmenada en la comissió informativa de 25/03/2011).

Comentaris

 

Re: Recuperar els grifons públics de Pollença

Isabel | 29/03/2011, 22:13

En Xineta, numero 2 d'en Jaume Joan...
Mira per on

 

siquia de Ternelles

antònia | 29/03/2011, 20:57

hola!
i tots aquests grifons, formen part del sistema hidràulic de Ternelles?? d'aquest sistema hidràulic que sembla que s'ha demanat que es declari BIC???
si és així, trob que estaria bé que es declaràs tot el conjunt!
a més, supòs que seria una manera que fos obligatori reposar aquests grifons que deis, no?

 

Recuperar els grifons públics de Pollença

lluis | 29/03/2011, 19:22

Davant les oficines d'en Riusecha Pollença, també n'hi havia una que funcionava fins fa 2 dies. Que l'arreglin per favor...

 

Re: Recuperar els grifons públics de Pollença

Garci | 28/03/2011, 17:03

Benvolguts, vista la vostra moció, volia dir-vos que la petició d'Alternativa per Pollença al Consell de Mallorca per tal de declarar BIC el conjunt hídric de Ternelles (no síquia) també feia menció a la protecció de tot el conjunt, grifons, canalitzacions, aqüeducte, etc.

Salut i esperem que "hi hagi sort" i això s'arregli.

 

BIC

Joan Ramon | 28/03/2011, 16:47

Esperem que el seny i la raó, imperin al consistori, jo tampoc crec que el darrer pelnari de la legislatura, sigui tard per declarar la siquia de Ternelles BIC, els BIC quan abans, millor, despres caldra fer les pases pertinents, però almenys, la primera estera feta.
Salut

 

aixetes públiques

Alícia | 28/03/2011, 14:23

Quan els nostres nins duguin el morros plens de xocolata dels gelats de can Butxaca, els enviarem al centre comercial a fer-se net?

 

Convocatòria d'eleccions.

PSM Pollença | 28/03/2011, 10:38

Avui s'han convocat les eleccions autonòmiques per fer-les coincidir amb les municipals.
h
ttp://ib3noticies.com/20110328_147869-antich-firma-la-convocatoria-de-les-eleccions.html

 

Amic G

jrv | 28/03/2011, 09:14

Entenc el que "G" expressa, però ell també ha caigut en considerar normal i rutinaria l'anòmalia de molts regidors, de l'equip de govern( vaja adjectiu mes postís!!) que a mes de fer poca cosa durant la part central del seu mandat, els darrers 7 o 8 mesos ja començen a plegar, a dir " ja està tot fet", "ja és massa tard", a tirar balons fora. Entre el primer any d'expressions com " encara no ens hem posat al dia, els anteiors ens han deixat molt merder, etc. " i el darrer any de " ja no hi ha temps, no volem deixar compromissos als que vindran, etc". Total, excusses de mal pagador per no fer feina, i fer de cantamañanas professionals. Cap partit, a les eleccions, han dit, (A promès!!) que tendrien aquesta actitut, i n'hi hi ha que tenen el cul pelat de estar a l'Ajuntament, per tant, son CUATRE anys de ser regidor, i 4 anys s'els hi ha de demanar que cumpleixin. Una altra cosa es simplement, un ENGANY.
Per altra part es d'esperar que els acords de ple , i aquest dels grifons publics molt segurament també serà així, NO ES CUMPLIRA. Però també pot servir perque si qui ho ha demanat, governa després, ho cumpleixi.
No te preocupis que ningú renunciarà a la seva dedicació exclussiva amb l'argument de que " ja és massa tard per fer coses, etc.

 

Re: Recuperar els grifons públics de Pollença

Miquel Sánchez | 28/03/2011, 08:46

Totalment d'acord Tomeu, es més queda demostrat que governi qui governi s'haura de dur un control molt més estricte de les propostes de l'oposició aprovades al ple i deixades dins el calaix.

Cal recordar l'altre Tomeu (PP) va comentar al darrer ple (crec que va ser al darrer) que no volia presentar mocions per fer perdre el temps a la gent, i va posar com exemple les mocions de l'oposició aprovades al ple i que no s'havia fet res de res.

 

Mocions

Tomeu cifre (PSM) | 28/03/2011, 08:22

Benvolgut G. Té molt de sentit que la oposició presenti mocions durant tota la legislatura, de la mateixa manera que el govern ha de governar tota la legislatura (i ja fa un any que no ho fa). Té sentit si pot impedir que es "perdi" qualque grifó actualmet en paradero desconegut. I segurament no, no cumpliran la moció abans de les eleccions, de la mateixa manera que no han cumplit l'immensíssima majoria de les mocions que s'han aprovat durant la legislatura, pero d'aixó en té la responsabilitat el que governa, no noltros.
Finalment dir que benvinguda la propaganda si va acompanyada de propostes assenyades i positives, ja que de vegades els polítics limiten la propaganda als plats de frit o la coca de verdures. M'hagues agradat en aquest sentit veure més mocions (encara que fossin propagandístiques) de qualque grup molt majoritari de ple que s'ha passat quate anys hibernant, o propostes de grups de nova creació que, aparaguts ara com a bolets, pretenen captar l'atenció dels desprevinguts.
Sense les dues mocions que presentam al ple, dijous el podriem fer en cinc minuts dins can Moixet fet un cafè, per l'absència total de propostes de govern.

 

Re: Recuperar els grifons públics de Pollença

G | 28/03/2011, 08:00

Amics del PSM, quin sentit té presentar mocions al penúltim plenari de la legislatura? Creieu que faran el que demanau abans de les eleccions? o més bé és la recta final propagandística el que buscau?

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb