"El Castell Digital" MÉS per Pollença


Agrupació Local de MÉS per Pollença, Eu Moll i Cala Sant Vicenç
Pàgina de l'agrupació local de MÉS per Mallorca en la que us convidam a participar de manera oberta, fent suggerències, aportacions i demandes.
Per contactar al regidor o representants del partit : mesperpollenca@gmail.com

Estat plural?

psm-pollenca | 30 Març, 2011 06:00 | meneame.net facebook.com google.com twitter.com

 

Dimecres 30, a les 21,15h: convocada l'assemblea del PSM a can Toni Marquet (Carrer Albeguins) per aprovar la llista a les eleccions municipals, el programa i el calendari electoral. Com sempre hi esperam tots els militants i simpatitzants.

 


 

Publicam un article que ens ha enviat el company Joan Ramon Bosch Cerdà que posa arguments contra la demagògia dels que clamen al cel la despesa en la promoció del català i callen quan la llengua és una altra. Convidam als lectors del blog a fer-nos arribar els seus articles, que seran benvinguts.

Alguns defensors de la unitat d’Espanya, i del bilingüisme allà on hi ha una llengua pròpia a banda de la de l’estat, han criticat la despesa ingent de l’Institut Ramon Llull -creat per a la promoció de la llengua catalana- que, segons el pressupost de l’any 2010, és de 14 milions d’euros per a tot el territori de parla catalana (inclosos Marratxí i Calvià, malgrat pesi als senyors Delgado i Bauzà).

Per altra banda, el pressupost de l’Institut Cervantes -creat per promoure la llengua castellana- per a l’any 2010 va ser de 103 milions d’euros. He de dir, sincerament, que no sabia que la llengua castellana necessités un dispendi com aquest per a la seva promoció, em pensava que gaudia de millor salut i, a més, ens podem demanar, on van aquests doblers? Sembla ser que l’any 2008 l’Institut Cervantes va gastar, per posar un exemple, part del seu pressupost en 4.000 metres quadrats d’oficines a Varsòvia. Sincerament, no entenc la necessitat d’aquest despesa, un Institut que paguem tots però que només té en compte la llengua castellana, oblidant les altres llengües de l’Estat.

Tot aquest ball de xifres és una mostra més de quin és el bilingüisme real que prediquen alguns mentre es nega la promoció de la nostra llengua: a Calvià zero euros de pressupost per a la nostra llengua i, a més, una revista municipal que és publicada en castellà, anglès i alemany, obviant la llengua pròpia; a més, alguns, entre ells el candidat del PP a les Illes Balears, també menyspreen la nostra llengua i parlen de derogar decrets que ens permeten mantenir viva una llengua que les mallorquines i els mallorquins hem anat transmetent de generació en generació i que no volem deixar perdre.

Per això, quan alguns, des de la demagògia, parlen de malbaratament de doblers en el manteniment de la llengua pròpia de Mallorca, a banda d’exhibir una falta de respecte flagrant, no estan essent fidels a la realitat si, per altra banda, veiem que el castellà gaudeix d’un pressupost molt major per a la seva promoció.

Estic ben convençut que, sempre des del respecte, llengües diferents poden conviure –i de fet conviuen en molts altres territoris europeus- en un mateix espai sense cap tipus de conflicte (tot i que n’hi ha que els saben inventar o promoure), però malament anem si alguns volen fer de la llengua pròpia de Mallorca una llengua arraconada i només emprada de manera anecdòtica, i no com el que és: la llengua que hem après dels nostres pares i mares, és a dir, la nostra llengua primera, i per tant, una eina de comunicació a la qual no volem renunciar, malgrat alguns la menyspreïn.

 

Comentaris

 

Re: Estat plural?

Tomeu Cifre | 04/04/2011, 21:22

Que jo sapiga, el PSM no en va agafar cap de dedicacio exclussiva, en fer el pacte de principi de legislatura.
Lo del desprestigi es opinable, el PSM volia governar i dur endavant el seu programa, com era la nostra obligacio. Malauradament els socis no estaren per la labor de permetre-ho, fet que provoca diferents conflictes fins a la crisi definitiva amb el Cami de Ternelles.

 

coalicions

jrv | 04/04/2011, 19:56

Es bastant previsible, que a canvi de governar o "tocar ploma" del poder, la major part dels partits poden pactar uns amb els altres, i fins i tot el programa electoral es una cosa anecdòtica per a casi totes les llistes, i aquesta darrera legislatura així s'ha demostrat. UMP, CxI, LLiga, UNPI, PP per un costat i helàs!, també PSOE i segurament PSIP no seran diferents a l'hora de matrimonis de conveniència- "la dedicació exclussiva es mia!!". Tal volta el PSM no vulgui repetir la situació i actitut de l'inici de la encara present legislatura, que malauradament li va donar un desprestigi que no mereix.

 

esperem que no

esperem que no | 04/04/2011, 17:29

Que tist seria veuré en Bauza i en Delgado Governant.

 

Llasts

Tomeu Cifre | 01/04/2011, 15:02

Tot serà que no canviem uns llasts per uns altres.

 

EL POBLE ESTÀ D'ENHORABONA!!!!

Domingo Fiesta Segura | 01/04/2011, 14:26

Estam tots d'enhorabona, els gran lastres d'aquest ajuntament estaran fora la propera legislatura i això és motiu suficient per fer un brindis. Molts d'anys a tots!!!

 

Eleccions

idoi | 01/04/2011, 13:12

Cert, ara entram dins el trull electoral, desprès tot es torna desinflar un poc.
Esper que els resultats suposin un canvi necessari, i no només de noms.

 

Re: Estat plural?

Tomeu Cifre | 31/03/2011, 16:16

Sembla que el darrer candidat que mancava ja es confirma, Joan Ramón Mateu per Convergència i Mateu Capó per UNPI. Sempre es lloable que qualcú vulgui donar una passa per posar-se davant. Au idò, és el temps de deixar els xafardejos i passar a les propostes per part de tots els partits.

 

La Funeraria

Joan | 31/03/2011, 15:33

Que el candidat de UM 0 CxI sigui conegut com de la funeraria, és un fet casual? o una premonicio?

 

apunt

Joan Ramon | 31/03/2011, 13:20

Del comentat a l'article, només dir que estic d'acord en dir que he obviat anomenar el PsoE, voluntariament per un fet:
Estic d'acord en què el presupost aprovat a l'Institu Cervantes és cosa del Psoe, amb els vots evidentament favorables del PP, per tant, en aquest cas, el Psoe tampoc demostre cap sensibilitat en les altres llengúes de l'estas, per quan el IC no te en compte les altres llengües.
Però el que he volgut reflectis, és el fet que quan gent com carlos delgado i josera bauza demanen igualtat en l'ús de les llengües, obvien que aquestes no estan en igualtat de condicions.
Sorpren que la revista municipal de calvia, sigui publicada en castellà, anglès, alemany(i fins i tot en alguna ocasió en italià), però no s'escrigui en la llengua propi de molts mallorquins i mallorquines.

 

CANDIDATURES

Rosita | 31/03/2011, 12:35

Joan Ramón Mateu de la funerària, mestre d'escola,amic d'en Michel i pròxim a UM, ha estat nomenat candidat per CxI a Pollença.
Ja hi som tots!

 

Estat Plurar

idoi | 31/03/2011, 11:32

Per cert, aquest article critica el PP, però veiem com el presupost és actual, per tant el PSOE tampoc te molta sensiblitat en la pluralitat de les "altres" llengües" de l'estat.

 

QUINA GUARDA...

Xesca | 31/03/2011, 10:33

COMISIÓ DEL PSIP, EL PARTIT DEN XINETA

Presidente: Jaume Juan Salas
Secretaria General: Jose Gomez
Tresorer: Juan Martorell
Vocal: Miguel Fernandez
Vocal: Juan Ramón Morro
Vocal: Ignacio Corellano

En Xineta com sempre, devora la peseta...

 

Re: Estat plural?

Joan c | 30/03/2011, 20:48

Toni que vols dir amb - i després parlen d'integració...? És evident que aquests sectors de la dreta espanyola quan parlen d'integració sols ho fan des de la perspectiva dels immigrants extrangers que s'han d'integrar dins la cultura espanyola, no des de la perspectiva dels castellanoparlants que s'han d'integrar dins la nostra cultura ja que com que estan a Espanya no tenen el perque aprendre la nostra cultura. Això provoca la trampa de crear dos grups enfrontats (Mallorquins Vs forasters o extrangers) i això es nefast per l'objectiu de la integració que no és una opció sinó un objectiu irrenunciable, per tal quan parlam d'aquet tema em d'anar amb molta cura de no caure en aquesta perspectiva de dos grups enfrontats.
Joan ramón enhorabona per l'article.

 

vergonyant

Toni | 30/03/2011, 12:26

Cert, nosaltres pagam per promocionar el Castellà, i despres veim com gent com en Delgada, ens insulten fent revistes que obvien la nostre llengua, per ell, els mallorquins de Calvia, no tenen cap dret amb la seva llengua, només deures...
Despres parlen de integració...

 

Institut cervantes, sols castellà.

jrv | 30/03/2011, 10:47

A mes de demanar on van els diners de l'Institut Cervantes, jo me demano d'on vene. I venen dels mateixos que son discriminats per parlar en català.

 

trist

Idoi | 30/03/2011, 08:57

Realment, fa por veure com ens poden governar gent com en Carlos Delgado i en Josera Bauza, que veuen la llengua propia de Mallorca com una nosa, en lloc del que és, una eina de comunicacio que ens ha configurat com el que som.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
Powered by LifeType - Design by BalearWeb